Zeul tenisului nu are vârstă! Federer câştigă Australian Open după o finală memorabilă cu Nadal: 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3! Reacţia genialului Roger după câştigarea titlului de Mare Şlem cu numărul 18

29 ian 2017 19321 afişări Comentează şi tu Tenis
Zeul tenisului nu are vârstă! Federer câştigă Australian Open după o finală memorabilă cu Nadal: 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3! Reacţia genialului Roger după câştigarea titlului de Mare Şlem cu numărul 18 10 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16139378/2/nadal-federer.jpg
  • Roger Federer (Elveţia, favorit 17) l-a învins pe Rafael Nadal (Spania, favorit 9) într-o finală dramatică, la Australian Open, scor 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3, după trei ore şi 40 de minute de luptă.

14:35 Roger Federer, o legendă în carne şi oase, a vorbit după ce a ridicat deasupra capului trofeul de la Australian Open 2017! Fair-play ca întotdeauna, Federer a avut numai cuvinte frumoase despre adversarul său: "În primul rând, vreau să-l felicit pe Rafa, pentru că nimeni nu ne oferea vreo şansă înaintea turneului. Eu m-aş fi declarat mulţumit chiar dacă pierdeam, în condiţiile în care am revenit după o pauză lungă. Am muncit enorm să ajung din nou la acest nivel, ştiu că şi Rafa a făcut la fel, iar tenisul are nevoie de el în continuare. Vreau să le mulţumesc tuturor oamenilor din echipa mea, care au făcut un efort extraordinar pentru mine! Publicul a fost minunat, dar nu e o noutate pentru mine. În fiecare an s-a ridicat la un nivel extraordinar, iar atmosfera a fost una de neuitat de fiecare dată".


14:30 Moment magic pentru Roger la ceremonia de premiere, elveţianul încoronându-se într-un Grand Slam pentru prima oară după aproape 5 ani! Dar luptătorul Rafa merită felicitat şi el pentru atitudinea de războinic pe care a arătat-o încă o dată! Primele cuvinte ale ibericului după finala pierdută: "A fost un meci extraordinar, dar poate că Roger a meritat un pic mai mult decât mine să câştige. Voi continua să lupt în continuare".


Federer triumfă la Australian Open pentru a 5-a oară în carieră, după o finală senzaţională cu Nadal, scor 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3!!! La 35 de ani, Roger îşi învinge rivalul de moarte şi îi predă acestuia o lecţe de tenis pe finalul confruntarii, revenind de la 1-3 în setul decisiv! "Fedex" s-a mobilizat, a servit ca un robot şi a "zburat" pe teren, adjudecându-şi ultimele 5 game-uri ale finalei de la Melbourne!

Federer s-a bucurat ca un copil la finalul unui meci memorabil, de trei ore şi 40 de minute, la capătul căruia îşi adjudecă al 18-lea titlu de Grand Slam al carierei - record absolut în tenisul mondial, dar şi un cec de 2,8 milioane de dolari. De asemenea, Roger câştigă Grand Slam-ul din ţara cangurilor pentru a 5-a oară, după ce s-a mai impus şi în anii 2004, 2006, 2007 şi 2010.


14:10 Roger rămâne în transă mai câştigă o dată pe serviciul spaniolului după un game absolut fabulos! Serveşte la 5-3 pentru al 18-lea titlu de Grand Slam al carierei!


13:58 Federer revine superb şi se duce la 4-3 în decisiv! Roger returnează incredibil, reuşeşte rebreak-ul, apoi îşi face serviciul la 0! Maestrul e "on fire" şi îl domină pe un Nadal care în urmă cu câteva minute avea meciul în mână. Fanii elveţieni sunt în delir, iar spectatorii neutri se bucură că sunt martorii unor execuţii magistrale ale lui Roger.


13:45 Nadal înfruntă din nou o minge de break a lui Federer, dar ibericul o scoate la capăt până la urmă şi se duce la 3-1! Roger rămâne agresiv, însă nu ia cele mai bune decizii în acest început de set.


13:30 Federer - Nadal 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 0-2! "Fedex" se clatină în faţa retururilor teribile ale lui Nadal, iar elveţianul îşi pierde serviciul în primul game din decisiv! Roger a fost aproape să-şi recupereze break-ul, dar a ratat destul de uşor trei mingi de 1-1!


13:15 Nadal câştigă setul al patrulea contra lui Federer, iar finala devine una captivantă, scor 6-4, 3-6, 6-1, 3-6!!! Ambii tenismeni au reuşit câte două seturi magnifice, însă care dintre ei va avea nervii mai tari în decisiv? Se joacă de două ore şi 40 de minute, iar Roger solicită un time out medical, aşa cum a procedat şi înaintea setului 5 al semifinalei cu Wawrinka. Elveţianul va servi primul în decisivul finalei de la Australian Open 2017!


13:08 Rafa serveşte solid, prinde un as la 40-0 şi face un pas uriaş către decisiv, scor 5-2! Chiar dacă are un moment de joc mai slab, Roger rămâne fair-play şi îşi aplaudă adversarul la capătul unui schimb spectaculos.


13:00 Federer - Nadal 6-4, 3-6, 6-1, 1-4! "Matadorul" spaniol joacă excelent atunci când se află în dificultate, revine în forţă şi se desprinde după un punct de colecţie, în care l-a prins pe picior greşit pe elveţan. După un set în care a defilat, Federer îşi pierde din agresivitate şi e împins mult în spatele liniei de fund.


12:50 Nadal nu are voie să greşească în setul al patrulea dacă vrea să rămână în finală, iar spaniolul se mobilizează şi preia conducerea la 2-1! La serviciu urmează Federer, care până acum a reuşit 10 aşi.


12:35 Federer e impresionant de o bună bucată de vreme şi îşi adjudecă setul al treilea în stil de mare campion, după un vole la care Nadal nu a avut nicio reacţie, scor 6-1! Roger a fost extrem de inspirat şi încrezător în această manşă care a durat 40 de minute, dându-i peste cap toate planurile tactice lui Nadal.


12:30 Federer îl îngenunchează pe Nadal cu două retururi de rever sublime şi se desprinde decisiv în setul al treilea, la 5-1! Paradoxal e că Rafa se încăpăţânează să trimită pe backhand-ul lui Roger, însă elveţianul e magistral cu reverul.


12:23 Roger mai trimite câteva torpile şi îşi menţine break-ul fără probleme, 4-1! Rafa trece prin momente extrem de dificile, e surprins de execuţiile de geniu ale elveţianului, iar unchiul Toni înghite în sec în loja sa.


12:10 Federer - Nadal 6-4, 3-6, 3-0! Ce meci, ce răsturnări de situaţie! Federer rupe echilibrul în setul al treilea, după un prim game în care a salvat trei mingi de break. Roger îl presează apoi pe Rafa, iar elveţianul face break-ul la capătul unor schimburi rapide, în care a lăsat impresia că joacă ping-pong, şi nu tenis!


11:55 Nadal câştigă setul al doilea, scor 6-3, reuşind un nou game de serviciu impecabil! Ibericul este mult mai hotărât şi converteşte mingea de set după un forehand slab al evaţianului, care a ajuns prea târziu la minge.


11:50 Federer - Nadal 6-4, 2-5, iar Rafael se apropie de câştigarea setului după un game alb! Copiii de mingi sunt nevoiţi să şteargă terenul, nu pentru că ar ploua la Melbourne, ci din cauză că spaniolul transpiră prea mult. 


11:40 Rafa a defilat în primele patru game-uri ale actului secund, dar Roger se concentrează şi recuperează un break, scor 1-4! În orice caz, spaniolul pune mai multă forţă în lovituri şi îi destablizează tot mai des defensiva elveţianului.


11:25 Federer - Nadal 6-4, 0-3! Rafa devine mai agresiv în setul al doilea şi reuşeşte să îi rupă pentru prima oară serviciul lui Roger, spaniolul profitând de câteva ezitări ale lui Federer.


11:13 SEEET Roger Federer, scor 6-4, după numai 34 de minute!!! Elveţianul îşi face jocul de atac şi nu îi oferă nicio şansă lui Rafa Nadal într-un prim set dominat destul de clar. Roger are 4 aşi până acum, unul în dreptul lui Rafa, dar capitolul la care excelează elveţianul este cel al loviturilor câştigătoare: 13 - 5!


11:05 Break pentru Federer, 4-3!!! Elveţianul atacă decisiv şi îl năuceşte pe Nadal cu câteva retururi magnifice. Spaniolul este dezorientat în faţa unui Federer extrem de sigur pe el.


10:53 Federer - Nadal 2-2. Ambii campioni joacă foarte repede şi se merge cap la cap cu serviciul! Roger a fost aproape de un break, însă Rafa a avut noroc, mingea sa căzând în terenul advers după ce a lovit banda fileului, la 30 egal.


10:40 Nadal serveşte primul şi nu o face deloc rău, câştigând primul game la 0. Deocamdată, Federer nu a făcut pasul în faţă, preferând să joace câteva schimburi de tatonare din spatele terenului.


10:28 Câteva opinii interesante ale cititorilor ProSport, postate în secţiunea de comentarii. Luigino crede că "Federer va încerca să joace la fel cum a făcut-o cu Berdych, rapid, lovind repede şi precis, scurtând punctele. De asemenea, îi va trebui un serviciu foarte bun, să joace ca un robot, altfel nu are nicio şansă. Nu este nicio noutate, acestea sunt caracteristicile după care au jucat cei doi de-a lungul timpului". Expert2017 ne ţine la curent cu statistica loviturilor direct câştigătoare: "62% pentru Federer, 38% în dreptul lui Nadal", iar Toma spune: "Un regal fără egal! Succes ambilor combatanţi pentru un meci care să confirme aşteptările. Mai departe, fiecare cu emoţiile lui".


10:17 În deschiderea finalei, organizatorii au proiectat un spectaculos joc de lumini pe arena Rod Laver.


10:10 Este o seară mare la Melbourne şi o dimineaţă frumoasă în România, pentru că avem privilegiul de a urmări în direct doi titani ai tenisului mondial! Federer şi Nadal se înfruntă astăzi în a 9-a finală de Grand Slam, spaniolul triumfând în faţa elveţianului în ultimul act de la Roland Garros 2006, 2007, 2008 şi 2011. De asemenea Rafa, a mai câştigat finalele de la Australian Open 2009 şi Wimbledon 2008, în timp ce Roger l-a răpus pe iberic la Wimbledon 2006 şi 2007. Istoria îl avantajează pe Nadal, dar genialul elveţian pare de neoprit la Melbourne. Eu sunt Alex Tăcină şi voi urmări împreună cu voi blockbusterul aşteptat de toată lumea.


Genialul Federer joacă un tenis minunat la vârsta de 35 de ani, iar duminică poate seta un nou record fabulos prin câştigarea celui de-al 18-lea titlu de Mare Şlem al carierei! Dar Roger îl are în faţă pe războinicul Rafa Nadal (30 de ani), jucătorul care i-a făcut multe zile fripte elveţianului. Istoria meciurilor directe este de partea ibericului care îşi poate trece în palmares al 15-lea trofeu major, scor 23-11, însă ultima partidă a fost adjudecată de "Fedex": 6-3, 5-7, 6-3 în finala de la Basel 2015.

Finala de la Australian Open e un vis devenit realitate, pentru că nimeni nu se aştepta la o asemenea întâlnire stelară, în condiţiile în care elveţianul s-a întors după o operaţie la genunchi, iar spaniolul venea şi el după o accidentare la încheietură. Între Federer şi Nadal s-au mai dat trei bătălii până acum la Australian Open, toate fiind câştigate de Rafael: 7-5, 3-6, 7-6(3), 3-6, 6-2 în finala din 2009, 6-7(5), 6-2, 7-6(5), 6-4 în semifinalele din 2012 şi 7-6(4), 6-3, 6-3 în semifinalele din 2014.

Federer şi Nadal au ajuns în ultimul act de la Melbourne după două meciuri infernale, câştigate în cinci seturi: 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3 pentru Roger contra lui Stan Wawrinka (Elveţia, favorit 4), respectiv 6-3, 5-7, 7-6(5), 6-7(4), 6-4 pentru Rafa în faţa blugarului Grigor Dimitrov (favorit 15). Miza este una fabuloasă şi din punct de vedere financiar, câştigătorul turneului urmând să încaseze un cec în valoare de 2,8 milioane de dolari.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.