Cea mai frumoasă jucătoare a Spaniei ar putea fi fotomodel! La 19 ani e triplă campioană mondială la fotbal și medaliată cu aur la atletism | GALERIE FOTO

Cea mai frumoasă jucătoare a Spaniei ar putea fi fotomodel! La 19 ani e triplă campioană mondială la fotbal și medaliată cu aur la atletism | GALERIE FOTO
  • Publicat:

Salma Celeste Paralluelo Ayingono a fost una dintre figurile marcante de la recent încheiatul Campionat Mondial de fotbal feminin, disputat în Australia și Noua Zeelandă.

Cea mai frumoasă jucătoare a Spaniei ar putea fi fotomodel! La 19 ani e triplă campioană mondială la fotbal și medaliată cu aur la atletism 

Sportiva născută la 13 noiembrie 2003 joacă pe postul de extremă stângă la FC Barcelona și la echipa națională feminină a Spaniei și are parte de un an perfect: a câștigat Liga Campionilor și a devenit campioană mondială, la nici 20 de ani. Contribuția ei a fost decisivă în timpul meciului din sferturile de finală, împotriva Olandei, din 11 august, când a marcat golul victoriei cu 2-1 după prelungiri, calificând Spania pentru prima dată în istorie în semifinalele unei Cupe Mondiale.

Dincolo de gloria sportivă, povestea Salmei e absolut fascinantă. Frumoasa mulatră, care ar putea poza oricând pentru orice revistă de modă, provine dintr-o familie cu tată spaniol și mamă din Guineea Ecuatorială. Aceasta din urmă s-a mutat în Spania, pentru ca fiul ei dintr-o relație anterioară, cu o deficiență congenitală severă de vedere, să poată primi un tratament medical mai bun în Spania. Din păcate, în decembrie 2012, când tânărul avea 21 de ani, el a dispărut în Zaragoza, iar cadavrul său a fost găsit după o lună.

Prima competiție a fost la atletism

Salma a început să cocheteze cu sportul la școala Calixto Ariño din Zaragoza, unde a practica fotbal în sală și atletism. Începuturile ei au fost în lacrimi, deoarece, după cum a declarat tatăl ei pentru revista Libero, micuța Salma plângea mereu.

„Sunt foarte competitivă, în orice, nu suport să pierd. Așa că eram mereu foarte nervoasă înainte de curse și începeam să plâng”, a declarat pentru aceeași revistă atleta, care a câștigat prima sa cursă la vârsta de șase ani.

Salma Paralluelo a alergat și a jucat fotbal în părți egale, și a practicat ambele sporturi simultan până la vârsta de 18 ani. Într-un final, ea a trebuit să opteze pentru unul dintre ele, deși ideea ei era să concureze la nivel de elită și la atletism și la fotbal în același timp.

Două zile la fotbal, trei la atletism

Până în 2017, Salma a jucat în echipe mixte, combinând antrenamentele de fotbal cu cele ale clubului de atletism Simply Scorpio și cu studiile. Se trezea la 4:30 dimineața pentru a-și face temele, mergea la cursuri și apoi se antrena.

Într-un interviu publicat în 2019, în Runner’s World, tânăra pe atunci, de 15 ani, și-a explicat mai detaliat metoda: ea dedica două zile fotbalului și trei zile atletismului, fără a pune la socoteală competițiile sau meciurile din weekend. „Adevărul este că nu am putut alege între atletism și fotbal”, a spus la vremea respectivă. „Am prea puțin timp să mă întâlnesc cu prietenii mei pentru că trebuie să mă antrenez, dar sunt pasionată de sport și îmi oferă multe lucruri bune în viață, așa că asta compensează”, a mai declarat Salma.

Putea prinde finala olimpică la 400 de metri

La doi ani după ce a semnat pentru Zaragoza, în 2019, ea a primit o ofertă de la Real Madrid, pe care a refuzat-o, și a preferat să meargă la Villarreal, deoarece putea continua să combine cu succes fotbalul și atletismul în orașul Castellón. Tot în acel an a devenit cea mai tânără atletă spaniolă care a câștigat o medalie la categoria seniori (bronz la 400 m) și a obținut, de asemenea, cel mai bun record mondial la categoria sub 18 ani, ceea ce i-a adus un loc la Campionatul European de la Glasgow, unde a fost cea mai tânără atletă din competiție.

Dubla carieră promițătoare a lui Paralluelo a fost întreruptă în 2021, când, în pandemie, a suferit o accidentare în timpul unui meci (ruptură de ligament încrucișat anterior) și a trebuit să ia o pauză. Antrenorul său de la atletism, Felix Laguna, a realizat atunci că era imposibil să continue planul de a combina ambele sporturi.

„Dacă ar fi ales atletismul, cred că avea talentul necesar pentru a ajunge într-o finală olimpică la 400 m sprint, dar nu antrenându-se de trei ori pe săptămână”, a dezvăluit el pentru Runner’s World.

Nominalizată la golul anului

Decizia de a renunța la atletism, pe care o prevăzuse deja din cauza lipsei de sprijin financiar pentru acest sport, a venit în 2022, când a semnat un contract cu FC Barcelona.

„Întotdeauna m-am văzut luptând pentru ce e mai bun în ambele. De aceea am vrut să continui cu ambele. Am un corp foarte atletic, iar în fotbal mi s-a spus că am calități fizice foarte bune și capacitatea de a învăța la antrenamente. Întotdeauna am simțit că sunt 100% din ambele”, a explicat ea într-un interviu acordat site-ului FIFA.

Nu a fost o decizie ușoară aceea de a renunța la atletism, după cum a dezvăluit la conferința de presă de prezentare de la clubul catalan. „A fost dificil să renunț la un sport, dar a trebuit să fac acest pas și nu ar fi putut fi într-un loc mai bun decât la Barcelona”, a spus Salma.

Barca a remarcat-o după ce a reușit o „bijuterie” de gol chiar pe terenul ei. Într-un Barcelona – Villareal 6-1, Salma a deschis scorul după ce a driblat superb două adversare și a șutat de la aproximativ 25 de metri, mingea ajungând în vinclul porții. Pentru acest super gol a fost nominalizată la Premiul Puskás al FIFA 2022.

Probleme mari în familie

Paralluelo a avut întotdeauna sprijinul părinților ei. De fapt, Jaime, tatăl ei, a fost reprezentantul ei și a însoțit-o întotdeauna. Mama ei nu a putut fi întotdeauna alături de ea. Odată cu criza economică din 2008, familia a trecut printr-un episod personal dificil: Jaime a rămas fără loc de muncă și au fost amenințați cu evacuarea. Pentru a se descurca, mama Salmei s-a mutat în Elveția pentru a lucra. Diosdada Ayingono a plecat din Spania, iar Jaime Paralluelo a rămas acasă, având grijă de cei trei copii. Salma are doi frați mai mici, Lorenzo și José Jaime, care joacă în prezent la Villareal.

Familia s-a reunit în 2019, anul în care Salma a semnat pentru Villareal iar mama Ayingono a reușit să părăsească Elveția și să revină definitiv în Spania.

Triplă campioană mondială la fotbal

Salma Paralluelo are un bilanț fabulos ca fotbalistă. În afara Cupei Mondiale castigate în Australia, ea a triumfat la Campionatul Europen sub 17 ani din 2018, la Cupa Mondială U-17 din 2018 și la Cupa Mondială U-20 din 2022, an în care și-a făcut debutul și la seniori. S-a întâmplat pe 11 noiembrie 2022, Salma fiind titulară și marcând un hat-trick în victoria cu 7-0, din amicalul de acasă cu Argentina.

• Salma Celeste Paralluelo Ayingono a fost desemnată cea mai bună tânără jucătoare de la Campionatul Mondial de fotbal feminine din Australia și Noua Zeelandă

Are două medalii de aur la FOTE

Ca atletă, Paralluelo a obținut prima medalie la Campionatul Național de Atletism în sală din 2019, câștigând bronzul în proba de 400 de metri cu record național la categoriile sub 18 și sub 20 de ani. Rezultatul ei i-a permis, de asemenea, să participe la Campionatele Europene de Atletism în sală din 2019, de la Glasgow, fiind a doua cea mai tânără atletă din istorie care a făcut acest lucru, după norvegianca Kjersti Tysse.

În aer liber, în cea de-a treia cursă carieră, la 400 de metri garduri, în timpul reuniunii atletice ibero-americane de la Huelva, Paralluelo a alergat un timp de 57,43, bătând cel mai bun record spaniol sub 18 ani din toate timpurile și, de asemenea, depășind cel mai bun timp mondial sub 18 ani din acel an. Cu acest rezultat, sportiva s-a calificat și la Festivalul Olimpic de vară al Tineretului European din 2019, unde a câștigat două medalii de aur în proba de 400 metri garduri, cu timpul de 57,95.

Iulian Anghel / Autor
A intrat în presa sportivă în 1995 la „Sportul românesc” și a fost pe rând colaborator, redactor, editor, șef departament reporteri speciali, redactor șef sport la Gazeta Sporturilor, Prosport și Adevărul. A revenit full-time în presă după cinci ani petrecuți la Minsterul Afacerilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați.
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați. "Mi-am cumpărat o casă…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…