„Trăiesc un vis, dar mi-e dor de Steaua!”** SUPER INTERVIU Ce l-a șocat pe Bănel în Franța și cum s-a adaptat la Saint-Etienne

  • Publicat:
  • Actualizat:

Aleargă cel mai mult la antrenamentele lui Saint-Etienne și înțelege indicațiile antrenorului, chiar dacă nu știe încă limba franceză. Bănel Nicoliță s-a acomodat parțial cu orașul, dar mintea îi stă și acum la Steaua. „N-avem cum să nu batem în Israel” sau „E clar că avem un lot mai bun decât Dinamo„, sunt doar câteva dintre frazele care îi trădează sentimentele față de clubul la care a devenit celebru.

Bănel, după șapte ani la Steaua, ai schimbat peisajul. Cum îți e aici, la Saint-Etienne?
E un pic greu acum, muncesc să mă acomodez cu orașul, cu noua echipă. E dificil pentru că nu cunosc limba, altfel nu aș avea probleme.

Te descurci cu orașul? Nu e chiar la fel de mare ca Bucureștiul…
A trebuit să învăț repede traseele de pe aici. Să îți zic de ce: în afară de antrenamente, nu mai avem niciun contact cu clubul. Nu există cantonamente, aici e fiecare pe cont propriu. Chiar și la deplasările pentru meciuri ne întâlnim la aeroport, vine fiecare cu mașina personală. Îți dai seama ce șoc a fost pentru mine, eu fiind obișnuit cu Steaua, acolo unde totul se făcea în grup.

„Aici nu ne controlează nimeni”

Sunteți chiar așa de capul vostru? Nu vă controlează nimeni programul?
Nu! De ce ar face-o? Până la urmă, asta înseamnă un club profesionist sută la sută. Dacă după antrenamente o ții numai în distracții, discoteci și baruri, se vede pe teren.

Pentru că tot vorbim despre echipă, cum a fost primul contact cu noii tăi colegi?
Eu mă adaptez foarte repede oriunde. Aici am găsit un grup superunit, colegii știau multe lucruri despre mine. Știau că vin de la cel mai important club din România, mă văzuseră și pe teren în meciul naționalei cu Franța și își făcuseră deja prima impresie.

„Franța mi se potrivește!”

Ai avut oferte din Belgia, din Turcia… De ce ai ales Franța?
Pentru că aici cred că se joacă fotbalul care mie mi se potrivește. Se pune accent pe forță, pe viteză, calități pe care eu le am. După ce învăț limba, o să încep să joc mai mult, sunt optimist.

Apropo de Steaua, cum de te-ai hotărât să pleci?
Cred că era timpul. Am stat aproape șapte ani acolo și trebuia să fac o schimbare în cariera mea. Totuși, trebuie să am grijă de viitorul meu.

„Când am auzit de transfer, n-am mai putut să vorbesc!”

Te mai așteptai să pleci?
Nu! Îți zic cum s-a întâmplat atunci. Se vorbea mult despre ofertele pentru mine. Eu le-am zis lui Gigi (n.r. – Becali) și Meme că nu aș pleca, voiam să rămân să iau campionatul. Totuși, până să zbor cu naționala în Luxemburg m-a sunat impresarul și mi-a zis: «Vezi că mâine plecăm la Saint- Etienne! Pregătește-te!» M-am blocat, nu știam să mai vorbesc. După aia, am stat și m-am gândit. La familie, la viitorul meu, la stabilitate…

Cum sunt fanii aici?
Mă fac să mă dăruiesc la fel ca în România. Stadionul e mereu plin. Aici, fanii nu sunt numai cei de la peluză, toți mănâncă fotbal pe pâine. Trăiesc un vis în Franța, dar mi-e dor de Steaua!

Viața personală? Nu e greu printre străini?
E greu, dar am prietenii aproape. Fac naveta cu schimbul, săracii, doar ca să mă ajute. Unul dintre ei, Vali îl cheamă, și-a lăsat și serviciul din România pentru mine. Cu ei a trecut timpul foarte repede, m-au ajutat să trec peste șocul mutării.

„Batem în Israel și trecem de grupe!”

Te uiți la meciul din Israel?
O să îmi pun antenă prin satelit special ca să prind posturile românești, să văd Steaua. Băieții au un meci greu cu Maccabi, dar aici batem, așa simt! Au avut ghinion în Cipru, dar sunt convins că se vor califica în „primăvară”.

Echipa trece printr-un moment greu. Care crezi că sunt cauzele?
E vorba numai de atitudinea jucătorilor. Eu când am venit la Steaua am avut de la cine să mă inspir. Mirel Rădoi era un idol, era coloana vertebrală a echipei. Erau Dică, Petre Marin, Ghionea, Goian. Fotbaliști mari și băieți cu personalitate. Asta-i trebuie acum Stelei, oameni care să aibă un scop comun și să trăiască toți pentru Steaua.

E ușor de zis…
Și e ușor de făcut! Ei trebuie să înțeleagă un lucru: când spui Steaua, trebuie să ți se ridice părul pe mână de emoție. Spui Steaua, spui „Tatăl nostru”, la fel de solem este pentru mine acest cuvânt. Dacă nici clubul ăsta nu te mai motivează, atunci cine o mai poate face?

Poate Bamboo-ul, reprezentanța Ferrari și vreo două-trei pițipoance?
(râde cu poftă) Da, știu la ce te referi. Dar nu pot să vorbesc despre asta, pentru mine nu au existat astfel de lucruri. Tentațiile au fost mari, recunosc, dar eu sunt plecat de la 14 ani de acasă și am știut mereu că, dacă nu sunt serios, o să se aleagă praful. De aceea nu beau alcool deloc, nu fumez… De ziua mea am ținut o petrecere cu 100 de invitați și nici din șampanie nu am gustat.

A vrut să fie model pentru copii

Și nu regreți „abstinența” asta prelungită?
Nu, deloc. Știi de ce? Pentru că mereu m-am gândit că e posibil ca un copil să mă aleagă pe mine ca model în viață. Și asta m-a responsabilizat.

Plus faptul că ai plecat de jos.
Asta a fost un „bonus”. Eu am tras din greu și pentru familie. Am avut mereu țeluri legate de ai mei. Am vrut o casă pentru ai mei și am făcut-o. Dacă mie mi-a dat Dumnezeu șansa să reușesc în viață, m-am simțit dator să îi ajut pe cei aproape de mine.

Steaua trebuie să revină în Ghencea. Stadionul ăla îți dă putere… nu poate fi explicat în cuvinte
Bănel Nicoliță, mijlocaș St. Etienne

Toată viața am muncit cu gândul că mama nu are serviciu și că trebuie să fac ceva pentru familie. De asta am avut succes
Bănel Nicoliță, mijlocaș St. Etienne

La Steaua, după ce luam bătaie de la echipe mai mici, îmi era rușine să ies din casă. Nu puteam privi suporterii în ochi
Bănel Nicoliță, mijlocaș St. Etienne

Fotbalul m-a făcut ceea ce sunt. Am ajuns până în America cu fotbalul, o să mă simt dator toată viața
Bănel Nicoliță, mijlocaș St. Etienne

62 de minute a evoluat Bănel pentru noua sa formație, în două partide. Nu a fost titular în niciuna

Face cursuri de franceză
Imediat după ce transferul său a fost oficializat, șefii lui Saint-Etienne i-au pus lui Bănel la dispoziție o profesoară care să îl ajute cu învățarea limbii franceze. Cursurile sunt de luni până joi, în fiecare săptămână, și țin aproape două ore. „Doamna profesoară e superprofesionistă. M-a ajutat mult până acum, știe și fotbal și ne-am concentrat pe învățarea termenilor folosiți pe terenul de joc și la antrenamente”, mărturisește mijlocașul român.

Vrea să își deschidă școală de fotbal
Bănel Nicoliță nu se vede antrenor sau conducător de club, dar spune că nu ar putea sta deoparte de sportul care l-a făcut celebru. „După ce mă las, o să încerc să pun bazele unei școli de fotbal. Nu am investit niciun ban până acum în altceva, tocmai din cauza asta. Vreau să am destui pentru ca atunci când îmi termin cariera să îi pot ajuta pe copii să se facă fotbaliști”, a mărturisit Bănel.

Încredere totală pentru Ilie Stan
Deși nu a lucrat niciodată direct cu noul antrenor al Stelei, Bănel are numai cuvinte de laudă la adresa acestuia. „Știu de la alți fotbaliști care au interacționat cu el că este un tip superserios. Îi place munca și pune mare accent pe seriozitate. El are o istorie la Steaua și o să îi ajute pe fotbaliștii de acum să înțeleagă faptul că acolo doar trofeele contează. Spiritul clubului poate să reînvie odată cu venirea lui”, a spus Bănel.

Nu ratați în ziarul de VINERI un reportaj inedit despre o zi de-a lui Bănel Nicoliță în Franța: ce cadouri le face fanilor lui Saint-Etienne când îi întâlnește pe stradă, ce nume are vocea GPS-ului său și cum a negociat cu banca!

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău…
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la toată lumea”
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la…
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Surpriză  în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…