Să cunoaștem puțină istorie! Așa-zisa ȚSKA Sofia, adversara celor de la CFR Cluj, este de fapt Litex Loveci

  • Publicat:
  • Actualizat:
Să cunoaștem puțină istorie! Așa-zisa ȚSKA Sofia, adversara celor de la CFR Cluj, este de fapt Litex Loveci

Campioana noastră pornește drumul din faza grupelor la Sofia, unde întâlnește azi echipa care își spune ȚSKA. Cei care sunt pasionați de fotbalul internațional au putut remarca faptul că din actualul sezon în primul eșalon al Bulgariei (PFG) există două echipe cu nume 99% similare, și nu orice fel de nume: ȚSKA Sofia și ȚSKA 1948 Sofia.

Ce spune Ioan Andone despre partida ȚSKA Sofia – CFR Cluj: „Nu va avea un meci simplu acolo!” + Când ar trebui să revină suporterii în tribune | EXCLUSIV

Evident, gândul le-a zburat la o similitudine între ceea ce se întâmplă cu FCSB și CSA Steaua ceva mai la nord, mai ales că în ambele cazuri este vorba despre cluburile sportive zămislite de armatele comuniste ale celor două țări, după ce acestea au avut ghinionul să intre sub ghiarele veninoase ale ciumei roșii.

ȚSKA Sofia are același an de naștere cu Dinamo București

Cele două situații se aseamănă doar ca enunț, diferind însă din punctul de vedere al miezului problemei, după cum se va vedea.

ȚSKA Sofia a apărut la 5 mai 1948. Evident că secția de fotbal a fost copilul său cel mai răsfățat, a cărei echipă a înregistrat cele mai bune performanțe în perioada comunistă, adjudecându-și cele mai multe trofee interne și având cea mai bună participare externă. Nu discutăm despre abuzurile din spatele multora dintre aceste succese, aceasta fiind altă speță față de subiectul principal al materialului de față.

„Ingineria” lui Grișa Gancev

După căderea regimului comunist, ȚSKA Sofia a avut o existență foarte zbuciumată, cu mult mai multe și mai periculoase evenimente decât cea a Stelei, trecând prin mult mai multe mâini de așa-ziși oameni de afaceri sau manageri, pentru ca în cele din urmă să intre în faliment. Aceasta s-a întâmplat la finele sezonului 2014-15, cauza principală fiind numeroasele datorii neachitate, ceea ce a determinat federația bulgară (BFU) să o retrogradeze în divizia a 3-a.

La 04.06.2015, a intrat în scenă controversatul om de afaceri Grișa Gancev, cel care o inventase și finanțase pe Litex Loveci, una dintre cele mai performante echipe din perioada imediat post-comunistă. Acesta și-a anunțat intenția de a o salva pe ȚSKA. Însă nu pe calea cea dreaptă, ca să-i spunem așa, ci prin intermediul unei „inginerii”.

În loc să o preia pe „PFC ȚSKA AD”, a lăsat-o să intre în faliment. În timp ce pe adevărata ȚSKA o abandonase cu bunăștiință să moară (și-a încetat activitatea la 09.09.2016), la mijlocul anului 2016 a folosit licența lui Litex pentru a participa în primul eșalon sub numele de ȚSKA Sofia, în timp ce numele de Litex a fost trimis în a treia ligă. Însă această șmecherie tipic est-balcanică nu a fost agreată nici de o parte a suporterilor, dar nici de UEFA.

Aceasta din urmă, așa cum era normal, a considerat „ȚSKA-ul” lui Gancev ca pe un club nou, nepermițându-i în primii ani participarea în cupele europene, conform regulii că o entitate sportivă trebuie să aibă cel puțin trei ani vechime în cadrul unei federații din cadrul UEFA pentru a fi abilitată să participe în competițiile acesteia.

Din străfunduri în trei pași până în prima ligă

Partea suporterilor și alți simpatizanți care n-au înghițit „ingineria” lui Gancev a intrat în dezacord cu acesta, înființând pe ȚSKA 1948 Sofia. Aceasta s-a întâmplat la 19.07.2016, cu ocazia unei reuniuni găzduite de Clubul Central Militar din Sofia. Cu acel prilej s-a anunțat și un parteneriat cu Errea. Din punct de vedere competițional, noua echipă a început de jos de tot, din Liga a 4-a, în 2016-17.

A promovat consecutiv, în a 3-a în vara lui 2018, a 2-a în vara lui 2019 și în prima, în această vară. Mai bine spus în primăvară, pentru că eșalonul secund bulgar, întrerupt în martie din cauza pandemiei, nu a mai fost reluat, fiind considerat clasament final cel stabilit după cele 21 de etape jucate până atunci, ȚSKA 1948 fiind situată pe primul loc. Începând din eșalonul secund, și-a jucat meciurile de-acasă pe cel mai mare stadion al țării, „Vasil Levski”.

Primul ei antrenor a fost fostul fundaș Valentin Iliev, în funcție până în etapa a 4-a a sezonului trecut, când a fost înlocuit cu Petko Petkov. După promovarea în PFG, banca tehnică i-a fost încredințată fostului mare internațional, Krasimir Balăkov, al cărui precedent loc de muncă fusese cel de selecționer al reprezentativei Bulgariei.

Din actualul lor, sunt câțiva jucători care au trecut și prin naționala Bulgariei, precum Martin Kamburov, Ivailo Ciocev, Galin Ivanov, Vențislav Vasilev, Daniel Mladenov sau Dimităr Pirgov. De remarcat și de subliniat chiar, că spre deosebire de anormalitatea care se petrece în România cu cea numită CSA Steaua, ministerul armatei bulgar nu a băgat nicio leva în această echipă!

Ca și în România, cei mai păgubiți sunt suporterii

Exact cum s-a întâmplat și la noi, fanii celei mai titrate grupări bulgare s-au împărțit în două, fiecare parte considerând că cea a lor reprezintă adevărata ȚSKA. Acolo nu a existat vreun proces prin care vreo strâmbă decizie judecătorească să stabilească dacă noi suntem noi sau ei… suntem noi. Federația bulgară (BFU) recunoaște ȚSKA-ul lui Grișa Gancev ca echipă continuatoare a vechii ȚSKA.

  • ȚSKA Sofia – CFR Cluj se joacă joi, de la 19:55, și poate fi urmărit la TV pe Digi Sport, dar și în format LIVE TEXT pe ProSport.ro.

Dar autoritățile fotbalistice bulgare sunt la fel de „credibile” precum cele din România, neputându-se lua în considerare deciziile lor superficiale, date după cum bate vântul. Doar faptul că apar mai multe echipe cu aceleași nume în aceleași eșaloane spune totul despre seriozitatea și credibilitatea unor asemenea organisme. Ca dovadă, după cum scriam mai sus, UEFA nu are același punct de vedere cu BFU, cum că ȚSKA-ul lui Gancev ar fi continuatoarea vechii ȚSKA, ceea ce era de așteptat, dar nu o poate obliga să își schimbe numele.

Șmecheria la putere. Doar suntem balcanici

Principalul vinovat al acestei secesiuni este Grișa Gancev. Acesta dacă ținea cu adevărat la ȚSKA, după cum declarase de atâtea ori, ar fi preluat vechea grupare retrogradată în Liga a 3-a și în doi ani, poate trei, ar fi ajuns în prima, cum s-a întâmplat de altfel cu această echipă a protestatarilor săi, și n-ar mai fi existat vreo obiecție din partea nimănui, nepetrecându-se nicio schismă.

Dar de ce să nu facă el o șmecherie, că doar e balcanic? Așa că și-a luat Litex-ul, i-a șters grosolan numele cu guma și a scris peste cu un creion cu vârful tocit numele de „ȚSKA Sofia”. Pe aceste plaiuri se fac mânării grele în domenii serioase, să mai punem la socoteală și fotbalul care-i doar un sport?

Ridicolul bulgăresc, un pic peste cel românesc

Cele ce se întâmplă acum în fotbalul bulgar, pare greu de crezut, dar depășesc ridicolul din România. La noi numai în Liga 2 am avut asemenea cazuri, cu participarea simultană a două echipe care se cred descendentele aceleiași rădăcini: în 2013/14 când CS Universitatea Craiova și FC Universitatea Craiova au fost în aceeași serie a 2-a; în 2018/19 cu ASU Politehnica Timișoara și ACS Poli Timișoara.

Este adevărat că nu peste mult timp ar putea apărea și la noi în prima ligă așa ceva. La bulgari însă acest lucru se întâmplă acum, și culmea, nu sunt la prima întâmplare de acest gen, căci în ediția 2005/06 a PFG (prima lor ligă) au luat startul Pirin Blagoevgrad și Pirin 1922 Blagoevgrad!

Pe aceeași temă
Telenovelă fără happy-end în Iași. Ce a făcut Valentin (53 de ani) după ce și-a prins iubita cu amantul (79 de ani) în pat
Telenovelă fără happy-end în Iași. Ce a făcut Valentin (53 de ani) după ce și-a prins iubita cu amantul (79 de ani) în pat
Misterul morţii fiului unui milionar, la vânătoare. De ce a fost achitat poliţistul care l-ar fi împuşcat
Misterul morţii fiului unui milionar, la vânătoare. De ce a fost achitat poliţistul care l-ar fi împuşcat
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară?  Despre carii, măsele de minte şi faţete dentare cu Bogdan Dragomir, medic specialist în Stomatologie şi Ortodenţie
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte şi faţete dentare cu Bogdan Dragomir, medic specialist în Stomatologie şi Ortodenţie
„In el am cea mai mare incredere!” Becali l-a adus inapoi la FCSB pe fotbalistul cu clauza de 500 de milioane de euro! Pustiul e al Anamariei Prodan
„In el am cea mai mare incredere!” Becali l-a adus inapoi la FCSB pe fotbalistul cu clauza de 500 de milioane de euro! Pustiul e al Anamariei Prodan
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Ion Țiriac a spus de ce nu a vrut niciodată să se însoare cu Andreea Marin. Ce făcea aceasta în secret (EXCLUSIV)
Ion Țiriac a spus de ce nu a vrut niciodată să se însoare cu Andreea Marin. Ce făcea aceasta în secret (EXCLUSIV)
Şocul serii!  A făcut INFARCT şi a murit fulgerător. Avea doar 36 de ani
Şocul serii! A făcut INFARCT şi a murit fulgerător. Avea doar 36 de ani
Palatele romilor din Huedin, propuse pe lista obiectivelor turistice. Manex, proprietar:
Palatele romilor din Huedin, propuse pe lista obiectivelor turistice. Manex, proprietar: "Am luat un model după interneturi, ne place Versaci"
Șocant cum a ucis-o Ionel pe Andreea, chiar când își ținea fetița de 4 ani în brațe! Dezvăluiri cutremurătoare
Șocant cum a ucis-o Ionel pe Andreea, chiar când își ținea fetița de 4 ani în brațe! Dezvăluiri cutremurătoare
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am găsit OSEMINTE”
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am găsit OSEMINTE”
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
Cu ce se ocupă iubitul Andreei Mantea! Vedeta a vrut să ţină totul secret, dar a fost dată de gol
Cu ce se ocupă iubitul Andreei Mantea! Vedeta a vrut să ţină totul secret, dar a fost dată de gol
Lovitură cruntă pentru ProTV! S-a aflat adevărul. O mare vedetă nu s-a mai abţinut
Lovitură cruntă pentru ProTV! S-a aflat adevărul. O mare vedetă nu s-a mai abţinut
Sfârşitul unei ere: Raiffeisen Bank România a făcut anunţul, după 19 ani
Sfârşitul unei ere: Raiffeisen Bank România a făcut anunţul, după 19 ani
ATENȚIE la brânza falsă din piață!  Ce trebuie să se întâmple cu telemeaua după ce o pui în apă
ATENȚIE la brânza falsă din piață! Ce trebuie să se întâmple cu telemeaua după ce o pui în apă
Ce reprezintă, de fapt, punctele negre de pe parbriz
Ce reprezintă, de fapt, punctele negre de pe parbriz
Cum dezactivezi secțiunea de vreme și știri apărută pe taskbar în Windows 10
Cum dezactivezi secțiunea de vreme și știri apărută pe taskbar în Windows 10
Euro 2020. Christian Eriksen, primul mesaj la două zile de când s-a prăbuşit pe teren. / Medic: „Christian era plecat, practic, era mort”
Euro 2020. Christian Eriksen, primul mesaj la două zile de când s-a prăbuşit pe teren. / Medic: „Christian era plecat, practic, era mort”
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Gigi Becali exultă: Presa internaţională anunţă transferul lui Florin Tănase pe o sumă uriaşă
Gigi Becali exultă: Presa internaţională anunţă transferul lui Florin Tănase pe o sumă uriaşă
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că e un mit, dar e adevărat!
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că e un mit, dar e adevărat!
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Șefii Lamborghini sunt uluiți. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în istoria mărcii
Șefii Lamborghini sunt uluiți. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în istoria mărcii
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu