El este antrenorul care ”adulmecă” scaunul lui Edi Iordănescu la FCSB! Un melanj între Mourinho, Guardiola și Sampaoli. Peste toate, e liber de contract!

El este antrenorul care ”adulmecă” scaunul lui Edi Iordănescu la FCSB! Un melanj între Mourinho, Guardiola și Sampaoli. Peste toate, e liber de contract!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Are infatuarea lui Mourinho, masca autoritară a lui Guardiola și țicneala sud-americană a lui Sampaoli. Este printre cei mai longevivi antrenori din Liga I ai ultimilor 5 ani, iar acum este liber de contract și este jolly-joker-ul pe care FCSB îl are ascuns, la nevoie, ”în mâneca” de la frac! Dacă Edi Iordănescu va ceda, el va prelua echipa la distanță de un singur apel de telefon, ca de la lojă pe bancă. Nu e Dan Petrescu! Nici Costel Gâlcă, dacă v-a fugit mintea la ultimul antrenor care a descălecat cu 3 din 3 (trofee posibile) la gălăgioasa echipă adoptată de cartierul Berceni. Așadar, nu e nici Petrescu, nu e nici Gâlcă! Ecuația se simplifică. Cine ar putea fi? Există un răspuns unic! Patronul Gigi îl poate scoate din ”joben”, în orice moment, pe… antrenorul Gigi.

Deocamdată, Edi Iordănescu pare ”garantat pe viață” la FCSB, dar – pentru patronul Gigi – orice ”garanție pe viață” are termen scurt de expirare. De fapt, la FCSB, nici nu există certificat de garanție. Nu garantează nici performanța, iar Costel Gâlcă este proba acestui fapt.

În preziua meciului contra lui Sepsi, nimic nu m-ar fi motivat să gândesc la faptul că scaunul lui Edi Iordănescu s-ar putea surpa. Discursul cazon al ”generalului cel mic” arăta că Gigi nu mai deține controlul în perimetrul ”bazei militare” din Berceni. Și Gigi Becali recunoaștea că ”acum e dictatura lui Edi”. Ceea ce părea sfârșitul unei alte dictaturi: a antrenorului totalitarist Gigi. Numai că, la nici 24 de ore de la egalul cu Sepsi, scaunul lui Edi este zgâlțâit ușor, ca un seism de puțin peste 4 grade, de o declarație deversată de niciunde. Patronul Gigi, cel care se angajase să cimenteze ”dictatura lui Edi”, a dat primul semnal că autoritatea la FCSB este în mâinile lui și că nu e dispus să predea ”jucăria” (recte puterea). Doar – nu-i așa?! – el clamase că FCSB e ”jucăria” lui.

Lecturați, înainte, declarația patronului Gigi Becali și ne întoarcem, imediat, asupra ei: ”Ei (n.red. – Tănase & co.) au jucat tactica lui Edi în prima repriză, iar în a doua au uitat și au făcut ce au vrut ei, au driblat cum au vrut ei. Noi trebuie să ținem mingea ca să nu mai poată să joace agresiv”.

Să facem, așadar, o analiză sumară pe text! Ce a vrut să evidențieze ”autorul”?

1. Edi nu e ascultat de fotbaliști și, cel puțin ”deocamdată”, nu e capabil să se impună la echipă, nefiindu-i ascultate indicațiile.
2. ”Noi trebuie să…” arată direcția clar conturată a unei ”filosofii antrenoriale” care e musai să fie asumată de antrenorul de facto. Altfel… patronul resetează sistemul.

De aici putem să începem să numărăm invers zilele lui Edi la FCSB! Poate unii vor crede că a fost declarația care i-a ”alunecat” lui Gigi în spațiul public. Nicidecum! Nu a fost o ”alunecare” imprudentă, nici pe departe! Ci o ”intrare prin alunecare” pentru a developa – încă de la începutul concubinajului cu Edi – cine e stăpânul casei. Iar Gigi a vrut ca antrenorul Edi, poate interimar în strategia lui, să priceapă raportul de forțe. Gigi știe, în sinea lui, că Iordănescu junior e doar un experiment. Edi n-a aflat, încă, sau refuză să afle…

Patronul FCSB este un Fidel Castro al unei ”Cube” dintr-un fotbal est-european

Dar dictatura Gigi din ultimul demi-deceniu este atroce. Patronul FCSB este un Fidel Castro al unei ”Cube” dintr-un fotbal est-european, cu rădăcini tiranice. El nu tolerează ideea de a preda puterea, de a lua altcineva hotărâri în numele lui. Dictatori – cu același calapod psihologic pe care se pliază, managerial, și Gigi – au optat să moară, doar să nu renunțe la putere. Cine și-ar putea imagina că patronul Gigi va fi altfel? El va opta să ”moară” financiar, de asemenea, pe mâna lui, adică pe a ”antrenorului” Gigi. Iar Edi se va dovedi – în istoria FCSB – a fi fost un ”moment de luciditate” al acestui Nero care va incendia cetatea!

Ca orice dictatură, și mandatul ”antrenorului Gigi” va fi, într-un sfârșit, apocaliptic. După el, nu va mai exista nimic. Doar potopul…
E suficient să recapitulăm ce a fost până acum, ante-Edi, pentru a afla ce va fi post-Edi.

Din 2017, antrenorul Gigi a preluat puterea absolută pe ”banca tehnică” a FCSB, crezând că, în siajul triplei coroane dobândite de Costel Gâlcă, echipa va funcționa de la sine ca un „ceas elvețian”. Numai că – în mandatul lui, în care a schimbat 6 ”secunzi” – totul s-a ruinat!

”Secunzii” antrenorului Gigi

• Nicolae Dică – iunie 2017 – decembrie 2018
• Mihai Teja – decembrie 2018 – mai 2019
• Bogdan Andone – mai 2019 – august 2019
• Bogdan Argeș Vintilă – august 2019 – iulie 2020
• Toni Petrea – iulie 2020 – mai 2021
• Dinu Todoran – mai 2021 – august 2021

Bilanțul 2017 – 2021 a fost unul dintre cele mai aride (pe parcursul unui demi-deceniu) din istoria FCSB: niciun titlu de campioană, o singură cupă a României, obținută de tandemul Gigi-Toni. Dacă patronul Gigi a fost mărinimos și a investit, antrenorul Gigi nu a răsplătit bunele intenții ale patronului Gigi nici în cupele europene.

• 2017 – 2018: un falimentar 1-5 cu Sporting Lisabona (în play-off-ul LC), locul 2 în grupele Europa League și un alt 1-5, ca un upercut demolator primit de la Lazio (1/16-imi).
• 2018 – 2019: Fără grupe! Rapid Viena a trecut de play-off și cu sprijinul lui ”Messi al portarilor”, Andrei Vlad.
• 2019 – 2020: Fără grupe! După ce Vitoria Guimaraes a făcut instrucție cu jucătorii lui FCSB.
• 2020 – 2021: Fără grupe! A eșuat în precalificări în fața lui Slovan Liberec. În ajunul meciului împotriva cehilor, pe FCSB o chinuiseră ”bărbierii” din Topola.
• 2021 – 2020: Fără grupe! Eliminată în calificări de o echipă periferică din Kazahstan, cu o sonoritate muncitorească, Shakter Karagandî.

Statisticile transmit negru pe alb: nicio calificare în grupe de patru ani încoace.

La capitolul ”performanțe”, antrenorul Gigi s-a dovedit a fi doar un negustor cumva eficient. Nu unul pe măsura schimburilor ultra-avantajoase de terenuri care l-au îmbogățit, dar suficient de abil pentru a nu cunoaște insolvența. Astfel, a vândut în Europa (mai degrabă răsăriteană), dar și pe piața arabă și asiatică tot ce a avut un tarif cumsecade de export:

• 2017 – 2018: F. Niță, R. Benzar, de Amorim, A. Jakolis*
• 2018 – 2019: C. Budescu, V. Găman*
• 2019 – 2020: J. Morais
• 2020 – 2021: H. Gnohere, D. Man, S. Buș
• 2021 – 2022: O. Moruțan
*sume insignifiante

Însă, Alibec – cumpărat în 2017 de la Astra și ”deportat”, în deficit, în 2018 – sau Budescu și Dragoș Nedelcu, de asemenea, achiziționați în 2017 și care s-au devalorizat, alături de Adrian Petre sau Ionuț Vână, se află printre numeroșii fotbaliști cărora antrenorul Gigi le-a compromis cota de piață în detrimentul intereselor patronului Gigi.

Balanța contabilă pare a fi o lețcaie ”în plus”. Patronul Gigi a câștigat puțin, cât să supraviețuiască. Antrenorul Gigi a decepționat, însă, la nivel de trofee, an după an. Acum este Edi pe bancă, dar nici Dumnezeu nu știe pentru câtă vreme. După Edi – pun pariu! – urmează un alt ”secund”. Să fie, de această dată, Ionuț Luțu?! Doar ”principalul” va rămâne același!

Adrian Artene / Autor
Slujește Cuvântului dintotdeauna, iar în presa națională publică din 1996. Un sfert de secol de gazetărie. Dintre care – un deceniu – a fost reporter special în Departamentul Investigații al ziarului ZIUA. Și-a șlefuit scrisul în redacțiile ”România Liberă” și ”Jurnalul Național”, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele