Opinia unui analist financiar: "Doar Real Madrid şi United şi-ar putea permite să-l ia pe Messi". De ce argentinianul este aproape imposibil de transferat de la Barcelona

10 ian 2015 1934 afişări Campionate Externe
Opinia unui analist financiar: "Doar Real Madrid şi United şi-ar putea permite să-l ia pe Messi". De ce argentinianul este aproape imposibil de transferat de la Barcelona

Doar Manchester United şi Real Madrid şi-ar putea permite să-l transfere pe Lionel Messi, fără să încalce Legea Fair-Play-ului Financiar. Este opinia lui Rob Wilson, expert în finanţele fotbalului, care lucrează pentru Sheffield Hallam University.

În ultimele zile, presa din Occident a insistat pe varianta că Chelsea şi-ar dori să-l transfere pe Lionel Messi, jucător care este nemulţumit de situaţia de la FC Barcelona. Clubul londonez intră astfel în galeria selectă a echipelor care l-au curtat pe starul argentinian. În trecut, ziariştii din Vest au scris că PSG, Bayern Munchen şi Manchester City au încercat să-l transfer.

Messi este legat de Barcelona de un contract care expiră în 2019 şi de o clauză de reziliere de 250 de milioane de euro. Ar fi un efort financiar imens, dar pe care cluburile doritoare şi l-ar fi asumat, mai ales că au în spate patroni cu averi consistente sau un management care produce mulţi bani (cazul lui Bayern Munchen).

Rob Wilson este însă de părere că doar Manchester United şi Real Madrid şi-ar putea plăti o astfel de sumă, fără să dezechilibreze prea mult bugetul şi fără să intre sub sancţiunile UEFA pentru încălcarea Legii Fair-Play-ului Financiar. Conform reglementările UEFA, un club nu are voie să aibă pierderi mai mari de 30 de milioane de euro pe parcursul ultimilor 3 ani, incluzând sezonul curent. Anul trecut, PSG şi Manchester City au fost amendate de UEFA cu 45 de milioane de lire, deoarece pierderile înregistrate au depăşit bariera impusă de Legea Fair-Play-ului Financiar.

"Ţinând cont de veniturile pe care le generează şi rezervele de bani, doar United şi Real Madrid şi-a putea permite să plătească clauza de reziliere. Dacă punem şi costurile cu salariul, probabil că nici ele n-ar respecta Legea Fair-Play-ului Fiananciar", a declarat Rob Wilson pentru BBC.co.uk. Cum Real Madrid este marea rivală a Barcelonei, şansele ca această variantă să se concretizeze tind spre zero, astfel că doar Manchester United ar rămâne în picioare.

O modalitate prin care totuşi un club ar putea să rămână în limitele financiare impuse de UEFA ar fi plata eşalonată: "Dacă Messi ar vrea neapărat să plece, de ce Barcelona ar fi de acord cu această variantă? Eşalonarea plăţii ar fi cu siguranţă o variantă mai uşoară pentru Chelsea, Manchester City şi Bayern, dar Manchester United a cerut toţi banii când l-a vândut pe Ronaldo şi sunt foarte convins că la fel s-ar putea întâmpla şi în cazul lui Messi", a comentat  Rob Wilson.

O altă cale prin care celelalte cluburi interesate de Messi ar putea să-l transfere fără să rişte sancţiuni este să se despartă de mai mulţi jucători, pentru a echilibra veniturile cu cheltuielile. Este însă foarte dificil să se întâmple aşa ceva.


"Să transferi pe cineva ca el (de valoarea lui Messi), ţinând cont de Legea Fair-Play-ului Financiar, cred că este imposibil. Trebuie să menţinem un echilibru aici"

Steve Holland, asistentul lui Mourinho


Cluburile cu cele mai mari venituri anul trecut:

  • Real Madrid - 444,7 milioane de lire sterline
  • Barcelona - 413,6
  • Bayern Munchen - 369,6
  • Manchester United - 363,2
  • PSG - 341,8
  • Manchester City - 271
  • Chelsea - 260
  • Arsenal - 243,6
  • Juventus - 233,5
  • AC Milan - 222,8
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.