Nuredin Beinur îl ridiculizează pe Gigi Becali: „Neluțu Varga are bani cât n-are marea pește! Ține trei echipe cât CFR. Dacă se enervează, ia și FCSB de la individul căruia nu vreau să-i pronunț numele”. Momentul de care i-a fost rușine în viață: „Am greșit, dar trebuia să-mi apăr aura de dur” | EXCLUSIV

Nuredin Beinur îl ridiculizează pe Gigi Becali: „Neluțu Varga are bani cât n-are marea pește! Ține trei echipe cât CFR. Dacă se enervează, ia și FCSB de la individul căruia nu vreau să-i pronunț numele”. Momentul de care i-a fost rușine în viață: „Am greșit, dar trebuia să-mi apăr aura de dur” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Supranumit când „Spaima litoralului”, când ”Rechinul”, Nuredin Beinur e un personaj în jurul căruia se rostogolesc sute de povești spectaculoase. Legendele din underground îl au deseori în prim-plan, își asumă episoade care l-au trimis inclusiv într-un arest de 9 luni în 2010 pentru tulburarea liniștii publice și nu-și reneagă trecutul împănat cu scandaluri și reglări de conturi, la limita sau dincolo de litera legii. „N-am fost ușă de biserică, dar am făcut rău doar oamenilor răi, unor nenorociți”. Azi, scanează temele zilei din fotbalul românesc, unde are conexiuni vaste, și face o serie de mărturisiri tulburătoare din trecutul său. Nuredin Beinur îl ridiculizează pe Gigi Becali: „Neluțu Varga are bani cât n-are marea pește! Dacă se enervează, cumpără și FCSB de la individul căruia nu vreau să-i pronunț numele”. Relatează și un moment de care i-a fost rușine în viață: „Am greșit, dar trebuia atunci să-mi apăr aura de dur”.

„E un învingător, dar mai dai uneori și cu capul de ciment”

ProSport: Domnule Beinur, e tema ultimelor săptămâni în fotbalul românesc: Gigi Becali ar vrea să vândă FCSB. Îl știți foarte bine de ani de zile, e o intenție pe bune sau un bluf, ca multe altele?

Nuredin Beinur: Îl cunosc, bineînțeles, dar refuz să-i mai pronunț numele. Nu știu ce vrea să facă, am văzut că a declarat într-un interviu că a fost biruit și cred că știu la ce se referă, dar nu e cazul să vorbesc eu. Probabil i-a ajuns cu fotbalul, preferă să-și vadă mai mult de familie, copii, nepoți. El e un învingător în felul lui, tot timpul și-a dorit să fie sus, dar se întâmplă uneori să mai dai și cu capul de ciment.

Dar de ce evitați să-i mai pronunțați numele?

Am avut o prietenie, era o perioadă în care discutam și de câte șapte-opt ori pe zi la telefon, iar recent a refuzat să-mi mai spună pe nume când s-a retras de la Unirea Constanța, un proiect finanțat, de fapt, de Vasi Geambazi. A spus public faptul că „cineva” va încasa 75.000 de euro din vânzarea clubului. Se referea la mine. Am devenit „cineva” sau „cuiva”, nu Nuredin Beinur. De fapt, nici nu putea să tranzacționeze echipa, fiindcă eu doar le oferisem locul în Liga 2. E ca și cum stai cu chirie într-o casă, iar când pleci vrei s-o și vinzi în beneficiul tău!

M-am simțit jignit de unul care nu știu la ce capitol se vede mai presus ca mine. Nu contează că ai bani. Îi respect credința, că face lucruri bune pentru sărmani, dar să nu uite că eu n-am bătut niciodată la ușa lui. El – da, la a mea! De fapt, a apelat la majoritatea celor pe care zice azi că nu i-a cunoscut vreodată – Nuredin Beinur pentru Prosport

„Pe Mutu, Luțu și Chivu i-am cunoscut pe terasă la Olimp”

Ați avea suficiente fonduri pentru a cumpăra FCSB?

Doamne ferește! Am fost stelist, dar nu mai sunt din cauza „cuiva”. De fapt, am prieteni la atâtea echipe, încât mi-ar fi greu să țin cu una anume. Alibec la Farul, Nelu Varga la CFR, Mititelu la Craiova, Mutu și Gigi Corsicanu la Rapid. Cred că sunt destui oameni în România care ar putea cumpăra clubul, dar e vorba despre persoane cărora nu le place să iasă în față.

Beinur încadrat de Luțu și Mutu, doi dintre fotbaliștii cu care a strâns zeci de povești

Pe Mutu cum l-ați cunoscut?

Prin ‘97-98, se afla cu naționala de tineret la Constanța, pentru un meci. Echipa stătea la hotelul ”Rex” din Mamaia și, printr-un amic din Târgoviște, ne-am întâlnit pe terasa de la ”Amfiteatru” din Olimp. Au venit trei: Mutu, Luțu și Chivu. Nu cred că au fugit atunci din cantonament, ci au avut niște ore libere din partea lui Pițurcă. M-a invitat apoi la o partidă pe vechiul ”23 August”, când a stat în tribună, fiind accidentat. Și așa s-a legat povestea.

Nu cred că mai există în ultima perioadă un român care să fi avut antrenori de nivelul celor cu care a lucrat Mutu. A fost un rebel, dar un tip inteligent, pe care l-am cunoscut și ca fotbalist, și ca părinte, și ca familist. A avut o perioadă mai zbuciumată, dar acum gândește altfel. Ghinionul și anturajul nu i-au permis să ajungă și mai sus decât a reușit – Nuredin Beinur pentru Prosport

Luțu e o figură la fel de exotică precum Mutu, nu? A devenit mâna dreaptă a lui Gigi Becali!

Luțu a ajuns la acest cineva datorită mie. Eu i l-am recomandat, în perioada când am avut problemele mele mai vechi. E nedrept ca lumea să-l numească ”breloc”, ”mâna dreaptă” sau cine mai știe cum. Luțu e un băiat de o bunătate extraordinară. Chiar mă bucur că acel cineva ține la el.

În vara lui ‘89 am strâns aproape 100.000 de lei din bișniță”

Ne vom întoarce la fotbal, dar haideți să facem o paranteză spre anii în care ați intrat în lumea aceasta subterană de pe litoral! Cum ați dat de mirosul banilor?

Pe vremea lui Ceaușescu, românul era obișnuit să găsească metode de supraviețuire. Să faci bani din bișniță, din negoț, din blugi, țigări sau băutură. Luam valuta cu x lei și o vindeam cu y lei, diferența însemna profitul meu. Îi vedeai pe cei mai mari bișnițari îmbrăcați frumos, prezenți prin barurile de noapte, mergând cu mașini frumoase, dar la modul că umbla la o Dacie. Îi modifica bordul, altă tapițerie, jenți diferite, să fie mai arătoasă. Mai șmecheră!

Beinur a început să intre în lumea underground de pe litoral încă dinainte de Revoluție

Și v-a plăcut, ați intrat în „afacere”! Sincer, mai palmați banii la schimbul valutar să dați câte o țeapă unui străin neatent?

Asta niciodată! Pentru că îmi mergea foarte bine pe „drepte”. Colectam valuta de la salvamari, băieții de la shop, ospătari, recepționeri, curieri, cei care aveau contact direct cu străinii. Mă ocupam de zona asta, Mangalia, Olimp, Neptun. Marele risc era însă să te ochească Miliția și o încurcai rău, fiindcă n-aveai voie să deții valută. Nu m-au prins niciodată.

Lumea nu știe că există și alt Beinur decât cel prezentat în public. Mi s-a întâmplat să discut cu oameni care nu știau cine sunt, dar îmi povesteau tot felul de grozăvii inexistente legate de mine. Dar Beinur e și cel care, o dată la doi-trei ani, botează 20 de copii dintr-odată sau oferă o grămadă de oi la oamenii amărâți – Nuredin Beinur pentru Prosport

Cam câți bani făceați într-o vară fructuoasă pe litoral?

Cel mai mult am strâns în jur de 100.000 de lei în vara lui ‘89. O Dacie costa cam 70.000 de lei. Cine zice că aduna milioane, vorbește prostii. Dar erau bani frumoși, cu care hibernam liniștit peste iarnă. Îmi mai permiteam și trei-patru ieșiri la munte, unde făceam și acolo câte o mică tranzacție, de multe ori chiar cu turci.

„L-am trimis să-și vândă casa ca să achite banii pierduți la barbut”

A existat vreun episod din viața dumneavoastră de care v-ați simțit vinovat? Pe care să-l regretați peste ani?

Da! E un eveniment petrecut imediat după Revoluție, de care acum îmi pare rău. M-a invitat la o partidă de barbut un fotbalist de la Callatis Mangalia, mai în vârstă decât mine. M-am dus. Era și băut, m-a jignit toată noaptea. Am câștigat 20.000 de mărci. N-avea bani să plătească. A venit soția lui a doua zi să mă roage să-l grațiez, că altfel trebuie să vândă apartamentul.

Și?

Și am zis nu! Trebuie să plătească, fiindcă și eu am pierdut la rândul meu în alte ocazii și am achitat datoria. A luat bani de la cineva, și-a lăsat casa semn, cum se spune, și a venit cu mărcile. Am greșit, dar am gândit atunci că așa îmi apăr numele de dur pe care mi-l făcusem. Sincer, inima-mi spunea altceva. Nu am fost împăcat cu situația în sinea mea, dar era o lume din care ești eliminat dacă nu ai o anumită atitudine. Praful s-a ales însă de suma aia!

Se prea poate că m-a luat la un moment dat valul vieții, fără să mai fiu conectat la lumea reală. Nu m-am dat însă niciodată cine nu sunt. Am încercat să învăț mereu și de la tineri, și de la bătrâni, și de la persoane inteligente, și de la nevoiași. Cea mai mare investiție am făcut-o în oameni – Nuredin Beinur pentru Prosport

Ce s-a întâmplat?

I-am pierdut pe toți la cazino în iarna următoare. Mărcile alea și încă de patru ori pe atât! Funcționeaza o Karma! Un destin care m-a însoțit parcă întotdeauna și m-a ajutat de multe ori să trec și peste momente de cumpănă.

„M-am trezit la ușa discotecii cu Tyson și cu un convoi de mașini”

Întâlnirile cu Tyson! Ați mai povestit despre ele, dar, când e vorba despre ”Iron Mike”, mereu mai e câte ceva de spus, nu?

Fantastic, da! Să stai la masă cu el trei-patru nopți, în două ocazii diferite, e ceva incredibil. Alții se roagă să facă măcar o poză. Am avut și noroc. Prima dată era pe o barcă în zona Neptunului, venise cu un olandez dinspre Turcia și mă mai uitam la televizor, că apăreau știri cu vizita lui în România. Și sună telefonul pe la două noaptea, un băiat din Bistrița care fusese DJ: „Băi, Beni, vrea Tyson să te cunoască!”. Am zis că e vrăjeală!”

  • 58 de meciuri a disputat Mike Tyson în cariera de profesionist, a câștigat 50, dintre care 44 prin KO: a fost primul boxer din lume care a unificat titlurile WBA, WBC și IBF la categoria grea
Beinur și Tyson la prima întâlnire produsă la Neptun

V-ați trezit până la urmă cu el la poartă!

Da, domne! I-am zis la caterincă băiatului: „Băi, dacă vrea să mă cunoască, să vină la mine!”. Și nu vă spun că în jumătate de oră m-am pomenit în ușă la discoteca „Kremlin” din Neptun cu o coloană de mașini. Am aranjat colțul VIP, l-am primit cum se cuvine. Parcă-mi tremura și mâna când m-am salutat cu el! Ne-am distrat toată noaptea, la plecare mi-a lăsat și un număr de telefon. L-am reîntâlnit apoi la București, în Regie, unde a filmat un clip pentru un energizant.

Sincer, nu mi s-a părut nicio secundă că am în față fiara aia din ring, pe Tyson cel de nestăvilit. Un tip modest, cum rar am întâlnit. În copilărie fusesem un mare admirator al lui Cassius Clay, dar când l-am văzut pe Tyson am rămas impresionat – Nuredin Beinur pentru Prosport

„Giovanni Becali a fost cel mai șmecher din București”

Ați practicat boxul în tinerețe, ați simțit în vreun moment că vă curge sânge de Tyson prin vene? Vă întreb fiindcă nu e un secret că ați fost implicat în destule bătăi!

Nu spun că am fost cel mai mare ”ciumec” al României, dar nu mi-a fost niciodată frică de nimeni. Nici măcar atunci când au sărit câte zece inși pe mine. Păi, când te atacă zece dintr-odată, înseamnă, de fapt, că ești mai bun decât ei, nu se încumetă parte-n parte!

În limbajul underground, șmecher înseamnă cel care controlează lumea aceasta subterană, e ascultat și respectat, își face singur dreptate la nevoie. Care ar fi un top 3 șmecheri pe care i-ați cunoscut?

Aș începe cu Cezar Nichita, ciumec, l-am văzut o singură dată! A fost apoi Coco Anghel. La Constanța – Doru Popa sau Coti Gima. Așa, cu sânge, cum se spune, mai era Săceanu. În Capitală – Fane Spoitoru, Cioacă, Florin Chinezu, „Rândunică”. Dar Giovanni a fost cel mai șmecher din București, a povestit chiar el!

Cu bune, cu rele, întâlneam o grămadă de oameni pe litoral, venea fiecare cu câte o problemă. Ne vedeam prin cluburi, în baruri, la terase. Așa am cunoscut artiști, sportivi, politicieni – Nuredin Beinur pentru Prosport

Giovanni Becali?

Da. L-am cunoscut după ‘90. Bișnițar cred că a fost, dar alea că vindea bilete la cinema ”Patria” e mai mult o glumă, presupun. Ce însemna să fii mafiot? Nu chestii din alea ca prin Italia, în sensul adevăratei mafii, ci să-l plătești pe băiatul de la parcare să aibă grijă de mașină, să-l cinstești pe ospătar ca să fii servit impecabil, să umbli cu o limuzină arătoasă, să te îmbraci frumos. La asta se referea Giovanni. Și chiar a fost șmecher la capitolele astea!

  • 6 ani și 4 luni cu executare a fost pedeapsa pe care Giovanni Becali a primit-o în martie 2014 în ”Dosarul transferurilor”: a fost eliberat condiționat după ce a stat în spatele gratiilor doi ani și jumătate

„Am făcut accident, fără permis, și am vrut să-l bag șofer pe Bărbulescu”

Ați cunoscut o grămadă de artiști și sportivi, inclusiv băieți de viață. Cine ar fi putut ține ritmul cu Tamaș în materie de șprițuri fără număr?

Lupu! Cu Dănuț am pățit o poveste năstrușnică prin ‘90. Juca în Grecia, urma să-l cunune pe Viorel Năstase de la Farul și n-a mai putut ajunge deloc la eveniment. Am fost eu naș în locul lui. Iar după ce am plecat de la masă, am dat peste altă ”bucurie”.

Beinur împreună cu Tamaș și Marius Niculae pe litoral

Ce anume?

Am plecat cu Ilie Bărbulescu, Dumnezeu să-l ierte!, și am făcut accident. Nici n-aveam permis, că pot spune acum. Au trecut atâția ani. S-a prescris. Am intrat pe un sens interzis și m-am izbit cu o Ambulanță. Am sărit repede prin ușa din dreapta șoferului și l-am rugat repede pe Ilie să se dea că a fost el la volan. ”Băi, nu mă băga!”. Am luat-o pe mine, până la urmă, m-am înțeles cu șoferul mașinii, i-am plătit și am închis treaba.

Și petrecerile sunt altfel azi. Prieteniile sunt numai pe interese, iar mulți care se dau șmecheri sunt, de fapt, niște falși. Eu îi simt imediat pe ăștia după cum tușesc sau clipesc. Îmi dau seama dacă vrea să obțină ceva de la mine”, Nuredin Beinur pentru Prosport

„Nu cred că există cineva să mă vrea eliminat fizic”

În urmă cu circa un an ați fost implicat într-un incident grav în București. Ați fost împușcat cu proiectile de cauciuc de Tibi Francezu’, v-a lovit și în ochiul stâng. Agresorul e acum liber, ați mai interacționat cu el în vreun fel?

Nu. El a greșit, și-a luat-o de două ori. Săracul, e un distrus! Așa împușcat cum eram, l-am fugărit! Ghinionul lui că a pățit ce-a pățit. Dacă ești bărbat, stai în față, nu fugi ca un șoricel cu pistolul în mână. Am auzit tot felul de discuții de la oameni care se plâng în ultima vreme că are să le dea bani. Omul e un escroc de meserie. Dar nu e treaba mea. Spun însă lucrurile astea că, dacă i se întâmplă ceva, să nu se creadă că pleacă de la mine. Nu mă mai interesează.

Credeți însă că există oameni care și-ar dori să vă elimine fizic?

Asta nu. N-am făcut rău la nimeni încât să vrea cineva să mă anihileze fizic.

Politician n-aș putea să fiu niciodată. Cei de azi ajung să fie aleși cu mici și bere, iar apoi au pretenția să fie ascultați de oameni. Păi tu, care ai fost ales așa, nu pe calități umane sau profesionale, n-ai cum să-mi dai mie sfaturi!”, Nuredin Beinur pentru Prosport

„Dacă deschid Cutia Pandorei, multe lucruri interesante aflați!”

Sunteți bun prieten și cu Nelu Varga, care trece printr-un final de sezon rău cu CFR. Îl vedeți în stare să facă un pas înapoi dacă ratează cu Clujul accesul în cupele europene, adică un dezastru financiar?

Niciodată! Varga e un luptător și asta a demonstrat în repetate rânduri. Nu e genul care să rămână fără finanțe. E un tip foarte deștept și are bani cât să țină trei echipe precum CFR. Și, dacă se enervează, cumpără și FCSB de la individul căruia nu vreau să-i dau numele. Varga are bani cât n-are marea pește! Oricum, campionatul se joacă până în ultima etapă, va fi un final fantastic.

Știu că lucrați deja la redactarea memoriilor. Înainte cu două-trei săptămâni de publicare, ne oferiți câteva episoade în premieră?

Dacă deschid Cutia Pandorei, multe lucruri interesante veți afla! Să nu credeți însă că sunt chestiuni negative. Doar întâmplări și povești inedite și frumoase. O prietenă din Belgia și un amic mi-au propus să ne apucăm de treabă și deja scriem la carte. Promit că o să aveți câteva momente în premieră la momentul oportun!

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO Coman & co., distracție “nebună” în toiul nopții după ce FCSB a luat titlul de campioană în Superliga! “Te iubesc…”
VIDEO Coman & co., distracție “nebună” în toiul nopții după ce FCSB a luat titlul de campioană în Superliga! “Te…
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret, cunoscut doar de câțiva oameni
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret, cunoscut doar de câțiva oameni
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare