TOP 10 fotbaliști care vor EXPLODA în acest sezon!** Fiți cu ochii pe ei!

TOP 10 fotbaliști care vor EXPLODA în acest sezon!** Fiți cu ochii pe ei!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un nou val de jucători tineri, foarte promițători, au impresionat în acest început de sezon, iar nume precum Tom Cleverley, Dani Parejo sau Georginio Wijnaldum ar putea reprezenta în curând noile staruri din fotbalul mondial .

Într-o perioadă în care echipele mari aruncă zeci de milioane de euro pentru achiziționarea vedetelor consacrate din fotbalul mondial, alte formații se concentrează pe găsirea jucătorilor talentați și ieftini din curtea echipelor mici din Europa sau din fotbalul sud-american.
Alte formații, cum este cazul lui Manchester United, preferă să se orienteze în curtea proprie, unde a fost găsit spre exemplu Tom Cleverely, noua senzație din fotbalul englez. Alte nume, precum Daniel Parejo, Georginio Wijnaldum sau Nils Petersen, vor mai fi auzite în anii ce urmează și este de așteptat ca acești fotbaliști să explodeze în sezonul 2011-2012. Într-o incursiune prin cele mai importante campionate europene, am găsit 10 fotbaliști la care merită să fim foarte atenți în lunile ce urmează.

Cleverley, noul Scholes
Sir Alex Ferguson a găsit înlocuitorul perfect pentru veteranul Paul Scholes. Este vorba de tânărul Tom Cleverley, care la doar 22 de ani și-a câștigat locul de titular la United și despre care Ferguson spunea, după un amical câștigat cu Barcelona (2-1): „A fost cel mai bun om al nostru. Nu e cel mai solid jucător, dar are o viziune fantastică”. Aflat în curtea lui Manchester de la 12 ani, Cleverley a stat șapte luni pe bară în 2007, din pricina unei accidentări la genunchi ce i-a amenințat serios ascensiunea. Problemele sale medicale au trecut însă și au urmat sezoane bune la Leicester, cu care a promovat, respectiv Bradford, unde a fost cel mai bun jucător în sezonul 2009-2010. După un nou împrumut, la Wigan de această dată, Cleverley a revenit la United și a bifat primul său meci pentru „diavoli” în Supercupa cu Manchester City (3-2).

Vârstă: 22 de ani
Post: mijlocaș central
Valoare de piață: 4,5 milioane de euro
Calități: viziune a jocului, bun pasator, apare des la finalizare, excelent la recuperări
Seamănă cu: Paul Scholes

Petersen, viitorul golgheter al Germaniei
Când e în careu marchează din orice poziție și are un oportunism rar întâlnit, fiind mereu prezent în gura porții, la întâlnirea cu balonul. Este vorba de Nils Petersen, golgheterul din sezonul trecut al ligii secunde germane, cu 25 de goluri în 33 de partide, care a jucat pentru Energie Cottbus, unde a făcut cuplu cu Emil Jula. De altfel, el este atacantul care l-a scos din echipă pe Sergiu Radu! „Va ajunge departe, are o maturitate impresionantă pentru vârsta lui și se lipește la gol”, spune Radu despre Petersen, care are 1,90 înălțime. Bayern München l-a cumpărat pentru o sumă modică (3 milioane de euro) și este de așteptat ca acesta să-și facă încet, încet loc în echipă.

Vârstă: 22 de ani
Post: atacant
Valoare de piață: 4 milioane de euro
Calități: eficient, oportunist, mobil,
puternic în duelurile unu la unu
Seamănă cu: Miroslav Klose

Bestia din atacul lui Newcastle
Până la venirea la Newcastle, cariera lui Leon Best a cunoscut un traseu sinuos. El a fost descoperit de Southampton în 2004, dar a fost apoi împrumutat la QPR, Sheffield Wednesday, Bournemouth și Yeovil, până când Newcastle l-a ochit în 2010 în curtea celor de la Coventry. După un prim sezon în care a stat în umbra lui Andy Carroll și în care a fost mai mult chinuit de o accidentare la ligamente, Best a explodat în 2011. La primul său meci ca titular pentru „coțofene”, acesta a reușit un hat-trick contra lui West Ham (5-0) și s-a impus încet, dar sigur ca om de bază sub comanda lui Alen Pardew. Au urmat zece meciuri și șase goluri pentru atacantul de 1,85m, care este gura de foc a lui Newcastle în noul sezon. Începutul de campionat a fost perfect pentru vârful de origine irlandeză, care are deja două goluri marcate în primele trei etape.

Vârstă: 24 de ani
Post: atacant
Valoare de piață:
2 milioane de euro
Calități: joc bun de cap, viteză, forță impresionantă, disciplinat tactic
Seamănă cu: Andy Cole

Fotbal în pași de tango
Atletico Madrid a văzut potențialul lui Eduardo Salvio în 2009, când l-a achiziționat de la Lanus, dar argentinianul nu s-a impus imediat pe „Vicente Calderon”. Drept urmare, el a fost împrumutat la Benfica, aflată în criză la acea vreme. Di Maria și Ramires plecaseră la Real Madrid, respectiv Chelsea, iar Oscar Cardozo era accidentat, astfel că forța ofensivă a „vulturilor” era afectată dramatic. Salvio a adus ușurarea pe „Da Luz” prin jocul său imprevizibil de la mijlocul terenului alături de compatrioții Aimar și Gaitan, iar tridentul argentinian al lui Jorge Jesus a produs o mulțime de goluri în sezonul precedent. Apoi, la campionatul Mondial U20 din acest an, Salvio a fost principalul remarcat din reprezentativa „pumelor”, cu patru goluri marcate. El a intrat în conflict cu conducerea lui Atletico în această vară, deoarece madrilenii doreau să-l folosească drept monedă de schimb pentru aducerea lui Falcao de la FC Porto. Puștiul a știut care îi este valoarea și a pus piciorul în prag: „Nu plec la Porto, am valoare să rămân!”. Iar șefii s-au conformat, au renunțat la plan, astfel că Falcao și Salvio vor forma cuplul de atac al „roș-albilor” în noua stagiune.

Vârstă: 24 de ani
Post: mijlocaș ofensiv, atacant
Valoare de piață: 10 milioane de euro
Calități: dribling bun, creativ, șut precis, acoperă o zonă mare a terenului
Seamănă cu: Javier Saviola

Zvârluga Payet
Povestea lui Dmitri Payet a început în Insula Reunion, de unde acesta a fost transferat la Le Havre. Deși a impresionat prin calitățile sale tehnice deosebite, Payet nu i-a mulțumit pe antrenorii de la clubul francez, pe motiv că era prea delăsător și dezinteresat de antrenamente. Nantes a decis să-i mai dea o șansă puștiului cu o personalitate dificilă, iar „canarii” nu s-au înșelat. Au primit patru milioane de euro de la St. Etienne chiar în anul în care au retrogradat, iar pentru Payet a urmat o nouă aventură. Îmbunătățindu-și jocul de la an la an, Payet a reprezentat un pilon important al echipei lui Christophe Galtier, care nu l-a putut opri în această vară să se transfere la campioana Lille, alături de care va juca în Liga Campionilor.

Vârstă: 24 de ani
Post: mijlocaș dreapta
Valoare de piață: 9 milioane de euro
Calități: tehnică excelentă în regim de viteză, bun executant de lovituri libere, șut bun de la distanță, apare des în fața porții
Seamănă cu: Sylvain Wiltord

Vijelia din flancul stâng
Pablo Armero și-a făcut debutul în fotbalul mare abia la 25 de ani, dar deja a atras privirile unor cluburi importante de pe continent, precum Liverpool, Barcelona sau Arsenal. Columbianul și-a început cariera la America de Cali, unde a evoluat în peste 100 de partide. Palmeiras l-a achiziționat în 2009, dar n-a stat decât un sezon în Brazilia, până când a fost reperat de scouterii lui Udinese. Aceștia l-au urmărit la sfatul lui Cristian Zapata, colegul lui Armero din naționala Columbiei: „Are mare potențial, ne poate ajuta”, așa făcea lobby Zapata. În Italia, Armero a început ca fundaș stânga, dar calitățile sale ofensive l-au avansat treptat pe teren, până când a ajuns în poziția de extremă stânga. Meciul care l-a propulsat în prim-plan a fost victoria „friulanilor” cu 3-1 în fața lui Inter, când Armero l-a ridiculizat timp de 90 de minute pe celebrul Maicon. În play-off-ul Ligii Campionilor, contra lui Arsenal, Armero a fost printre cei mai activi jucători ai lui Guidolin.

Vârstă: 25 de ani
Post: fundaș stânga, extremă stânga
Valoare de piață: 5 milioane de euro
Calități: travaliu impresionant, viteză, șut puternic, acoperă tot
flancul stâng
Seamănă cu: Roberto Carlos

Golgheterul care a refuzat Barcelona
La 24 de ani, Manuel Agudo Duran, cunoscut sub numele simplu de Nolito, este noul idol al fanilor Benficăi. El a fost adus gratis în această vară și deja a bătut un record deținut de marele Eusebio! Nolito a marcat încă de la debut și a înscris apoi în fiecare meci pe care l-a jucat la Benfica. Bilanțul său remarcabil: cinci reușite în cinci partide, două dintre ele propulsând practic echipa în grupele Ligii Campionilor. Cariera lui Nolito a început la echipa a doua a Barcelonei, pentru care a marcat de 30 de ori în 106 partide. Catalanii l-au remarcat într-un final și i-au oferit un contract cu echipa mare în acest sezon. Atacantul și-a dat însă seama că-i va fi imposibil să le ia fața lui Villa, Pedro și Messi, astfel că a refuzat propunerea. Și nu are nimic de regretat: „A trebuit să mă gândesc la viitorul meu. La Barcelona m-am format ca fotbalist și voi fi
recunoscător clubului toată viața, dar trebuie să joc constant”.

Vârstă: 24 de ani
Post: atacant
Valoare de piață:
2,5 milioane de euro
Calități: eficient, foarte mobil, rapid, imprevizibil
Seamănă cu: David Villa

Mijlocașul complet
Produs al academiei de tineret a lui Real Madrid, Daniel Parejo a fost cedat ușor la Getafe, unde jucătorul de 22 de ani a explodat. Anul trecut, în 44 de meciuri, acesta a marcat de patru ori și a dat cinci pase decisive, impresionând însă prin complexitatea jocului său. Este recunoscut ca un pasator foarte bun în adâncime, precizia baloanelor expediate de el fiind uluitoare. Totodată, Parejo e un executant bun al fazelor fixe, iar selecționerul iberic Vicente del Bosque îl are deja în vedere. Nici nu e de mirare, având în vedere că la începutul lui 2011 Jose Mourinho a dorit să-l readucă la Real în locul accidentatului Xabi Alonso. Parejo face parte din naționala de tineret a Spaniei încă din 2008 și în 19 partide a marcat de cinci ori pentru „La Rojita”. În 2008 a avut o aventură și în Anglia, unde a evoluat timp de o jumătate de sezon pentru Queens Park Rangers.

Vârstă: 22 de ani
Post: mijlocaș central
Valoare de piață: 8 milioane de euro
Calități: creativ, tehnic, are viziune, execută bine loviturile libere
Seamănă cu: Xavi

Pariul lui Wenger

După 36 de meciuri și nouă goluri la Southampton, Arsene Wenger a pus ochii pe puștiul de 18 ani, Alex Oxlade-Chamberlain, unul dintre cei mai promițători jucători englezi ai momentului. Mijlocașul a marcat primul său gol la profesioniști pe vremea când nu împlinise încă 17 ani! După „modelul Walcott”, Southampton și-a vândut rapid bijuteria, încasând nu mai puțin de 15 milioane de euro din partea „tunarilor”. Arsenal a avut însă noroc, pentru că Liverpool, Manchester și Fulham l-au dorit și ele insistent pe Chamberlain. Tatăl său însă este fanul trupei lui Wenger de foarte mult timp și nici n-a vrut să audă de alt viitor pentru fiul său: „Arsenal este locul perfect în care Alex poate crește ca fotbalist”, a motivat acesta, cu doar câteva zile înainte ca Chamberlain să semneze contractul care l-a propulsat în Premier League la doar 18 ani.

Vârstă: 18 ani
Post: extremă dreapta
Valoare de piață: 2,5 milioane de euro
Calități: viteză impresionantă, anticipație bună a jocului, bun la centrări, driblează bine pe spații mici
Seamănă cu: Jermain Defoe

Playmaker de cinci stele
Rapid are de ce să se teamă de linia mediană a lui PSV Eindhoven. Batavii s-au întărit cu puștiul-minune al fotbalului olandez, mijlocașul ofensiv Georginio Wijnaldum, care la 20 de ani are deja peste 100 de meciuri în Eredivisie. Cunoscut ca un tip tăcut și timid, Wijnaldum putea ajunge sus mult mai repede. La 9 ani era curtat deja de Ajax, PSV și Feyenoord, dar puștiul a ales să rămână la Sparta Rotterdam, clubul care l-a format: „Nu știam nimic despre echipele mari, nu mă interesau ofertele lor. Nu cunoșteam nume de fotbaliști, știam doar vedetele din naționala Olandei. Eu voiam doar să joc, nu mă interesa cariera”, povestește mijlocașul de 1,73 m. Sub comanda lui Erwin Koeman, Wijnaldum a debutat la doar 16 ani în prima ligă, iar în această vară a fost achiziționat pentru cinci milioane de euro de PSV, care i-a luat fața la tratative lui Liverpool.

Vârstă: 20 de ani
Post: mijlocaș central,
mijlocaș dreapta
Valoare de piață: 6,5 milioane de euro
Calități: tehnică bună în regim de viteză, execuții „curate” cu ambele picioare, centrează precis, șut bun de la distanță
Seamănă cu: Rafael Van der Vaart

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen