LIVE Esports Summit 2023! Cea mai mare conferință dedicată Esports e la Iași! Avem cea mai bună jucătoare de CS: GO din lume! Premii uriașe la Campionatul Mondial

Redactor:
Vlad Ionescu
LIVE Esports Summit 2023! Cea mai mare conferință dedicată Esports e la Iași! Avem cea mai bună jucătoare de CS: GO din lume! Premii uriașe la Campionatul Mondial
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cea de-a doua ediție Esports Summit prezintă ecosistemul esports la nivel mondial și tendințele și oportunitățile existente pe piața din România.

LIVE Esports Summit 2023! Cele mai importante nume din industria sportului electornic, politicieni și academicieni se întâlnesc astăzi, la Iași, pentru cea mai mare conferință dedicată Esports

Evenimentul aduce la un loc peste 20 de speakeri, de la jucători de esports, autorități guvernamentale, cât și reprezentanți ai brandurilor endemice și non-endemice care investesc deja în domeniu.

Esports Summit se vede live pe canalul de YouTube al lui TEDEREU, iar fiecare discuție va fi, de asemenea, prezentată și în acest articol.

În cadrul Esports Summit vor exista 6 panel-uri de discuție:

Esports & Guvernanță: construirea unei baze solide pentru un ecosistem local de esports mai puternic

Campionatul Mondial de Esports 2023 la Iași: Un eveniment de referință pentru România și pentru industria locală de esports

De la hobby la mediul academic: Explorarea intersecției dintre sporturile electronice și învățământul superior

Câștigarea jocului: Elaborarea unor strategii de comunicare eficiente pentru brandurile din industria sporturilor de masă

Drumul spre victorie: parcursul profesional al unui jucător profesionist de esports


UPDATE | 1. Vlad Nagîț, Fondator 101HP.ro, a observat că nu exista un loc de unde pasionații de gaming puteau să-și ia informația în limba română, astfel pornind 101HP.ro. Resursele acestora sunt cel mai mult investite în Instagram, având o relație stransa cu toti cei care interacționează cu ei pe social media. 101HP sunt parteneri ai Campionatului Mondial de Esports, iar site-ul se dezvoltă rapid, recent adăugând și secțiuni de Sim Racing!

2. Costin Bogdan, Executive Creative Director – McCann, vorbește despre campanii premiate la Cannes precum Xbox Tourism și cum gaming-ul se extinde pentru a crea noi legături. O altă idee interesantă este cea a brand-ului Burger King care a sponsorizat echipa de fotbal FC Stevenage în viața reală, iar în următoarea ediție de Fifa, logo-ul lor fiind prezent pe tricoul sportivilor virtuali.

3. Katerina Todorovski – Head of Brand Marketing – BCR, povestește de ce o bancă precum Banca Comercială Română investește în domeniul Esports. Aceștia sunt parteneri a celor mai mari evenimente de gaming din România precum Bucharest Gaming Week, Gaming Marathon, Gaming Video Awards și acum Esports Summit! Katerina Todorovski spune că peste jumătate din populația romaniei se joacă jocuri video, reprezentand interes pentru BCR. De asemnea, acestia susțin egalitatea, iar acum duc mai departe acest standard și in gaming! Esports-ul reprezintă o inovație tehnologică ce ne oferă alte prespective, dorindu-si foarte mult sa se implice cat mai mult in aceasta industrie.

4. Roxana Baias – Group Head of Marketing – NEPI Rockcastle, vorbește despre fiul ei pasionat de gaming și despre cel mai mare circuit de gaming din România, Esports Kings, prezent în 7 shopping mall-uri din România cu premii în valoare de 15.000 de euro. NEPI Rockcastle este cel mai mare operator din România și din Europa Centrala și de Est în industria shopping mall-urilor. Roxana Baias consideră ca este important să lăsam generația tanara sa se joace, dar sa și spuna ce au de învățat din gaming.

5. Alexandru Mazilu – Head of France & Benelux, Logitech spune că un vendor dorește de la un partener să traducă foarte bine necesitățile acompaniate de seriozitate.

6. Alexandru Ion – Fondator Nexus Gaming, s-a reîntors la Iași în cadrul Esports Summit și isi arata recunostinta fata de brand-urile ce au investit in gaming, spunand ca fara ele nu se putea realiza ce avem in momentul de față. Alexandru Ion spune ca Nexus a avut mereu nevoie de brand-uri ce vor sa introduca publicul de gaming in strategia lor de brand, pe lunga durata. Pana sa obțină parteneriate cu brand-urile, inceputurile au avut multe piedici. Munca în echipă, comunicare și spiritul competitiv sunt cele trei lucruri care au ajutat la dezvoltarea Nexus.

7. Laurentiu Ion, Marketing Manager Europe – PepsiCo spune că gaming-ul este un aspect important și de lungă durată pentru consumatori. Acesta spune că este consumator de jocuri video, și desi de multe ori se joacă singur, consideră ca gaming-ul este despre comunitate. Laurențiu Ion povestește despre Gaming Video Awards și cum pentru prima dată a simțit cât de mare este comunitate și cât de stransa este față de alte comunitati.

UPDATE | Diana Buzoianu, membră a Camerei Deputaților, spune că vorbim de resurse uriașe pe care le putem atrage către țara noastră. Diana Buzoianu susține că este o foarte mare misconcepție între gaming si gambling, ceea ce pune piedici ecosistemului esports, dar cea mai mare problema este lipsa cursurilor și programelor naționale în domeniu. Aceasta consideră ca Romania are posibilitatea de a înregistra primele programe de asa fel în urmatorii ani.

Eduard Mititelu, Secretar de Stat – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, fost gamer după cum chiar acesta își spune, a avut o carieră în programare chiar din dorința de a crea un joc. Eduard Mititelu vede Campionatul Mondial ca pe un motor foarte important în startul acestei ere.

Mihai Mocanu, CMO Adservio, vorbește despre digitalizare cu ajutorul jocurilor, și cum generația părinților are un mare cuvant de spus in schimbare deși aceștia nu au crescut cu aceste oportunități. Implicarea părinților este foarte importantă in integrarea generației tinere în procesul de digitalizare. Mihai Mocanu susține că este foarte important să te gândești ce poți face tu pentru țară, ci nu țara pentru tine, fiecare ajutând în zona sa.

Marius Marcu, Decan al Universității Politehnica Timișoara povestește cum recent, a avut întâlnirea de 50 de ani de absolvenți de calculatoare, iar rolul acestuia a fost de a le prezenta ce este nou în cadrul facultății și a urmărit cu interes reacțiile acestora în legătură cu programul de master de gaming pe care urmează să-l lanseze anul acesta. Marius Marcu a putut observa că absolvenții își dau seama real de schimbarea care urmează. Din diverse cauze, noii absolvenți arată un interes scăzut în a urma un program de master, iar noile programe mai dinamice și mai profesioniste pot schimba acest lucru. Masterul o să aibă atât partea de dezvoltare software dar și partea de design, cu 20 de locuri la buget și 15 la taxă, admiterea fiind pe bază de portofoliu și interviu.

Alin Moldoveanu, Departamentul de Informatică și Inginerie – Politehnica București, consideră ca jocurile sunt o parte importantă in formarea generațiilor, o experiență de care nu putem face abstracție. Creearea unui joc este ceva complex, proces care include o mulțime de oameni cu task-uri diferite, astfel fiind nevoie de un program de studiu in domeniu. Intenția este de a crea un program de licență care să conțină atât partea de game development dar să se axeze și pe realitatea virtuală și pe ce înseamnă aceasta. De asemnea, acesta a menționat cum Competiția de Esports pe care Politehnica București o susține crește din ce în ce mai mult.

Adrian Iacobini, Director al Clubului Sportiv ASE , face parte din cel mai tânăr club sportiv, fondat in 2019, iar in 2020 s-a reorientat online, spre industria jocurilor video. Adrian Iacobini vine din domeniul sportului și susține că energia care este prezentă la Esports Summit nu o mai regăseste și in industria sporturilor tradiționale. Acesta s-a inspirat din comeptițiile de esports din afară și a dorit să aduca asta și in tara.

Adrian Socaciu, Președinte al Institutului Sportiv Român, menționează că la prima editie Esports Summit s-a spus ca atunci cand o sa avem legislatie, o sa avem si Campionatul Mondial de Esports. Astăzi este o realitate și poate fi si o perspectivă a unei industrii. De asemenea, acesta aduce in discutie că alături de Universitatea de Medicină și Farmacie din Bucuresti, acum trei luni s-au pornit primele studii in ceea ce inseamna cercetare a celor ce se joacă jocuri video din punct de vedere emoțional, neurologic.


UPDATE | Cristian Nistor, manager Digital Throne, a deschis discuția despre partea logistică a Campionatului Mondial, iar Mihai Cotos, CEO Digital Crusade, a anunțat: „La CS:GO avem cei mai buni reprezentanți, de la ”IM” până la Ana Dumbravă care este eveniment după eveniment, cea mai bună jucătoare din lume împreună cu Adrian Urmă, la efootball. La Mobile Legends vom avea cea mai bună echipă din lume în cadrul evenimentului”. Toți concurează pentru premii în valoare de 500.000 de euro.

Un mesaj puternic pe care îl transmitem – esports ul unește oamenii. De exemplu, experiența unui jucător din Madagscar nu e la fel ca experiența unui jucător din Suedia, fapt ce ne ajută pe toți să evoluăm și să vedem diferite părți ale esportsului – Boban Totovski, Secretar General IESF

Octav ”ang” Crețu, CEO Nexus Gaming – Spune că la școala se zice ca matematica este inutila, dar se dovedeste folositoare, comparand cu gaming-ul, si acesta iti dezvolta abilitati precum atentia distributiva. Ang povesteste ca fiecare eveniment are piedicile lui, fiind un aspect deranjat dar un aspect ce trebuie rezolvat.

Jaxi, Streamer declară că scopul său final era să ajungă la un concurs IESF și este plăcut surprins că un asemenea concurs va avea loc în România. Pentru Jaxi, Iașiul a aratat cel mai mare entuziasm pentru esports din Romania.

Mircea Mureșan, CEO East European Comic Con – Este încântat de prezenta Comic Con la Iași, dorind sa continue existenta acestuia si in urmatorii ani. Mircea Mureșan dezvaluie ca vor fi foarte multi invitati din zona de benzi desenate, film și cosplay. Mâine urmează să anunte un actor din serialul Stranger Things, ca si indiciu spunand ca acesta este nascut in zona balcanica. Comic Con se va desfăsura in centrul Iașiului și ca zona de actori va fi la Teatrul National.

Mihaela Tofan, profesor de drept la Universitatea Alexandru I Cuza, spune ca pentru acest tip de activitate, organizarea Campionatului va fi un motiv ca ecosistemul esports sa prinda contur. Susține că trebuie sa avem deschidere catre esports, exact cum invatamntul online acum 10 ani de zile era doar o ipoteza, in ultimii ani s-a realizat.


UPDATE | Tudor Dăescu spune că România creează jocuri (Frozen FreeFall, creat la Iași, FIFA, creat la București) și că jumătate din populația Romaniei joacă video games.

Vlad Marinescu – Președintele Federației Internaționale de Esports, născut în România și crescut în California, crede că este vital să înțelegem ce înseamnă esports, mulți oameni având preconcepția că gamerii sunt antisociabili, deși aceștia socializează constant, gaming-ul fiind „limba” lor comună.

Mara Mareș spune că Esports Summit este o „gură de oxigen” în tot haosul cotidian. A deschis discuția despre legea esports și sustine că s-au facut progrese reale. Urmează ca în Camera Decizională (Camera Deputaților) să se dea o decizie în acest sens, fiind multe argumente pro și contra.

Daniel Juravle, Viceprimar al Municipiului Iași, apreciaza dedicarea Marei Mares, membră a Camerei Deputaților. Este de părere că având această lege și niște reguli, tinerii care vor face esports într-un mod profesionist, nu vor sta doar în fața calculatorului. A dat și un exemplu: în Bali, jucători de esports fac antrenament fizic și au și psihologi.

Viceprimarul îți dorește ca tinerii din Iași să urmeze cariere în esports!

Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași sustine ca evenimentul, Campionatul Mondial, nu este unul ieftin, dar este un eveniment ce arată ca Iași este pregătit pentru schimbare: „Iași este pregătit să convingă generațiile că schimbarea este ireversibilă și că nu putem rămâne separați într-un colț de Europa, fără a participa la aceste schimbări. Este orașul cu cea mai mare rată de creștere a domeniului IT din România și deține cel mai mare complex de birouri IT”.

  • Primarul susține că va apărea Federația Română de Esports

Ana Dumbravă e considerata cea mai bună jucătoare de CS GO din lume.

Federația Europeană de Esports și-ar putea muta sediul la Iași


UPDATE | Esports Summit Introduction

Boogie îi prezintă pe Daniel Juravle – Viceprimar Iași și Tudor Dăescu – Președinte Esports Summit!

Viceprimarul le mulțumește reprezentaților media pentru prezența mare, fapt ce indică interesul pentru esports. Acesta a spus ca a avut chiar el dubii la ]nceput, dar Iașiul deja a reusit să nișeze domeniul IT față de alte orase ce au un HUB IT. Viceprimarul a anunțat și că se va înființa un master de esports la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, si se axează pe creearea unui ecosistem esports. La rândul său, Tudor Dăescu a precizat ca Iașiul este un exemplu pentru restul orașelor.


În panelurile conferinței vor mai participa Octav “ang” Crețu (Nexus Gaming), Mihai Cotos (Digital Crusade), Jaxi (Streamer), Adrian Iacobini (Academia de Studii Economice București), Paul “Werty” Bolog (caster esports), Tudor Dăescu (Esports Summit), Nedim Baytorun (Vodafone), Daniel Juravle (Viceprimarul Municipiului Iași),Cristian Nistor (Digital Throne), Teodora Roman (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor), Mihaela Tofan (Universitatea Alexandru I. Cuza), Adrian Socaciu (Institutul Sportiv Român), Costin Bogdan (McCann), Katerina Todorovski (BCR), Roxana Baias (NEPI Rockcastle), Vlad Nagîț (101HP.ro), Alexandru Ion (Glovo) și Marius Radu (GG Industry).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare