Interviu spectaculos cu Ionuț Radu | „Am transformat imposibilul în posibil”. Portarul naționalei U21 spune tot: secretul discursului din vestiar, Rădoi & Isăilă, rudele pe care nu le cunoscuse până la meciul cu Bosnia și sora care îl veghează de sus

Autor: Mihaela Măncilă Publicat: 12 Sep. 2018, 20:01 Actualizat: 12 Sep. 2018, 22:28 Liga 1
Dubla de vis reușită de echipa națională de tineret a făcut o Românie întreagă să spere la o nouă „generație de aur”. Totul a început de la Daniel Isăilă, „a fost, de la început, cea mai încrezătoare persoană pentru generația asta„, ne-a spus, în exclusivitate, portarul Ionuț Radu, care a reușit o fază de excepție în primul meci al tricolorilor mici, în Portugalia, când România U21 a câștigat în 9 oameni, cu 2-1, meciul care a durat 100 de minute. Ionuț Radu a stat azi de vorbă cu ProSport.
 
Ce ai simțit înainte de executarea penalty-ului?
M-am gândit la toată munca depusă de colegii mei pe toată durata meciului și tot sacrificiul de care a fost nevoie să ajungem în avantaj. Mi-am spus că este imposibil să se termine egal sau să pierdem meciul acela pentru că era prea mult optimism, prea multă motivație din partea noastră pentru a obține un rezultat pozitiv și până la urmă am dovedit a fi mai puternici decât Portugalia, din toate punctele de vedere.
 
Ce te-a determinat să te arunci pe colțul drept, iar nu pe stânga. Cum ai judecat faza?
Am lucrat mult înainte, am văzut, am analizat cu domnul Eugen Anghel penalty-urile și am văzut că majoritatea jucătorilor de la echipa Portugaliei băteau în dreapta portarului, dar mă rog, acolo este o chestie de psihic pentru că ei știu că tu îi analizezi și pot schimba, însă, de când am văzut că arbitrul a dictat penalty, am zis: „Mă arunc în dreapta!”. Am fost decis și am ales bine.
 
Ionuț Radu: De când am văzut că arbitrul a dictat penalty am zis: „Mă arunc în dreapta” și am fost decis și am ales bine
 
Te-ai uitat în ochii jucătorului care a executat lovitura de la 11 metri?
M-am uitat în ochii lui, el apoi s-a uitat în stânga mea, voia oarecum să mă facă psihic, dar eu am decis de la început și indiferent ce făcea eu tot în dreapta m-aș fi dus
 
Cum ai descrie în câteva cuvinte meciul cu Portugalia?
Atitudine, sacrificiu și unitate
 
Dar cel cu Bosnia?
Dorință și determinare
 
Secretul discursului din vestiar
 
Ai avut un discurs impresionant în vestiar, a fost ceva instantaneu sau te-ai gândit dinainte ce să spui?
Discursul l-am făcut cu o seară înainte pentru că m-am gândit la toate prin tot ce am trecut eu, prin tot ce a trecut această echipă, multe critici, multe îndoieli că am putea avea rezultate. Nimeni nu a crezut în noi, până în momentul de față. Am vrut să spun toate aceste lucruri, să vadă și colegii mei despre ce e vorba și ce trebuie făcut să fim din nou pe plan european. Și a avut efect!

 

Ai declarat că nu ai dormit înainte și după meciul cu Portugalia, dar nici înainte de cel cu Bosnia? Aseară (n.r. – 11 septembrie) ai putut să dormi?
Aseară am putut să dorm pentru că eram foarte obosit. M-am culcat pe la 5, 6 dimineața, am fost să mănânc ceva cu vărul meu și am ajuns târziu acasă. Însă, așa este, înaintea meciurilor importante nu pot să dorm. Este foarte mare adrenalina, iar după meci, indiferent de ce se întâmplă, indiferent de rezultat, mi-e greu să adorm pentru că mă gândesc la tot ce s-a întâmplat. Înainte de meci mă gândesc la ce se poate întâmpla, cum pot să îmi ajut echipa, sunt o grămadă de gânduri, care mă frământă.
 
Ce înseamnă Mirel Rădoi în vestiarul naționalei U21?
Mirel se vede că a fost un lider și la echipa națională și la echipa de club și ne-a transmis și nouă asta prin atitudinea pe care o are față de noi. Este foarte calm, știe ce să spună și când să spună, iar aceste lucruri pe noi ne ajută foarte mult. Fiind o echipă și un grup foarte deschis și foarte unit percepem mesajele foarte ușor și avem rezultate mult mai ușor.
 
Au trecut mai bine de 12 ore de la fluierul final al partidei România – Bosnia, poți să-mi spui ceva ce nu s-a spus până acum?
Acum, sincer să fiu, mă gândesc la echipa de club, să pot să mă fac văzut și acolo, să pot demonstra că pot fi titular și acolo. Încă sunt emoționat în urma a tot ceea ce s-a întâmplat în această dublă pentru că, așa cum am mai spus, s-a întâmplat ceva ce nimeni nu credea. Am reușit imposibilul, care doar pentru noi era posibil. Nu știu cum să descriu, dar doar așa pot exprima ceea ce simt.
 
Dacă tot a venit vorba de echipa de club, în cât timp crezi că vei ajunge să îi iei locul lui Marchetti la Genoa?
Acest lucru nu-l pot spune, rămâne la decizia antrenorului. Eu știu că sunt pregătit și că „I will make it count”.
 
 
„Nu am avut pe cine să sun! Toată familia a fost la meci, ba chiar și rude de care nu auzisem!”
 
Trecem la un alt subiect. Care a fost prima persoană pe care ai sunat-o după meci?
Nu am avut pe cine să sun, toată familia mea a fost la meci, ba chiar și rude de care nu am auzit au fost la meci!
 
Ce ar însemna pentru tine calificarea la EURO 2019?
Un vis, visul unei generații, ce nu au reușit alții, să reușim noi, ar fi ceva unic. După 20 de ani să te califici la un european și să fii alături de marile naționale ale Europei, înseamnă ceva ce nu pot descrie în cuvinte.
 
 
Scânteia lui Daniel Isăilă, omul cu care tricolorii au început campania, și vorbele actualului tehnician al saudiților de la Al Hazem
 
Daniel Isăilă a insuflat încă de la începutul campaniei că puteți fi următoarea generație de aur, ce părere ai ?
Domul Isăilă a fost, de la început, cea mai încrezătoare persoană pentru generația asta. În fiecare zi ne zicea „voi puteți fi următoarea generație de aur” și ne bătea la cap „dacă voi sunteți uniți veți ajunge la EURO” și uite că aproape s-a îndeplinit un vis comun și aproape am ajuns la EURO. Cum a zis și dânsul, dacă ajungeți la European, sunt sigur că veți fi o adevărată surpriză.
 
Ai vorbit cu el după meci?
Nu am apucat să vorbesc cu el, i-am trimis un mesaj aseară, însă am văzut că nu l-a primit, probabil li-a schimbat numărul de telefon. Am să încerc să îl sun.
 
Ai vorbit cu cei de la club, antrenorul, colegii te-au felicitat?
Sigur, m-au felicitat toți și directorul de la Inter, și de la fosta mea echipă Avelino și de la Genoa m-au sunat toți și mă luau la mișto pentru că eu la echipa de club am mai apărat penalty-uri în amicale și-mi spuneau „Para rigori” (n.red. – cel care apără penalty-uri).
 
Care este situația ta actuală?
Sunt la Genoa, vreau să îmi fac treaba cât mai bine aici, iar la anul vom vedea ce se va întâmpla.
 
 
Steaua, DInamo și un dicton: „Cele mai bune lucruri în viață ți se întâmplă atunci când nu te aștepți”
 
Ai fost la două echipe rivale din Liga I, FCSB și Dinamo, dar nu ai rămas la niciuna, care este povestea?
Eu nu mă așteptam să plec. La Steaua am avut un grup fantastic, m-am pregătit foarte bine și vreau să îi mulțumesc pe această cale domnului Gabriel Ioan care m-a descoperit și m-a dus la echipa a doua a Stelei. De acolo am plecat la Dinamo, pentru că la Steaua erau niște probleme la echipele de juniori nu mai aveau teren de antrenament, nu mai aveau nicio condiție, iar Dinamo a avut un interes foarte mare față de mine și așa am ajuns acolo. Și după ce am ajuns acolo, s-a întâmplat ceva la care nu mă așteptam.

La ce te referi?
M-a sunat un fost antrenor că are o cunoștință în Italia și m-a întrebat dacă aș vrea să merg acolo să dau o probă, iar eu am mers în Italia la o echipă din Serie B. Nu mă așteptam nicidecum că voi ajunge la Inter, știi că lucrurile cele mai bune se întâmplă atunci când nici nu te aștepți. m-am dus să dau niște probe. Fostul antrenor Dorin Arcanu m-a ajutat să ajung acolo, persoana care m-a văzut, Francesco Civetta, nu știu ce a văzut, mi-a văzut talentul, cred 🙂 și au ales să merg să dau probă la Inter. Deși veneam după 3 titluri de cel mai bun portar în România, mă simțeam în urmă cu pregătirea, nu eram ce credeam eu că eram. Când am ajuns la Inter, l-am văzut pe al treilea portar, eu nu știam că e al treilea portar și când am aflat mi-am zis: „Mamă, eu sunt în urmă rău cu pregătirea! N-am o treabă”. Apoi, m-a văzut antrenorul și după antrenament mi-a zis: „Tu rămâi aici, vei fi portarul lui Inter!”. Când am auzit, mi-au dat lacrimile, l-am luat pe tata în brațe. Nu mi-a venit să cred! Dintr-o plecare în Italia, să dau o probă la o echipă din Serie B și să ajung la Inter, a fost ceva incredibil
 
În cât timp s-a întâmplat toată mutarea aceasta?
Totul s-a întâmplat într-o săptămână. A fost ceva … ca o bombă.
 
„Am tricoul surorii mele la fiecare meci. De când am ajuns în Italia, de 6 ani, îl țin la fiecare meci în poartă. Nu știu dacă se observă, dar după fiecare fază, merg să îl pup. Așa simt să fac, este ca un fel de mulțumire”
 
Care este idolul tău?
Îmi place De Gea, dar nu pot să spun că este idolul meu. Acum, să zicem, sunt și eu în lumea portarilor și încerc să îmi fac un nume singur, fără să mai urmăresc pe cineva. Dar într-adevăr, îmi place foarte mult De Gea, este stilul meu.
 
Ai vreo superstiție, faci ceva special înainte de meciuri?
Nu am nicio superstiție, sunt foarte credincios. Am tricoul surorii mele la fiecare meci. De când am ajuns în Italia, de 6 ani, îl țin la fiecare meci în poartă. Nu știu dacă se observă, dar după fiecare fază, merg să îl pup. Așa simt să fac, este ca un fel de mulțumire.
 
Obiectivul tău care este?
Am trei obiective: să luăm pas cu pas, să ajungem la EURO, să ajung titular la echipa de club și să ieșim din grupă la European. Pentru unii poate sunt imposibile, dar pentru noi, după cum am dovedit-o nimic nu este imposibil.
 

Daniel Isăilă a fost selecționerul naționalei U21 și omul care a format generația care acum, cu Mirel Rădoi pe banca tehnică, e la un pas să se califice la EURO 2019. Acum antrenează la Al-Hazem, în Arabia Saudită, și a povestit la ProSport LIVE cum a trăit meciurile tricolorilor cu Portugalia, 2-1, și Bosnia, 2-0, dar și cum a ajuns portarul Ionuț Radu liderul echipei și drama care i-a marcat copilăria.

„Cu Portugalia am avut emoții mari. Sunt în Arabia Saudită și nu am văzut meciul, dar am stat pe flashscore. Parcă am presimțit acel penalty din prelungiri, dar a trecut totul cu bine. Ieri (n.red. – când a fost meciul România – Bosnia, 2-0) am avut antrenament și apoi am fugit repede să văd rezultatul, dar am avut o problemă de lot fiindcă un jucător nu a vrut să intre în cantonament, a venit și președintele…parcă nu se mai termina. Dar mă bucur enorm pentru băieți. Am format acest grup și am crezut în el. Am pelcat la drum cu jucatori foarte tineri, care nu împliniseră 18 ani. E meritul lor„, a spus Isăilă la ProSport LIVE.

Cum a ajuns Ionuț Radu căpitanul naționalei

Fostul selecționer a dezvăluit că portarul Ionuț Radu obișnuiește să țină câte un discurs mobilizator înaintea fiecărui joc, el fiind un adevărat lider. Goalkeeperul celor de la Genoa a trecut și prin momente grele în copilărie, dar a știut să treacă peste aceste cumpene. „Înainte de fiecare meci el ține un discurs, asta după ce l-am pus căpitan de echipă. El a ales să facă asta și ce spune acolo vine pur și simplu din suflet. E un lider înăscut, un exemplu pentru toți și prin modul în care se pregătește, cum vorbește în poartă în timpul jocului, antrenamentelor. El a trecut prin momente dificile, viața l-a încercat și mă gândesc la copilărie, atunci când și-a pierdut sora. Nu a fost deloc ușor pentru el”, a mai spus cel care a condus naționala U21.

Când avea 9 ani, în 2006, Andrei și-a pierdut sora mai mare, Ema, fostă campioană națională la dans sportiv. Ea avea doar 14 ani și a murit din cauza unei boli a sistemului imunitar.

 
 
Autor: Mihaela Măncilă Publicat: 12 Sep. 2018, 20:01 Actualizat: 12 Sep. 2018, 22:28 Liga 1
Pe aceeași temă
Scandal! CRBL si Oase s-au certat de la bani, după ce au câștigat ”Asia Express”
Scandal! CRBL si Oase s-au certat de la bani, după ce au câștigat ”Asia Express”
Ce l-a impresionat pe CTP la jocul Simonei: „Numai Halep poate să facă asta. E pentru a doua oară regina deşertului“
Ce l-a impresionat pe CTP la jocul Simonei: „Numai Halep poate să facă asta. E pentru a doua oară regina deşertului“
Câți bani a câștigat Simona Halep după ce a cucerit trofeul WTA Dubai! Suma importantă primită din partea organizatorilor
Câți bani a câștigat Simona Halep după ce a cucerit trofeul WTA Dubai! Suma importantă primită din partea organizatorilor
Infern pe autostradă: Un camion cisternă care transporta 15.000 de litri de kerosen a explodat - VIDEO
Infern pe autostradă: Un camion cisternă care transporta 15.000 de litri de kerosen a explodat - VIDEO
BREAKING NEWS | Un club URIAS este gata sa faca oferta pentru Ianis! Prestatiile din tricoul lui Rangers i-au CONVINS! Unde poate ajunge in vara
BREAKING NEWS | Un club URIAS este gata sa faca oferta pentru Ianis! Prestatiile din tricoul lui Rangers i-au CONVINS! Unde ...
Dieta de antrenament a lui James LeBron
Dieta de antrenament a lui James LeBron
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau quattro de la Audi? Momentul adevărului
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau quattro de la Audi? Momentul adevărului
SCANDALOS! Andreea Berecleanu, făcută praf de o fostă colegă. Ce a putut să spună
SCANDALOS! Andreea Berecleanu, făcută praf de o fostă colegă. Ce a putut să spună
Aventura amuzantă a unui câine care s-a predat la Poliţie. Ce „infracţiune“ a comis
Aventura amuzantă a unui câine care s-a predat la Poliţie. Ce „infracţiune“ a comis
LOVITURĂ de teatru! Toate sondajele s-au dat peste cap. Cine ar câştiga Primăria Capitalei dacă duminică ar fi alegerile
LOVITURĂ de teatru! Toate sondajele s-au dat peste cap. Cine ar câştiga Primăria Capitalei dacă duminică ar fi alegerile
Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta în doar şase luni. 50 de lucruri neobişnuite pe care nu le ştiai despre tine
Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta în doar şase luni. 50 de lucruri neobişnuite pe care nu le ştiai despre ...
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
VIDEO | Ups, s-a văzut TOT! O superbă prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor
VIDEO | Ups, s-a văzut TOT! O superbă prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor
Lovitură din România pentru Meghan Markle și prințul Harry! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Lovitură din România pentru Meghan Markle și prințul Harry! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Simona Halep era accidentată! Tatăl sportivei a dezvăluit TOT! Ce s-a întâmplat înainte de finală
Simona Halep era accidentată! Tatăl sportivei a dezvăluit TOT! Ce s-a întâmplat înainte de finală
Andreea Balan, Daniela Crudu 2? Ce i-a facut George Burcea. ABIA ACUM S-A AFLAT: „E zdrobita”
Andreea Balan, Daniela Crudu 2? Ce i-a facut George Burcea. ABIA ACUM S-A AFLAT: „E zdrobita”
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Avem primele imagini cu Carla’s Dreams fără mască, pe scenă
Avem primele imagini cu Carla’s Dreams fără mască, pe scenă
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL [FOTO]
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL ...
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
Luminița și Vasile s-au căsătorit fără să știe că sunt frați. Au făcut doi copii și acum trebuie să răspundă în fața instanței
Luminița și Vasile s-au căsătorit fără să știe că sunt frați. Au făcut doi copii și acum trebuie să răspundă ...
ANUNȚUL MOMENTULUI! S-AU CĂSĂTORIT ÎN SECRET! Care a fost detaliul care i-a dat de gol! Am crezut că e mai simplu pentru public să înțeleagă relația dintre noi
ANUNȚUL MOMENTULUI! S-AU CĂSĂTORIT ÎN SECRET! Care a fost detaliul care i-a dat de gol! Am crezut că e mai simplu pentru ...
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
Vremea în martie! ANM dă peste cap prognoza. Când vine de fapt primăvara?
Vremea în martie! ANM dă peste cap prognoza. Când vine de fapt primăvara?
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii