Cutremur! Prima ligă rămâne cu opt echipe, după ce clubul s-a desfiinţat în plin sezon. Finanţatorul aduce grave acuzaţii conducerii federaţiei

20 dec 2018 7935 afişări Comentează şi tu Volei
Cutremur! Prima ligă rămâne cu opt echipe, după ce clubul s-a desfiinţat în plin sezon. Finanţatorul aduce grave acuzaţii conducerii federaţiei

Voleiul feminin românesc se va afla într-o situaţie fără precedent. Campionatul primei ligi rămâne cu doar opt echipe după ce UVT Agroland Timişoara a decis să sisteze orice fel de activitate. Cu campioana mondială Teodora Pusic în lot, clubul timişorean aruncă prosopul în mijlocul celui de al doilea sezon de Divizia A1. Finanţatorul Horia Cardoş a decis să se retragă, ceea ce echivalează cu desfiinţarea clubului. Omul de afaceri arată cu degetul conducerea federaţiei române devolei.

Finanţatorul echipei din Timişoara arată cu degetul spre Viorel Vişan, preşedintele Federaţiei Române de volei, şi Angeluş Cotoanţă, de la Comisia de Competiţii. Pe scurt, în vară, antrenorul lui Agroland, Bogdan Paul,  fost suspendat opt luni. Clubul a contestat vehement decizia, iar tehnicianul a deschis un proces la Tribunalul Timişoara. Nimeni nu a explicat vreodată ce gesturi ar fi făcut antrenorul în primăvară, la meciurile din deplasare, e s-a ajuns la aceasta sancţiune. Cert este că de atunci, este club şi federaţie a apărut o ruptură, deşi anterior, Horia Cardoş a fost şi în structurile forului, pentru parte de volei pe plajă. Sezonul acesta, Agroland a bifat prima participare în Europa, în Cupa Challenge, de unde a fost eliminată de Vasas Budapesta.

Cardoş spune că nu lipsa banilor sau a rezultatelor sportive i-au influenţat decizia. ”Aşa cum am avertizat din vară, clubul nostru se află sub asediul conducerii Federaţiei Române de Volei, deoarece am început să spunem lucrurilor pe nume. Iată că la jumătatea sezonului regular, am hotărât să nu mai continuăm această luptă, fiindcă, din păcate, voleiul se îndreaptă, din cauza domnilor Vişan şi Cotoanţă, spre o fundătură. Nu mai vrem să facem parte din acest fenomen. Nu este nici vina sportivilor, nici a celor din staff. Sunt oameni minunaţi, i-am cunoscut pe mulţi dintre ei. Vina o poartă exclusiv câţiva oameni care conduc destinele acestei federaţii de foarte mult timp. Dacă ne uităm la numărul de echipe din prima ligă, atât la feminin, cât şi la masculin, dacă ne uităm la numărul de echipe de juniori, cadeţi şi speranţe, vom realiza că voleiul involuează în România, deşi în Europa şi în lume lucrurile se îndreaptă într-o direcţie opusă. Adică voleiul se dezvoltă, numărul de jucători creşte. Din păcate, în România, din cauza celor două persoane menţionate, aşa cum am spus şi în vară, lucrurile merg într-o direcţie greşită”, a punctat Cardoş, într-un comunicat de presă.

Campionatul rămâne cu opt echipe. Voleibalistele îşi caută echipe

Agroland avea echipă senioare, care după tur se afla pe locul 5 în campionat, loc de play-off şi cupe europene, dar şi echipă de junioare. Divizia A1 va rămâne cu opt echipe şi cele clasate mai jos decât Agroland vor urca câte un loc. Aşadar, din opt echipe, şase vor juca în play-off. U Cluj va urca pe locul 5, CSM Lugoj pe 6, Dinamo pe 7, iar Galaţiul, pe 8. CSM Lugoj ar putea fi marea beneficiară, deoarece unele dintre jucătoarele de la agroland ar putea rpmţne în judeţul. De altfel, voleibalistele îşi caută deja echipe.

Agroland le avea în componenţă pe al doilea libero al naţionalei Serbiei, campioana mondială Teodora Pusic, dar pe universalul Maeva Orle, jucătoare din naţionala Franţei. De asemenea, centrii Roxana Iancu şi Andreea Petra sunt şi ele convocate des la naţionala României.

Cardoş e convins că sportivele îşi vor găsie chipe. ”Timp de cinci ani am investit, şi spun că am investit nu că am cheltuit, bani cu mult drag şi cu speranţa că putem face ceva semnificativ pentru voleiul din România. Avem jucătoare pe care le-am crescut şi care au ajuns în lotul naţionalei de senioare, au jucat într-o cupă europeană. Sunt convins că îşi vor găsi echipe care să le pună în valoarea potenţialul. Mă încearcă o mare dezamăgire. Nu am început acest proiect ca să ne oprim după cinci ani. Însă, aşa cum am zis, Federaţia Română de Volei este condusă în momentul de faţă de doi impostori, care pur şi simplu duc acest fenomen spre prăpastie”, a precizat finanţatorul.

Închide clubul, dar susţine antrenorul

Horia Cardoş spune că va rămâne alături de antrenorul Bogdan Paul. Acesta îşi va continua la Timişoara, procesul prin care vrea să îşi anuleze suspendarea. ”În ceea ce priveşte aspectele juridice ale relaţiei dintre clubul nostru, Federaţie şi antrenorul nostru Bogdan Paul, eu sper ca în procesul care va urma, Bogdan Paul să îşi dovedească nevinovăţia şi să ceară daune persoanelor care practic i-au întrerupt cariera, într-un moment în care lucrurile mergeau foarte bine, atât pentru el, cât şi pentru clubul nostru. Ceea ce am spus în mai multe rânduri, public sau în discuţii private, domnii Vişan şi Cotoanţă au nişte probleme mari, pentru care vor plăti. Au făcut ilegalităţi pentru care există dovezi. Urmează ca organele statului să cerceteze şi să se pronunţe”, a spus finanţatorul.

De asemenea, Horia Cardoş spune că nu crede că prin compania sa ce vinde utilaje agricole, furaje şi puii de o zi, va mai finanţa vreodată sportul. ”Am primit foarte multe mesaje, prin care mi se cerea să nu întrerupt acest proiect. Este o decizie pe care am luat-o alături de familie. Ca să nu existe speculaţii, din punct de vedere al afacerilor, în 2018 Agroland a avut cel mai bun an din istorie. Cauza pentru care oprim aici activitatea clubului nu este legată de bani. Şi nici de partea sportivă. Chiar fără antrenor, echipa este la câteva puncte de podium. După o perioadă mai puţin fastă, jucătoarele şi-au revenit şi au urcat pe locul 5. Sunt mulţumit de ce au realizat în acest sezon, atât ele, cât şi staff-ul tehnic, şi nu am motive să mă plâng. Nu cred că voi reveni în sport în România. Condiţiile sunt extrem de vitrege. Ştim că infrastructura din Timişoara este practic inexistentă şi că nu permite dezvoltarea proiectelor sportive, chiar dacă există finanţare, aşa cum a fost în cazul clubului nostru. În general, în România, cred eu, sportul nu este susţinut, finanţat la nivelul la care ar trebui să o facă o naţiune modernă, care are grijă de sănătatea şi viitorul copiilor ţării”, a conchis finanţatorul.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.