Interviu spectaculos cu Ionuţ Radu | "Am transformat imposibilul în posibil". Portarul naţionalei U21 spune tot: secretul discursului din vestiar, Rădoi & Isăilă, rudele pe care nu le cunoscuse până la meciul cu Bosnia şi sora care îl veghează de sus

12 sep 2018 10129 afişări Comentează şi tu Exclusiv
Interviu spectaculos cu Ionuţ Radu | "Am transformat imposibilul în posibil". Portarul naţionalei U21 spune tot: secretul discursului din vestiar, Rădoi & Isăilă, rudele pe care nu le cunoscuse până la meciul cu Bosnia şi sora care îl veghează de sus 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/19466/17517484/2/ionut-radu-1.jpg
Dubla de vis reuşită de echipa naţională de tineret a făcut o Românie întreagă să spere la o nouă "generaţie de aur". Totul a început de la Daniel Isăilă, "a fost, de la început, cea mai încrezătoare persoană pentru generaţia asta", ne-a spus, în exclusivitate, portarul Ionuţ Radu, care a reuşit o fază de excepţie în primul meci al tricolorilor mici, în Portugalia, când România U21 a câştigat în 9 oameni, cu 2-1, meciul care a durat 100 de minute. Ionuţ Radu a stat azi de vorbă cu ProSport.
 
Ce ai simţit înainte de executarea penalty-ului?
M-am gândit la toată munca depusă de colegii mei pe toată durata meciului şi tot sacrificiul de care a fost nevoie să ajungem în avantaj. Mi-am spus că este imposibil să se termine egal sau să pierdem meciul acela pentru că era prea mult optimism, prea multă motivaţie din partea noastră pentru a obţine un rezultat pozitiv şi până la urmă am dovedit a fi mai puternici decât Portugalia, din toate punctele de vedere.
 
Ce te-a determinat să te arunci pe colţul drept, iar nu pe stânga. Cum ai judecat faza?
Am lucrat mult înainte, am văzut, am analizat cu domnul Eugen Anghel penalty-urile şi am văzut că majoritatea jucătorilor de la echipa Portugaliei băteau în dreapta portarului, dar mă rog, acolo este o chestie de psihic pentru că ei ştiu că tu îi analizezi şi pot schimba, însă, de când am văzut că arbitrul a dictat penalty, am zis: “Mă arunc în dreapta!”. Am fost decis şi am ales bine.
 
Ionuţ Radu: De când am văzut că arbitrul a dictat penalty am zis: “Mă arunc în dreapta” şi am fost decis şi am ales bine
 
Te-ai uitat în ochii jucătorului care a executat lovitura de la 11 metri?
M-am uitat în ochii lui, el apoi s-a uitat în stânga mea, voia oarecum să mă facă psihic, dar eu am decis de la început şi indiferent ce făcea eu tot în dreapta m-aş fi dus
 
Cum ai descrie în câteva cuvinte meciul cu Portugalia?
Atitudine, sacrificiu şi unitate
 
Dar cel cu Bosnia?
Dorinţă şi determinare
 
Secretul discursului din vestiar
 
Ai avut un discurs impresionant în vestiar, a fost ceva instantaneu sau te-ai gândit dinainte ce să spui?
Discursul l-am făcut cu o seară înainte pentru că m-am gândit la toate prin tot ce am trecut eu, prin tot ce a trecut această echipă, multe critici, multe îndoieli că am putea avea rezultate. Nimeni nu a crezut în noi, până în momentul de faţă. Am vrut să spun toate aceste lucruri, să vadă şi colegii mei despre ce e vorba şi ce trebuie făcut să fim din nou pe plan european. Şi a avut efect!
Ai declarat că nu ai dormit înainte şi după meciul cu Portugalia, dar nici înainte de cel cu Bosnia? Aseară (n.r. - 11 septembrie) ai putut să dormi?
Aseară am putut să dorm pentru că eram foarte obosit. M-am culcat pe la 5, 6 dimineaţa, am fost să mănânc ceva cu vărul meu şi am ajuns târziu acasă. Însă, aşa este, înaintea meciurilor importante nu pot să dorm. Este foarte mare adrenalina, iar după meci, indiferent de ce se întâmplă, indiferent de rezultat, mi-e greu să adorm pentru că mă gândesc la tot ce s-a întâmplat. Înainte de meci mă gândesc la ce se poate întâmpla, cum pot să îmi ajut echipa, sunt o grămadă de gânduri, care mă frământă.
 
Ce înseamnă Mirel Rădoi în vestiarul naţionalei U21?
Mirel se vede că a fost un lider şi la echipa naţională şi la echipa de club şi ne-a transmis şi nouă asta prin atitudinea pe care o are faţă de noi. Este foarte calm, ştie ce să spună şi când să spună, iar aceste lucruri pe noi ne ajută foarte mult. Fiind o echipă şi un grup foarte deschis şi foarte unit percepem mesajele foarte uşor şi avem rezultate mult mai uşor.
 
Au trecut mai bine de 12 ore de la fluierul final al partidei România - Bosnia, poţi să-mi spui ceva ce nu s-a spus până acum?
Acum, sincer să fiu, mă gândesc la echipa de club, să pot să mă fac văzut şi acolo, să pot demonstra că pot fi titular şi acolo. Încă sunt emoţionat în urma a tot ceea ce s-a întâmplat în această dublă pentru că, aşa cum am mai spus, s-a întâmplat ceva ce nimeni nu credea. Am reuşit imposibilul, care doar pentru noi era posibil. Nu ştiu cum să descriu, dar doar aşa pot exprima ceea ce simt.
 
Dacă tot a venit vorba de echipa de club, în cât timp crezi că vei ajunge să îi iei locul lui Marchetti la Genoa?
Acest lucru nu-l pot spune, rămâne la decizia antrenorului. Eu ştiu că sunt pregătit şi că “I will make it count”.
 
 
"Nu am avut pe cine să sun! Toată familia a fost la meci, ba chiar şi rude de care nu auzisem!"
 
Trecem la un alt subiect. Care a fost prima persoană pe care ai sunat-o după meci?
Nu am avut pe cine să sun, toată familia mea a fost la meci, ba chiar şi rude de care nu am auzit au fost la meci!
 
Ce ar însemna pentru tine calificarea la EURO 2019?
Un vis, visul unei generaţii, ce nu au reuşit alţii, să reuşim noi, ar fi ceva unic. După 20 de ani să te califici la un european şi să fii alături de marile naţionale ale Europei, înseamnă ceva ce nu pot descrie în cuvinte.
 
 
Scânteia lui Daniel Isăilă, omul cu care tricolorii au început campania, şi vorbele actualului tehnician al saudiţilor de la Al Hazem
 
Daniel Isăilă a insuflat încă de la începutul campaniei că puteţi fi următoarea generaţie de aur, ce părere ai ?
Domul Isăilă a fost, de la început, cea mai încrezătoare persoană pentru generaţia asta. În fiecare zi ne zicea “voi puteţi fi următoarea generaţie de aur” şi ne bătea la cap “dacă voi sunteţi uniţi veţi ajunge la EURO” şi uite că aproape s-a îndeplinit un vis comun şi aproape am ajuns la EURO. Cum a zis şi dânsul, dacă ajungeţi la European, sunt sigur că veţi fi o adevărată surpriză.
 
Ai vorbit cu el după meci?
Nu am apucat să vorbesc cu el, i-am trimis un mesaj aseară, însă am văzut că nu l-a primit, probabil li-a schimbat numărul de telefon. Am să încerc să îl sun.
 
Ai vorbit cu cei de la club, antrenorul, colegii te-au felicitat?
Sigur, m-au felicitat toţi şi directorul de la Inter, şi de la fosta mea echipă Avelino şi de la Genoa m-au sunat toţi şi mă luau la mişto pentru că eu la echipa de club am mai apărat penalty-uri în amicale şi-mi spuneau “Para rigori” (n.red. – cel care apără penalty-uri).
 
Care este situaţia ta actuală?
Sunt la Genoa, vreau să îmi fac treaba cât mai bine aici, iar la anul vom vedea ce se va întâmpla.
 
 
Steaua, DInamo şi un dicton: "Cele mai bune lucruri în viaţă ţi se întâmplă atunci când nu te aştepţi"
 
Ai fost la două echipe rivale din Liga I, FCSB şi Dinamo, dar nu ai rămas la niciuna, care este povestea?
Eu nu mă aşteptam să plec. La Steaua am avut un grup fantastic, m-am pregătit foarte bine şi vreau să îi mulţumesc pe această cale domnului Gabriel Ioan care m-a descoperit şi m-a dus la echipa a doua a Stelei. De acolo am plecat la Dinamo, pentru că la Steaua erau nişte probleme la echipele de juniori nu mai aveau teren de antrenament, nu mai aveau nicio condiţie, iar Dinamo a avut un interes foarte mare faţă de mine şi aşa am ajuns acolo. Şi după ce am ajuns acolo, s-a întâmplat ceva la care nu mă aşteptam.

La ce te referi?
M-a sunat un fost antrenor că are o cunoştinţă în Italia şi m-a întrebat dacă aş vrea să merg acolo să dau o probă, iar eu am mers în Italia la o echipă din Serie B. Nu mă aşteptam nicidecum că voi ajunge la Inter, ştii că lucrurile cele mai bune se întâmplă atunci când nici nu te aştepţi. m-am dus să dau nişte probe. Fostul antrenor Dorin Arcanu m-a ajutat să ajung acolo, persoana care m-a văzut, Francesco Civetta, nu ştiu ce a văzut, mi-a văzut talentul, cred :-) şi au ales să merg să dau probă la Inter. Deşi veneam după 3 titluri de cel mai bun portar în România, mă simţeam în urmă cu pregătirea, nu eram ce credeam eu că eram. Când am ajuns la Inter, l-am văzut pe al treilea portar, eu nu ştiam că e al treilea portar şi când am aflat mi-am zis: “Mamă, eu sunt în urmă rău cu pregătirea! N-am o treabă”. Apoi, m-a văzut antrenorul şi după antrenament mi-a zis: “Tu rămâi aici, vei fi portarul lui Inter!”. Când am auzit, mi-au dat lacrimile, l-am luat pe tata în braţe. Nu mi-a venit să cred! Dintr-o plecare în Italia, să dau o probă la o echipă din Serie B şi să ajung la Inter, a fost ceva incredibil
 
În cât timp s-a întâmplat toată mutarea aceasta?
Totul s-a întâmplat într-o săptămână. A fost ceva ... ca o bombă.
 
"Am tricoul surorii mele la fiecare meci. De când am ajuns în Italia, de 6 ani, îl ţin la fiecare meci în poartă. Nu ştiu dacă se observă, dar după fiecare fază, merg să îl pup. Aşa simt să fac, este ca un fel de mulţumire"
 
Care este idolul tău?
Îmi place De Gea, dar nu pot să spun că este idolul meu. Acum, să zicem, sunt şi eu în lumea portarilor şi încerc să îmi fac un nume singur, fără să mai urmăresc pe cineva. Dar într-adevăr, îmi place foarte mult De Gea, este stilul meu.
 
Ai vreo superstiţie, faci ceva special înainte de meciuri?
Nu am nicio superstiţie, sunt foarte credincios. Am tricoul surorii mele la fiecare meci. De când am ajuns în Italia, de 6 ani, îl ţin la fiecare meci în poartă. Nu ştiu dacă se observă, dar după fiecare fază, merg să îl pup. Aşa simt să fac, este ca un fel de mulţumire.
 
Obiectivul tău care este?
Am trei obiective: să luăm pas cu pas, să ajungem la EURO, să ajung titular la echipa de club şi să ieşim din grupă la European. Pentru unii poate sunt imposibile, dar pentru noi, după cum am dovedit-o nimic nu este imposibil.
 

Daniel Isăilă a fost selecţionerul naţionalei U21 şi omul care a format generaţia care acum, cu Mirel Rădoi pe banca tehnică, e la un pas să se califice la EURO 2019. Acum antrenează la Al-Hazem, în Arabia Saudită, şi a povestit la ProSport LIVE cum a trăit meciurile tricolorilor cu Portugalia, 2-1, şi Bosnia, 2-0, dar şi cum a ajuns portarul Ionuţ Radu liderul echipei şi drama care i-a marcat copilăria.

"Cu Portugalia am avut emoţii mari. Sunt în Arabia Saudită şi nu am văzut meciul, dar am stat pe flashscore. Parcă am presimţit acel penalty din prelungiri, dar a trecut totul cu bine. Ieri (n.red. - când a fost meciul România - Bosnia, 2-0) am avut antrenament şi apoi am fugit repede să văd rezultatul, dar am avut o problemă de lot fiindcă un jucător nu a vrut să intre în cantonament, a venit şi preşedintele...parcă nu se mai termina. Dar mă bucur enorm pentru băieţi. Am format acest grup şi am crezut în el. Am pelcat la drum cu jucatori foarte tineri, care nu împliniseră 18 ani. E meritul lor", a spus Isăilă la ProSport LIVE.

Cum a ajuns Ionuţ Radu căpitanul naţionalei

Fostul selecţioner a dezvăluit că portarul Ionuţ Radu obişnuieşte să ţină câte un discurs mobilizator înaintea fiecărui joc, el fiind un adevărat lider. Goalkeeperul celor de la Genoa a trecut şi prin momente grele în copilărie, dar a ştiut să treacă peste aceste cumpene. "Înainte de fiecare meci el ţine un discurs, asta după ce l-am pus căpitan de echipă. El a ales să facă asta şi ce spune acolo vine pur şi simplu din suflet. E un lider înăscut, un exemplu pentru toţi şi prin modul în care se pregăteşte, cum vorbeşte în poartă în timpul jocului, antrenamentelor. El a trecut prin momente dificile, viaţa l-a încercat şi mă gândesc la copilărie, atunci când şi-a pierdut sora. Nu a fost deloc uşor pentru el", a mai spus cel care a condus naţionala U21.

Când avea 9 ani, în 2006, Andrei şi-a pierdut sora mai mare, Ema, fostă campioană naţională la dans sportiv. Ea avea doar 14 ani şi a murit din cauza unei boli a sistemului imunitar.

 
 
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.