Virgil Stănescu, concluzii dure despre lupta la vârf din FR de Baschet: „Jocurile de culise vor lăsa cicatrici. Campania pare o luptă de gherilă” | INTERVIU

  • Publicat:
  • Actualizat:
Virgil Stănescu, concluzii dure despre lupta la vârf din FR de Baschet: „Jocurile de culise vor lăsa cicatrici. Campania pare o luptă de gherilă

Virgil Stănescu (44 de ani) este unul dintre candidații la postul de președinte al Federației Române de Baschet la alegerile din 14 mai 2021.

Actualmente președinte al Sports Hub, o organizație de antreprenoriat sportiv, dar și director executiv al comunității de business CEO Clubs, Stănescu este unul dintre cei mai reprezentativi jucători din baschetul românesc în ultimele trei decenii.

De la debutul său în 1994 în sportul de performanță, Virgil Stănescu a evoluat pentru cele mai mari cluburi din țară (CSU Asesoft Ploiești, Steaua sau BC Târgu Mureș).

Virgil Stănescu, concluzii dure despre lupta la vârf din FR de Baschet: „Jocurile de culise vor lasă cicatrici. Campania pare o luptă de gherilă”

Dar și în cele mai importante campionate europene (Turcia, Germania, Rusia, Ukraina, Belgia sau Italia), iar în Statele Unite ale Americii performanțele sale pentru echipa Jaguars au fost recompensate cu prezența sa în Galeria Legendelor Universității South Alabama.

Virgil Stănescu a fost cel mai valoros jucător al echipei americane în perioada 1999-2001, când Jaguars au reușit să câștige atât sezonul regulat cât și titlul în conferință.

Are o diplomă în management de la Universitatea din Alabama de Sud, Statele Unite, la care se adaugă un Master în Management și Leadership susținut la Northumbria, Marea Britanie, care se află printre cele mai bune unu la sută universități de business din lume, precum și numeroase cursuri, printre care și FIBA Manager, al Federației Internaționale de Baschet.

Virgil Stănescu a acordat un interviu pentru ProSport înainte de a candida la scrutin din 14 mai, exprimîndu-și multe dintre ideile de viitor.

Vom avea nevoie de viziune, crede Virgil Stănescu

ProSport: De ce ați luat decizia de a candida?

Virgil Stănescu: Pentru că am considerat că acum sunt pregătit pentru asta. Am construit în timp competența mea, prin educație formală în domeniu, prin experiență acumulată atât în partea de sport cât și în cea de business, ajungând astăzi în poziția din care simt că pot aduce un plus de valoare baschetului românesc.

Ce v-a determinat să faceți acest pas?

Pasiunea pe care o am pentru baschet întărită de pasiunea pe care o am pentru management. Cumulate m-au dus la dorința de a face parte și de a conduce această comunitate.

Cred în potențialul acestui sport, al acestui fenomen și chiar dacă este un moment dificil, sunt convins că îl pot organiza astfel încât, alături de cluburile membre, să îl dezvoltăm coerent.

Ce ați vrea să schimbați imediat?

În primul rând cred că ar trebui organizat și eficientizat aparatul administrativ intern.

Când spun asta mă refer la organizarea departamentelor existente și la înființarea altora pe care le consider necesare, cum ar fi cele de proiecte și de marketing.

De asemenea, mă refer la profesionalizarea posturilor și responsabilizarea angajaților. Unii vor putea ține pasul, alții poate vor avea nevoie de specializare și, cel mai probabil, vor fi și cei care se vor reorienta.

Încă de la început vom avea nevoie de o viziune și de o misiune mai clar formulate și transmise atât în comunitatea baschetbalistică, cât și în afară acesteia.

Pentru asta va trebui să învățam să ascultăm. Să ascultăm oameni, să ascultăm cluburi, să ascultăm jucători, antrenori, arbitrii sau pe toți cei de la care am avea ceva de învățat.

Îmi doresc să cultiv ideea de unitate și să schimb această sintagmă “dacă nu ești cu noi, ești împotrivă noastră” devenită motto-ul baschetului românesc cam de când sunt eu în fenomen.

Mi-a plăcut mult zicala: “cea mai deșteaptă persoană dintr-o cameră, este camera”. Nu cred că există o descriere mai exactă a unei comunități.

Cele 8 obiective ale campaniei desfășurate în acestă perioadă

Ce alte idei mai vreți să implementați?

Am comunicat și am promovat opt obiective ale campaniei mele pe care le puteți găsi pe www.virgilstanescu.ro. Că și direcții principale, ele sunt:

1. Sustenabilitatea Cluburilor
2. Hub de Specializare și Educație
3. Organizare și Re-organizare competiții naționale (3×3 și 5×5)
4. Digitalizare – obiectiv – în doi ani paperless și birocrație -80%
5. Mândrie Națională
6. Organizarea aparatului administrativ intern
7. Dezvoltare națională și zonala
8. Bună Guvernare

Cred în digitalizarea Federației Române de Baschet.

Avem nevoie de date pentru a lua decizii educate, pentru a ne seta niște obiective specifice, măsurabile, pe care să știm când le atingem sau când să le analizăm pentru a le putea ajusta. Avem nevoie de o posibilă măsurare și mapare a baschetului.

Trebuie să strângem aceste informații. De asemenea, ne trebuie predictibilitate și în timp, și în măsuri astfel încât toți membrii să poată plănui și să se poată alinia.

Ce obligații are FR de Baschet?

Cred în educație continuă și asta ar trebui să pornească în primul rând de la noi, de la cei din federație pentru a avea o echipă profesionistă, extinzându-ne către membrii comunității. Tindem să ne credem specialiști prin prisma vechimii în sistem sau prin prisma postului.

Trebuie să rămânem curioși și dornici de a află ce se întâmplă astăzi în sport în general și în baschet în special.

Cred în potențialul de dezvoltare al baschetului din punct de vedere organizatoric, financiar și sportiv. Cred că federația are obligația de a contribui la sustenabilitatea cluburilor ajutându-le să crească sănătos.

Are obligația de a promova valorile baschetului la nivel național și de a mări masă practicanților și nu în ultimul rând are obligația de a transmite nevoile comunității împingându-le factorilor de decizie internaționali, naționali sau locali.

Ce faceți în campanie?

Ascult, vorbesc cu oameni și ne cunoaștem. Mulți mă recunosc datorită carierei mele sportive, dar nu știu ce am făcut pentru a mă califica pentru acest post.

Nu toată lumea știe că am licență în management și master în management și leadership obținute prin studii în SUA sau în UK. Nu mulți îmi știu latura antreprenorială și experiența în business.

De asemenea, încerc să ajut prin campanii și acțiuni punctuale care să sprijine baschetul astăzi. Nu consider că trebuie să aștept până după alegeri să pot demonstra că îmi păsa și că pot.

Virgil Stănescu, dezamăgit de mentalitatea actuală

Cum au primit colegii, foștii colegi sau antrenori decizia dvs?

Unii m-au încurajat și m-au susținut, alții m-au întrebat la ce îmi trebuie, iar unii îmi sunt contracandidați. Campania în sine, pentru mine, nu este un moment plăcut. Sunt obișnuit să vorbesc după meci. Înainte, poate vorbi oricine. Alt aspect este că nu îmi place polarizarea adusă de campanie.

A devenit mai mult o luptă între candidați, între echipe, între susținători și asta nu este benefic deloc.

Jocurile de culise vor lasă cicatrici, iar cei care transformă campania într-o luptă de gherilă au început să marginalizeze competența încă de pe acum. Acest “eu contra ta” sau “noi contra voi” mă convinge de faptul că funcția de președinte este vizată din orgoliu.

Să spunem că ați câștigat deja alegerile, prima măsură pe care o veți luă în calitate de președinte al federației?

Voi prezența așteptările mele și viziunea modului de lucru atât comunității, cât și Consiliului Director și celor din echipă executivă. Astfel, cei care se pot alinia, vor ști ce înseamnă să lucreze cu mine în condiții de meritocrație, transparența și echipă, așa cum le înțeleg eu.

Ca prima măsură executivă, voi analiză situația în care se află acum federația cerând un raport fidel realității. Unde suntem ca structură, procese, proceduri interne, care sunt nevoile celor cu care lucrez.

Ce se întâmplă dacă pierdeți?

Pe termen scurt, îmi voi continua proiectele de management deja începute. Pe termen lung, voi continua să mă pregătesc pentru următoarea campanie de peste patru ani, astfel încît oamenii să știe că este ceva serios pentru mine.

Pe aceeași temă
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Duminică nebună în fotbalul european! PSG şi Real se îndepărtează de titlu, Juventus iese în afara locurilor de LC
Duminică nebună în fotbalul european! PSG şi Real se îndepărtează de titlu, Juventus iese în afara locurilor de LC
Tesla îşi măreşte producţia pentru Modelul 3. Ce preţuri au bolizii lui Elon Musk
Tesla îşi măreşte producţia pentru Modelul 3. Ce preţuri au bolizii lui Elon Musk
Motivul pentru care Silvian Cristescu si-a iesit din minti si a vrut sa-i ia la bataie pe jucatorii Botosaniului in tribuna de pe Oblemenco
Motivul pentru care Silvian Cristescu si-a iesit din minti si a vrut sa-i ia la bataie pe jucatorii Botosaniului in tribuna de pe Oblemenco
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
S-a modificat schimbarea. Liviu Dragnea e în culmea fericirii. Va ieși din închisoare
S-a modificat schimbarea. Liviu Dragnea e în culmea fericirii. Va ieși din închisoare
Zile libere iunie 2021: Veşti DE VIS pentru bugetari şi nu numai!
Zile libere iunie 2021: Veşti DE VIS pentru bugetari şi nu numai!
Ultimul mesaj al unei mame din Anglia pentru soțul ei, înainte să moară într-o cameră alăturată: ”Ai câștigat!”
Ultimul mesaj al unei mame din Anglia pentru soțul ei, înainte să moară într-o cameră alăturată: ”Ai câștigat!”
Racheta chineazască ca căzut pe Pământ!  China a anunțat ce consecințe sunt!
Racheta chineazască ca căzut pe Pământ! China a anunțat ce consecințe sunt!
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza asta
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza asta
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Fosta amantă a lui Cristiano Ronaldo dă lovitura în fotbal! Decizia uimitoare luată de Daniella Chavez
Fosta amantă a lui Cristiano Ronaldo dă lovitura în fotbal! Decizia uimitoare luată de Daniella Chavez
Dan Barna e în stare de şoc. Niciodată nu a crezut că se va întâmpla asta
Dan Barna e în stare de şoc. Niciodată nu a crezut că se va întâmpla asta
Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea de mai multe zile libere în perioada ce urmează. Vedeţi aici toate detaliile
Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea de mai multe zile libere în perioada ce urmează. Vedeţi aici toate detaliile
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Benzinarii sunt disperați: Europenii cumpără din ce în ce mai multe mașini electrice. Ce se întâmplă cu benzinăriile
Benzinarii sunt disperați: Europenii cumpără din ce în ce mai multe mașini electrice. Ce se întâmplă cu benzinăriile
Lidl, 10 mai: Cele mai interesante produse din oferta retailerului german. Ofertele de joi
Lidl, 10 mai: Cele mai interesante produse din oferta retailerului german. Ofertele de joi
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Metrorex se războieşte iar cu sindicatul. Cotizaţiile membrilor nu mai sunt reţinute automat. Reacţia lui Ion Rădoi
Metrorex se războieşte iar cu sindicatul. Cotizaţiile membrilor nu mai sunt reţinute automat. Reacţia lui Ion Rădoi
Incredibil: Sute de mii de români au fost uitaţi. Statul crede că doar 59 de români au plecat pe şantierele din Germania
Incredibil: Sute de mii de români au fost uitaţi. Statul crede că doar 59 de români au plecat pe şantierele din Germania
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Polițista superbă care a atras mii de like-uri pe Facebook. A fost surprinsă în București!
Polițista superbă care a atras mii de like-uri pe Facebook. A fost surprinsă în București!
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere