Liga antrenorilor schimbaţi ca "lenjeria intimă". INFOGRAFIE | Wenger stă de 18 ani la Arsenal, în Liga 1 au fost numiţi 594 de antrenori. Explicaţie halucinantă: "E vina patronilor, ei ne aleg"

7 oct 2014 5329 afişări Campionate Externe
Liga antrenorilor schimbaţi ca "lenjeria intimă". INFOGRAFIE | Wenger stă de 18 ani la Arsenal, în Liga 1 au fost numiţi 594 de antrenori. Explicaţie halucinantă: "E vina patronilor, ei ne aleg"
  • Pe 30 septembrie, francezul Arsene Wenger a sărbătorit 18 ani de când lucrează pentru Arsenal. În aceeaşi perioadă, în prima ligă din România s-au perindat 225 de antrenori şi s-au făcut aproape 600 de numiri de antrenori

Pe 30 septembrie 1996, Arsene Wenger era numit manager la clubul englez Arsenal, spre uimirea fanilor care habar nu aveau cine este francezul venit din Japonia. „Arsene Who?“ („Arsene şi mai cum?“) a titrat London Evening Standard în acea zi, iar mesajul a apărut pe majoritatea panourilor de reclamă pentru ziare din apropierea stadionului Highbury, situat în nordul Londrei.

Optsprezece ani mai târziu, Wenger este în continuare manager la Arsenal, club pe care l-a transformat radical. Cu el pe bancă, clubul londonez a câştigat 3 titluri de campioană şi 5 Cupe ale Angliei, însă – şi mai important – a devenit o societate puternică în fotbalul mondial. Arsenal avea în mai 2014 o rezervă de 221 de milioane de euro în conturi, astfel că peste vară clubul a cheluit 100 de milioane de euro pe transferuri. În Era Wenger, Arsenal s-a mutat pe Emirates, un stadion nou de 60.000 de locuri construit cu 448 de milioane de euro.

Wenger a schimbat mentalităţi în fotbalul englez. Francezul a interzis „cultura alcoolului“ şi dieta bazată pe fasole, cârnaţi şi ciuperci, a introdus metode noi de antrenament şi a importat fotbalişti care au avut un impact incredibil asupra Premier League.

În cei 18 ani de când Wenger este manager la Arsenal, şi fotbalul românesc s-a transformat radical, însă în rău. ProSport a calculat ce s-a întâmplat din 1996 încoace în prima ligă, iar rezultatul este şocant: cluburile din Liga 1 au avut 594 de numiri de antrenori. „Problema este că în special conducătorii cluburilor şi patronii nu cred şi nu acordă destulă încredere antrenorilor. Ce poate face un antrenor în două, cinci sau nouă etape?“, spune Dan Apolzan, directorul Şcolii de Antrenori din cadrul FRF. Clubul cu cea mai mare instabilitate pe bancă este Universitatea Craiova. În calcul au fost luaţi şi antrenorii de la CS U Craiova, club înfiinţat şi patronat de primărie. În perioada de referinţă numită Era Wenger, în care Universitatea a lipsit trei sezoane din Liga 1, la Craiova au fost numiţi 48 de antrenori, cu 17 mai mulţi decât la Steaua şi la Rapid. Topul celor mai instabile 5 cluburi este completat de FC Braşov şi Ceahlăul, cu câte 30 de numiri de antrenori.


Aşa se întâmplă dacă în România se schimbă antrenorii ca, mă scuzaţi, lenjeria interioară, odată la săptămână
Gică Hagi, 2013


Antrenorul care a câştigat titlul de campioană cu Universitatea în 1991, Sorin Cârţu este şi omul care a lucrat la cele mai multe echipe din Liga 1, 12, în Era Wenger. Cel mai căutat antrenor este însă Florin Marin, aflat acum pentru a 6-a oară la Ceahlăul Piatra Neamţ. Acesta  recunoaşte că s-a pripit câteodată în momentele în care a ales să semneze unele contracte, mai ales la echipele la care mai fusese angajat, dar are o explicaţie şi oferă modelul italian în acest sens: ”Am luat unele decizii greşite de-a lungul carierei mele. La Ceahlăul m-am întors pentru că am rămas în relaţii bune cu oamenii de aici şi pentru că ştiam locul. Şi în Italia se întâmplă la fel, dacă vă uitaţi cu atenţie”.

De ce nu progresează fotbalul românesc? Unul dintre motive este oferit de Dan Apolzan: „În primele 5 etape din acest sezon, au fost demişi 5 antrenori. Mai trebuia să fie schimbat unul dintre antrenori în prima etapă ca să batem un record mondial. Apoi, între etapele 5 şi 9 au mai fost schimbaţi alţi şase antrenori. Rezultă un total de 11 antrenori schimbaţi, iar multe dintre aceste schimbări nu s-au justificat sub nicio formă“.
 

CLICK AICI ŞI MĂREŞTE IMAGINEA PENTRU DETALII 

Florin Marin, antrenorul de la Ceahlăul Piatra Neamţ, este tehnicianul cu cele mai multe mandate în Liga 1 în ”Era Wenger”. Fostul secund al lui Victor Piţurcă la naţională deţine şi recordul de mandate pe banca aceleiaşi echipe (şase la actualul său club). Florin Marin este de părere că lipsa de răbdare a conducătorilor a produs numărul mare de schimbări de antrenori în Liga 1: ”Nu există răbdarea necesară din partea conducătorilor. Un antrenor nu poate să-şi pună în aplicare ideile de joc într-un timp scurt. Trebuie să se obişnuiască cu jucătorii şi aceştia să înţeleagă ce le cere. Uitaţi-vă şi la Van Gaal acum la Manchester United. Nu are încă rezultate, dar cu siguranţă va fi susţinut şi i se va da credit”.

Cîrţu: "Nu îmi reproşez nimic!"

Sorin Cîrţu, directorul tehnic al CS Universitatea Craiova, are 14 mandate în Liga 1 şi 12 echipe pe la care a trecut din momentul în care Arsene Wenger a fost numit manager la Arsenal Londra. Cârţu consideră că diferenţa dintre fotbalul englez şi cel autohton este una uriaşă: ”Despre ce vorbim? Diferenţa dintre fotbalul nostru şi cel englez este una foarte mare. Mă refer la mentalitate, la modul de organizare al cluburilor. Nici nu are rost să comparăm”. Chiar dacă de la momentul numirii lui Wenger la Arsenal, Cîrţu are 14 mandate în Liga 1 şi este antrenorul care a trecut pe la cele mai multe echipe (12), tehnicianul oltean nu consideră că poartă o vină pentru această statistică: ”Nu îmi reproşez nimic. Este meseria mea şi mă angajez când am posibilitatea să lucrez în condiţiile dorite de mine. Întotdeauna am ştiut ce alegeri fac, dar pe parcurs au intervenit tot felul de lucruri. Este vina conducătorilor şi a legislaţiei din România pentru că toate comisiile sunt ale ligii şi ale federaţiei şi dau dreptate conducătorilor în dezavantajul antrenorilor”.

Chiar dacă a antrenat o duzină de echipe, Sorin Cârţu are un motiv de mândrie în ceea ce priveşte judecarea litigiilor: ”Am avut mereu contracte bune şi nu am pierdut niciun litigiu cu cluburile la care am fost antrenor”.

Gheorghe Mulţescu, antrenorul celor de la Petrolul Ploieşti, consideră că vina pentru numărul exagerat de mare de numiri de antrenori în Liga 1 din 1996 şi până acum aparţine conducărilor de club: ”Cea mai mare vină o au conducătorii, pentru că ei ne aleg. Eu pun întrebarea: când greşesc conducătorii? Când aleg antrenorii, sau când îi dau afară? Eu zic că momentul alegerii este cel greşit, pentru că nu analizează şi nu îşi iau informaţiile necesare despre oamenii cu care urmează să lucreze”. Mulţescu consideră antrenorii româi sunt constrânşi de situaţia financiară în momentul în care aleg să semneze cu o echipă: ”Cu mici excepţii, cei mai mulţi antrenori nu au acumulat o avere şi nu au stabilitatea necesară”.

Suntem la început de octombrie. În timp ce patronii din Liga 1 au schimbat grăbiţi 11 antrenori, în nordul Londrei, un manager francez în vârstă de 64 de ani a sărbătorit recent 18 ani în funcţie.

Ştiai că avem o pagină de Facebook în care discutăm doar subiectele speciale?
 
 
ANTRENORII NUMIŢI DE PRIMELE TREI ECHIPE DIN TOP

U. Craiova (48)

Sorin Cîrţu
Mircea Irimescu
Emerich Jenei
Mircea Rădulescu
Silviu Lung
Nicolae Zamfir
Constantin Oţet
José Ramón Alexanko
Ilie Balaci
Silviu Lung
Marian Bondrea
Emil Săndoi
Florin Marin
Ilie Balaci
Nicolae Ungureanu
Marian Bondrea
Florin Marin
Emil Săndoi
Dumitru Marcu
Sorin Cîrţu
Gheorghe Ciurea
Pavel Badea
Nicolo Napoli
Mircea Rednic
Pavel Badea
Marian Bondrea
Eugen Neagoe
Ovidiu Stîngă
Aurel Beldeanu
Ovidiu Stîngă
Ştefan Stoica
Florin Cioroianu
Ovidiu Stîngă
Daniel Mogoşanu
Nicolo Napoli
Tersinio Gane
Daniel Mogoşanu
Eugen Neagoe
Marc Wotte
Gheorghe Biţă
Aurel Ţicleanu
Victor Piţurcă
Nicolo Napoli
Laurenţiu Reghecampf
Aurel Ţicleanu
Gheorghe Biţă
Tersinio Gane
Emil Săndoi

 

Steaua (31 de antrenori)

Dumitru Dumitriu
Mihai Stoichiţă
Emerich Jenei
Victor Piţurcă
Cosmin Olăroiu
Ştefan Iovan
Victor Piţurcă
Walter Zenga
Dumitru Dumitriu
Oleg Protasov
Cosmin Olăroiu
Gheorghe Hagi
Massimo Pedrazzini
Marius Lăcătuş
Massimo Pedrazzini
Dorinel Munteanu
Marius Lăcătuş
Massimo Pedrazzini
Cristiano Bergodi
Mihai Stoichiţă
Victor Piţurcă
Ilie Dumitrescu
Edward Iordănescu
Marius Lăcătuş
Sorin Cîrţu
Cosmin Olăroiu
Roni Levi
Ilie Stan
Mihai Stoichiţă
Laurenţiu Reghecampf
Constantin Gâlcă

 

Rapid (31)

Mircea Rădulescu
Ion Dumitru
Nicolae Manea
Mircea Lucescu
Dumitru Dumitriu
Nicolae Manea
Mircea Lucescu
Anghel Iordănescu
Mircea Rednic
Viorel Hizo
Mircea Rednic
Dan Petrescu
Viorel Hizo
Răzvan Lucescu
Cristiano Bergodi
Mircea Rednic
Marian Rada
José Peseiro
Nicolae Manea
José Peseiro
Marian Rada
Viorel Hizo
Nicolae Manea
Ioan Andone
Marius Şumudică
Marian Rada
Răzvan Lucescu
Ovidiu Sabău
Marian Rada
Ionel Ganea
Marian Rada

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.