Împrumuturile, noul dribling în fața regulilor fair-play-ului financiar

Autor: Bitescu Wili Publicat: 12 Sep. 2014, 09:13 Actualizat: 12 Sep. 2014, 09:22 Campionate Externe
Împrumuturile, noul dribling în fața regulilor fair-play-ului financiar

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Mai multe cluburi din Europa, printre care și Manchester United, au apelat la împrumuturi în această vară pentru a aduce jucători importanți. Motivul nu e generat de lipsa banilor, ci de respectarea regulilor fair-play-ului financiar

Radamel Falcao a ajuns la Manchester United în această vară sub forma unui împrumut. „Diavolii” au fost nevoiți să plătească aproximativ 10 milioane de euro pentru a-și asigura serviciile columbianului pentru un sezon. Ineditul derivă din faptul că un club de talia lui United face un astfel de transfer și că un fotbalist precum Falcao acceptă o tranzacție care implică doar jumătăți de măsură. Un alt exemplu este mexicanul Chicharito Hernandez, plecat de la Manchester United la Real Madrid tot sub formă de împrumut.

Fair-play-ul financiar, motivul pentru transferurile ieftine
În 2011, UEFA a introdus regula fair-play-ului financiar, care se traducea destul de clar: nicio echipă nu are voie să cheltuiască mai mult decât produce. Michel Platini, președintele forului european, își motiva acțiunea: „Intenția noastră nu este aceea de a pedepsi cluburile, ci de a le proteja. Nu o să poți cheltui mai mult decât produci”.

Noua lege a apărut în fotbal după ce în mai multe sezoane cluburile au acumulat datorii uriașe. Cluburile din Premier League datorau în sezonul 2008-2009 aproximativ 3 miliarde de euro. În Italia era exemplul lui Inter Milano, care în 16 ani cheltuise cu 1,3 miliarde mai mult decât încasase. Nici Spania nu era ocolită de probleme, echipele având datorii în valoare de 2,5 miliarde de euro. Franța și Germania erau singurele campionate unde legile erau făcute de așa natură încât cluburile să nu depășească un anumit prag al cheltuielilor.

În principiu, regula fair-play-ului financiar este destul de clară, dar mai complexă decât ce a declarat Platini. Trecerea de la datorii uriașe la un echilibru financiar se face treptat. Cluburile sunt nevoite să treacă prin anumite etape în care să își pună la punct planul financiar și totodată să nu încalce regulile. Astfel, un investitor a avut voie să acopere pierderile de până la 45 de milioane de euro ale unui club între sezoanele 2012-2013 și 2014-2015. Din sezonul 2015-2016, pentru alte trei sezoane, acest prag va fi setat la 30 de milioane de euro pe an, în timp ce din 2019-2020, cluburile nu vor mai avea voie să cheltuiască mai mult decât produc. În cazul în care regula este încălcată, clubul poate fi amendat, penalizat cu puncte, i se poate interzice participarea în cupele europene sau chiar i se pot retrage anumite performanțe sau trofee. În calculul efectuat de UEFA, la încasări intră banii veniți din vânzarea biletelor, din drepturile de televizare, publicitate, comerț sau premiile din competiții. La cheltuieli intră salarii, transferuri, costuri financiare sau dividende. Banii investiți în infrastructură sau centrele de copii și juniori nu vor fi luați în calcul tocmai pentru a încuraja cluburile să fie mai atente la modul în care își pot asigura viitorul.

Totuși, care e legătura între regula fair-play-ului financiar și faptul că mai multe cluburi au ales în această vară varianta împrumutului în locul transferului definitiv. Mergem mai departe cu exemplul de la început, Manchester United. Clubul deținut de familia Glazer a cheltuit enorm în această vară, aproximativ 250 de milioane de euro. În același timp, United este clubul care anual înregistrează încasări uriașe în fiecare sezon, care se ridică la aproximativ 400 de milioane de euro. Totuși, presa din Anglia a speculat că „diavolii” au ales varianta împrumutului în cazul lui Falcao tocmai pentru a nu adânci groapa în care se află clubul în acest moment din cauza sumelor uriașe cheltuite în vară. Astfel, în bilanțul financiar nu apare o  altă sumă uriașă în dreptul cheltuielilor, iar Van Gaal se poate folosi de un superstar în echipa sa. În sezonul viitor, când United va avea opțiunea să îl cumpere definitiv pe Falcao, bilanțul va arăta diferit, iar problemele pe care le-ar avea acum ar dispărea.

Manchester City și PSG, „victimile” fair-play-ului financiar
Regula are și contestatari. Printre aceștia se numără, bineînțeles, cei care beneficiază de o putere financiară uriașă. Manchester City și PSG, echipe construite pe banii unor șeici chiar au fost penalizate din cauza faptului că nu au respectat cerințele UEFA. Celor două formații li s-a tăiat din premiile primite din partea UEFA pentru participarea în cupele europene. Pedeapsa pe linie sportivă a fost că pe lista de jucători pentru Liga Campionilor au fost nevoiți să înregistreze mai puțin de 25 de fotbaliști, cum este prevăzut în regulament. Totuși, ce reguli au încălcat cele două? În primul rând au încercat să dribleze regulamentul. Manchester City a umflat încasările printr-un contract de consultanță către echipele Melbourne Heart și New York City. Având în vedere că cele două echipe aparțin tot șeicilor care dețin și clubul englez, banii au fost mutați dintr-o parte în alta tocmai pentru a acoperi din pierderile pe care Manchester City le înregistrase. În plus, sub atenția UEFA a intrat și un contract de sponsorizare de 590 de milioane de euro pentru 10 ani între compania de transport aerian Etihad și clubul de fotbal.

La PSG, lucrurile stăteau bine până când inspectorii UEFA au analizat un contract ciudat între clubul de fotbal și Autoritatea Turismului din Qatar. La finalul sezonului 2012-2013, pierderile clubului parizian erau de doar 3 milioane de euro, asta în ciuda unor investiții uriașe. În urma acestui contract, PSG a primit 200 de milioane de euro, iar forul european a penalizat o astfel de investiție. „Pentru mine, fair-play-ul financiar este nedrept și blochează noii investitori. Protejează marile cluburi și obligă micile cluburi să rămână mici. Dacă împiedicăm investitorii să vină în fotbal, ei vor merge în Formula 1 sau în altă parte. Nu este bine pentru fotbal. Suntem pregătiți să muncim cu acest regulament, dar sper că UEFA îl va schimba anul viitor. Multe echipe s-au plâns”, a declarat Nasser Al-Khelaifi, președintele lui PSG, în urmă cu o săptămână.

Tocmai din cauza problemelor pe care le-au avut în trecut, atât Manchester City și PSG s-au rezumat la cheltuieli mai mici în această vară. Gruparea engleză a cheltuit 65 de milioane de euro, în timp ce în sezonul trecut suma s-a ridicat la 116 milioane. Parizienii au cumpărat în această vară doar de 50 de milioane de euro, asta după ce în ultimele trei sezoane au fost cheltuite aproximativ 390 de milioane. Semnalul clar că PSG a luat în calcul mai atent regula fair-play-ului financiar a fost tentativa de a-l transfera pe Di Maria în această vară. Șeicii francezilor au făcut o ofertă de 20 de milioane de euro pentru împrumutul argentinianului pentru ca vara viitoare să achite încă 65 de milioane. Negocierile au căzut, iar fotbalistul a ajuns la Manchester United, pentru 75 de milioane, plătite integral.

Clauzele ciudate ale împrumuturilor
Revenind la punctul de pornire, în perioada de transferuri care s-a încheiat la 1 septembrie, transferurile prin împrumut au ieșit la iveală. Atipice prin prisma numelor fotbaliștilor, dar și prin clauzele din contract. Concret, Manchester United va trebui să plătească 55 de milioane de euro vara viitoare pentru a-l păstra pe Falcao, Real Madrid nu a plătit nimic pentru Chicharito Hernandez, dar pentru a-l cumpăra definitiv pe mexican este nevoită să dea 14 milioane de euro.

Un alt transfer controversat este cel al lui Negredo, de la Manchester City la Valencia, sub formă de împrumut. Dacă în cazurile lui Falcao și Chicharito, clubul care l-a împrumutat are opțiunea de a-l cumpăra definitiv, în cazul lui Negredo, Valencia este obligată să achite 24 de milioane vara viitoare.

În concluzie, cluburile din Europa caută soluții prin care să se întărească, dar să nu încalce regulile impuse de UEFA. Împrumutul pare a fi prima soluție salvatoare, o rezolvare care nu încarcă cheltuielile unui club într-un an la finalul căruia bilanțul va fi foarte atent urmărit de comisarii forului european.

Autor: Bitescu Wili Publicat: 12 Sep. 2014, 09:13 Actualizat: 12 Sep. 2014, 09:22 Campionate Externe
Pe aceeași temă
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
După 10 ani petrecuţi în Franţa, un sătmărean s-a întors în ţară şi cultivă „aurul gastronomiei”
După 10 ani petrecuţi în Franţa, un sătmărean s-a întors în ţară şi cultivă „aurul gastronomiei”
VIDEO Misterul monolitului metalic ajunge în România. Un obiect asemănător celui dispărut recent din Utah a fost descoperit în Piatra Neamţ
VIDEO Misterul monolitului metalic ajunge în România. Un obiect asemănător celui dispărut recent din Utah a fost descoperit ...
Gafa de PROPORTII a Barcelonei! Clubul a anuntat ca vine la Bucuresti pentru meciul de Champions League! Fanii unguri au luat FOC
Gafa de PROPORTII a Barcelonei! Clubul a anuntat ca vine la Bucuresti pentru meciul de Champions League! Fanii unguri au ...
HOROSCOPUL lunii decembrie. Zodia căreia îi merg toate peste așteptări luna aceasta
HOROSCOPUL lunii decembrie. Zodia căreia îi merg toate peste așteptări luna aceasta
Doliu uriaș în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă acasă
Doliu uriaș în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă acasă
Calendar ortodox, 1 decembrie! Ce sfânt sărbătorim astăzi? Cui îi spunem La mulți ani de Ziua Națională
Calendar ortodox, 1 decembrie! Ce sfânt sărbătorim astăzi? Cui îi spunem La mulți ani de Ziua Națională
COVID-19, mortal și după ce virusul dispare din organism! S-a îmbolnăvit, a fost declarată vindecată, dar a murit
COVID-19, mortal și după ce virusul dispare din organism! S-a îmbolnăvit, a fost declarată vindecată, dar a murit
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Țara în care femeile nu mai au voie să facă asta, nici măcar la ele în dormitor. Pedepsele sunt dure!
Țara în care femeile nu mai au voie să facă asta, nici măcar la ele în dormitor. Pedepsele sunt dure!
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Mutare BOMBĂ pentru Mutu! Cărei echipe îi va spune DA! Decizie lui șochează lumea fotbalului
Mutare BOMBĂ pentru Mutu! Cărei echipe îi va spune DA! Decizie lui șochează lumea fotbalului
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
Ai pus-o pe roată în câteva secunde şi ieşi din zăpadă pe loc - VIDEO
Ai pus-o pe roată în câteva secunde şi ieşi din zăpadă pe loc - VIDEO
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la durere la mânie
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la ...
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Barcelona, de râsul internetului: Clubul a confundat Budapesta cu Bucureşti!
Barcelona, de râsul internetului: Clubul a confundat Budapesta cu Bucureşti!
Cea mai mare dramă: Previziuni sumbre. România va ajunge la numai 10 milioane de locuitori. Facem autostrăzi, dar nu va avea cine să meargă pe ele
Cea mai mare dramă: Previziuni sumbre. România va ajunge la numai 10 milioane de locuitori. Facem autostrăzi, dar nu va ...
Avocatul lui Alex Bodi, declarații despre averea afaceristului! Suma colosală pe care a strâns-o fostul soț al Biancăi Drăgușanu anul trecut / VIDEO EXCLUSIV 
Avocatul lui Alex Bodi, declarații despre averea afaceristului! Suma colosală pe care a strâns-o fostul soț al Biancăi ...
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Cine este tânărul care își bate joc de Poliția Română? Beizadeaua a lovit cu mașina un polițist iar acum încearcă să mușamalizeze totul
Cine este tânărul care își bate joc de Poliția Română? Beizadeaua a lovit cu mașina un polițist iar acum încearcă ...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
Nu o să crezi ce nume poartă acum fosta doamnă Columbeanu! După căsătoria cu Mr. Pink, Monica a devenit de nerecunoscut!
Nu o să crezi ce nume poartă acum fosta doamnă Columbeanu! După căsătoria cu Mr. Pink, Monica a devenit de nerecunoscut!