Liga antrenorilor schimbați ca „lenjeria intimă”. INFOGRAFIE | Wenger stă de 18 ani la Arsenal, în Liga 1 au fost numiți 594 de antrenori. Explicație halucinantă: „E vina patronilor, ei ne aleg”

Liga antrenorilor schimbați ca
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Pe 30 septembrie, francezul Arsene Wenger a sărbătorit 18 ani de când lucrează pentru Arsenal. În aceeași perioadă, în prima ligă din România s-au perindat 225 de antrenori și s-au făcut aproape 600 de numiri de antrenori

Pe 30 septembrie 1996, Arsene Wenger era numit manager la clubul englez Arsenal, spre uimirea fanilor care habar nu aveau cine este francezul venit din Japonia. „Arsene Who?” („Arsene și mai cum?”) a titrat London Evening Standard în acea zi, iar mesajul a apărut pe majoritatea panourilor de reclamă pentru ziare din apropierea stadionului Highbury, situat în nordul Londrei.

Optsprezece ani mai târziu, Wenger este în continuare manager la Arsenal, club pe care l-a transformat radical. Cu el pe bancă, clubul londonez a câștigat 3 titluri de campioană și 5 Cupe ale Angliei, însă – și mai important – a devenit o societate puternică în fotbalul mondial. Arsenal avea în mai 2014 o rezervă de 221 de milioane de euro în conturi, astfel că peste vară clubul a cheluit 100 de milioane de euro pe transferuri. În Era Wenger, Arsenal s-a mutat pe Emirates, un stadion nou de 60.000 de locuri construit cu 448 de milioane de euro.

Wenger a schimbat mentalități în fotbalul englez. Francezul a interzis „cultura alcoolului” și dieta bazată pe fasole, cârnați și ciuperci, a introdus metode noi de antrenament și a importat fotbaliști care au avut un impact incredibil asupra Premier League.

În cei 18 ani de când Wenger este manager la Arsenal, și fotbalul românesc s-a transformat radical, însă în rău. ProSport a calculat ce s-a întâmplat din 1996 încoace în prima ligă, iar rezultatul este șocant: cluburile din Liga 1 au avut 594 de numiri de antrenori. „Problema este că în special conducătorii cluburilor și patronii nu cred și nu acordă destulă încredere antrenorilor. Ce poate face un antrenor în două, cinci sau nouă etape?”, spune Dan Apolzan, directorul Școlii de Antrenori din cadrul FRF. Clubul cu cea mai mare instabilitate pe bancă este Universitatea Craiova. În calcul au fost luați și antrenorii de la CS U Craiova, club înființat și patronat de primărie. În perioada de referință numită Era Wenger, în care Universitatea a lipsit trei sezoane din Liga 1, la Craiova au fost numiți 48 de antrenori, cu 17 mai mulți decât la Steaua și la Rapid. Topul celor mai instabile 5 cluburi este completat de FC Brașov și Ceahlăul, cu câte 30 de numiri de antrenori.


Așa se întâmplă dacă în România se schimbă antrenorii ca, mă scuzați, lenjeria interioară, odată la săptămână
Gică Hagi, 2013


Antrenorul care a câștigat titlul de campioană cu Universitatea în 1991, Sorin Cârțu este și omul care a lucrat la cele mai multe echipe din Liga 1, 12, în Era Wenger. Cel mai căutat antrenor este însă Florin Marin, aflat acum pentru a 6-a oară la Ceahlăul Piatra Neamț. Acesta  recunoaște că s-a pripit câteodată în momentele în care a ales să semneze unele contracte, mai ales la echipele la care mai fusese angajat, dar are o explicație și oferă modelul italian în acest sens: „Am luat unele decizii greșite de-a lungul carierei mele. La Ceahlăul m-am întors pentru că am rămas în relații bune cu oamenii de aici și pentru că știam locul. Și în Italia se întâmplă la fel, dacă vă uitați cu atenție”.

De ce nu progresează fotbalul românesc? Unul dintre motive este oferit de Dan Apolzan: „În primele 5 etape din acest sezon, au fost demiși 5 antrenori. Mai trebuia să fie schimbat unul dintre antrenori în prima etapă ca să batem un record mondial. Apoi, între etapele 5 și 9 au mai fost schimbați alți șase antrenori. Rezultă un total de 11 antrenori schimbați, iar multe dintre aceste schimbări nu s-au justificat sub nicio formă”.
 

CLICK AICI ȘI MĂ‚REȘTE IMAGINEA PENTRU DETALII 

Florin Marin, antrenorul de la Ceahlăul Piatra Neamț, este tehnicianul cu cele mai multe mandate în Liga 1 în „Era Wenger”. Fostul secund al lui Victor Pițurcă la națională deține și recordul de mandate pe banca aceleiași echipe (șase la actualul său club). Florin Marin este de părere că lipsa de răbdare a conducătorilor a produs numărul mare de schimbări de antrenori în Liga 1: „Nu există răbdarea necesară din partea conducătorilor. Un antrenor nu poate să-și pună în aplicare ideile de joc într-un timp scurt. Trebuie să se obișnuiască cu jucătorii și aceștia să înțeleagă ce le cere. Uitați-vă și la Van Gaal acum la Manchester United. Nu are încă rezultate, dar cu siguranță va fi susținut și i se va da credit”.

Cîrțu: „Nu îmi reproșez nimic!”

Sorin Cîrțu, directorul tehnic al CS Universitatea Craiova, are 14 mandate în Liga 1 și 12 echipe pe la care a trecut din momentul în care Arsene Wenger a fost numit manager la Arsenal Londra. Cârțu consideră că diferența dintre fotbalul englez și cel autohton este una uriașă: „Despre ce vorbim? Diferența dintre fotbalul nostru și cel englez este una foarte mare. Mă refer la mentalitate, la modul de organizare al cluburilor. Nici nu are rost să comparăm”. Chiar dacă de la momentul numirii lui Wenger la Arsenal, Cîrțu are 14 mandate în Liga 1 și este antrenorul care a trecut pe la cele mai multe echipe (12), tehnicianul oltean nu consideră că poartă o vină pentru această statistică: „Nu îmi reproșez nimic. Este meseria mea și mă angajez când am posibilitatea să lucrez în condițiile dorite de mine. Întotdeauna am știut ce alegeri fac, dar pe parcurs au intervenit tot felul de lucruri. Este vina conducătorilor și a legislației din România pentru că toate comisiile sunt ale ligii și ale federației și dau dreptate conducătorilor în dezavantajul antrenorilor”.

Chiar dacă a antrenat o duzină de echipe, Sorin Cârțu are un motiv de mândrie în ceea ce privește judecarea litigiilor: „Am avut mereu contracte bune și nu am pierdut niciun litigiu cu cluburile la care am fost antrenor”.

Gheorghe Mulțescu, antrenorul celor de la Petrolul Ploiești, consideră că vina pentru numărul exagerat de mare de numiri de antrenori în Liga 1 din 1996 și până acum aparține conducărilor de club: „Cea mai mare vină o au conducătorii, pentru că ei ne aleg. Eu pun întrebarea: când greșesc conducătorii? Când aleg antrenorii, sau când îi dau afară? Eu zic că momentul alegerii este cel greșit, pentru că nu analizează și nu își iau informațiile necesare despre oamenii cu care urmează să lucreze”. Mulțescu consideră antrenorii româi sunt constrânși de situația financiară în momentul în care aleg să semneze cu o echipă: „Cu mici excepții, cei mai mulți antrenori nu au acumulat o avere și nu au stabilitatea necesară”.

Suntem la început de octombrie. În timp ce patronii din Liga 1 au schimbat grăbiți 11 antrenori, în nordul Londrei, un manager francez în vârstă de 64 de ani a sărbătorit recent 18 ani în funcție.

Știai că avem o pagină de Facebook în care discutăm doar subiectele speciale?
 
 
ANTRENORII NUMIȚI DE PRIMELE TREI ECHIPE DIN TOP

U. Craiova (48)

Sorin Cîrțu
Mircea Irimescu
Emerich Jenei
Mircea Rădulescu
Silviu Lung
Nicolae Zamfir
Constantin Oțet
José Ramón Alexanko
Ilie Balaci
Silviu Lung
Marian Bondrea
Emil Săndoi
Florin Marin
Ilie Balaci
Nicolae Ungureanu
Marian Bondrea
Florin Marin
Emil Săndoi
Dumitru Marcu
Sorin Cîrțu
Gheorghe Ciurea
Pavel Badea
Nicolo Napoli
Mircea Rednic
Pavel Badea
Marian Bondrea
Eugen Neagoe
Ovidiu Stîngă
Aurel Beldeanu
Ovidiu Stîngă
Ștefan Stoica
Florin Cioroianu
Ovidiu Stîngă
Daniel Mogoșanu
Nicolo Napoli
Tersinio Gane
Daniel Mogoșanu
Eugen Neagoe
Marc Wotte
Gheorghe Biță
Aurel Țicleanu
Victor Pițurcă
Nicolo Napoli
Laurențiu Reghecampf
Aurel Țicleanu
Gheorghe Biță
Tersinio Gane
Emil Săndoi

 

Steaua (31 de antrenori)

Dumitru Dumitriu
Mihai Stoichiță
Emerich Jenei
Victor Pițurcă
Cosmin Olăroiu
Ștefan Iovan
Victor Pițurcă
Walter Zenga
Dumitru Dumitriu
Oleg Protasov
Cosmin Olăroiu
Gheorghe Hagi
Massimo Pedrazzini
Marius Lăcătuș
Massimo Pedrazzini
Dorinel Munteanu
Marius Lăcătuș
Massimo Pedrazzini
Cristiano Bergodi
Mihai Stoichiță
Victor Pițurcă
Ilie Dumitrescu
Edward Iordănescu
Marius Lăcătuș
Sorin Cîrțu
Cosmin Olăroiu
Roni Levi
Ilie Stan
Mihai Stoichiță
Laurențiu Reghecampf
Constantin Gâlcă

 

Rapid (31)

Mircea Rădulescu
Ion Dumitru
Nicolae Manea
Mircea Lucescu
Dumitru Dumitriu
Nicolae Manea
Mircea Lucescu
Anghel Iordănescu
Mircea Rednic
Viorel Hizo
Mircea Rednic
Dan Petrescu
Viorel Hizo
Răzvan Lucescu
Cristiano Bergodi
Mircea Rednic
Marian Rada
José Peseiro
Nicolae Manea
José Peseiro
Marian Rada
Viorel Hizo
Nicolae Manea
Ioan Andone
Marius Șumudică
Marian Rada
Răzvan Lucescu
Ovidiu Sabău
Marian Rada
Ionel Ganea
Marian Rada

 

 

 

Costin Ștucan / Redactor
Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen