Un tip săritor! Ammann a aterizat în istorie, după ce a cucerit al 4-lea titlu olimpic

21 feb 2010 23 afişări Alte Sporturi
Un tip săritor! Ammann a aterizat în istorie, după ce a cucerit al 4-lea titlu olimpic Un tip săritor! Ammann a aterizat în istorie, după ce a cucerit al 4-lea titlu olimpic

După ce a reuşit dubla de aur, impunându-se şi pe trambulina mică, şi pe trambulina mare, Simon Ammann a aterizat în istorie ca singurul săritor cu schiurile care a cucerit patru titluri olimpice individuale.

În urmă cu o săptămână, Simon Ammann devenea primul campion al celei de-a 21-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, cucerind aurul în proba de sărituri cu schiurile pe trambulină mică. Elveţianul a strălucit din nou ieri-dimineaţă.

Sportivul de 28 de ani a câştigat şi concursul de pe trambulina mare, reuşind să obţină a doua dublă olimpică de aur a carierei! O performanţă uluitoare care îi conferă "Magicianului" un loc aparte în istoria modernă, fiind primul săritor cu patru titluri olimpice individuale. Podiumul de la trambulina mare a fost identic cu cel de la trambulina mică, Ammann fiind urmat de Malysz şi Schlierenzauer.

"Zbor, nu sar!"

Povestea desenată în urmă cu opt ani, pe zăpada de la Salt Lake City, s-a repetat şi acum la Whistler. Liniştit, după ce şi-a acontat aurul în prima probă, Ammann a mai făcut o "vrăjitorie". A exercitat mai întâi presiune pe adversari încă de la prima săritură, reuşind cel mai tare rezultat, 144,7 m, punctând apoi excelent şi cu a doua, 138 m. Un total de 283,6 puncte, un nou titlu olimpic şi încă o poveste de succes care îşi mai conturează un capitol: "Am avut impresia că zbor cu schiurile, nu că sar".

De fapt, "a sări" este verbul care pare a caracteriza viaţa celui poreclit "Harry Potter" datorită asemănării sale (mai ales când poartă ochelari de vedere) cu celebrul personaj al lui J.K. Rowling. Antrenamentele, concursurile, până şi hobby-urile, toate se învârte în jurul acestui cuvânt. "Îmi place să sar cu paraşuta, este modul în care mă relaxez cel mai bine. Nu toată lumea ar face asta, dar mie mi se pare uşor. Şi motorbike-ul îmi place, evident pentru că poţi să sari, şi asta îi dă tot farmecul", ne explică Ammann pasiunea sa: zborul la înălţimi ameţitoare.

Superechipament de la Davos

Simon Ammann a avut la dispoziţie cea mai nouă tehnologie în domeniu, pusă la dispoziţie de Institutul Naţional de Cercetări asupra zăpezii şi avalanşelor de la Davos. De altfel, sistemul său de fixare a stârnit controverse în Canada, el fiind acuzat de membrii echipei Austriei că îi oferă un avantaj aerodinamic ilegal. Oficialii federaţiei internaţionale au infirmat supoziţia şi au aprobat vineri noul sistem.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.