Marian Ivan deschide la Brașov o școală de fotbal unică, împreună cu Buga. ”Îi vom învăța pe copii cum să lucreze ofensiv. Nu vedeți că nu mai avem oameni de gol? Ca să ajungi în top, faci ore suplimentare dacă vrei să pui mâna pe un contract mare când ai crescut!”. O amintire din China: ”Mi-au organizat ăia spectacol de ziua mea” | VIDEO EXCLUSIV

Marian Ivan deschide la Brașov o școală de fotbal unică, împreună cu Buga. ”Îi vom învăța pe copii cum să lucreze ofensiv. Nu vedeți că nu mai avem oameni de gol? Ca să ajungi în top, faci ore suplimentare dacă vrei să pui mâna pe un contract mare când ai crescut!”. O amintire din China: ”Mi-au organizat ăia spectacol de ziua mea” | VIDEO EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

A fost unul dintre golgheterii exponențiali ai trupei de la poalele Tâmpei, 74 reușite în 6 sezoane, și a făcut parte din lotul ”tricolorilor” la CM 1994, unde, chiar dacă nu a prins niciun minut pe gazon, a trăit din mijlocul grupului cea mai mare performanță a ”naționalei”: sferturi de finală, locul 5. Acum, la 54 de ani, Marian Ivan deschide la Brașov o școală de fotbal unică, împreună cu Buga. Un fel de Academie de Atacanți! Vrem să-i învățăm pe copii cum să lucreze ofensiv. Nu vedeți că nu mai avem oameni de gol? Ca să ajungi în top, faci ore suplimentare dacă vrei să pui mâna pe un contract mare când ai crescut!”, spune fostul internațional în prima parte a dialogului cu Prosport. Are și o amintire simpatică din China, unde a evoluat timp de un an, în liga secundă, la Henan: ”Mi-au făcut spectacol de ziua mea în semn de mulțumire pentru câte goluri le-am dat”.

”Ce cuplu aș fi făcut cu Lăcătuș!”

„Nici eu, nici soția nu suntem din Brașov, dar e orașul care ne-a intrat la suflet”, își începe povestea băiatul născut lângă București, la Bragadiru. E locul de unde a ajuns mai întâi la centrul de juniori al Stelei, dar apoi a luat viteză spre stegari, Dinamo și echipa națională. ”Am rămas aici datorită echipei și oamenilor diferiți față de cei din sudul țării. Și fotbalul a fost mereu foarte iubit în Brașov. Păi, mi-aduc aminte că, în vremurile bune, erau puhoaie de spectatori rămași pe-afară, că nu mai aveau loc în tribune”, curg mai departe amintirile lui Ivan.

Dacă aș fi fost puțin mai în vârstă, ce cuplu de atacanți aș fi făcut la Brașov cu Marius Lăcătuș? A fost mereu pentru mine un exemplu și regret că n-am avut ocazia să jucăm niciun meci oficial împreună”, Marian Ivan pentru Prosport

Printr-un concurs de împrejurări, n-a prins cel mai efervescent moment al Brașovului de după Revoluție: dubla cu Inter Milano din Cupa UEFA, toamna lui 2001, două înfrângeri cu 0-3. ”Înainte de startul sezonului anterior, avusesem o convenție cu patronul Ioan Neculaie să-mi dea drumul peste hotare dacă o să am o ofertă, cu condiția ca echipa să se afle pe locurile din frunte la momentul respectiv. Am terminat turul pe poziția 3 sau 4, am dat și golul victoriei cu FC Național. Așa am plecat în China în pauza de iarnă”.

Echipa de start a Brașovului cu Inter Milano, acasă, fără Marian Ivan, care plecase de câteva luni în China

Completează: ”Cea mai mare realizare din Asia a fost că acolo am conceput-o pe fii-mea! Am trăit o experiență incredibilă la Henan, unde am jucat împreună cu alți trei români, Țermure, Priseceanu și Dragoș Cristian. Mă amuz când văd că statisticile din țară arată că n-am dat niciun gol în China. Am marcat o grămadă. M-au tratat ca pe un rege, mi-au organizat și un spectacol special de ziua mea, cu dansuri și muzică tradițională”.

”Doar fotbaliștii și frizerii aveau liber luni”

Nu ascunde niciodată că a fost un jucător căruia i-a plăcut și viața: o petrecere frumoasă, un vin bun, o atmosferă fierbinte. ”Am făcut însă mereu distincție între una și alta. N-am păcălit niciodată fotbalul. Când era vorba despre antrenament sau meci, mă concentram sută la sută acolo, dovadă că n-am avut nici măcar o contractură toată cariera, pe care mi-am încheiat-o la 33 de ani și peste 300 de meciuri disputate”.

  • 11 echipe se află pe CV-ul lui Marian Ivan: Steaua (juniori), Progresul Brăila, FC Brașov, Dinamo, Paphos, Panionios, Sportul, Construction Henan, Bucovina Suceava, Oltul Sf. Gheorghe, FC Ghimbav

Un singur reper i-a creat mari dureri de cap: cantonamentele de iarnă. ”Nu m-am împăcat niciodată cu distanțele lungi, iar când ne trezea nea Paul Enache la 7 dimineața și ne trimitea 10 kilometri din Poiană până la Râșnov și înapoi era groaznic. Sincer, mai tăiam curbele pe traseu, dar rămâneam câteodată împotmolit în zăpadă și nu-mi mai trebuia să fac a doua oară. La distanțe scurte terminam însă printre primii”, punctează Ivan.

Marian Ivan a făcut istorie în tricoul Brașovului, club pe care l-a sprijinit inclusiv la promovarea din 1999

Nu știu câți din jucătorii de azi ar rezista la cantonamentele pe care le făceam pe vremuri. Intram marți și stăteam până duminică. Ne umpleam timpul în special cu rummy, că nu existau atâtea posturi TV. Noi și frizerii ce mai avea liber doar luni”, Marian Ivan pentru Prosport

”Am fost mai căpos la blaturi”

Zâmbește cu subînțeles când vine vorba despre meciurile trucate pe care le-a prins în Liga 1: ”Am fost mai căpos de felul meu și nu m-am împăcat deloc cu partidele astea. Mi-aduc aminte de celebrul 2-0 cu Craiova din 1993, când s-a lăsat cu mare scandal la final. Romică Pașcu s-a refugiat în saună ca să scape de furia oltenilor. Mie nu mi-a spus nimeni atunci chestiuni de genul să nu dau gol sau că e la mijloc vreun pact pentru egal sau să bată Universitatea. Poate o fi fost inițial vreo înțelegere tacită între conducători. Cert e că mi-am văzut de treabă și am marcat și un gol”.

Înțelegerea între conduceri fusese să se termine egal. Dar în noaptea dinaintea jocului, m-a sunat vânzătoarea de la magazinul Shop din incinta hotelului unde se cazase Craiova. Avusese acces întâmplător la discuții ale șefilor de la Universitatea, care plănuiau să nu respecte pactul pentru remiză și se pregăteau să bată. Am tăcut din gură și le-am zis jucătorilor că trebuie să învingem. La final au intrat cei de la Craiova peste noi în vestiar și-a început o bătaie în toată regula”, Paul Enache pentru Prosport, iulie 2023

Se întristează însă când se uită la situația de azi a fotbalului brașovean. ”S-au zbătut prin liga secundă, fără un stadion ca lumea, a venit și vestea cu pierderea licenței, ceea ce e un dezastru să te duci în divizia a treia. Brașovul n-avea voie să se focuseze pe altceva decât promovarea. Singurul mesaj e că trebuie să se unească toate forțele locale pentru a readuce un club în elită. Mai ales acum, în acest moment delicat!”, e crezul lui Ivan.

”Mi-a fost greu să strunesc acasă doi copii, nu era de mine un vestiar cu 20-30 de inși”

El este de un deceniu observator LPF, firul care-l ține în fenomen. ”Deși poate părea o chestie simplă, nu e chiar așa, fiindcă îți revine o mare responsabilitate la fiecare meci. Când m-am hotărât să dau examenul prima dată și am studiat întrebările date cu un an înainte, nu înțelegeam mai nimic. Cred că am răspuns doar la vreo două teme din 20 la testul respetiv. M-am pus însă cu burta pe carte și am intrat printre primii pe listă”, explică fostul golgheter.

  • 3 selecții în echipa națională a adunat Marian Ivan, toate în 1994, la jocurile amicale cu Nigeria, Slovenia și Suedia desfășurate înaintea Mondialului american
Marian Ivan se numără printre cei mai vechi observatori LPF din LIga 1

De ce nu s-a orientat spre o carieră de tehnician sau impresar? ”Carnet de antrenor am primit din 1994, pentru performanța de la Mondiale, dar n-am mers mai departe pentru licențe, fiindcă am simțit că e o activitate care nu se lipește de mine. Mie mi-a fost greu să strunesc doi copii acasă, ce să mai vorbesc de un vestiar cu 20-30 de inși? M-a atras dintotdeauna mai mult partea administrativă”.

”Nu voi vorbi niciodată de rău un fotbalist”

E rolul pe care și-l asumă în prezent și cu lansarea unei școli de fotbal în Brașov, în colaborare cu Mugurel Buga, alt fost puncher plecat din tricoul galben-negru spre Rapid și echipa națională. ”Vom da drumul în curând unui proiect foarte ambițios. Vrem să ne axăm pe ideea de a-i învăța pe copii jocul ofensiv, baza, secretele și micile trucuri necesare pentru a ajunge la gol. E nevoie de individualizare, ca la școală, când mergi la meditații pentru a-ți îmbogăți sau consolida cunoștințele”, detaliază Ivan.

Și adaugă: ”Înainte să prind naționala pentru Mondialul din 1994, rămâneam ore în șir după antrenamente pentru a repeta alături de prietenul meu, portarul John Ene, Dumnezeu să-l odihnească! M-a ajutat enorm. Asta trebuie să facă și azi copiii și juniorii. Să repete, să individualizeze. Ca atacant, de exemplu, degeaba ai simțul porții, dacă nu-ți dezvolți anumite calități care să vină în completare”.

Idolii în materie de atacanți au fost Paolo Rossi, Van Basten și Ronaldo brazilianul. Pentru mine, vârf adevărat nu e cel care înscrie o dată la zece meciuri, ci ăla care o bagă în plasă măcar la fiecare două partide. Pe un atacant îl judeci după câte goluri înscrie, nu după câte assisturi oferă sau ce culoare crează”, Marian Ivan pentru Prosport

Alibec e una dintre puținele soluții de atacant la nivelul naționalei © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Iar tema alunecă inevitabil spre sărăcia de soluții pe care o are azi la dispoziție echipa națională în materie de număr 9 veritabil: șubrezii Alibec și Pușcaș, poate Louis Munteanu în situație de criză, apoi un deșert.

”Cred că avem nevoie de mai mult suflet și o concentrare mai serioasă la nivel de reprezentativă. Din păcate, selecționerul nu prea are de unde alege, dar nu voi vorbi niciodată de rău un fotbalist, fiindcă știu câtă muncă e în spatele fiecăruia. Nu e vina lor că România trece printr-o criză profundă la capitolul atacanți”, încheie tipul plecat de la porțile Bucureștiului spre a-și lipi numele pentru totdeauna de Steagul.

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior sunt unice | FOTO
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior sunt unice | FOTO
Rangers i-a stabilit prețul lui Ianis Hagi
Rangers i-a stabilit prețul lui Ianis Hagi
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna…
Primul jucător de la Liverpool care vrea să plece, după venirea lui Arne Slot pe Anfield Road
Primul jucător de la Liverpool care vrea să plece, după venirea lui Arne Slot pe Anfield Road
Ramona Bădescu arată BESTIAL la 55 de ani! E sexy în costum de baie: ce mănâncă zilnic
Ramona Bădescu arată BESTIAL la 55 de ani! E sexy în costum de baie: ce mănâncă zilnic
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am…
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar Bulă este cu mâna pe sus
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar Bulă este cu mâna pe…
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie.
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără ce ne ia statul"
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Ce studii are unica fiică a lui Miodrag Belodedici! Zandalee este de o frumuseţe răpitoare
Ce studii are unica fiică a lui Miodrag Belodedici! Zandalee este de o frumuseţe răpitoare
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de 60 de zile
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de 60 de zile
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
Descoperirea secolului! Breaking news!
Descoperirea secolului! Breaking news!
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii! Imagini de senzaţie!
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii! Imagini de senzaţie!
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Putin ar fi dispus să oprească războiul dacă poate păstra teritoriile cucerite până acum
Putin ar fi dispus să oprească războiul dacă poate păstra teritoriile cucerite până acum
Polo: CSA Steaua BA Bucureşti este noua campioană la categoria U19
Polo: CSA Steaua BA Bucureşti este noua campioană la categoria U19
Cum poți prelungi viața cauciucurilor? Metoda este simplă
Cum poți prelungi viața cauciucurilor? Metoda este simplă
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să facă cei care vor să primească un asemenea salariu
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să facă cei care vor să…
×