Două blaturi făcute de Oleg Protasov și Sorin Ghionea. Informația a fost dezvăluită de un fost colaborator al antrenorului de la Astra. UPDATE | Reacția lui Ghionea

Două blaturi făcute de Oleg Protasov și Sorin Ghionea. Informația a fost dezvăluită de un fost colaborator al antrenorului de la Astra. UPDATE | Reacția lui Ghionea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un fost „secund” al ucraineanului Oleg Protasov a dezvăluit două meciuri aranjate la care actualul antrenor al Astrei a participat cu bună știință. Se întâmpla în anul 2010, la echipa rusă FC Rostov, iar în acele partide a fost titular și un român, Sorin Ghionea.

UPDATE 18:00 Contactat de ProSport pentru a comenta informația pe care Vladimir Liutîi a postat-o și apoi a șters-o de pe un cont de socializare, Sorin Ghionea, cel care a evoluat în 2010 pentru FC Rostov în partidele acuzate că ar fi fost aranjate, cu Amkar Perm (0-1) și FC Sibir (0-2), a negat orice implicare: „Nu pot să comentez toate aberațiile. Fiecare om are părerea lui. Chiar nu mă interesează ce spune Vladimir Liutîi. E o postare pe Facebook. Eu, dacă spun că Obama este alb, că am surse, mă credeți? Nu, că e o minciună. Așa și aici.

Eram de 2-3 luni la FC Rostov. Și a venit directorul sportiv, ne-a spus în rusă să pierdem, și am înțeles perfect ce și cum. Sigur, sigur. Că vorbeam perfect limba. Știu engleza și italiana, rusa nu este pe placul meu, nu s-a lipit de mine absolut deloc. Repet, nu a fost nimic la cele două meciuri despre care s-a scris. S-a trezit vorbind un om care a părăsit clubul și se comportă ciudat, vorbind de rău un loc care i-a pus o pâine pe masă. Nu îl bag în seamă”, a spus fostul jucător al Stelei.


Pe Oleg Protasov și Vladimir Liutîi îi leagă multe amintiri, bune sau rele. Născuți amândoi în Dnipropetrovsk, Ucraina, au fost colegi la Dnipro între 1981 și 1987, dar au prins și câteva meciuri la naționala URSS. Acestea sunt amintirile frumoase. Printre cele urâte a fost  aventura lor de antrenori în Rusia, țară care acum le macină locurile natale și patria.


Protasov și Ghionea au colaborat la Steaua, în 2005, și la FC Rostov, în 2010. FOTO: ProSport

Anul 2010. Oleg Protasov, antrenor care în 2005 intrase în sufletul steliștilor, semnează cu FC Rostov, o echipă care cu un sezon în urmă se luptase pentru supraviețuirea în prima ligă. Printre alții, și-l ia ca asistent pe bunul său prieten Vladimir Liutîi, cel care era deja obișnuit cu aerul din campionatul Rusiei. Până atunci activase ca antrenor secund la Lokomotiv Moscova.

Sfârșitul lui 2010, final de sezon în Rusia. Pe atunci se juca în sistem primăvară-toamnă. Oleg Protasov a fost demis. Conducerea i-a transmis că rezultatele nu sunt satisfăcătoare. Odată cu el a plecat și Liutîi. Drumurile celor doi s-au despărțit. Protasov a mers la FC Astana (Kazahstan), Liutîi a rămas fără angajament până în 2013, când a fost angajat antrenor principal la FC Nistru, în Republica Moldova.

21 februarie 2015. Rusia continuă să semene haos în estul Ucrainei, în ciuda acordului de la Minsk. Într-o încercare de a-și exprima patriotismul, dar și revolta față de Rusia, Vlamdimir Liutîi comite o gafă. Postează pe contul său de Facebook un episod menit să le distrugă inamicilor reputația: „Vreau să vă spun că pe timpul când lucram cu Protasov, în 2010, la FC Rostov, pe noi ne-au obligat să dăm un meci, cu Amkar Perm. Bineînțeles, noi am pierdut cu 0-1. Dar până la asta a mai fost un caz. Jucam cu FC Sibir. A venit directorul sportiv și ne-a zis că trebuie să pierdem. A spus-o deschis către toată echipa și noi am pierdut cu 0-2. Acum, gândiți-vă: în Rusia fac totul banii sau minciuna. Trăiască Ucraina!!!”.

După o vreme, timp în care probabil și-a dat seama de greșeală sau a fost atenționat, a șters postarea. Nu înainte însă ca mesajul să fie luat cu print-screen de un jurnalist cunoscut în Moldova, Sandu Grecu, și pe blogul său, sandugrecu.blogspot.ro. Și de aici începe povestea interesantă.

De la semifinală în Cupa UEFA la blaturi în Rusia

După o perioadă în care a atins semifinalele Cupei UEFA și a luat două titluri la rând, Steaua a luat-o spre prăpastie. Cu un management haotic și cu mulți jucători care aveau nevoie de schimbare, Steaua nu mai reușea să țină pasul. Mulți dintre cei care jucaseră în „dubla” de coșmar cu Middlesbrough au dorit să încerce alte aventuri. Printre ultimii mohicani rămăsese Sorin Ghionea. Apăsat de sentimentul că ceilalți au prins un transfer, Ghionea convinge conducerea în ianuarie 2010 să accepte 100.000 de euro de la FC Rostov în schimbul său.
Pe 2 mai 2010, Sorin Ghionea este anunțat titular în deplasarea de la Sibir. Înainte de meci, conform dezvăluirilor făcute de Liutîi, directorul sportiv Aleksander Șikunov intră în vestiar și le transmite că trebuie să piardă… Cele două echipe au intrat pe teren cu deznodământul deja scris. Doar spectatorii mai puteau fi surprinși.

Golurile au venit destul de târziu, dar după cum puteți vedea în rezumatul video, doar pentru că cei de la Sibir n-au fost în stare să bage mingea în plasă, în ciuda „amiciției” adversarilor. Au găsit în cele din urmă ținta, în minutul 57. La o centrare în careu, apărarea de la Rostov s-a comportat cât se poate de prietenește. Medvedev a reluat cu capul dintre doi fundași care numai marcaj nu făceau.  

Prietenie a  fost și la golul doi. Un adversar îl întoarce ușor pe Ghionea, care era dublat de un coechipier. Mingea nu este împiedicată în niciun fel să ajungă la Nagibin, care profită de amabilitatea adversarilor și face 2-0.

Ghionea și concentrarea din campionatul Rusiei

După ce s-a încheiat prima parte a campionatului rus, FC Rostov a plecat în cantonament. La finalul lui iunie, fostul fundaș al Stelei a stat de vorbă cu reporterii ProSport. Ironia sorții a făcut ca Sorin Ghionea să sublinieze la campionatul Rusiei exact ce a lipsit la meciul cu Sibir: „Nu știu dacă aș putea să mă gândesc la o diferență de valoare. Acolo se joacă cu o altă agresivitate, cu o altă concentrare în teren și probabil acest lucru își pune amprenta asupra campionatului”.

Peste două luni, Ghionea avea să se contrazică. Meci în deplasare la Amkar Perm, o altă echipă aflată într-o nevoie disperată de puncte. FC Rostov era așezată lejer la mijlocul clasamentului, fără emoțiile celor din subsol. Ghionea, din nou titular. Potrivit spuselor lui Liutîi, scenariul de la meciul cu Sibir trebuia să se repete. De data aceasta, nu a mai fost nevoie să se aștepe a doua repriză.

Minutul 23, lovitură liberă pentru gazde. Peev își așază tacticos mingea. Nu același lucru se poate spune despre zidul celor de la Rostov. Peev bate repede și înscrie printr-un zid împrăștiat în toate zările. Ghionea (numărul 24 în imagini), printre cei mai înalți din echipă, a făcut alegerea ciudată să nu stea în zid. A preferat să țină la un adversar care, în mod obișnuit, ar fi trebuit marcat de mijlocașii la închidere. După gol, jucătorii lui Rostov protestează teatral, în tentativa de a demonstra că este un meci al cărui suspans se păstrează până la final.

Protasov și Ghionea au rezistat doar un an

Meciul cu cântec cu Amkar Perm a fost succedat de 10 partide în care Rostov a obținut o singură victorie. Până la partida cu Amkar, Protasov pierduse 7 meciuri în 20 de etape.  Printre meciurile necâștigate până la final s-a numărat și returul cu Sibir, căreia îi cedase punctele și pe 2 mai. De această dată, Sibir s-a impus cu 1-0. 6 puncte pierdute contra unei echipe care la final s-a clasat pe ultimul loc și care în tot campionatul a reușit să adune abia 4 victorii. Dintre care două cu Rostov.

La finalul acelui sezon, Rostov a terminat campionatul pe locul 9 din 16. Amkar Perm, echipă pe care a ajutat-o, s-a salvat la limită, cu 30 de puncte, la fel ca Alania, prima sub linie, dar despărțite de golaveraj. Sibir s-a întors în liga secundă de pe ultimul loc, cu 20 de puncte.
După încheierea sezonului, Oleg Protasov a fost dat afară de conducerea de la FC Rostov. O decizie curioasă, deoarece ucraineanul reușise o clasare mai bună decât cea realizată de predecesorul său (locul 14 în 2009). Tot la finalul sezonului 2010 și-a reziliat înțelegerea și Sorin Ghionea, deși fostul fundaș al Stelei mai avea încă doi ani de contract. Ghionea a preferat să revină în țară, unde a semnat cu FC Timișoara.
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani