Patru români, cu probleme în Grecia? Incapacitatea de plată a statului elen ar putea sufoca fotbalul: "Contractele s-ar putea înjumătăţi ca urmare a situaţiei financiare"

1 iul 2015 1503 afişări Campionate Externe
Patru români, cu probleme în Grecia? Incapacitatea de plată a statului elen ar putea sufoca fotbalul: "Contractele s-ar putea înjumătăţi ca urmare a situaţiei financiare"

Grecia a intrat, miercuri, oficial în incapacitate de plată la miezul nopţii, iar efectele problemelor financiare s-ar putea observa şi asupra fotbalului. Unii dintre agenţii jucătorilor au cerut deja clauze speciale care să prevină devalorizarea contractelor, iar alţi jucători vor salariile în conturi din străinătate

  • În prima ligă greacă sunt angrenaţi trei jucători români: Răzvan Raţ (PAOK Salonic), Dorin Goian (Asteras Tripolis) şi Costin Lazăr, care tocmai a semnat cu Iraklis Salonic. Totodată, şi tehnicianul Răzvan Lucescu antrenează în prima ligă greacă, la Skoda Xanthi

Miercuri, 1 iulie. 1 dimineaţă, ora României. La fel şi la Atena. Miezul nopţii în Europa de Vest. Devine oficială intrarea în incapacitate de plată a Greciei, care nu a achitat rata de 1,6 miliarde de euro către FMI, după negocieri îndelungi purtate de premierul Alexis Tsipras cu reprezentanţii Uniunii Europene, pentru un program de bailout, capabil să scoată Grecia din situaţia critică financiară. Evident, imaginile cu cozile de la bancomate, unde grecii nu au voie să scoată mai mult de 60 de euro pe zi, dar şi cele din benzinării sau supermarketuri au făcut înconjurul lumii. Dar problemele financiare ar putea afecta serios şi sportul grec. Inclusiv fotbalul, acolo unde Olympiacos Pireu, campioană în 13 din ultimele 15 sezoane, este o clientă fidelă a grupelor Ligii Campionilor.

73,6 milioane de euro valorează lotul lui Olympiacos, potrivit transfermarkt.com

Se opresc transferurile în Grecia?

Urmează, duminică, un referendum pe care premierul Tsipras l-a cerut săptămâna trecută, prin care grecii să voteze dacă preferă sau nu să rămână în zona euro. Iar agenţii jucătorilor sunt atenţi la orice mişcare pe acest front. În fond, o ieşire din zona euro ar însemna că valoarea contractelor jucătorilor ar fi serios diminuată, întrucât moneda s-ar deprecia serios faţă de euro, iar inflaţia ar creşte. ”Am luat deja legătura cu clubul şi discutăm despre diversele scenarii. Avem un contract solid, dar în astfel de situaţii e imposibil să previzionezi ce se întâmplă. Cred că voi sista negocierile cu orice club grec pentru alţi clienţi”, a declarat un agent de jucători, sub protecţia anonimatului, pentru publicaţia Newsweek.

În acest moment, în prima ligă greacă sunt angrenaţi trei jucători români: Răzvan Raţ (PAOK Salonic), Dorin Goian (Asteras Tripolis) şi Costin Lazăr, care tocmai a semnat cu Iraklis Salonic. Totodată, şi tehnicianul Răzvan Lucescu antrenează în prima ligă greacă, la Skoda Xanthi. Însă cei patru ar putea fi ”apăraţi” de o clauză care ar putea fi adoptată de toate echipele din liga greacă. ”Mulţi oameni şi-au luat măsuri şi au nişte clauze speciale, pentru că era clar unde se îndreaptă lucrurile”, declară Paschalis Tountouris, fondatorul agenţiei Pro Sport Europe. Însă tot Tountouris este cel care avertizează clar: ”Cluburile vor pierde bani dacă se revine la drahmă şi le va fi imposibil să plătească aceste salarii”

Fanii vor avea de suferit

Tot cluburile sunt văzute drept principalele victime şi de către Eleftheria, una dintre publicaţiile elene de referinţă. ”Agenţii îşi vor vedea interesul lor şi al clienţilor. Dacă nu vor fi plătiţi, jucătorii vor pleca, iar de suferit vor avea cluburile, fotbalul şi, în ultimă instanţă, fanii”, a scris cotidianul grec de limbă engleză, publicat la Londra. Goal News, o altă publicaţie de referinţă din Grecia, a scris marţi că aproape toate cluburile importante din Grecia au primit deja telefoane de la agenţi, care au cerut ca angajamentele să fie respectate la literă, iar o altă cerinţă a fost chiar plata în conturi străine, nu de la bănci din Grecia, care se află acum în condiţii dificile. ”Jucătorii se tem că salariile vor avea o valoare mult scăzută, chiar înjumătăţită”, încheie Goal News.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.