În România anului 2014, un banner indecent a fost afișat mai bine de 30 de minute la un meci de volei, sub privirile indiferente ale jandarmilor. UPDATE: Reacția primarului din Târgoviște: „E ca un tablou de Picasso”

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Toate faptele s-au petrecut la meciul de volei CSM Târgoviște – CSM București (scor 0-3), decisiv pentru calificarea în Challenge Cup (feminin)
  • Un bilet de intrare pentru cei cu buletin de București a fost de 1.000 de lei. Prețul biletelor a fost aprobat în Consiliul Local Târgoviște, sponsorul principal al echipei de volei
  • Banner-ul a fost afișat în prezența primarului orașului Târgoviște, Gabriel Boriga

Voleiul românesc este zguduit din temelii de un scandal uriaș. Miercuri seara, CSM Târgoviște și CSM București s-au întâlnit într-un meci decisiv, ultimul al sezonului pentru ambele formații. Miza era locul 5, care asigura prezența în viitoarea ediție a Challenge Cup. Tensiunile au putut fi simțite însă cu mult înainte de prima minge, motiv pentru care pe unul dintre pereții sălii  din Târgoviște a fost desfășurat un banner obscen, deși în incintă se aflau aproximativ 1.000 de spectatori, printre aceștia multe femei și copii. Mesajul a fost clar pentru echipa și susținătorii oaspeților: a format din cuvinte și imagini, respectiv cuvântul „NE” urmat de imaginea unui copil urinând și de cuvintele „PE VOI”.

Povestea din spatele gesturilor șocante 

Incidentul cu banner-ul nu a fost pur și simplu întâmplător. Totul a început în trecut, când fanilor bucureșteni le-a fost interzis să acceadă în sala din Târgoviște cu steaguri și tobe la meciurile 1-2 din seria „cel mai bun din cinci meciuri”. Apoi, episodul doi s-a consumat la meciurile organizate de CSM București, când suporterii veniți din Târgoviște au întâmpinat dificultăți cu accesul în sala din Dobroești. Aceștia au ajuns cu două autocare în Capitală, însă numai 60 dintre ei au putut să pătrundă. Ei au fost însoțiți de primarul orașului, Gabriel Boriga, singurul care a fost lăsat să intre cu un steag. „Ei au venit cu două autocare la meciurile de la București, însă numai 60 de suporteri au intrat în sală. La Dobroești, arena este foarte mică și a fost arhiplină, populată cu copii și părinții din Centrul de Copii și Juniori. Le-am alocat însă un sector, n-au fost incidente. Acum, probabil că s-au răzbunat prin afișarea acelui banner și prin fixarea unor prețuri la bilete de 1.000 de lei”, a explicat pentru ProSport Constantin Căliman, președintele CSM București.      

CSM Târgoviște – CSM București s-a terminat 3-0 pentru echipa bucureșteană, care a câștigat cu 3-2 la general. În urma acestui rezultat, CSM București a terminat sezonul pe locul 5, ultimul care asigură prezența în cupele europene. 

Polița n-a rămas neplătită, astfel că CSM Târgoviște, clubul organizator de miercuri seară, a dorit să răspundă cu aceeași monedă. Cu câteva zile înainte de meci, în Consiliul Local din Târgoviște, s-a votat ca prețul unui bilet să fie de 1.000 de lei (!!!) (n.r. sumă cu care s-ar putea intra și la finala Ligii Campionilor la fotbal). „Cu câteva minute înainte de start, datorită importanței meciului, foarte mulți oameni se aflau blocați la intrarea în sală, astfel încât a fost aproape să se creeze o busculadă”, au povestit pentru ProSport martorii la scenă. Acest lucru a venit ca urmare a faptului că echipa organizatoare a oferit accesul liber doar persoanelor care au putut dovedi cu buletinul că sunt originare din Târgoviște. Ceilalți urmau să plătească 1.000 de lei pentru a vedea pe viu meciul CSM Târgoviște – CSM București. Tocmai de aceea, bucureștenii au rămas pe afară. Aceeași soartă au avut-o și târgoviștenii care nu au avut cartea de identitate la ei.

Bannerul a rămas agățat mult timp

Mesajul suburban a fost afișat în timpul meciului, o bună bucată de timp. El a fost așezat în spatele uneia dintre porți, fiind agățat de una dintre grinzile ce alcătuiesc scheletul pe care se sprijină acoperișul. Prin poziționare și complexitate, reiese faptul că ar fi fost greu, dacă nu imposibil pentru suporteri să execute un astfel de proces. Un spectator prezent la meci a povestit un alt episod: „La un moment dat, spre sfârșitul setului doi, primarul Gabriel Boriga a ordonat unor oameni să dea jos bannerul. Mărturisesc că le-a luat ceva să îndeplinească ordinul”.

Ce riscă CSM Târgoviște

Interesantă este și lipsa de reacție a Jandarmeriei din timpul meciului. Chiar dacă oamenii legii au fost în permanență în sală, aceștia nu au făcut absolut nimic pentru ca bannerul să dispară cât mai repede. Jandarmeria s-a mulțumit să revină cu un comunicat de presă în care a amintit că „a asigurat măsurile de ordine publică cu ocazia desfășurării meciului de volei dintre echipele CSM Târgoviște și CSM București” și că „pe timpul desfășurării competiției sportive nu au fost întâmpinate dificultăți, însă la un moment dat, pe unul dintre pereții din interiorul arenei sportive, a fost afișat un banner pe care era inscripționat un mesaj indecent. În urma acestui incident, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița a luat hotărârea de a aplica o sancțiune contravențională organizatorului competiției sportive”.

Viorel Manole, secretarul general al FR Volei, a aflat de incidente, chiar imediat după finalul jocului: „Este pentru prima dată când am auzit despre așa ceva în volei. Comisia de Disciplină se va autosesiza. Delegatul partidei m-a sunat imediat după meci să mă informeze despre ce s-a întâmplat la Târgoviște. Am înțeles că au fost și alte abuzuri, în sensul că în Consiliul Local s-a votat ca biletele să fie scumpe. Vrem să vedem cine a luat această hotărâre”. Pe parte sportivă, echipa din Târgoviște riscă amenzi financiare, dar și câteva etape de suspendare a terenului propriu. Totuși, dacă va fi adoptată ultima măsură, aceasta va intra în vigoare din sezonul viitor, dat fiind faptul că stagiunea actuală s-a încheiat.

Președintele celor de la CSM Târgoviște, Ciprian Iugulescu, nu a dorit să comenteze incidentul: „Nu vă pot da detalii în acest caz, am fost la Arad cu echipa de baschet”.  

„Cred că este o frustrare a celor de la Târgoviște. Și-au dat seama că nu au șanse să câștige și au recurs la astfel de gesturi”
Constantin Căliman, președinte CSM București

Gabriel Boriga, primarul orașului Târgoviște, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.


UPDATE 21:30: Gabriel Boriga, primarul orașului Târgoviște, are o explicație cel puțin interesantă pentru acel banner afișat pe peretele sălii, la partida cu CSM București. Acesta susține că n-a fost nimic ofensator în acel mesaj, ci la privit ca pe un tablou de Picasso:

„Din punctul meu de vedere este ca și când am văzut un tablou de Picasso. Fiecare înțelege ce vrea când privește un tablou. Dacă îl vezi și nu îl înțelegi, cel mai bine este să îi întrebi pe cei care știu despre ce este vorba. Eu, ca cetățean și spectator, am văzut simbolul Bruxellului pe acel banner, respectiv al capitalei Uniunii Europene. Este ca și cum cineva ar vrea să dea jos steagul Statelor Unite pentru că ar vedea stele verzi și s-ar simți jignit. Nu putem face astfel de gesturi dacă nu le înțelegem. Există și posibilitatea, puțin probabilă, ca anumite persoane de la CSM București să fi montat acel banner. Nu știm de la cine, pentru cine, ce înseamnă, ne-a declarat Gabriel Boriga, primarul din Târgoviște, care a și transmis directorului sălii să dea banner-ul jos după terminarea setului secund: „Problema a fost rezolvată în patru minute”

Acesta neagă și varianta conform căreia prețul biletelor pentru fanii bucureștenii ar fi fost stabilit la 1.000 de lei: „Nu există nicio hotărâre de Consiliul Local în acest sens, lucru care se poate dovedi cu stenograme. Este doar imaginația bolnavă a președintelui Căliman care a declarat acest lucru. Îmi pare rău că apelează la astfel de minciuni. Toți cei care au dorit să intre în sală la meciul Târgoviște – București, au avut acces. Nu există nicio persoană care să fi vrut să asiste la meci și să nu fi fost în sală. Sunt doar dezimformări ale clubului bucureștean „, a adăugat el.

Gabriel Boriga susține că a fost ținut afară de CSM București la meciurile din Capitală: „Zero suporteri de la Târgoviște au intrat în sala de la Dobroești”. Totodată, edilul orașului Târgoviște i-a dat o replică și secretarului general al FR de Volei pentru pasivitatea arătată într-un alt caz, al căpitanului echipei naționale, Diana Calotă, care ar fi fost bătură la sfârșitul meciului 4: „Diana Calotă a fost bătută în sala de la Dobroești de arbitrul Arbunea și de delegatul echipei CSM București, Eugen Banciu. Mă mir că secretarul general încă doarme în scutece și nu se autosesizează la cinci zile după ce o voleibalistă de lot național a fost bruscată și lovită de doi bărbați într-o arenă. Încearcă să înțeleagă tabloul lui Picasso, îi recomand să se dedice voleiului, nu artei”.


 

Articol semnat de Mădălin RĂ‚DUCU

Pe aceeași temă
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au cunoscut
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au cunoscut
Iraniencele, subiect de reportaj pentru televiziunea norvegiană: Ce au dorit să afle nordicii VIDEO
Iraniencele, subiect de reportaj pentru televiziunea norvegiană: Ce au dorit să afle nordicii VIDEO
Olaf Scholz a fost votat în funcţia de cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Olaf Scholz a fost votat în funcţia de cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o tragedie
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o…
Serghei Mizil, la închisoare: ”Sunt șef de pârnaie. Aici mă omoară, mă trezesc în fiecare zi la șase dimineața” – VIDEO
Serghei Mizil, la închisoare: ”Sunt șef de pârnaie. Aici mă omoară, mă trezesc în fiecare zi la șase dimineața” –…
Ofertă ireală la Lidl! Clienții au crezut că nu văd bine, costă doar 7 lei!
Ofertă ireală la Lidl! Clienții au crezut că nu văd bine, costă doar 7 lei!
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Descoperire șocantă în cea mai mare insulă artificială de gunoi din ocean. Omenirea, condamnată?
Descoperire șocantă în cea mai mare insulă artificială de gunoi din ocean. Omenirea, condamnată?
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
Adolescent, momit acasă de un bărbat. Când au văzut cine e au rămas perplecși!
Adolescent, momit acasă de un bărbat. Când au văzut cine e au rămas perplecși!
România riscă să rămână sub zăpezi. Drumarii ameninţă cu greva: ”Salariul minim în CNAIR este de 2.453 lei
România riscă să rămână sub zăpezi. Drumarii ameninţă cu greva: ”Salariul minim în CNAIR este de 2.453 lei"
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Un clip filmat de un pilot civil surprinde 12 presupuse „OZN-uri” zburând în formaţie
Un clip filmat de un pilot civil surprinde 12 presupuse „OZN-uri” zburând în formaţie
Mişcare fulger în România. Decizia mult aşteptată, la care milioane de români sperau, a fost publicată în Monitorul Oficial
Mişcare fulger în România. Decizia mult aşteptată, la care milioane de români sperau, a fost publicată în Monitorul Oficial
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Oana Roman ajuns cu fiica ei la medic! Care este starea de sănătate a fetiței ei, Isabela: ''E cuminte și curajoasă” / FOTO
Oana Roman ajuns cu fiica ei la medic! Care este starea de sănătate a fetiței ei, Isabela: ''E cuminte și…
Una dintre cele mai dorite femei din România este hărțuită de un obsedat!
Una dintre cele mai dorite femei din România este hărțuită de un obsedat!
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie