Războiul fotbalului la TV: Premier League, doar o repriză pe RCS-RDS, deloc pe Romtelecom! Reacția oficială a RCS-RDS: „Eurosport poartă toată vina! 1 milion de abonați au fost grav afectați”. Ce lipsește din comunicat

  • Publicat:
  • Actualizat:
Războiul fotbalului la TV: Premier League, doar o repriză pe RCS-RDS, deloc pe Romtelecom!  Reacția oficială a RCS-RDS:

UPDATE 13:00 Între timp, RCS & RDS a emis un nou comunicat care lămurește într-o oarecare măsură punctul trei din întrebările de mai jos.  În versiunea rectificată se specifică faptul că posturile TV aduse în discuție sunt de fapt „Eurosport Internațional” și „Eurosport România”, nu „Eurosport 2 Internațional” și „Eurosport 2 România”, așa cum se preciza în comunicatul inițial.

Rămân însă valabile primele două întrebări pentru care operatorul de cablu nu a oferit încă vreun răspuns oficial.


UPDATE 11:18 Ieșită din hibernare (ProSport așteaptă și acum un răspuns la două adrese oficiale trimise în urmă cu trei luni), conducerea RCS-RDS a dat publicității un comunicat stufos, plin de detalii tehnice, însă care nu lămurește câteva lucruri importante:

1. Dacă într-adevăr, Eurosport ar fi introdus un canal Eurosport Romania pe platformele din Ungaria, Cehia și Slovacia fără acordul RCS, provocând nemulțumirea abonaților din acele țări, ce vină au abonații RCS-RDS din România? Comunicatul de mai jos nu explică în niciun fel de ce abonații companiei din România au rămas cu ochii în soare în minutul 44 al meciului. Cum rămâne cu milioanele de abonați din România afectați? 

2. De ce Serviciul Clienți de la RCS-RDS i-a anunțat, la ora 15:40,  pe reporterii ProSport că „nu avem idee despre ce se întâmplă, nu a fost făcută nicio reclamație până în acest moment”? Dacă un milion de abonați din alte țări au fost grav afectați, RCS RDS ar fi trebuit să știe deja în acel moment că există o problemă extrem de seriosă.

3. Deși prima repriză a meciului a fost transmisă pe Eurosport, RCS-RDS invocă un canal Eurosport 2 Romania, fără a spune însă în ce fel a afectat acest canal abonații din Ungaria, Cehia și Slovacia.  De ce nu precizează clar cei de la RCS-RDS ce se transmitea pe acest Eurosport 2 Romania? În comunicat se insinuează că ar fi fost vorba de Premier League. 


UPDATE 10:45 RCS & RDS a emis un comunicat oficial în care își exprimă punctul de vedere în legătură cu evenimentele ce au dus la întreruperea transmisiunii partidei Liverpool – Cardiff, după prima repriză.

Operatorul de cablu mută întreaga responsabilitate în curtea Eurosport, care ar fi efectuat modificări ce au „afectat grav peste 1 milion de abonați ai RCS & RDS din Ungaria, Cehia și Slovacia”.

Prezentăm mai jos integral comunicatul emis de RCS & RDS.

Referitor la informatiile aparute in presa cu privire la pretinsa intrerupere a retransmisiei canalului TV Eurosport in timpul difuzarii unui meci de fotbal din Premier League, precizam ca RCS & RDS nu si-a incalcat sub nicio forma contractul in curs cu Eurosport.

RCS & RDS si Eurosport au in prezent un acord de retransmisie pentru mai multe tari din sud-estul Europei (Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia) unde erau difuzate canalele TV Eurosport si Eurosport in versiunile internationale ale acestora.

In cursul zilei de 21 decembrie 2013, compania Eurosport a intrerupt transmisia programului Eurosport (versiunea internationala care nu difuza meciuri de fotbal din Premier League) atat in Romania, cat si catre abonatii din Ungaria, Cehia si Slovacia. In locul Eurosport, compania Eurosport a introdus un nou canal denumit Eurosport Romania care a fost difuzat catre toti abonatii RCS & RDS din toate aceste tari. Eurosport nu a anuntat aceasta inlocuire.

RCS & RDS a aflat de aceasta schimbare in momentul in care a inceput sa primeasca reclamatii de la abonatii sai din celelalte tari, care erau nemultumiti ca in locul postului Eurosport International care emitea in limba nationala a fiecarui stat, au putut viziona doar noul canal Eurosport  Romania, canal transmis doar in limba romana.

Prin aceasta inlocuire, au fost grav afectati peste 1 milion de abonati ai RCS & RDS din aceste tari.

In plus, precizam ca Eurosport a primit dreptul sa transmita meciurile din Premier League doar in Romania, nu si in Ungaria, Cehia sau Slovacia.

In conditiile in care am fi permis transmisia postului Eurosport Romania, am fi incalcat drepturile de difuzare a Premier League detinute de alti titulari din tarile respective.

Astfel, decizia RCS & RDS a avut in vedere atat interesele consumatorilor din toate tarile unde operam, dar a tinut cont si de drepturile titularilor de licenta pentru competitiile Premier League din Ungaria, Cehia si Slovacia.

Consideram ca Eurosport poarta intreaga responsabilitate atat fata de abonati, cat si fata de acesti titulari de licenta„
 


UPDATE 20:28 Un analist media a explicat pentru www.prosport.ro contextul în care transmisiile din Premier League au fost ignorate de platformele RCS – RDS și Romtelecom: „La 31 decembrie 2013, expiră contractul de retransmisie încheiat între firmele de cablu și Eurosport, iar negocierile purtate de ceva vreme sunt foarte dure. Cabliștii vor să plătească mai puțin pentru fiecare abonat, Eurosport nu acceptă diminuarea sumei”. 

Canelele de sport ale RCS – RDS și Romtelecom, Digi Sport și Dolce Sport, sunt concurenți direcți cu Eurosport. Digi și Dolce transmit împreună Liga 1 și au drepturi pe campionatele din Spania, Italia, Franța și Portugalia. Eurosport deține drepturile de difuzare în România pentru Bundesliga și, mai nou, Premier League. 

Coincidență, exact firmele de cablu care nu au difuzat meciurile de astăzi din Anglia transmise de Eurosport, RCS – RDS și Romtelecom, au încercat în vara acestui an să cumpere împreună drepturile TV pentru Premier League, însă oferta lor comună, 8 milioane de euro, a fost mult sub cerere. În urmă cu cîteva zile, în plin proces de negociere pentru contractul de difuzare, Eurosport a cumpărat  drepturile vânate de RCS și Romtelecom, astfel că termenii tratativelor s-au schimbat, iar cei de la Eurosport au încă un atu pentru a cere o sumă mai mare. 

În urmă cu cîteva zile, a apărut informația că Eurosport este interesată de drepturile TV pentru Liga 1, valabile din vara anului viitor după expirarea contractului dintre LPF și RCS-RDS plus Romtelecom. 

Și, din nou coincidență, în momentul în care canalul de sport cu sediul la Paris transmitea primele meciuri din Premier League, RCS – RDS și  Romtelecom nu au preluat deloc sau au preluat doar 45 de minute semnalul, „fereastra” în termeni tehnici, Eurosport pentru România. Cenzura tehnică invocată de reprezentanții Eurosport pare desprinsă din anii de dinainte de 1989. Mâine, Eurosport are în program două partide din Premier League, însă oficialii acestui canal se așteaptă ca și aceste meciuri să nu fie difuzate pe platformele RCS și Romtelecom.


UPDATE 18:28 În acest moment, partida Fulham – Manchester City, pe care Eurosport o difuzează, poate fi văzută doar în rețeaua de cablu UPC. Abonații Romtelecom și RCS-RDS pot urmări, în schimb, o înregistrare a unei etape din Cupa Mondială de schi alpin


UPDATE 17:02  Reprezentanții Eurosport susțin că decizia de a întrerupe transmisia partidei din Premier League aparține exclusiv firmelor de cablu. „Chiar urmăream și eu meciul și am observat că se întâmplă anumite lucruri. Ceea ce vă voi spune sunt lucruri adevărate și care pot fi dovedite. Canalul Eurosport transmite Premier League, am anunțat acest lucru, iar meciurile sunt acolo și pot fi văzute în mai multe rețele de cablu, mai mari sau mai mici. Nu a existat nicio problemă tehnică din partea noastră. De aici încolo, orice variații care pot exista – să dai meciul mono, stereo, color sau alb-negru, țin strict de respectivele firme. Noi transmitem normal! Este o situație curioasă, dar este decizia fiecărei firme de cablu! Firmele care au contracte în vigoare cu noi primesc canalul Eurosport care conține Premier League. Orice altă intepretare este nereală”, a explicat pentru ProSport Adrian Ilie, directorul general al Sport TV Management, agentul Eurosport pentru țara noastră. Am înțeles că nici pe Dolce nu s-a putut urmări meciul. Singura diferență este că acolo a fost programul de sărituri de la început

Adrian Ilie, director Sport TV Management

Premier League a revenit doar pentru 45 de minute pe micile ecrane ale abonaților RCS-RDS! Transmisia meciului Liverpool – Cardiff (3-1 scor final), primul din contractul semnat în urmă cu două zile și valabil până în vara lui 2016, a fost întreruptă în momentul în care Luis Suarez marca al treilea gol al „cormoranilor”. Apoi, timp de aproximativ șapte minute, transmisia a rămas blocată pe un cadru în care regizorii partidei o prezentau pe soția atacantului din Uruguay într-una din lojele de pe Anfield! Aceasta a fost ultima imagine a meciului din Premier League! În minutele imediat următoare, pe Eurosport a fost introdus programul de sărituri cu schiurile, care, în primă fază, avea comentariul în limba engleză. După circa zece minute, comentatorul român al competiției, Sorin Hobana, a preluat etapa de la Engelberg (Elveția). Acesta nu a oferit însă pe parcursul comentariului său detalii despre motivul întreruperii meciului din Premier League. 

Contactați de ProSport, reprezentanții Serviciului Clienți de la RCS- RDS au făcut următoarele precizări: „Noi nu avem dreptul de a oferi semnalul Premier League, responsabilitatea este sută la sută a providerului Eurosport”. Pentru abonații rețelei Romtelecom, partida Liverpool – Cardiff nu a fost disponibilă niciun moment, întrucât pe acest canal a rulat programul de sărituri cu schiurile. 

Rămâi pe www.prosport.ro pentru mai multe amănunte

 

 

Pe aceeași temă
S-a aflat! Gina Pistol, 'zburată' de la Chefi! Care e motivul incredibil
S-a aflat! Gina Pistol, 'zburată' de la Chefi! Care e motivul incredibil
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Raisei. O şoferiţă din spatele maşinii de Poliţie a surprins tragicul accident
Răsturnare de situaţie în cazul morţii Raisei. O şoferiţă din spatele maşinii de Poliţie a surprins tragicul accident
Taiwanul, o Ucraina a Asiei? Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui
Taiwanul, o Ucraina a Asiei? Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui "conflict militar" Beijing- Washington în jurul insulei
Becali anunță plecarea lui Omrani de la CFR Cluj: „Și dacă era prost, tot îl ducea mintea la asta!” Cu cine va semna
Becali anunță plecarea lui Omrani de la CFR Cluj: „Și dacă era prost, tot îl ducea mintea la asta!” Cu…
Un alt MARE actor al României părăseşte scena teatrului
Un alt MARE actor al României părăseşte scena teatrului
Nicuşor Dan l-a dat afară pe Arşinel: De 60 de ani joc în teatrul ăsta!
Nicuşor Dan l-a dat afară pe Arşinel: De 60 de ani joc în teatrul ăsta!
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Simptomele
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Simptomele
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Moment jenant pentru Elon Musk. Iată unde va ajunge o rachetă SpaceX „rebelă”
Moment jenant pentru Elon Musk. Iată unde va ajunge o rachetă SpaceX „rebelă”
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
BOMBA despre Pfizer! Dovezile sunt clare. Ce s-a găsit la cei care au făcut doza booster
BOMBA despre Pfizer! Dovezile sunt clare. Ce s-a găsit la cei care au făcut doza booster
Adevărul de la raft. De unde vin de fapt produsele de la Kaufland
Adevărul de la raft. De unde vin de fapt produsele de la Kaufland
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna dispoziție
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna dispoziție
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Scandal la o mare companie. E scandalos ce ar fi cerut pe lângă „sâni mai mari”
Scandal la o mare companie. E scandalos ce ar fi cerut pe lângă „sâni mai mari”
Cât timp poate fi folosită o mască de tip FFP2? Iată ce spun specialiştii
Cât timp poate fi folosită o mască de tip FFP2? Iată ce spun specialiştii
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
Fost consilier pentru patru preşedinţi americani, despre discuţiile sale cu Putin: „Părea să aibă instinctele unui cap al mafiei siciliene”
Fost consilier pentru patru preşedinţi americani, despre discuţiile sale cu Putin: „Părea să aibă instinctele unui cap al mafiei siciliene”
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat e uluitor
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat e uluitor
Câți copii are, de fapt, Liviu Vârciu. Secretul din viața prezentatorului
Câți copii are, de fapt, Liviu Vârciu. Secretul din viața prezentatorului
Unde a dispărut iubita lui Reghecampf! Antrenorul a fost surprins singur
Unde a dispărut iubita lui Reghecampf! Antrenorul a fost surprins singur
Imagini BIZARE suprinse de o cameră de bord, în plină noapte. Șoferul s-a crucit când a văzut ce se petrece
Imagini BIZARE suprinse de o cameră de bord, în plină noapte. Șoferul s-a crucit când a văzut ce se petrece
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte