Anunțul antrenorului român care l-a recomandat pe Ianis Hagi la Rangers: „Florinel Coman, în Premier League!” | EXCLUSIV

Anunțul antrenorului român care l-a recomandat pe Ianis Hagi la Rangers:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Singurul tehnician născut în România care a antrenat în fotbalul scoțian este Csaba Laszlo. Trei ani a stat fostul principal de la Sepsi pe banca lui Hearts of Midlothian și Dundee United. Astfel că scouterul care s-a ocupat de monitorizarea lui Ianis Hagi l-a sunat înainte ca Rangers să-l împrumute pe jucătorul român, pentru a-i cere părerea.

Tehnicianul de 55 de ani dezvăluie ce i-a interesat pe scoțieni și mizează pe faptul că va fi titular la echipa lui Gerrard. Csaba Laszlo vorbește și despre detaliile pe care trebuie să le corecteze Ianis Hagi în jocul său și surprinde, spunând că stilul din Belgia nu este pentru el, bazându-se pe experiența căpătată pe banca lui Charleroi. Antrenorul plecat în Germania în 1982 și care a mai antrenat Ferencvaros sau naționalele Lituaniei și Ugandei vorbește și despre motivele care îi fac pe jucătorii români să eșueze, după ce se transferă în alte campionate.

„Este cel mai bine pentru el să meargă la o echipă care vrea să fie campioană”

ProSport: Domnule Csaba Laszlo aș vrea să vorbim despre transferul lui Ianis Hagi la Rangers.

Csaba Laszlo: Da, sigur! Am vorbit și cu doi jurnaliști din Scoția, care m-au sunat.

Și ce le-ați spus? Cum vi se pare acest transfer?

Ce o să vă spun și dumneavoastră (râde). Le-am spus că am fost surprins că nu a jucat așa mult la Genk pentru că am lucrat la Charleroi și știu cum este liga din Belgia. Genk însă nu este o echipă ca în trecut. Au schimbat și antrenorul și am crezut în calitatea lui Ianis și că poate să facă diferența. A jucat și la națională și am văzut cu toții că are carismă, că poate lua jocul în mâna lui și de aceea eram surprins că nu juca la Genk, un club care dă șanse jucătorilor tineri. Eram supărat. Este cel mai bine pentru el să meargă la o echipă care vrea să fie campioană. O să fie foarte greu, pentru că Celtic este favorită, dar Rangers este acolo unde este și au un antrenor care cunoaște fotbalul modern. Gerrard a fost un jucător foarte bun și cred că o să fie și un antrenor foarte bun. Ei au nevoie de un jucător ca Ianis.

„Trebuie protejat de duelurile aeriene și să fie inteligent”

V-a cerut părerea despre el cineva din staff-ul lui Rangers?

Am vorbit cu scouterul de la Rangers. I-am spus că poate să facă diferența, că poate să joace cu ambele picioare și poate să creeze jocul lui Rangers. doar că nu a jucat așa mult.

Nu este un campionat prea fizic pentru Ianis?

Rangers o să joace 90 la sută din meciuri cu echipe ce vor sta în defensivă și au nevoie de jucători cu idei. Jocul din Scoția însă este altfel față de cel din Europa. Sunt jucători foarte tari, trebuie să joci și să gândești repede. Sunt jucători caretot timpul caută jocul unu contra unu și trebuie să fi inteligent. Ai mereu dueluri aeriene și el este un jucător care iubește să aibă mingea la picior. De aceea are nevoie de o echipă care să-l protejeze. Asta va face Gerrard. Este foarte important și pentru fazele fixe. Sunt sută la sută sigur că o să le execute el, pentru că nici asta nu a avut Rangers înainte.

„Trebuie să învețe când trebuie să dea viteză și când să calmeze”

Va fi titular?

Cred că o să fie titular și este foarte important și pentru echipa națională. Trebuie să aibă meciuri în picioare asta înseamnă încredere. Și jurnaliștilor belgieni le-am spus că poate să joace. Apoi m-au sunat și mi-au spus: „uite, nu joacă”. Știu filosofia lui Genk. Dar în acest sezon are presiune echipa și poate de aceea au vrut să folosească jucători mai experimentați.

Credeți că a avut și Ianis o vină pentru care nu s-a impus la Genk?

Problema lui este că are un tată renumit în toată lumea. Fiecare uită că sunt diferiți și nu trebuie să fie cum a fost tatăl lui. Este diferit. Este inteligent, poate să facă diferența la mijlocul terenului și periculos din linia a doua. El are nevoie de un antrenor care îi dă încredere. El trebuie să simtă când să grăbească jocul sau când să temporizeze. El vrea mereu să joace rapid. Trebuie să învețe când trebuie să dea viteză și când să calmeze.

„Ei știau totul doar că au întrebat de caracterul lui. Caracterul este cel mai important pentru că asta nu poți învăța. Ai sau nu ai”

I-ați vorbit și de puncte slabe scouterului de la Rangers?

Nu. Ei știau totul doar că au întrebat de caracterul lui. Asta e cel mai important. Oamenii din străinătate nu se uită doar la talent. Caracterul este cel mai important pentru că asta nu poți învăța. Ai sau nu ai. Le-am spus că este un caracter foarte bun, că trăiește pentru fotbal și că este un jucător puțin sentimental și trebuie muncit și cu sufletul și inima lui, pentru că nu a avut așa mult succes. Trebuie să fie cineva care să-i ofere încredere că e bun. Are caracter pentru a fi un fotbalist foarte bun, dar trebuie lucrat cu inima lui ca să facă totul. Știu cum este când mergi în străinătate.

La Rangers va găsi acest mediu în care să-și recâștige încrederea?

O să își recâștige încrederea pentru că are mai mult contact cu mingea și poate să se bucure de joc. A făcut un lucru foarte bun că a mers acolo. Poate să arate tututor ce poate. Pentru că Rangers este favorită și poate să iasă în evidență talentul lui Ianis. În plus, la Genk joci cu 10.000 și la Rangers cu 50.000. Îi va da un altfel de „feeling”. Dacă suporterii au un jucător ca el, îl ajută. Dacă 50.000 de oameni te ajută, atunci pasul acesta a fost foarte bun. Numai că nu a juca multe meciuri și asta poate fi un handicap.

„Dacă eram întrebat, îi spuneam lui Ianis să meargă în Olanda”

Ați activat 37 de ani în fotbal din afara României. De ce eșuează jucătorii români după ce se transferă afară?

Toți jucătorii vin și după 2-3 meciuri au probleme și se plâng pentru că nu e ca acasă. Niciun antrenor din lume nu dă afară un jucător bun, pentru că este „capul” său în joc. Să nu spună nimeni că antrenorul a fost de vină. Trebuie să fi de două ori mai bun decât localnicii și să arăți că vrei. Sunt foarte mulți jucători cu potențial, numai că oamenii din spatele lor trebuie să-i ajute. Sunt foarte fericit că un om ca domnul Hagi a făcut ceva unic pentru România. Dacă vedeți 70 la sută din jucătorii tineri vin de la Viitorul Constanța. Asta nu a căzut din cer, asta e muncă. Domnul Hagi nu a fost doar un jucător foarte bun. Asta ar trebui făcut în fiecare oraș, dar ai nevoie de viziune pentru astra.

Cu ce poate fi ajutat un jucător care se transferă în străinătate de oamenii din spatele său, cum spuneți?

Trebuie să fie cineva care înțelege cum este dacă te duci afară. Cineva care nu vede numai bani și care este interesat de jucător. În plus să aleagă o echipă care îți dă posibilitatea să joci. Dacă eram întrebat, îi spuneam lui Ianis să meargă în Olanda, pentru că era o ligă pe stilul său. În Belgia este jocul mai tare. Belgia are puțin din Franța și puțin din Germania. În Olanda este un joc mai tehnic și ai spații. Dacă merge la Ajax, Feyenord, PSV în doi ani va fi un star și poate să plece în Premier League. De exemplul la un jucător ca și Florinel Coman nu am nicio frică că ar putea juca în Premier League, la stilul său. Are un stil direct și viteză. Trebuie să știi ce campionat se potrivește fiecăruia.

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup