Ce ar însemna independenţa Cataluniei pentru fotbal, cum ar arăta Spania fără jucătorii din provincie şi cu cine s-ar lupta pentru titlu Barcelona în campionatul separatiştilor

11 nov 2014 6504 afişări Campionate Externe
Ce ar însemna independenţa Cataluniei pentru fotbal, cum ar arăta Spania fără jucătorii din provincie şi cu cine s-ar lupta pentru titlu Barcelona în campionatul separatiştilor
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Încercările naţionaliştilor din Catalunia de a obţine independenţa provinciei faţă de Spania sunt nu doar o ambiţie pe care nici măcar conaţionalii s-a dovedit că n-o împărtăşesc (doar 40% dintre alegători au participat la ultima consultare pe această temă), dar  şi o idee falimentară economic şi sportiv. Eventuala desprindere a Cataluniei ar însemna un dezastru pentru FC Barcelona şi Espanyol, echipe care s-ar bate între ele într-un campionat liliputan alături de anonime precum Hospitalet şi Girona. În lipsa competiţiei de anvergură din Spania, pentru colosul FC Barcelona, colapsul ar fi total şi financiar. ProSport vă prezintă, în cele ce urmează, un exerciţiu: cum ar arăta Catalunia în fotbal, dacă această ţară, după modelul Kosovo, ar fi recunoscută pe plan internaţional.

Pe 9 noiembrie, puţin peste 2 milioane dintre cei 5,4 milioane de catalani cu drept la vot au ieşit la urne pentru a se pronunţa cu privire la dorinţa separării de Spania. Guvernul de la Madrid a declarat referendumul pentru independenţa Cataluniei neconstituţional. În final, prezenţa la vot a fost de 41,6%, iar dintre cei care au participat, peste 80% au votat "Da". Printre cei care şi-au exprimat punctul de vedere a fost şi Pep Guardiola, acum antrenor la Bayern şi ipotetic selecţioner al unei naţionale a Cataluniei desprinsă de Spania.


Fostul internaţional spaniol Pep Guardiola a fost prezent la referendumul pentru independenţa Cataluniei. FOTO: AFP

Datele arată că, în sport, Catalunia ar însemna ceva chiar şi la nivel mondial. Un exemplu: numărul de medalii pe care Spania le-a obţinut la Jocurile Olimpice din 2012. Din totalul de 17 medalii câştigate de iberici la evenimentul din Londra, 5 au fost obţinute de sportivi catalani. De asemenea, şi proaspătul campion mondial în Moto GP, Marc Marquez, ar dispărea din "palmaresul" Spaniei, tânărul pilot fiind născut în Cereva, o localitate din Catalunia.

Fotbalul din Spania fără Catalunia

"Sportul rege" ar fi un alt aspect la care atât Spania, cât şi Catalunia ar suferi în cazul separării provinciei. Dacă regiunea ar deveni membru FIFA şi UEFA independent de Spania, această schimbare ar presupune formarea unui nou campionat. Barcelona, una dintre cele mai importante echipe ale Spaniei ar fi, cel puţin teoretic, nevoită să evolueze într-o competiţie separată de La Liga. Privind echipele care ar alcătui campionatul nou-înfiinţat, se poate înţelege că ar fi un fiasco.

Cum ar arăta un eventual campionat al Cataluniei compus din 10 cluburi - număr probabil, ţinând cont de competiţiile unor ţări cu populaţie aproximativ egală cu a provinciei:

        Clubul - Eşalonul în care activează acum în Spania

  • Barcelona - Primera Division
  • Espanyol - Primera Division
  • Sabadell - Segunda Division
  • Girona - Segunda Division
  • Gimnastic de Tarragona - Segunda Division B
  • Hospitalet - Segunda Division B
  • SantAndreu - Segunda Division B
  • Badalona - Segunda Division B
  • Reus - Segunda Division B
  • Lleida Esportiu - Segunda Division B

Desigur, fanii fotbalului, şi ai Barcelonei îndeosebi, şi-ar dori să vadă formaţia de pe Camp Nou în continuare în La Liga, într-un mod similar celui în care AS Monaco joacă în Ligue 1, sau cluburile galeze Cardiff şi Swansea joacă în Anglia. Dar orgoliul şi vehemenţa cu care acţionează separatiştii lasă puţine speranţe. În plus, ar fi bizar ca echipa-fanion a noii ţări să ceară menţinerea într-un campionat din care tocmai s-a zbătut să iasă. Dincolo de orgolii, toate celelalte faţete a problemei indică un dezastru pentru Barcelona. Fără adversari, fără meciuri tari, fără concurenţă, fără sumele imense din publicitate şi drepturi TV, Barca ar deveni un peşte uriaş într-un lighean şi n-ar avea cum să evite cufundarea în anonimat, aşa cum Celtic Glasgow n-a reuşit să ţină pasul cu restul Europei jucând într-un campionat slab.

Echipe naţionale

La acest capitol, pe termen scurt, Spania pare să aibă mai mult de pierdut. Guardiola, Xavi, Puyol, Luis Garcia şi Capdevilla sunt doar câteva nume cunoscute care au făcut parte din selecţionata de fotbal a Spaniei, deşi aceştia ar fi fost eligibili să evolueze pentru Catalunia în cazul în care aceasta ar fi fost independentă. În momentul de faţă, catalanii Cesc Fabregas, Gerard Pique şi Sergio Busquets sunt jucătorii cheie din primul "11" al naţionalei Spaniei.

Pe termen mediu şi lung, însă, absenţa unei competiţii interne de top ar avea toate şansele să afecteze valoarea jucătorilor din provincie. Spania, deşi slăbită, ar rămâne un campionat puternic, în care gigantul Real Madrid, văduvit de lupta cu eterna rivală Barca, ar avea totuşi adversari puternici precum Atletico Madrid, Valencia şi Sevilla. Primera Division ar atrage în continuare sume uriaşe, interes deosebit, jucători de mare valoare şi ar propune mai departe campioane ale Europei. Prin contrast, Catalunia probabil că nu şi-ar mai permite să ţină jucătorii de mare valoare acasă, iar Barcelona ar ieşi din prim-planul fotbalului mondial.
Iată cum ar arăta acum, în cazul unei secesiuni a Cataluniei de Spania, naţionala acestei provincii - echipă care, desigur, ar trebui să fie antrenată de Guardiola.

Un prim "11" ideal pentru naţionala Cataluniei (stânga) şi Spaniei (dreapta) în cazul în care separarea ar avea loc

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.