Interviu spectaculos cu Ionuț Radu | „Am transformat imposibilul în posibil”. Portarul naționalei U21 spune tot: secretul discursului din vestiar, Rădoi & Isăilă, rudele pe care nu le cunoscuse până la meciul cu Bosnia și sora care îl veghează de sus

Interviu spectaculos cu Ionuț Radu |
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dubla de vis reușită de echipa națională de tineret a făcut o Românie întreagă să spere la o nouă „generație de aur”. Totul a început de la Daniel Isăilă, „a fost, de la început, cea mai încrezătoare persoană pentru generația asta„, ne-a spus, în exclusivitate, portarul Ionuț Radu, care a reușit o fază de excepție în primul meci al tricolorilor mici, în Portugalia, când România U21 a câștigat în 9 oameni, cu 2-1, meciul care a durat 100 de minute. Ionuț Radu a stat azi de vorbă cu ProSport.
 
Ce ai simțit înainte de executarea penalty-ului?
M-am gândit la toată munca depusă de colegii mei pe toată durata meciului și tot sacrificiul de care a fost nevoie să ajungem în avantaj. Mi-am spus că este imposibil să se termine egal sau să pierdem meciul acela pentru că era prea mult optimism, prea multă motivație din partea noastră pentru a obține un rezultat pozitiv și până la urmă am dovedit a fi mai puternici decât Portugalia, din toate punctele de vedere.
 
Ce te-a determinat să te arunci pe colțul drept, iar nu pe stânga. Cum ai judecat faza?
Am lucrat mult înainte, am văzut, am analizat cu domnul Eugen Anghel penalty-urile și am văzut că majoritatea jucătorilor de la echipa Portugaliei băteau în dreapta portarului, dar mă rog, acolo este o chestie de psihic pentru că ei știu că tu îi analizezi și pot schimba, însă, de când am văzut că arbitrul a dictat penalty, am zis: „Mă arunc în dreapta!”. Am fost decis și am ales bine.
 
Ionuț Radu: De când am văzut că arbitrul a dictat penalty am zis: „Mă arunc în dreapta” și am fost decis și am ales bine
 
Te-ai uitat în ochii jucătorului care a executat lovitura de la 11 metri?
M-am uitat în ochii lui, el apoi s-a uitat în stânga mea, voia oarecum să mă facă psihic, dar eu am decis de la început și indiferent ce făcea eu tot în dreapta m-aș fi dus
 
Cum ai descrie în câteva cuvinte meciul cu Portugalia?
Atitudine, sacrificiu și unitate
 
Dar cel cu Bosnia?
Dorință și determinare
 
Secretul discursului din vestiar
 
Ai avut un discurs impresionant în vestiar, a fost ceva instantaneu sau te-ai gândit dinainte ce să spui?
Discursul l-am făcut cu o seară înainte pentru că m-am gândit la toate prin tot ce am trecut eu, prin tot ce a trecut această echipă, multe critici, multe îndoieli că am putea avea rezultate. Nimeni nu a crezut în noi, până în momentul de față. Am vrut să spun toate aceste lucruri, să vadă și colegii mei despre ce e vorba și ce trebuie făcut să fim din nou pe plan european. Și a avut efect!

 

Ai declarat că nu ai dormit înainte și după meciul cu Portugalia, dar nici înainte de cel cu Bosnia? Aseară (n.r. – 11 septembrie) ai putut să dormi?
Aseară am putut să dorm pentru că eram foarte obosit. M-am culcat pe la 5, 6 dimineața, am fost să mănânc ceva cu vărul meu și am ajuns târziu acasă. Însă, așa este, înaintea meciurilor importante nu pot să dorm. Este foarte mare adrenalina, iar după meci, indiferent de ce se întâmplă, indiferent de rezultat, mi-e greu să adorm pentru că mă gândesc la tot ce s-a întâmplat. Înainte de meci mă gândesc la ce se poate întâmpla, cum pot să îmi ajut echipa, sunt o grămadă de gânduri, care mă frământă.
 
Ce înseamnă Mirel Rădoi în vestiarul naționalei U21?
Mirel se vede că a fost un lider și la echipa națională și la echipa de club și ne-a transmis și nouă asta prin atitudinea pe care o are față de noi. Este foarte calm, știe ce să spună și când să spună, iar aceste lucruri pe noi ne ajută foarte mult. Fiind o echipă și un grup foarte deschis și foarte unit percepem mesajele foarte ușor și avem rezultate mult mai ușor.
 
Au trecut mai bine de 12 ore de la fluierul final al partidei România – Bosnia, poți să-mi spui ceva ce nu s-a spus până acum?
Acum, sincer să fiu, mă gândesc la echipa de club, să pot să mă fac văzut și acolo, să pot demonstra că pot fi titular și acolo. Încă sunt emoționat în urma a tot ceea ce s-a întâmplat în această dublă pentru că, așa cum am mai spus, s-a întâmplat ceva ce nimeni nu credea. Am reușit imposibilul, care doar pentru noi era posibil. Nu știu cum să descriu, dar doar așa pot exprima ceea ce simt.
 
Dacă tot a venit vorba de echipa de club, în cât timp crezi că vei ajunge să îi iei locul lui Marchetti la Genoa?
Acest lucru nu-l pot spune, rămâne la decizia antrenorului. Eu știu că sunt pregătit și că „I will make it count”.
 
 
„Nu am avut pe cine să sun! Toată familia a fost la meci, ba chiar și rude de care nu auzisem!”
 
Trecem la un alt subiect. Care a fost prima persoană pe care ai sunat-o după meci?
Nu am avut pe cine să sun, toată familia mea a fost la meci, ba chiar și rude de care nu am auzit au fost la meci!
 
Ce ar însemna pentru tine calificarea la EURO 2019?
Un vis, visul unei generații, ce nu au reușit alții, să reușim noi, ar fi ceva unic. După 20 de ani să te califici la un european și să fii alături de marile naționale ale Europei, înseamnă ceva ce nu pot descrie în cuvinte.
 
 
Scânteia lui Daniel Isăilă, omul cu care tricolorii au început campania, și vorbele actualului tehnician al saudiților de la Al Hazem
 
Daniel Isăilă a insuflat încă de la începutul campaniei că puteți fi următoarea generație de aur, ce părere ai ?
Domul Isăilă a fost, de la început, cea mai încrezătoare persoană pentru generația asta. În fiecare zi ne zicea „voi puteți fi următoarea generație de aur” și ne bătea la cap „dacă voi sunteți uniți veți ajunge la EURO” și uite că aproape s-a îndeplinit un vis comun și aproape am ajuns la EURO. Cum a zis și dânsul, dacă ajungeți la European, sunt sigur că veți fi o adevărată surpriză.
 
Ai vorbit cu el după meci?
Nu am apucat să vorbesc cu el, i-am trimis un mesaj aseară, însă am văzut că nu l-a primit, probabil li-a schimbat numărul de telefon. Am să încerc să îl sun.
 
Ai vorbit cu cei de la club, antrenorul, colegii te-au felicitat?
Sigur, m-au felicitat toți și directorul de la Inter, și de la fosta mea echipă Avelino și de la Genoa m-au sunat toți și mă luau la mișto pentru că eu la echipa de club am mai apărat penalty-uri în amicale și-mi spuneau „Para rigori” (n.red. – cel care apără penalty-uri).
 
Care este situația ta actuală?
Sunt la Genoa, vreau să îmi fac treaba cât mai bine aici, iar la anul vom vedea ce se va întâmpla.
 
 
Steaua, DInamo și un dicton: „Cele mai bune lucruri în viață ți se întâmplă atunci când nu te aștepți”
 
Ai fost la două echipe rivale din Liga I, FCSB și Dinamo, dar nu ai rămas la niciuna, care este povestea?
Eu nu mă așteptam să plec. La Steaua am avut un grup fantastic, m-am pregătit foarte bine și vreau să îi mulțumesc pe această cale domnului Gabriel Ioan care m-a descoperit și m-a dus la echipa a doua a Stelei. De acolo am plecat la Dinamo, pentru că la Steaua erau niște probleme la echipele de juniori nu mai aveau teren de antrenament, nu mai aveau nicio condiție, iar Dinamo a avut un interes foarte mare față de mine și așa am ajuns acolo. Și după ce am ajuns acolo, s-a întâmplat ceva la care nu mă așteptam.

La ce te referi?
M-a sunat un fost antrenor că are o cunoștință în Italia și m-a întrebat dacă aș vrea să merg acolo să dau o probă, iar eu am mers în Italia la o echipă din Serie B. Nu mă așteptam nicidecum că voi ajunge la Inter, știi că lucrurile cele mai bune se întâmplă atunci când nici nu te aștepți. m-am dus să dau niște probe. Fostul antrenor Dorin Arcanu m-a ajutat să ajung acolo, persoana care m-a văzut, Francesco Civetta, nu știu ce a văzut, mi-a văzut talentul, cred 🙂 și au ales să merg să dau probă la Inter. Deși veneam după 3 titluri de cel mai bun portar în România, mă simțeam în urmă cu pregătirea, nu eram ce credeam eu că eram. Când am ajuns la Inter, l-am văzut pe al treilea portar, eu nu știam că e al treilea portar și când am aflat mi-am zis: „Mamă, eu sunt în urmă rău cu pregătirea! N-am o treabă”. Apoi, m-a văzut antrenorul și după antrenament mi-a zis: „Tu rămâi aici, vei fi portarul lui Inter!”. Când am auzit, mi-au dat lacrimile, l-am luat pe tata în brațe. Nu mi-a venit să cred! Dintr-o plecare în Italia, să dau o probă la o echipă din Serie B și să ajung la Inter, a fost ceva incredibil
 
În cât timp s-a întâmplat toată mutarea aceasta?
Totul s-a întâmplat într-o săptămână. A fost ceva … ca o bombă.
 
„Am tricoul surorii mele la fiecare meci. De când am ajuns în Italia, de 6 ani, îl țin la fiecare meci în poartă. Nu știu dacă se observă, dar după fiecare fază, merg să îl pup. Așa simt să fac, este ca un fel de mulțumire”
 
Care este idolul tău?
Îmi place De Gea, dar nu pot să spun că este idolul meu. Acum, să zicem, sunt și eu în lumea portarilor și încerc să îmi fac un nume singur, fără să mai urmăresc pe cineva. Dar într-adevăr, îmi place foarte mult De Gea, este stilul meu.
 
Ai vreo superstiție, faci ceva special înainte de meciuri?
Nu am nicio superstiție, sunt foarte credincios. Am tricoul surorii mele la fiecare meci. De când am ajuns în Italia, de 6 ani, îl țin la fiecare meci în poartă. Nu știu dacă se observă, dar după fiecare fază, merg să îl pup. Așa simt să fac, este ca un fel de mulțumire.
 
Obiectivul tău care este?
Am trei obiective: să luăm pas cu pas, să ajungem la EURO, să ajung titular la echipa de club și să ieșim din grupă la European. Pentru unii poate sunt imposibile, dar pentru noi, după cum am dovedit-o nimic nu este imposibil.
 

Daniel Isăilă a fost selecționerul naționalei U21 și omul care a format generația care acum, cu Mirel Rădoi pe banca tehnică, e la un pas să se califice la EURO 2019. Acum antrenează la Al-Hazem, în Arabia Saudită, și a povestit la ProSport LIVE cum a trăit meciurile tricolorilor cu Portugalia, 2-1, și Bosnia, 2-0, dar și cum a ajuns portarul Ionuț Radu liderul echipei și drama care i-a marcat copilăria.

„Cu Portugalia am avut emoții mari. Sunt în Arabia Saudită și nu am văzut meciul, dar am stat pe flashscore. Parcă am presimțit acel penalty din prelungiri, dar a trecut totul cu bine. Ieri (n.red. – când a fost meciul România – Bosnia, 2-0) am avut antrenament și apoi am fugit repede să văd rezultatul, dar am avut o problemă de lot fiindcă un jucător nu a vrut să intre în cantonament, a venit și președintele…parcă nu se mai termina. Dar mă bucur enorm pentru băieți. Am format acest grup și am crezut în el. Am pelcat la drum cu jucatori foarte tineri, care nu împliniseră 18 ani. E meritul lor„, a spus Isăilă la ProSport LIVE.

Cum a ajuns Ionuț Radu căpitanul naționalei

Fostul selecționer a dezvăluit că portarul Ionuț Radu obișnuiește să țină câte un discurs mobilizator înaintea fiecărui joc, el fiind un adevărat lider. Goalkeeperul celor de la Genoa a trecut și prin momente grele în copilărie, dar a știut să treacă peste aceste cumpene. „Înainte de fiecare meci el ține un discurs, asta după ce l-am pus căpitan de echipă. El a ales să facă asta și ce spune acolo vine pur și simplu din suflet. E un lider înăscut, un exemplu pentru toți și prin modul în care se pregătește, cum vorbește în poartă în timpul jocului, antrenamentelor. El a trecut prin momente dificile, viața l-a încercat și mă gândesc la copilărie, atunci când și-a pierdut sora. Nu a fost deloc ușor pentru el”, a mai spus cel care a condus naționala U21.

Când avea 9 ani, în 2006, Andrei și-a pierdut sora mai mare, Ema, fostă campioană națională la dans sportiv. Ea avea doar 14 ani și a murit din cauza unei boli a sistemului imunitar.

 
 
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…