Sfat către cele două naţionale de volei calificate la Euro: „Lăsaţi orgoliile, nu mai cereţi banii dinainte!”

20 mai 2019 1131 afişări Volei
Sfat către cele două naţionale de volei calificate la Euro: „Lăsaţi orgoliile, nu mai cereţi banii dinainte!”

Marius Căta-Chiţiga (59 de ani), câştigător al Cupei Campinilor Europeni la volei cu Dinamo (1981) şi al medaliei de bronz cu naţionala României la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980), a vorbit într-un interviu pentru elitaromaniei.ro despre actualele echipe reprezentative, masculină şi feminină, calificate la turneele finale ale Campionatului European, ce se vor disputa anul acesta.

„Fetele au avut ghinion în ultimii ani, dar au avut echipă. În ceea ce priveşte băieţii, avem jucători dotaţi fizic şi psihic. Orice e posibil, cum e mingea rotundă, dacă strâng rândurile şi lasă orgoliile şi dau ce-i mai bun din ei. Ştiu să numere bine banii, să ceară. Noi ceream banii mai după meci. Întrebam pe ce prime jucăm. Când câştigam, îi primeam”, a spus Căta-Chiţiga.

Fostul mare voleibalist a vorbit pentru sursa citată şi despre motivele pentru care voleiul românesc a tot decăzut după Revoluţie: „Acum poţi să ieşi la pensie jucând volei, nivelul e mai sus la bani, nu la jocul în sine. Ne trage în jos mentalitatea de pregătire, care se face de la copii. Vrei să fii performant, înveţi, munceşti, îţi creezi mentalitatea de învingător”.

Căta-Chiţiga explică şi cum se făcea selecţia pe vremea lui, când antrenorii mergeau prin şcoli sau în curtea blocurilor, pentru a urmări tinerele talente: „Acum, nu se mai joacă aşa copiii, iar antrenorii... Nu vreau să jignesc, dar înainte toţi veneau prin curţi, la gard, au fost mulţi profesori care s-au uitat la noi, în curtea blocului, pentru că ulterior i-am recunoscut la baza sportivă. Oamenii circulau, vedeau, propuneau”.

În prezent, Marius Căta-Chiţiga îi învaţă volei pe copii de la Brăneşti şi încearcă să le insufle mentalitatea de campioni.

Interviul integral cu Marius Căta-Chiţiga poate fi citit pe elitaromaniei.ro.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.