Ăsta e cel mai ghinionist fotbalist din lume! A jucat la Arsenal, dar a ajuns să zică "mai bine era în Moldova!" De asta viaţa bate filmul

23 sep 2011 5417 afişări Campionate Externe
Ăsta e cel mai ghinionist fotbalist din lume! A jucat la Arsenal, dar a ajuns să zică "mai bine era în Moldova!" De asta viaţa bate filmul Ăsta este cel mai ghinionist fotbalist din lume! A fost dat afară de Arsenal şi a ajuns să spună că e mai bine în Moldova

Există în lumea fotbalului şi un altfel de ghinion decât acela de a suferi o accidentare şi de a-ţi compromite astfel o întreagă carieră. Poţi de exemplu să fii acuzat de furt din vestiar, după care să părăseşti unul dintre cele mai mari cluburi din lume pentru a sfârşi în cele din urmă într-o ligă care nu contează, în indiferenţa tuturor.

I s-a întâmplat englezului Rohan Ricketts, fost mijlocaş al lui Arsenal în sezonul 2001-2002, dar care a fost nevoit să plece de la gruparea de pe Highbury la rivala Tottenham după ce a fost acuzat de furt din vestiar, fapt pe care jucătorul l-a negat vehement.

Ce a urmat după aceea îşi poate avea oricând locul într-un roman dramatic despre lumea fotbalului. După încă trei ani petrecuţi la Tottenham, traiectoria lui Ricketts a fost una descendentă, el ajungând la echipe precum Coventry, Wolverhampton, Queens Park Rangers sau Barnsley, până să încerce şi o aventură peste Ocean, la FC Toronto. La revenirea în Europa, în 2010, nimic nu a mai fost la fel pentru fostul mijlocaş al lui Arsenal. "Odată ce ai plecat din Anglia, lumea uită de tine, aşa că am acceptat prima ofertă, cea din Ungaria de la Diósgyőri VTK", povesteşte Ricketts, care îşi aminteşte că "aceasta a fost o decizie oribilă. Ungurii îmi mai datorează şi acum bani, nu mă voi întoarce niciodată acolo".

Fotbalistul continuă firul povestirii şi trece la capitolul Moldova, ţară în al cărei campionat a ajuns după ce a refuzat oferte din Azerbaidjan şi Turcia, la îndemnul unui impresar rus. A semnat în cele din urmă cu Dacia Chişinău, iar impactul cu noua sa formaţie a fost unul extrem de puternic: "Jucătorii erau primitori, însă fumau în vestiar şi beau cinci sticle de bere înainte de meciuri. Mai mult, asistam la discuţii despre aranjarea unor meciuri. Era ciudat, dar totodată amuzant. Se discuta posibilitatea unui ajutor din partea adversarilor pentru ca noi să luăm titlul. Nu ne plângeam niciodată când anumite persoane ne cereau să ne cedăm primele pentru asta. Aflam după meciuri că doi sau trei jucători de la adversari erau plătiţi să o lase mai mole contra noastră.

Şi în Ungaria se întâmpla acelaşi lucru. Antrenorul venea în vestiar şi ne spunea că s-a aranjat meciul cu câţiva jucători adverşi. În Moldova am avut de suferit şi când mi-au intrat colegi în camera de hotel să îmi fure lucruri şi când am fost ameninţat de anumite persoane să părăsesc stabilimentul. Am plecat după trei luni şi am reclamat la FIFA că am bani de primit. Sunt supărat că forul mondial nu asigură protecţie jucătorilor"
.

Ricketts a migrat apoi din nou spre Vest, în Germania, unde credea că îi va fi mai bine. Însă la Wilhelmshaven, din liga a patra, a avut de înfruntat atitudinea rasistă a publicului local: "Fanii imitau sunete de maimuţă atunci când mă vedeau. În Moldova sau Ungaria nu m-am lovit de astfel de manifestări, însă indiferenţa oamenilor de acolo era la fel de dureroasă ca un sunet de maimuţă. Lumea spune că există rasism în fotbal, dar în realitate el există peste tot. Oriunde sunt oameni înguşti la minte".

Rohan Ricketts şi-a găsit în cele din urmă liniştea la Shamrock Rovers, prima formaţie din Irlanda calificată în grupele unei competiţii europene.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.