Ultima minune a sportului românesc vine din Blaj! Echipa locală joacă pentru trofeul Ligii Campionilor. „Una este la CSM București când vine Gullden, noi nu avem jucătoare de acest tip”. Povestea de succes a echipei Alba Blaj

Redactor:
Marius Hutu
Ultima minune a sportului românesc vine din Blaj! Echipa locală joacă pentru trofeul Ligii Campionilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:

CSM Volei Alba Blaj va juca la sfârșitul acestei săptămâni pentru trofeul Ligii Campionilor la feminin, într-un eveniment de gală care va avea loc la București, în Sala Polivalentă (5-6 mai). Alături de formația ardeleană, în Capitala României vor mai fi prezente echipele Galatasaray, VakifBank Istanbul (ambele din Turcia) și Imoco Volley Conegliano (Italia), care vor veni însoțite de aproximativ 1.500 de fani, oficiali și sponsori.

Calificarea echipei CSM Volei Alba Blaj în turneul Final Four al Ligii Campionilor reprezintă deja o mare performanță pentru voleiul feminin, dar și pentru sportul românesc. Practic, România luptă în luna mai pentru două trofee la nivel de Liga Campionilor, volei feminin și handbal feminin (CSM București), situație cu care nu s-a mai întâlnit de zeci de ani, din vremurile în care Steaua și Dinamo aveau echipe competitive la mai multe discipline.

Parcursul echipei Alba Blaj poate fi trecută la capitolul „minuni” ale sportului românesc, în condițiile s-a ridicat și luptă pentru trofeul Ligii Campionilor dintr-un orășel de aproximativ 20.000 de locuitori.

Formația ardeleană a reușit să ajungă până în această fază la numai 7 ani de la înființare, fiind „născută” în urma un parteneriat între Consiliul Județean Alba și Primăria Municipiului Blaj. „Și-au dorit foarte mult o echipă de volei pentru că aici a fost totuși o tradiție la nivel de copii și juniori, lumea iubea acest sport”, a evidențiat directorul general Vladimir Bacșiș. Alba Blaj a promovat încă din primul an fără înfrângere, apoi în Divizia A1 a obținut locul 7. În următorul sezon, ardelencele au obținut medaliile de bronz, iar în perioada 2015-2017 au câștigat titlul de campioană a României. De asemenea, în sezonul 2016-2017 au realizat pentru prima dată și „eventul”. La sfârșitul acestui sezon pe plan intern, Alba Blaj a fost detronată de CSM București, dar are ocazia de a lupta pentru trofeul Ligii Campionilor.

  • „Cu curajul, cu nebunia, cu suporterii sperăm să reușim o performanță extraordinară, să jucăm finala Ligii Campionilor. Odată ajunși acolo, vom mai vedea”, Vladimir Bacșiș, director general Alba Blaj

Antrenorul echipei este sârbul Darko Zakoc, care a stat pe banca tehnică a echipei la toate cele trei titluri naționale. El a mai obținut în trecut două titluri cu Tomis Constanța. De când a apărut pe scena voleiului, Alba Blaj a avut doar patru antrenori.

La momentul actual, Alba Blaj are la dispoziție o „multinațională”, cu patru românce în lot. „Din păcate, fondul de jucătoare din România este prea mic. În același timp, noi am tot încercat să intrăm pe piața de românce, în special să aducem 2-3 jucătoare tinere, elemente de perspectivă, dar din păcate suntem refuzați”, a susținut Vladimir Bacșiș. Două din cele patru românce sunt jucătoare consacrate, componente ale echipei naționale, Nenka Onyejekwe și Adina Salaoru, căpitanul echipei. Vedeta de la Alba Blaj în acest sezon este cubaneza Ana Cleger, cea mai bună realizatoare a echipei în Champions League.

Vafkifbank Istanbul are buget de 12 milioane de euro, Alba Blaj, până în 1,5 milioane de euro

Alba Blaj a devenit un nume în voleiul european, fără a avea și un buget măcar apropiat de cele mai importante cluburi din Europa. „Pentru a ajunge până aici, făcând o comparație cu handbalul feminin care este mult mai în vogă în România, eforturile în volei sunt mult mai mari. Spre exemplu, deținătoarea trofeului Ligii Campionilor, Vakifbank Istanbul, care va fi și la București, are un buget de 12 milionae de euro. Jucătoarea Zhu Ting este plătită cu un milion și jumătate de euro. Dacă faci o paralelă între cele mai bune 30 de jucătoare din lume la volei și cele 30 de la handbal, eu spun că este o diferență mare de tot”, a evidențiat Vladimir Bacșiș. Câte jucătoare din primele 30 din lume sunt acum la Blaj? A fost întrebarea firească decursă din această discuție, răspunsul oficialului din Blaj fiind: „Niciuna! Cred că Alba Blaj că nu are nici din primele 100, aici ne referim la salarii plătite. Ca și valoare este discutabil, după acest sezon putem spune că avem și voleibaliste de top, vorbim ca și cotă. Una este la CSM București când vine Gullden, vine Lekic, noi nu avem jucătoare de tipul celor două handbaliste. Anul trecut a fost o jucătoare la Blaj, Ana Antonijevic, care acum activează la Volero Zurich, care să spun așa este de primele 50 din lume”.

„A fost importantă seriozitatea de aici, este unul din atu-urile care ne caracterizează”

Formația ardeleană a reușit și fără a avea jucătoare de tipul „Messi”, „Ronaldo”, etc. să ajungă departe în sezonul 2017-2018 în Liga Campionilor. „Sunt mai multe motive la bază. Unul ar fi că am avut și puțină șansă la tragerea la sorți, trebuie să fim sinceri, să recunoaștem lucrul acesta, am evitat echipele super-puternice. Cu toate acestea ne-am depășit condiția pentru că noi am fost în urna a treia la tragerea la sorți, am avut clar două echipe cotate peste noi. Iar toate echipele din grupă, Mulhouse, Volero Zurich, echipă totuși cu renume european care a mai jucat Final 4, și Rzeszow au avut bugete peste Alba Blaj. Dar a fost importantă seriozitatea de aici, este unul din atu-urile care ne caracterizează, munca antrenorului și a staff-ului tehnic. Apoi, încercăm să avem un management cât mai performant în privința alcătuirii lotului, este foarte important. Spun eu că și cu bani mai puțini poți atinge anumite performanțe”, a explicat Vladimir Bacșiș rețeta succesului.

Blajul este o micuță localitate din România, care a reușit totuși să atragă jucătoare de primă mână în voleiul continental. „Alba Blaj și-a făcut o reputație serioasă, în sensul că salariile sunt plătite la timp, ceea ce contează foarte mult în sportul de azi, să ai o siguranță financiară. Un alt atu este faptul că lumea îl recunoaște pe Darko Zakoc, un antrenor foarte bun. Sunt și multe jucătoare aflate în momente mai grele în carieră, care vin la Blaj și știu că după un sezon aici pot prinde un contract extraordinar. Și nu în ultimul rând, foarte mult i se datorează domnul primar din Blaj, care este aproape de echipă, nu doar financiar. Participă foarte activ, dar nu este tipul de om care vrea să facă ce vrea el sau să ia decizii așa cum sunt anumiți patroni din fotbal. Nu! Încearcă să se înconjoare de oameni buni, să discute și să ia decizia cea mai bună, este un om rațional”, a povestit directorul general al echipei.

Fenomenul Alba Blaj

Echipa de volei este deja un fenomen în localitatea ardeleană, emulația a generat și o dezvoltare din toate punctele de vedere. „Deja s-a început construcția unei săli polivalente care va avea capacitate 2.000 de locuri chiar aici în Blaj. Pentru un oraș de 20,000 de locuitori este un lucru extraordinar. Avem abonați, poate un element unic pentru voleiul din România. Prețul unui abonament este 200 de lei, avem în jur de 150 de abonați. Am făcut câteva chestii promoționale pentru fani, vin la meciuri cu fulare, cu eșarfe. Pe lângă finanțarea de la Primăria Blaj și Consiliul Județean Alba avem și sponsori, este dorința noastră să aducem câți mai mulți parteneri lângă echipă”, a precizat Vladimir Bacșiș.

La fel ca și Potaissa Turda la handbal masculin, Alba Blaj poate fi dată ca exemplu pentru întreg sportul românesc din toate punctele de vedere, strategie, organizare, seriozitate, finanțare. Cu bani mai puțin decât se cheltuie în multe orașe mari din România în sport, eficiența, performanțele sunt mult mai mari. Blajul este deja un nume pe harta sportului românesc, iar mai nou și în Europa. Formația ardeleană a devenit prima formație din România care joacă cu trofeul Ligii Campionilor pe masă în voleiul feminin!


LUCIAN DANCIU / MEDIAFAX FOTO

Programul competiției:

Sâmbătă, 5 mai 2018

Ora 16:00 Semifinala 1: VakifBank Istanbul – Imoco Volley Conegliano

Ora 19:00 Semifinala 2: CSM Volei Alba Blaj – Galatasaray Istanbul

Duminică, 6 mai 2018

Ora 16:00 Finala mică

Ora 19:00 Finala Mare

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…