CALIFICARE! Naţionala de volei feminin merge la Campionatul European. Victorie superbă în Bosnia, după un meci extrem de complicat

9 ian 2019 5975 afişări Comentează şi tu Volei
CALIFICARE! Naţionala de volei feminin merge la Campionatul European. Victorie superbă în Bosnia, după un meci extrem de complicat

Naţionala de volei feminin a României s-a calificat la Campionatul European după ce a învins Bosnia&Herţegovina, scor 25-17, 19-25, 21-25, 25-17, 15-9. România se putea califica de sâmbătă, dar a cedat în faţa Spaniei, în sala din Alexandria. Circa 1200 de oameni au umplut până la refuza sala din Lukavac, sperând la o calificare istorică a gazdelor.

Fără căpitanul Adina Salaoru, România a început excelent meciul din sala de la Lukavac. Fetele noastre au controlat primul setul de la un capăt la celălalt şi s-au impus cu 25-17. Al doilea set le-a revenit gazdelor, care s-au trezit din pumni. România a reuşit să recupereze până spre finalul setului secund, dar elevele lui Goran Nesic au fost împinse de la spate de public şi în cele din urmă au triumfat cu 25-19.

Fetele antrenate de bulgarul Nikolay Ivanov nu şi-au revenit în setul următor. Desfăşurat parcă la indigo, setul a fost adjudecat de gazde, cu scorul de 25-21. Publicul era în delir în acel moment, deoarece favoritele mai aveau nevoie de un singut set pentru a se califica în premieră la un Campionat European. Româncele s-au mobilizat, având cuţitul la os, astfel că au defilat în setul patru. După încă un 25-17, ca în primul set, fetele noastre au dus meciul în decisiv.

În primele patru seturi, Dajana Boskovic şi Edina Selimovic au cărat în spate naţionala Bosniei&Herţegovinei. Prima a reuşit să-şi treacă în cont 22 de puncte, iar a doua 12. În tabăra noastră, Ioana Baciu, de la Alba Blaj, a reuşit numai puţin de 21 de puncte.

Setul decisiv a fost unul extrem de tensionat. Bosnia&Herţegovina şi România au mers din nou cap la cap, până la 8-8, după care fetele noastre au preluat conducerea şi s-au detaşat. Elevele lui Ivanov au câştigat puncte consecutive şi au dus scorul la 12-8. Chiar dacă gazdele au sperat să revină în ultimul moment pe tabelă, n-au mai avut puterea necesară. România s-a impus în cinci seturi şi şi-a asigurat prezenţa la turneul final din acest an.

Campionatul European de volei feminin va avea loc în perioada 23 august - 8 septembrie. Meciurile vor fi găzduite de Ungaria, Turcia, Polonia şi Slovacia. Pe lângă cele patru ţări care organizează competiţia, la turneul final şi-au mai asigurat prezenţa: Serbia, Olanda, Azerbaidjan, Italia, Rusia, Belarus, Germania, Bulgaria, Belgia, Croaţia, Grecia, Franţa, Portugalia, Finlanda şi Elveţia.

România a mai evoluat la 11 Campionate Europene până în prezent. Echipa din 1963 a reuşit să obţină medalia de bronz. Europeanul din acel an a fost organizat chiar în ţara noastră, iar URSS s-a încoronat drept campioană europeană. Polonia a completat podiumul. Meciurile de la acel turneu final au fost organizate la Bucureşti, Craiova, Braşov şi Constanţa.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.