Acești șmecheri proști care ne conduc

Autor: Matei Udrea Publicat: 24 Sep. 2019, 15:37 Actualizat: 24 Sep. 2019, 16:26 Editorial
Acești șmecheri proști care ne conduc

Chiar în clipa aceasta, când scriu, în orășelul Kumagaya, din Japonia, rușii și samoanii se izbesc cu tenacitate pentru balonul oval.
Spectacolul fabulos al Mondialelor de rugby a început de câteva zile fără ca România să știe.

Anul trecut, la capătul unuia dintre cele mai rușinoase și penibile momente din istoria rugby-ului, România a fost exclusă de la Cupa Mondială 2019. Este prima oară în cei 32 de ani de la înființarea competiției când tricolorii ratează turneul final. Și n-au făcut-o demn, pe teren, în luptă dreaptă, ci jalnic, scoși în șuturi pe ușa din dos, plătind pentru conduita șefilor din birouri.

În ultimele decenii, gruzinii și-au văzut de treabă și au investit sistematic în organizarea și dezvoltarea rugby-ului. Rezultatele se văd, de peste 10 ani Georgia a depășit România. Luni, echipa lor națională s-a descurcat absolut onorabil în primul său meci la Mondialul din Japonia, contra câștigătoareia Marelui Șlem din Turneul celor 6 Națiuni, Țara Galilor. FOTO: Profimedia

Conducători trecuți și prezenți ai federației au făcut ce fac și prin țară: au încercat să șmenuiască soarta. În ultimul meci al preliminariilor, arbitrul român al partidei Belgia – Spania, trimis de Federația Europeană condusă de un român, i-a furat pe oaspeți atât de rău, încât a ieșit un scandal monstru. Scene inimaginabile la rugby, cu ibericii alergându-l pe teren pe arbitrul român, au făcut înconjurul planetei. Spaniolii au pierdut meciul și România a terminat înaintea lor în clasament.

Ce am pierdut, de fapt, încercând să păcălim lumea

Dar asta merge în fotbal, nu și în rugby, unde britanicii încă mai dețin controlul.
Federația Internațională nu putea să-și distrugă propria imagine acceptând că s-au făcut manevre de culise. Dar nici nu putea lăsa nepedepsit acest circ grotesc. Așa că a găsit ceva (probleme la niște jucători naturalizați) și a depunctat toate cele trei echipe implicate în scandal (România, Spania, Belgia) suficient ca să echivaleze cu o descalificare.


Așa a ajuns Rusia, a treia echipă în clasament, la Cupa Mondială. Iar noi, în loc să păstrăm șansa unor recalificări (dacă Spania câștiga în Belgia, România termina pe 2 și urma să dispute niște partide de baraj), am fost dați cu totul afară umilitor, dar pe deplin meritat.

Atunci, în primăvara anului trecut, România a pierdut mult mai mult decât șansa celei de-a noua prezențe consecutive la Cupa Mondială de rugby. România și-a pierdut onoarea de neprețuit în acest sport pentru golani jucat de domni. Și-a pierdut respectul celorlalți, reputația la care munciseră generații, una după alta, timp de decenii.

Presa de rugby din întreaga lume a comentat cu stupefacție ce s-a întâmplat, anul trecut, la meciul Belgia – Spania. Federația Internațională a fost nevoită să se întrunească de urgență pentru a discuta evenimentele de la acea partidă. Totul a plecat de la arbitrajul unui român, care i-a dezavantajat pe spanioli pentru ca naționala tricoloră să termine calificările pe primul loc. World Rugby nu putea lăsa lucrurile așa

De la „Escrocul din Carpați” la șmecherașii de acum

Dar cazul de la rugby e prezent pretutindeni, în jurul nostru, în sportul românesc. Cât vezi cu ochii, un ocean de impostură, de indignitate, de amoralitate, de incompetență, de lăcomie. O prostie omniprezentă care ne-a dus pe fundul Gropii Marianelor. E contraselecția perfectă. Scara valorilor răsturnată de mâna unui nebun. Atât ne-am obișnuit cu toate, încât avem impresia că așa funcționează viața. Iar când trecem granițele, ne mirăm că suntem priviți ca niște paria. Și țipăm că lumea întreagă are ceva cu noi.

Primele semne ale nebuniei acum generalizate în sportul românesc au apărut acum 20 de ani, când președintele de atunci al FR Șah a fost demascat de presa internațională pentru că își măsluise coeficientul ELO. Supranumit „Escrocul din Carpați” de presa spaniolă, omul inventase, pur și simplu, niște turnee pe care și le trecuse în palmares. Apoi a „fabricat” zeci de cluburi de apartament, tot fictive, care l-au votat la alegerile pentru funcția de președinte al federației.

Lumea descoperea cu uimire, în 2001, practicile din România, o țară a Europei care, la acea vreme, voia în UE și în NATO. El Pais scria pe larg despre cazul
Lumea descoperea cu uimire, în 2001, practicile din România, o țară a Europei care, la acea vreme, voia în UE și în NATO. El Pais scria pe larg despre cazul „Escrocului din Carpați”, președintele FR de Șah care își falsificase coeficientul ELO trecându-și în palmares victorii în concursuri fictive

Acela a fost începutul, dar azi e practică obișnuită, în România, ce părea în 2001 o nebunie.

Statistici umflate, meciuri inventate, alegeri măsluite, sportivi trimiși în zdrențe la Olimpiadă

Noul președinte a pus pe butuci finanțele federației de fotbal și a reușit să supervizeze ratarea prezenței la Mondiale și Europene chiar și acum, când la turneul final se califică jumătate din naționalele de pe continent. După rețeta „escrocului din Carpați”, a umplut Adunarea Generală cu clubulețe de fotbal feminin și fotbal în sală „prefabricate”, dar cu drept de vot egal cu al cluburilor reale. În lipsa rezultatelor sportive, federația ne bombardează cu broșuri în care grafice frumoase arată cum a crescut cu 270% producția de fotbaliști la hectar. Și cu comunicate despre numirea șefului cel mare în comitetele și comisiile de plimbat hârtii de la UEFA.
Exact cum făcea pe vremuri propaganda comunistă: oamenii mureau de foame la cozi și de frig în case, dar li se spunea să se bucure că tovarășul secretar general e decorat, pentru merite deosebite, de prietenii săi dictatori din Uganda și Zair, Idi Amin și Mobutu Sese Seko.

În toamna lui 2017, FRF a editat, în condiții de lux, o broșură care anunța că sub excepționala conducere a președintelui s-a reușit creșterea numărului de jucători din România cu 270% în doar doi ani (2015-2017). Niciunul din oamenii din teren – șefi de AJF-uri, antrenori, președinți de cluburi – contactați de ProSport n-a confirmat cifrele. Mulți au râs, majoritatea s-au crucit, mărturisind că situația este exact pe dos, se fac eforturi susținute „la firul ierbii” pentru a menține măcar numărul de sportivi existent

Federația de box a inventat acum doi ani un meci la un turneu organizat în Iași, cu juriu de arbitri străini și care conta pentru calificarea acestora într-o categorie superioară. Aceeași federație de box a fost tăiată de ministerul sportului de pe lista subvențiilor de la stat vreo doi ani pentru nereguli în cheltuirea banilor.

La meciul de box inventat, doar arbitrii au fost reali. Pe post de sportivi au fost trecuți doi oficiali din Biroul Executiv al FR Box

Federația de tenis a fost obligată de instanță să repete alegerile după ce s-a stabilit, prin sentință definitivă, că precedentele fuseseră ilegale. Cei care le-au organizat au băgat la vot zeci de membri, reprezentanți ai unor cluburi mai mult sau mai puțin reale, care nu erau înscriși în Registrul Asociațiilor și Federațiilor de la Tribunal.
Simptomatic pentru România, tabăra celor care s-au ocupat cu acest circ n-a fost penalizată de electorat și a câștigat noul rând de alegeri. Cei 54 de membri ai FRT cu drept legal de vot n-au resimțit nicio indignare, ba din contră, au fost supărați pe cei care reclamaseră șmecheria în instanță.

La Olimpiada din 2016, de la Rio, conducerea COSR – ce coincidență, președintele de atunci al olimpismului românesc este una și aceeași persoană cu cea acum în funcție la federația de rugby! – a trimis sportivii în Brazilia într-un echipament atât de prost încât cei nevoiți să-l poarte l-au numit “de unică folosință” și ajunseseră să-l peticească singuri, în camere. Scandalul echipamentului care se rupea în timpul probelor de concurs a evidențiat România în cea mai slabă Olimpiadă făcută de tricolori în ultimii 50 de ani.

Fetele de la scrimă, care ne-au adus singura medalie de aur la Olimpiada de la Rio, din 2016, și-au cârpit singure echipamentul oficial primit de la COSR. Ulterior, poliția a declanșat și o anchetă, stabilindu-se că șefii de la București au trimis olimpicii români în competiție cu echipament contrafăcut. FOTO: Profimedia, AFP

Unde ne-ar fi locul, dacă Pământul ar fi plat

România sportivă, cu totul, e azi la periferia lumii. Dacă Pământul ar fi plat, atunci noi cu siguranță am sta undeva, la margine, gata să cădem în neantul prostiei și al ticăloșiei.
Suntem mult, mult mai jos decât ne-ar permite să sperăm poziția economică, nivelul de dezvoltare și numărul de locuitori. Suntem paria. Suntem nimeni. Nu mai contăm la nimic: handbal, rugby, polo, baschet, gimnastică, haltere, caiac-canoe, înot. Zero. Nu suntem în stare să organizăm nicio competiție ca lumea, nu mai avem nicio echipă de Doamne-ajută, nu ne mai frecventează nimeni.

Așa se întâmplă când în fruntea instituțiilor ajung proști care se cred șmecheri. Șmecheri aici, proști afară.

Autor: Matei Udrea Publicat: 24 Sep. 2019, 15:37 Actualizat: 24 Sep. 2019, 16:26 Editorial
Pe aceeași temă
Nu e banc! Ce i-a cerut Daniela Crudu unui chirurg estetician:
Nu e banc! Ce i-a cerut Daniela Crudu unui chirurg estetician: "Domnule doctor, vreau să îmi scoateți..." A fost imediat ...
Închisoare cu executare după ce a cumpărat un telefon de pe Emag şi nu l-a mai plătit
Închisoare cu executare după ce a cumpărat un telefon de pe Emag şi nu l-a mai plătit
Inca o LOVITURA DEVASTATOARE pentru familia Cristinei Topescu! Din pacate, fratele sau a...
Inca o LOVITURA DEVASTATOARE pentru familia Cristinei Topescu! Din pacate, fratele sau a...
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” | VIDEO
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” ...
Breaking News: Starul din Premier League cunoscut de toata planeta a fost extradat in SUA dupa ce a traficat doua tone de cocaina! A jucat inclusiv cu Messi!
Breaking News: Starul din Premier League cunoscut de toata planeta a fost extradat in SUA dupa ce a traficat doua tone de ...
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele  mai sexy poze cu Gina Pistol!
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele mai sexy poze cu Gina Pistol!
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. Habar nu avea că el de fapt urma să bea...
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. ...
BARBAR! O tânără frumoasă cu un soţ foarte gelos a fost obligată să facă asta în TIMPUL sexului
BARBAR! O tânără frumoasă cu un soţ foarte gelos a fost obligată să facă asta în TIMPUL sexului
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
ŞOC în fotbalul european. Cristiano Ronaldo pleacă de la Juventus şi semnează cu un alt club uriaş. Şi nu e Bayern Munchen
ŞOC în fotbalul european. Cristiano Ronaldo pleacă de la Juventus şi semnează cu un alt club uriaş. Şi nu e Bayern ...
Criză fără precedent în istoria României! Voiculescu face un apel disperat: Mâine poate fi prea târziu
Criză fără precedent în istoria României! Voiculescu face un apel disperat: Mâine poate fi prea târziu
Simona Halep a dat marea lovitură! Câți bani a câștigat la Australian Open
Simona Halep a dat marea lovitură! Câți bani a câștigat la Australian Open
DOLIU IN PNL! A facut infarct la birou. Medicii nu au mai avut ce sa-i faca
DOLIU IN PNL! A facut infarct la birou. Medicii nu au mai avut ce sa-i faca
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
E clar, se lasă cu divorț! Amantul Vlăduței Lupău:
E clar, se lasă cu divorț! Amantul Vlăduței Lupău: "Eu, ca bărbat, nu o să mă laud, chiar dacă am 😲"
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Coronavirusul din Wuhan. Imagini cu asiatici mâncând supă de liliac au declanşat polemici pe reţelele de socialiazare. VIDEO
Coronavirusul din Wuhan. Imagini cu asiatici mâncând supă de liliac au declanşat polemici pe reţelele de socialiazare. ...
Delia este EXTREM de bolnava! Aceasta este SECHESTRATA in spital din cauza Coronavirus
Delia este EXTREM de bolnava! Aceasta este SECHESTRATA in spital din cauza Coronavirus
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Misha nu a mai suportat și a RUPT tăcerea! Care este adevărul despre relația ei cu Connect-R. Fanii nu se așteptau la așa ceva
Misha nu a mai suportat și a RUPT tăcerea! Care este adevărul despre relația ei cu Connect-R. Fanii nu se așteptau la ...
Anunțul momentului: s-a aflat ADEVĂRUL! Cameron Diaz nu putea să aibă copii, așa că a apelat la o mamă-surogat! O altă vedetă cunoscută i-a sărit în ajutor
Anunțul momentului: s-a aflat ADEVĂRUL! Cameron Diaz nu putea să aibă copii, așa că a apelat la o mamă-surogat! O ...
Program bănci  24 ianuarie BCR, Transilvania, BRD, ING, Unicredit, CEC, Alpha, Garanti, Raiffeisen
Program bănci 24 ianuarie BCR, Transilvania, BRD, ING, Unicredit, CEC, Alpha, Garanti, Raiffeisen
I-au furat roțile înainte să fie lansată. Masina asta e prea frumoasă pentru a circula pe șosea!
I-au furat roțile înainte să fie lansată. Masina asta e prea frumoasă pentru a circula pe șosea!
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV