Cupa „Regelui Courtois”! Atletico, al 10-lea trofeu din istorie, după prelungiri! Mourinho părăsește Realul cu capul plecat

Redactor:
Bitescu Wili
Cupa
  • Publicat:
  • Actualizat:

Atletico Madrid a câștigat Cupa Regelui Spaniei, pentru a zecea oară în istorie, în urma victoriei, scor 2-1 (1-1), după prelungiri, în fața lui Real.

Madridul s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare și a așteptat cu sufletul la gură duelul dintre Ronaldo și Falcao, cei doi jucători magici din atacurile celor două echipe. Chiar dacă în unele momente cei doi au fost la înălțimea așteptărilor, eroul serii a fost Thibaut Courtois, goalkeeper-ul împrumutat de Atletico de la Chelsea, care și-a salvat echipa de câteva ori din situații critice. Pus la zid de presă pentru ultimele prestații din derby-urile madrilene, portarul belgian și-a luat revanșa în stil de mare campion și a demonstrat că poate să se lupte în viitor de la egal la egal cu Cech pentru postul de titular.

Aflat la ultimele săptămâni pe banca Realului, Mourinho voia să plece cu fruntea sus de pe „Bernabeu”. Iar cifrele și statistica erau de partea grupării blanco. Antrenorul de 50 de ani a câștigat cel puțin o dată Cupa la fiecare echipă antrenată, indiferent că aceasta s-a numit Porto, Chelsea, Inter Milano sau Real Madrid. De asemenea, nici istoria meciurilor directe nu le dădea mari speranțe suporterilor „los colchoneros”, de 25 de meciuri Atletico nereușind să iasă victorioasă din duelurile cu marea rivală.

Prima partidă oficială a Realului într-o zi de vineri după 11 ani (învingea în 2002 pe Feynoord în Supercupa Europei) nu a fost cu noroc pentru albi. Real și-a făcut singură grea o dispută pe care părea că o controla, după reușita lui Ronaldo (aflat la al 9-lea gol împotriva lui Atletico). Albii au dominat din punct de vedere al posesiei prima repriză, însă Falcao a găsit o pasă minunată – după ce s-a distrat cu mijlocașii centrali ai adversaului – pentru Diego Costa, care nu a ratat, bifând a opta reușită a sa în Cupă (este golgheterul lui Atletico în această competiție).

Prima repriză s-a încheiat cu o ocazie uriașă a lui Ozil, al cărui șut a nimerit doar bara, iar în repriza secundă raportul de forțe s-a schimbat. Muștruluiți serios, probabil, de Simeone la cabine, „los colchoneros” au fost mult mai disciplinați, închizând perfect culoarele către poarta lui Courtois și fiind extrem de periculoși pe contra-atac. Chiar și așa, Real, echipa cu individualități, a avut o ocazie monumentală, la o fază creată de Ronaldo. Portughezul s-a descurcat excelent în bandă și a trimis în centrul careului, de unde mingea deviată de un fundaș al lui Atletico a ajuns la Benzema. Francezul a țintit bara, dar balonul a revenit la Ozil, care, din 8 metri perpendicular pe poartă, a cadrat șutul, însă Juanfran a găsit puterea să respingă de pe linia porții. Real a forțat pe final, însă Thibaut Courtois a fost providențial în mai multe rânduri, fiind ocrotit, e adevărat, și de stâlpii porții sale (în trei rânduri de-a lungul partidei).

S-a intrat în prelungiri, unde Atletico a fost mai proaspătă, iar scorul de pe tabela de marcaj a fost modificat pentru ultima oară de Miranda, chiar de lângă jucătorul ocrotit de Mourinho, Essien.

Atletico câștigă meritat Cupa, iar fiesta este cuvântul de ordine pentru fanii „los colchoneros”, care de 17 ani așteptau un nou trofeu și care și-au încurajat de o manieră impresionantă favoriții, dominând fondul sonor de pe Santiago Bernabeu.

Pepe, nici măcar rezervă

Jose Mourinho nu uită și nu iartă. După ce fundașul l-a criticat public pe „Special” pentru modul în care îl tratează pe Casillas, acesta a plătit tribut declarațiilor sale. Tehnicianul nici măcar nu l-a inclus în lot pe fostul său „copil de suflet”, procedând la fel ca și în ultimul meci de campionat, contra lui Espanyol.

„A fost decizia mea și nu trebuie să mă justific. Eu sunt antrenorul, nu trebuie să dau explicații. Din momentul în care preiau o echipă, până în ultima zi când antrenez acea echipă, eu sunt singurul care ia deciziile. Uneori simt că e nevoie să dau explicații fanilor pentru o hotărâre luată, dar acum nu e cazul”, și-a justificat antrenorul decizia, după meciul contra catalanilor.

Altfel, de notat că Specialul a văzut ultimele 15 minute din timpul regulamentar și prelungirile din tribună, centralul luând această decizie ca urmare a atitudinii portughezului. Acesta a protestat vehement după un fault comis de Sergio Ramos, care a primit și galben la respectiva fază.

Nicio schimbare în timpul regulamentar

Cei doi antrenori au fost extrem de mulțumiți de modul în care au arătat cele două echipe în cele 90 de minute. Altfel nu se explică faptul că nici Mourinho și nici Simeone nu au mutat în repriza secundă, deși primul avea la dispoziție o pleiadă de jucători care puteau face oricând diferența (Kaka, Higuain, Di Maria).

Accidentarea lui Juanfran, din minutele de prelungire ale partidei, părea să îl forțeze pe tehnicianul sud-american să schimbe, însă fundașul crescut în curtea marii rivale a strâns din dinți și a continuat.

De notat că primul care a simțit nevoia de „sânge proaspăt” a fost Mourinho, care și-a consumat din primul minut al prelungirilor toate cele trei schimbări.

Ronaldo, roșu direct

Sărbătoarea Madridului a avut parte de momente tensionate în finalul celei de-a doua reprize de prelungiri. Ronaldo a fost faultat de Gabi și a încercat să își facă singur dreptate, lovindu-l pe adversar. Deși nu l-a atins, arbitrul a sancționat intenția. Oricum, portughezul avea un cartonaș galben luat pentru proteste, astfel că indiferent de culoarea cartonașului, urmarea era aceeași.

21 de ani trecuseră de la ultima finală de Cupă disputată între cele două echipe. Atletico se impunea, atunci, cu 2-0, tot pe Bernabeu

1996 e anul ultimului trofeu al lui Atletico (a reușit dubla campionat-Cupă), formație care, între timp, a și retrogradat în Segunda

3 trofee a cucerit Real cu Mourinho pe bancă:  campionatul (sezonul 2011-2012), Cupa ( 2010-2011) și Supercupa Spaniei (2012)

1998 era anul ultimei finale de Cupa Spaniei care să se fi decis la penalty-uri. Barcelona se impunea atunci în disputa cu Mallorca

55 de goluri în 55 de partide a înscris Ronaldo în acest sezon

Comentariul LIVE-TEXT al partidei

min 120 FINAL! ATLETICO MADRID CUCEREȘTE PENTRU A 10-A OARĂ‚ CUPA SPANIEI. REAL – ATLETICO 1-2 (DUPĂ‚ PRELUNGIRI)

min 120 II Gabi este eliminat, ca urmare a unui fault la Di Maria.

min 117 II Și Di Maria este sancționat, după ce a fost extrem de vocal la adresa arbitrului. Argentinianul cerea o lovitură de pedeapsă la un presupus henț al unui fundaș advers.

min 115 II Roșu pentru Ronaldo, după o intervenție la Gabi.

min 114 ⇔ Schimbare la Atletico. Iese Koke, intră Raul Garcia.

min 109 Ocazie uriașă pentru Real. Di Maria scapă singur în stânga și centrează excelent pentru Ozil, al cărui șut, din 6 metri, este parat senzațional de portarul lui Atletico.

min 106 Start în a doua repriză de prelungiri. Atletico este la 15 minute de un nou trofeu.

min 105+1 Final în prima repriză de prelungiri.

min 105 ⇔Adrian Lopez este trimis de Simeone în locul lui Diego Costa.

min 104 Higuain are golul în vârful bocancului, dar Courtois este din nou providențial.

min 102 II Essien vede galben pentru o intervenție la limita careului. Falcao execută, dar trimite mult peste.

min 98 GOOOOL Atletico. Tot „los colchoneros” sunt mai periculoși, Koke fiind în prim plan. Mingea e respinsă în corner, pe care tot mijlocașul lui Simeone îl execută, perfect pentru Miranda. Fundașul se debarasează de marcajul lui Essien și înscrie!

min 95 Diego Costa ratează cu seninătate cea mai mare ocazie a lui Ateltico în acest meci. Plecat de la limita off-side-ului, vârful a tras slab, permițându-i lui Diego Lopez să se remarce.

min 91 ⇔ Trei schimbări în garnitura Realului: Higuain, Arbeloa și Di Maria  sunt introduși în locul lui Benzema, Coentrao și Modric

min 90Ă‚5 Final meci. Urmează prelungirile.

min 90Ă‚4 Atletico termină în atac partida, având trei cornere la rând la poarta lui Diego Lopez.

min 90Ă‚1 II Ronaldo este avertizat pentru proteste, după ce a fost iertat în două rânduri în ultimele 10 minute.

min 90 De la margine se arată 4 minute de prelungire.

min 85 Benzema a avut o ocazie bună în urmă cu două minute, însă a preluat prost, iar acum Ozil îl copiază, dând cu piciorul golului victoriei.

min 77 Real presează, dar fără a pune în pericol poarta adversă.

min 74 Mourinho este eliminat pentru proteste.

min 73 II Galben pentru Sergio Ramos.

min 69 Ronaldo trimite în bară dintr-o lovitură liberă de la 17 metri și, deși mingea ricoșează la Essien, ghanezul țintește peluza.

min 61 Ocazie uriașă a Realului. Ronaldo se descurcă excelent în bandă și trimite în centrul careului. Mingea este deviată și ajunge la Benzema, care trimite în bară, dar balonul revine la Ozil care cadrează șutul, însă Juanfran respinge de pe linia porții.

min 59 Pe cotra-atac, Filipe Luis șutează din alergare, puțin pe lângă.

min 58 Ozil iese la rampă cu un șut centrare dintr-o poziție asemănătoare cu cea din care Ilie Dumitrescu marca la Mondialul din 1994, cu Argentina. Courtois nu este păcălit de traiectorie și se repliază la timp, trimițând în corner.

min 55 II Coentrao este veriga slabă a Realului. Fundașul a fost din nou depășit și a faultat.

min 53 Ocazie mare pentru Atletico, dar Diego Costa nu este pe fază. Coentrao a greșit și „los colchoneros” au avut o bună oportunitate, centrarea venind perfect pentru golgheterul din Cupă al echipei lui Simeone. Acesta nu a reacționat, iar balonul s-a lovit pur și simplu de el.

min 50 Real începe avântat a doua repriză, dar adversarii ripostează mai periculos, prin Filipe Luis. Șutul acestuia, la colțul scurt, e reținut de goalkeeper.

min 46 Start în mitanul secund. Nicio schimbare la pauză.

min 45 Final de primă repriză.

min 44 Ocazie mare pentru gruparea blanco. Din 22 de metri, Ozil prinde o adevărată „bombă”, însă mingea se oprește în bară.

min 43 Combinație frumoasă între Ozil și Ronaldo, care îl găsește ca destinatar pe Ramos. Căpitanul Realului se precipită și faza se stinge.

min 41 Modric, unul dintre cei mai buni jucători ai Realului în această repriză, își încearcă norocul de la distanță. Șutul său este periculos, dar fără urmări pe tabela de marcaj.

min 35 II Arda este avertizat, după o intervenție la Sergio Ramos.

min 34 GOOOL Atletico. Falcao e genial la mijlocul terenului și îi întoarce pe toate părțile pe mijlocașii lui Real, înainte de a-l deschide magistral pe Diego Costa, care nu ratează.

min 32 Atletico domină, dar nu găsește spațiul porții. Ronaldo le oferă gratuit o lovitură liberă periculoasă adversarilor, fără efect.

min 29 Lovitură liberă pentru Atletico. Koke preferă centrarea, unui șut, și nici măcar intervenția ratată a goalkeeper-ului advers nu creează pericol pentru Real.

min 22 Arda Turan este iertat de galben. Arbitrul a refuzat în urmă cu câteva minute să îl sancționeze și pe un alt jucător al lui Atletico.

min 18 Atletico ripostează imediat. Diego Costa are o jumătate de ocazie, pentru ca apoi formația lui Simeone să aibă un corner care a creat emoții fundașilor lui Real.

min 14 GOOOL Real Madrid. După o ocazie a lui Benzema, albii primesc un corner. Marcajul aproximativ al lui Godin îi permite lui CR 7 să se înalțe impunător și să trimită cu capul în poarta lui Courtois.

min 12 O primă fază lucrată a formației de pe Vicente Calderon. Arda Turan centrează excelent pentru Falcao, Diego Lopez este la post.

min 10 Tot Real e mai incisivă, iar Ronaldo și Benzema creează panică în careul advers.

min 7 Prima ocazie îi aparține grupării blanco. Ronaldo a centrat excelent, însă Courtois a ieșit excelent și a reușit să rețină.

min 5 Cele două echipe se studiează încă, nicio fază de poartă notabilă.

min 1 Start în finala Cupei Spaniei.

Atmosferă electrizantă pe Santiago Bernabeu. Deși în număr egal, fanii „los colchoneros” domină fondul sonor

ECHPELE DE START

Real Madrid: D.López – Essien, Albiol, Ramos, Coentrão – Xabi Alonso, Khedira – Modric, Özil, Cristiano Ronaldo – Benzema
Rezerve: Casillas, Kaká, Carvalho, Arbeloa, Higuaín, Callejón, Di María

Atletico Madrid: Courtois – Juanfran, Godín, Miranda, Filipe Luis – Gabi, Mario, Koke, Arda Turan – Diego Costa, Falcao.


 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…