Start în cea mai tare ediție din ultimii ani a Premier League! Mourinho s-a întors: Chelsea – Hull City 2-0! Vezi rezultatele!

Start în cea mai tare ediție din ultimii ani a Premier League!  Mourinho s-a întors: Chelsea - Hull City 2-0! Vezi rezultatele!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Programul primei etape

Sâmbătă
14:45
Liverpool – Stoke City 1-0 (Sturridge ’37)
17:00
Arsenal Londra – Aston Villa 1-3 (Giroud ‘6 / Benteke ’22, ’62 – pen, Luna ’85)
Norwich City – Everton 2-2 (Whittaker ’51, van Wolfswinkel ‘71 / Barkley ’61, Coleman ’65)
Sunderland – Fulham 0-1 (Kasami ’52)
West Bromwich – Southampton 0-1 ( Lambert ’90 – pen)
West Ham – Cardiff City 2-0 (Joe Cole ’13, Nolan ’76)
*la gazde, Raț a fost rezervă și nu a bifat niciun minut
19:30
Swansea City – Manchester United 1-4 (Bony ’82 / Van Persie ’34, ’72, Welbeck ’36, ’90+2)

Duminică
15:30
Crystal Palace – Tottenham Hotspur 0-1 (Soldado pen. ’50)
18:00
Chelsea Londra – Hull City 2-0 (Oscar ’13, Lampard ’25)

Luni
22:00
Manchester City – Newcastle United


*Manchester City, Manchester United și Chelsea și-au schimbat antrenorii în această vară.

*„Cetățenii” au fost cei mai activi pe piața transferurilor, aducând jucători de 111 milioane de euro.

*Arsenal și Liverpool au mai făcut un pas înapoi în acest sezon, nereușind transferurile propuse.

În urmă cu aproape un an, Richard Scudamore, șeful Premier League, anunța că drepturile de televizare pentru următorii trei ani ale primei ligi engleze au fost vândute pentru 6,23 miliarde de euro! Ceea ce transforma de departe competiția din Albion în cea mai valoroasă din lume! Și, probabil, în cea mai interesantă, cel puțin în acest sezon. Conform caselor de pariuri, Manchester City, Chelsea și Manchester United au, aproximativ, aceleași șanse la titlu. Iar cele trei formații se mai aseamănă prin ceva! Toate și-au schimbat managerii în această vară, astfel că gradul de incertitudine privind câștigătoarea campionatului este probabil cel mai mare din ultimul deceniu.

Trei pentru un titlu
Poate cea mai importantă schimbare la față a avut-o Manchester City. Nemulțumiți că nu au terminat decât pe locul 2 în sezonul trecut, șeicii care au cumpărat echipa în 2008 au investit 111 milioane de euro în această vară. Și l-au adus pe bancă și pe Manuel Pellegrini, fostul antrenor al lui Malaga. O influență clară în acest sens au avut-o și Fernan Sorriano și Txiki Begiristain, directori în organigrama „cetățenilor” după ce au plecat de la Barcelona. Principalul adversar al lui City din acest sezon pare Chelsea, formație la care a revenit Jose Mourinho, motiv suficient pentru ca londonezii să se bată la titlu. Deși nu i-a transferat decât pe Marco van Ginkel și pe Andre Schurrle, Mourinho beneficiază de o trupă suficient de puternică și experimentată să se bată la titlu.

Însă nici Manchester United, actuala campioană, nu poate fi neglijată. Deși l-au pierdut în vară pe unul dintre cei mai buni manageri din istoria fotbalului englez, pe Sir Alex Ferguson, care s-a retras, „diavolii” rămân favoriți la titlu. Măcar pentru valoarea lui Robin van Persie, care a înscris o „dublă” în Supercupa cu Wigan, câștigată de United cu 2-0, pe care a rezolvat-o de unul singur.

Liverpool și Arsenal, marile dezamăgiri
În schimb, Arsenal și Liverpool, membre neoficiale al fostului Big 4 în urmă cu patru-cinci sezoane, au mai făcut un pas înapoi. Spre nemulțumirea fanilor, Arsene Wenger nu a reușit decât un singur transfer în această vară, aducându-l gratis pe atacantul Yaya Sanogo de la Auxerre. Asta deși despre „tunari” s-a scris că i-au dorit pe Bernard (ajuns la Șahtior pe 25 de milioane de euro), Higuain (ajuns la Napoli pentru 37 de milioane de euro) sau pe Rooney.

Nici fanii lui Liverpool nu sunt mulțumiți de intersezonul realizat de „cormorani”. Șefii echipei de pe Anfield i-au ratat pe Mhitarian și Diego Costa și nu au gestionat situația lui Luis Suarez într-un mod diplomat, uruguayanul exprimându-și clar dorința de a pleca, criticându-i public pe șefii lui Liverpool pentru că l-au „mințit”.

Trei români în Anglia
România va fi reprezentată în acest sezon din Premier League de trei stranieri. Dacă Gabriel Tamaș (West Bromwich Albion) și Costel Pantilimon (Manchester City) au jucat și în sezonul trecut, Răzvan Raț (foto) și-ar putea face debutul în prima ligă engleză chiar azi (ora 17:00), în meciul disputat de West Ham United pe teren propriu cu Cardiff. Raț este anunțat titular în primul „11” al managerului Sam Allardyce, fiind apreciat pentru evoluțiile sale din partidele amicale.


 



Cât de greu e după Ferguson?

Ambiția lui Moyes este deja cunoscută în Insulă, după ce managerul scoțian a dormit în mașină pe perioada CM 1998, unde a mers să studieze

Noul manager a câștigat deja un trofeu cu United, la puțin peste o lună după ce a preluat echipa
A câștigat deja un trofeu, Supercupa Angliei, la doar 40 de zile după ce a fost instalat oficial pe banca lui Manchester United la recomandarea lui Sir Alex Ferguson. Dar misiunea lui David Moyes pare extrem de dificilă! Eclipsarea, sau măcar egalarea, performanțelor lui Fergie, care și-a trecut în palmares 38 de trofee, este un obiectiv foarte dificil. Măcar prin prisma respectului pe care îl impunea legendarul manager scoțian în vestiarul „diavolilor”, acolo unde a câștigat conflicte cu jucători emblematici precum Beckham, Keane sau Stam.

Slab sau ambițios?
Însă ambiția lui Moyes l-a dus departe pe scoțianul de 50 de ani! În urmă cu 15 ani, atunci când făcea primii pași ca manager, actualul număr unu de la United avea mari probleme. A vrut să meargă la Cupa Mondială din Franța, însă nu avea fondurile necesare. Iar Asociația jucătorilor din Anglia nu i-a oferit decât o sumă modică, Moyes fiind nevoit astfel să doarmă în mașină în anumite seri. „Am învățat însă multe din această situație și am știut că trebuie să fac orice pentru a fi mai bun. Nu mi-e rușine să recunosc”, povestește acum managerul „diavolilor”.

Totuși, presa britanică apreciază că scoțianul a dat deja primele semne de slăbiciune. Dacă la Everton își putea permite pași greșiți pe piața transferurilor, la United deja nu mai poate greși. Și, în ciuda ofertelor făcute pentru Cesc Fabregas (Barcelona) și Marouane Fellaini (Everton), „diavolii” nu au reușit niciun transfer important. „Ideal, transferurile trebuie făcute chiar în debutul sezonului. Deocamdată, noi nu am reușit, dar nu simțim că avem probleme. Cred că acest sezon va fi unul bun pentru Manchester United”, a spus Moyes la o conferință de presă.

Tot presa engleză scrie că o altă bilă neagră pentru noul manager al „diavolilor” este faptul că Moyes nu a reușit să câștige niciun meci în fața lui Manchester United, Chelsea, Liverpool și Arsenal pe vremea când o antrena pe Everton!



The Special One, Part II

Mourinho a revenit în Premier League și e gata să îi aducă lui Chelsea primul titlu după patru sezoane

Londonezii au schimbat șapte manageri în ultimii șase ani, de când Mourinho a părăsit „Stamford Bridge” în septembrie 2007
Luiz Felipe Scolari, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti sau Roberto di Matteo. Sunt doar patru manageri importanți care au adus trofee lui Chelsea, dar care au plecat după certuri cu Roman Abramovici. Și, cel mai important, niciunul dintre ei nu a reușit să aibă o relație atât de specială cu oligarhul rus precum a avut-o Jose Mourinho. Pentru că indiferent de tensiunile dintre „The Special One” și Abramovici, managerul portughez care a câștigat șase trofee cu Chelsea în trei sezoane a fost cel care a controlat cel mai bine clubul.

Cunoaște vestiarul
Probabil că acesta a fost și motivul pentru care Abramovici a continuat să preseze pentru reîntoarcerea lui Mourinho la Chelsea. Iar declarațiile de dragoste făcute de portughez chiar în timpul „domniei” sale la Real l-au convins pe rus să îi ofere lui Mou încă o șansă. După aproape șase ani de la demiterea sa, portughezul se întoarce pe „Stamford Bridge” cu obiectivul de a-i aduce lui Chelsea primul titlu după patru sezoane. Pedrigree-ul său este imaculat, iar principalul avantaj al lui „Mou” este că îi cunoaște și știe să îi controleze pe Lampard și Terry, liderii vestiarului „albaștrilor”. Practic, cei doi sunt „responsabili” pentru demiterea ultimilor doi antrenori. Însă Mourinho îi cunoaște și știe cum să le dea încredere celor doi senatori de drept din primul „11” al „albaștrilor”, care în ciuda vârstei rămân oameni de bază la Chelsea.

În plus, cu reîntoarcerea lui Mourinho, „jocurile” și ironiile care îl caracterizează pe portughez au revenit în Premier League. Chelsea a făcut deja două oferte pentru Wayne Rooney, ambele refuzate, dar londonezii nu vor ceda. Deși are trei atacanți valoroși în lot, Lukaku, Torres și Ba, Mou vrea să dea o primă lovitură „diavolilor”, chiar înainte de meciul direct din etapa a doua a Premier League, cu Manchester United, care va avea loc pe 26 august pe „Old Trafford”.



Proiectul „inginerului”

Manuel Pellegrini pare omul perfect pentru noul proiect al lui Manchester City, chilianul reușind deja să își câștige jucătorii de partea sa.

Conform presei engleze, Pellegrini a reușit să readucă armonia în vestiarul tensionat de Mancini
Aproape un milliard și jumătate de euro a cheltuit șeicul Mansour bin Zayed la Manchester City în ultimii cinci ani, iar „cetățenii” nu au câștigat un titlu, o Cupă a Angliei și o Supercupă. Adăugând două eliminări premature în grupele Ligii Campionilor, bilanțul nu avea cum să fie deloc pozitiv. Iar șefii grupării de pe „Etihad” s-au repliat repede. L-au dat afară pe Roberto Mancini și l-au instalat pe Manuel Pellegrini, antrenorul care a făcut minuni cu Villarreal și Malaga în ultimul deceniu în Liga Campionilor, dar care a dezamăgit la Real Madrid, unde nu a reușit să gestioneze relația cu starurile echipei și a fost demis după un singur sezon.

A transferat exact ce îi trebuia
Cunoscut ca un personaj calculat, datorită backgroundului său ca inginer, Pellegrini adoptă un stil ofensiv, plăcut ochiului. Astfel, el a impresionat la Malaga, pe care a calificat-o în sferturile Ligii în sezonul trecut, în condițiile în care gruparea andaluză avea mari probleme cu banii. Dar, probabil calitatea pe care au căutat-o cel mai mult șefii lui City a fost capacitatea lui Pellegrini de a discuta cu jucătorii și a readuce unitatea într-un vestiar alienat de pretențiile și personalitatea lui Mancini.

Teoretic, planul a reușit până acum, iar proiectul inginerului Pellegrini prinde contur. Cu ajutorul transferurilor lui Fernandinho (40 de milioane), Jovetic (26 de milioane), Negredo (25 de milioane) și Jesus Navas (20 de milioane), City arată total diferit de la mijloc în sus. Iar Pellegrini pare mulțumit. Vicecampioana nu a impresionat în pregătiri, având rezultate contradictorii în amicale, dar zâmbetul le-a revenit pe buze jucătorilor, iar asta, în opinia antrenorului chilian, este cel mai important lucru.


0 milioane de euro a cheltuit Arsenal în această vară, transferându-l doar pe atacantul Yaya Sanogo (gratis) de la Auxerre

7,8 milioane de euro pe meci plătesc BT și Sky Sports pentru a primi dreptul de a transmite prima ligă engleză

3,15 miliarde de euro este valoarea totală a jucătorilor prezenți în acest sezon în Premier League

86,2 milioane de euro va primi echipa clasată pe ultimul loc în acest sezon în Anglia din drepturile de televizare

6,23 miliarde de euro vor încasa șefii Premier League în următorii trei ani din vânzarea drepturilor de televizare
 

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce…
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen