10 cluburi care au participat în grupele Ligii Campionilor și au dispărut apoi de pe prima scenă a fotbalului

10 cluburi care au participat în grupele Ligii Campionilor și au dispărut apoi de pe prima scenă a fotbalului
  • Publicat:
  • Actualizat:

În urmă cu câțiva ani, o publicație britanică se întreba ce s-a ales de fosta participantă în grupele Ligii Campionilor, Unirea Urziceni. Ziariștii din Insulă descopereau un răspuns bizar pentru ei: după un sezon extraordinar în Liga Campionilor (în care a fost la un pas de accederea în „optimi”), echipa din micuța localitate ialomițeană se desființa. Povestea Unirii o știm cu toții, dar nu este singurul caz de acest fel din fotbalul european. E drept, niciuna dintre echipele prezentate mai jos nu s-a desființat, dar ele au părăsit prima scenă a fotbalului european după ce au participat, cu mai mult sau mai puțin succes, în grupele celei mai importante competiții intercluburi.

Deportivo La Coruna (Spania)

În perioada 2000-2005, clubul spaniol reușea 5 prezențe consecutive în grupele Ligii Campionilor, jucând inclusiv o semifinală, în sezonul 2003-2004, pierdută cu scorul general de 0-1 în fața celor de la FC Porto. De altfel, această perioadă extraordinară a început odată cu primul titlu intern câștigat vreodată de Deportivo, în 2000. Singura performanță notabilă pe care a mai reușit-o clubul spaniol după 2005 a fost participarea în șaisprezecimile de finală ale Cupei UEFA în sezonul 2008-2009, când danezii de la Aalborg i-a eliminat cu un usturător 6-1 la general.
De altfel, în ultimul timp, Deportivo alternează sezoanele petrecute în Primera Division cu cele petrecute în eșalonul secund al fotbalului spaniol. În acest sezon, spaniolii ocupă locul 18 (retrogradabil) în prima ligă, cu doar 10 puncte după 12 etape.

Leeds United (Anglia)

Clubul englez are o singură participare în grupele Ligii Campionilor, în sezonul 2000-2001, dar atunci a reușit să progreseze până în semifinalele competiției, fiind eliminat cu scorul de 0-3 la general de Valencia. Leeds United are în palmares și o semifinală de Cupa UEFA, reușită cu un sezon înainte, dar pierdută în fața celor de la Galatasaray, 2-4 la general.
Declinul clubului englez a început odată cu ratarea calificării în Liga Campionilor în sezoanele următoare, fapt care a generat probleme financiare. Ultimul sezon petrecut în Premier League a fost 2003-2004, iar de atunci, Leeds a jucat doar în liga a doua și a treia în campionatul englez. În prezent, formația ocupă poziția a 16-a în Championship (liga a doua engleză), cu 20 de puncte după 18 etape.

FC Thun (Elveția)

În sezonul 2005-2006, campioana Elveției, FC Thun, trecea de două tururi preliminare ale Ligii Campionilor, eliminând Dinamo Kiev și Malmo, pentru a juca în premieră în grupele competiției. Parcursul elvețienilor a fost unul onorabil, încheind pe poziția a treia o grupă din care mai făceau parte viitoarea finalistă, Arsenal, precum și Ajax și Sparta Praga. FC Thun se califica, așadar, în șaisprezecimile de finală ale Cupei UEFA, acolo unde era eliminaă de germanii de la Hamburg, cu scorul general de 1-2. Performanțele obținute în sezonul 2005-2006 rămân singurele notabile din istoria echipei elvețiene, aceasta mai reușind doar o prezență în grupele Europa League, anul trecut, când a încheiat pe ultimul loc o grupă din care au mai făcut parte Genk, Dinamo Kiev și Rapid Viena.
În acest sezon, FC Thun ocupă locul 5 în prima dvizie a fotbalului elvețian, după ce, în anii trecuți, a cunoscut și fotbalul din eșaloanele inferioare.

AEK Atena (Grecia)

Cu 4 prezențe în grupele Ligii Campionilor, dintre care ultima în sezonul 2006-2007, pare ciudat faptul că echipa din Atena se află acum în liga a doua din Grecia, din postura de nou-promovată din liga a treia. Problemele financiare au făcut clubul grec să nu obțină licența și să retrogradeze, pentru prima dată în istorie, direct în liga a treia, în sezonul 2013-2014.
În ultimul sezon în care s-au calificat în grupele Ligii, grecii au încheiat pe locul 3 o grupă din care au mai făcut parte AC Milan, Lille și Anderlecht, obținând așadar calificarea în șaisprezecimile de finală ale Cupei UEFA , unde au fost eliminați de Paris Saint-Germain, cu scorul general de 0-4.

Artmedia Bratislava (Slovacia)

Sezonul 2005-2006 consemna una dintre cele mai mari surprize din istoria recentă a fotbalului european. Venită din primul tur preliminar, Artmedia Bratislava, echipă aflată la prima participare în Liga Campionilor, reușea calificarea în grupele competiției, eliminând Kairat Lamati (Kazahstan), Celtic Glasgow (după un incredibil 5-0 la Bratislava) și Partizan Belgrad. În grupele competiției, slovacii reușeau să termine pe locul 3 după meciuri cu Inter Milano, Glasgow Rangers și FC Porto, această performanță asigurându-le prezența în șaisprezecimile de finală ale Cupei UEFA, unde erau eliminați de Levski Sofia cu 0-3 la general. Totuși, acest sezon nu a fost ultima prezență europeană a micuței1-5 la general.
Din cauza problemelor financiare, Artmedia Bratislava a devenit FC Petrzalka și se zbate în anonimat, în liga a cincea din Slovacia.

Glasgow Rangers (Scoția)

Cu 10 prezențe în grupele Ligii Campionilor, clubul scoțian nu mai are nevoie de nicio prezentare. Totuși, ultimele sezoane au fost de coșmar pentru Rangers, nevoiți să renască din propria cenușă, în urmea retrogradării în liga a patra, venită în 2012, din cauza problemelor financiare. De atunci, progresul scoțienilor a fost unul în linie dreaptă, Rangers fiind acum pe locul doi în liga secundă din Scoția, cu șanse reale de promovare la finalul sezonului. Cea mai bună performanță a scoțienilor în Ligă a fost accederea în optimile de finală, în sezonul 2005-2006, unde au fost eliminați de Villarreal, datorită golurilor înscrise în deplasare (scor general 3-3).

Boavista Porto (Portugalia)

Cu două participări în grupele Ligii Campionilor (1999-2000 și 2001-2002), Boavista este una dintre cele mai de succes echipe din Portugalia. Totuși, ultimii ani au însemnat o dispariție a clubului de pe plan european și chiar din prima ligă portugheză, Boavista ajungând chiar în eșalonul al treilea. Cea mai bună performanță a celei de-a doua formații din Porto (după legendara FC) în Ligă a fost în sezonul 2001-2002, atunci când portughezii au ajuns în faza a doua a grupelor, încheind pe locul trei într-o grupă din care au mai făcut parte Manchester United, Bayern München și Nantes.
Acest sezon a consemnat revenirea celor de la Boavista în prima ligă din Portugalia, acolo unde ocupă locul 13, cu 10 puncte din tot atâtea etape.

Montpellier (Franța)

Participarea în grupele Ligii Campionilor în sezonul 2012-2013, din postura de campioană a Franței, rămâne singura performanță notabilă obținută de clubul francez în istoria recentă. Parcursul nu a fost unul reușit, francezii încheind pe ultima poziție o grupă din care au mai făcut parte Schalke 04, Arsenal și Olympiakos.
În ultimele sezoane, Montpellier a devenit o echipă de mijlocul clasamentului, acum ocupând poziția 9 în Ligue 1, cu 21 de puncte în 15 partide.

Nantes (Franța)

O altă echipă franceză care a cunoscut gloria grupelor Ligii Campionilor, pentru ca mai apoi să cunoscă și declinul, este Nantes. În sezoanele 1995-1996 și 2001-2002, această formație reușea de fiecare dată să depășească prima fază a grupelor celei mai importante competiții intercluburi. Nantes are în palmares chiar o semifinală, în 1996, pierdută în fața celor de la Juventus cu scorul general de 3-4.
Ultimele sezoane au fost dificile pentru clubul care a câștigat de 8 ori campinatul intern în Franța, Nantes evoluând inclusiv în liga a doua franceză. În acest sezon, „canarii” ocupă poziția a 6-a în Ligue 1, cu 24 de puncte în 15 etape.

Lierse (Belgia)

Când ne gândim la echipe belgiene care au evoluat în grupele Ligii Campionilor, primul nume care ne vine în minte este Anderlecht, club cu 11 prezențe în cea mai importantă competiție intercluburi din Europa. În sezonul 1997-1998, Lierse participa însă, de asemenea, pentru prima și singura dată în faza grupelor, încheind pe ultima poziție după confruntări cu AS Monaco, Bayer Leverkusen și Sporting Lisabona, cu doar un punct.
În acest sezon, belgienii sunt „lanterna roșie” a clasamentului, cu 12 puncte după 16 etape.

Articol scris de Mihai Moacă

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați.
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați. "Mi-am cumpărat o casă…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…