COPA AMERICA | Patru motive pentru care cea mai importantă competiție din America de Sud merită urmărită: reușește Messi să câștige încă un trofeu în acest an sau îi va pune Neymar probleme? De ce e cea mai imprevizibilă competiție

COPA AMERICA | Patru motive pentru care cea mai importantă competiție din America de Sud merită urmărită: reușește Messi să câștige încă un trofeu în acest an sau îi va pune Neymar probleme? De ce e cea mai imprevizibilă competiție
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cea mai interesantă ediție din istorie a Copa America debutează vineri dimineață, cu meciul dintre Chile și Ecuador, programat la ora 02:30, în direct pe DigiSport. Argentina, Brazilia, Columbia și Chile sunt principalele favorite la victorie, iar ProSport îți prezintă patru motive pentru care competiția merită urmărită

  • Messi își poate asigura Balonul de Aur în 2016, în cazul în care câștigă și Copa America, după ce a realizat tripla istorică cu Barcelona
  • Copa America e împărțită în trei grupe de câte patru echipe. În sferturi se califică primele două clasate din fiecare grupă și cele mai bune două clasate de pe poziția a treia

Messi, Neymar, James Rodriguez, Vidal, Alexis Sanchez, Cavani sau Aguero. Nu, nu e vorba despre unii dintre cei mai buni jucători din lume la ora actuală sau despre o Cupă Mondială. Însă toți vor fi prezenți în următoarele trei săptămâni în Chile, la Copa America, una dintre cele mai interesante competiții internaționale din lumea fotbalului. Una atât de importantă pentru America de Sud, încât Messi a caracterizat-o drept un substituent pentru Cupa Mondială, trofeul pe care argentinianul l-a pierdut în finala cu Germania în urmă cu un an. Însă decarul Barcelonei nu are în palmares nici Copa America. Iar asta ar trebui să transforme competiția într-una extrem de interesantă!


Tripleta de aur a Barcei s-ar fi putut duela la Copa America. Suarez e suspendat, însă, astfel că doar Neymar cu Messi s-ar putea întâlni ca adversari în Chile

  • Vedete consacrate și tineri talentați

Chiar dacă vin după un sezon în care au fost storși de puteri, jucătorii vor da totul pe teren în Chile. Mândria națională pentru sud-americani este una imensă, iar siguranța că interesul jucătorilor va fi mare pentru Cupa pusă în joc este aproape de sută la sută! Merită doar să aruncăm o privire peste loturi. Chile îi are pe Bravo, Vidal, Alexis sau Edu Vargas, Ecuadorul pe Enner Valencia, Argentina pe Messi, Tevez, Aguero, Di Maria, Mascherano sau Higuain, Uruguayul pe Cavani, Brazilia pe Neymar, Firmino, Coutinho sau Willian, iar Columbia pe James Rodriguez. Este un line-up plin de stele, din care lipsește doar Luis Suarez, încă suspendat de FIFA, după ce l-a mușcat pe Giorgio Chiellini. Și cine știe cine va călca pe urmele lui Messi, cel mai bun tânăr jucător în 2007, atunci când avea doar 18 ani? Venezueleanul Josef Martinez, bolivianul Sebastian Gamarra, uruguayenii Jonathan Rodriguez, Diego Rolan și Giorgian de Arrascaeta sau columbianul Edwin Cardona pot exploda la acest turneu.

  • Cea mai puternică ediție a Copa America din istorie?

La ultimele două Cupe Mondiale, doar una dintre cele cinci echipe sud-americane a ratat calificarea în fazele eliminatorii. E vorba despre Ecuador, la turneul final de anul trecut, din Brazilia, unde naționala lui Gustavo Quinteros a părăsit competiția dintr-o grupă cu Franța, Elveția și Honduras, după ce nu a scos decât patru puncte. Însă Brazilia, Chile, Argentina sau Uruguay sunt, în continuare, adevărate forțe mondiale, cu jucători de zeci de milioane de euro, care pot face diferența oricând. „Sunt foarte puține echipe mai mici în America de Sud, iar în istoria de 99 de ani a competiției, cu siguranță, această ediție este una dintre cele mai puternice, dacă nu cea mai puternică”, a notat Tim Vickery, jurnalist la BBC.


Neymar nu are niciun trofeu internațional important câștigat în carieră

  • Presiune mare pe toate echipele

Competiția este una extrem de importantă pentru țările din America de Sud, dovadă și faptul că de-a lungul timpului, doar Chile, Ecuador și Venezuela nu au câștigat-o niciodată. Recordul e deținut de Uruguay (15 trofee), urmată de Argentina (14) și Brazilia (8). Însă presiunea este pe aproape toate formațiile. Uruguay este deținătoarea en-titre a trofeului și, chiar și fără Suarez, și cu o echipă în care și-au făcut loc numeroși tineri, vrea să păstreze titlul. Argentina nu a mai câștigat un trofeu din 1993, iar Messi vrea să încheie un sezon magnific, asigurându-și, practic, Balonul de Aur, al cincilea din palmares, cu o victorie în Chile. Brazilia? Din nou, Brazilia! Cu un antrenor nou, un modul tactic nou, o gândire care vrea să prevină cu orice preț o umilință precum cea din semifinalele Mondialului, dar și cu un Neymar matur, naționala carioca are 10 victorii consecutive în amicale. Și, în sfârșit, Chile! E, poate, cea mai bună șansă din istorie pentru chilieni să ridice Copa America deasupra capului. Au un lot fantastic, un antrenor care caută slăbiciunile fiecărei echipe până la obsesie și joacă pe teren propriu. Dar frica de proprii fani l-a făcut pe Sampaoli să se gândească la un cantonament în Europa. Până la urmă, echipa chiliană și-a stabilit baza de pregătire la Santiago și speră să depășească bariera stabilită în 1955, 1956, 1979 și 1987, atunci când chilienii au pierdut în finală.

  • Un turneu greu de prezis

Brazilia a câștigat patru din ultimele șase competiții, dar Copa America a devenit un turneu extrem de greu de prezis. Spre exemplu, în 2011, Paraguay a ajuns în finală, deși nu a câștigat nici măcar un meci! Cu trei egaluri în grupe, plus eliminările Braziliei și Venezuelei la penalty-uri au adus echipa albirroja în finala competiției. Tim Vickery explică: „De multe ori, Copa America acționează doar ca punctul de start al unui ciclu de meciuri oficiale pentru naționale, meciuri de calificare pentru Mondialul viitor. Vedem mulți jucători noi convocați, câțiva antrenori noi, dar și echipe care vin în competiție ușor nepregătite”. Nu e de mirare, astfel, că în fazele superioare ajung și echipele invitate. Spre exemplu, Mexic, care a fost dublă finalistă, deși nu face parte din CONMEBOL, organizatoarea competiției. În 1993 și 2001, mexicanii au ajuns în ultimul act, dar au pierdut contra Argentinei, respectiv Columbiei. În acest an, mexicanii au venit din nou la Copa America, la fel ca Jamaica, cealaltă echipă invitată pentru a strânge 12 formații, împărțite în trei grupe.


LOTURILE FAVORITELOR


Eliminată la penalty-uri de Brazilia la CM 2014, Chile vrea revanșa la Copa America

CHILE
Portari: Claudio Bravo (Barcelona), Paulo Garces (Colo-Colo), Herrera (Universidad de Chile)
Fundași: Eugenio Mena (Cruzeiro), Miiko Albornoz (Hannover), Mauricio Isla (QPR), Jose Rojas (Universidad de Chile), Gary Medel (Inter Milano), Gonzalo Jara (Mainz)
Mijlocași: Francisco Silva, Fuenzalida, Arturo Vidal (Juventus), Jorge Valdivia (Palmeiras), Matias Fernandez (Fiorentina), Jean Beausejour (Colo-Colo), David Pizarro (Fiorentina), Felipe Gutierrez (Twente Enschede), Charles Aranguiz (Internacional Porto Alegre), Marcelo Diaz (Hamburg)
Atacanți: Alexis Sanchez (Arsenal), Mauricio Pinilla (Atalanta), Edu Vargas (Napoli), Angelo Henriquez (Dinamo Zagreb)


Radamel Falcao și-a schimbat look-ul pe care îl avea înainte pentru Copa America

COLUMBIA 
Portari: David Ospina (Arsenal), Camilo Vargas (Atletico Nacional), Cristian Bonilla (La Equidad)
Fundași: Cristian Zapata (Milan), Pedro Franco (Beșiktaș), Santiago Arias (PSV Eindhoven), Pablo Armero (Flamengo), Darwin Andrade (Standard Liege), Carlos Valdes (Nacional Montevideo), Juan Zuniga (Napoli), Jelson Murillo (Granada)
Mijlocași: Edwin Valencia (Santos), Carlos Sanchez (Aston Villa), Edwin Cardona (Monterrey), James Rodriguez (Real Madrid), Juan Cuadrado (Chelsea), Alexander Mejia (Monterrey)
Atacanți: Radamel Falcao (Monaco), Ibarbo, Carlos Bacca (Sevilla), Teofilo Gutierrez (River Plate), Luis Muriel (Sampdoria), Jackson Martinez (Porto)


Neymar are 43 de goluri marcate în națională la 23 de ani. E deja pe cinci în topul celor mai buni marcatori all-time din naționala braziliană, la 34 de reușite de Pele

BRAZILIA
Portari:
Jefferson (Botafogo), Neto (Juventus), Marcelo Grohe (Gremio)
Fundași: Douglas (Barcelona), Miranda (Atletico Madrid), David Luiz (PSG), Filipe Luis (Chelsea), Marquinhos (PSG), Thiago Silva (PSG), Geferson (Internacional Porto Alegre), Fabinho (Monaco)
Mijlocași: Fernandinho (Manchester City), Douglas Costa (Șahtior Donețk), Elias Corinthians, Roberto Firmino (Hoffenheim), Fred (Șahtior Donețk), Everton Ribeiro (Al Ahli), Willian (Chelsea), Coutinho (Liverpool), Casemiro (Real Madrid)
Atacanți: Diego Tardelli (Shandong Luneng), Neymar (Barcelona), Robinho (Santos)


Messi nu are decât un titlu olimpic cu naționala Argentinei și vrea primul trofeu important internațional din carieră

ARGENTINA
Portari:
Sergio Romero (Sampdoria), Nathuel Guzman (UANL Tigres Nuevo Leon), Mariano Andujar (Napoli)
Fundași: Ezequiel Garay (Zenit), Facundo Roncaglia (Genoa), Pablo Zabaleta (Manchester City), Milton Casco (Newell’s Old Boys), Martin Demichelis (Manchester City), Marcos Rojo (Manchester United), Nicolas Otamendi (Valencia)
Mijlocași: Javier Mascherano (Barcelona), Angel di Maria (Manchester United), Fernando Gago (Boca Juniors), Lucas Biglia (Lazio), Roberto Pereyra (Juventus), Ever Banega (Sevilla), Erik Lamela (Tottenham), Javier Pastore (PSG)
Atacanți: Gonzalo Higuain (Napoli), Lionel Messi (Barcelona), Sergio Aguero (Manchester City), Carlos Tevez (Juventus), Ezequiel Lavezzi (PSG)
Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup