Urmașele Simonei Halep și Soranei Cîrstea! România are viitor: povestea fascinantă a micuțelor Alexia Tatu și Andreea Soare, puștoaicele care vor juca finala la Wimbledon Under 14! „Este greu cu tenisul și cartea, dar n-am ce face” | EXCLUSIV

Redactor:
Răzvan Bucur
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alexia Tatu și Andreea Soare joacă pentru trofeul junioarelor Under 14 la Wimbledon. „O să fie foarte interesant să fim adversare pe iarbă!”, este entuziasmată Soare după ce ea și Tatu au câștigat în câte două seturi semifinalele disputate cu Larraya Guidi, respectiv Isabelle Britton.

Favorită principală, Tatu, a cedat un singur set în timp ce Soare, cap de serie numărul 5, nu a lăsat nici măcar atât adversarelor întâlnite până în ultimul act al junioarelor invitate special la un concurs unic și în premieră la Wimbledon.

„La concurs, în țară, ultima care a câștigat a fost Alexia, dar niciun meci nu seamănă cu altul. Va fi însă foarte complicat, este o jucătoare foarte tare și m-am tot bătut cu ea de când joc tenis!”, nu are frică Andreea.

Urmașele Simonei Halep și Soranei Cîrstea! România are viitor: povestea fascinantă a micuțelor Alexia Tatu și Andreea Soare, puștoaicele care vor juca finala la Wimbledon Under 14! „Este greu cu tenisul și cartea, dar n-am ce face”

„A fost cu foarte multe emoții, nu mai jucasem pe o arenă așa de mare. Au fost primele antrenamente, meciuri, puncte jucate vreodată pe iarbă. Cel mai important este să stai jos pe picioare, genunchii flexați, să ții de linia de fund, cât mai în față. Cu lovitura de dreapta fac multe puncte, dar simt spectacolul când închid puncte cu un rever în lung de linie”, spune Alexia.

„Andreea are cel mai bun backhand în lung de linie la vârsta ei, dar nu am avut ca model reverul Simonei, ci pe al lui Djokovic”, își asumă antrenorul Andreei, Andrei Baciu.

El nu ascunde că a făcut studii video și apoi antrenamente particularizate cu Soare pentru ca aceasta să facă senzație cu execuția.

„Am reușit tactic să controlez semifinala. Momentele de distanțare, am avut o concentrare în plus. Am aplicat exact ce știu eu să fac pe teren mai bine, iar reverul mi-a plăcut să-l dau în lungul liniei. Sincer, îmi doresc foarte mult să câștig Wimbledon-ul. Îmi place atât de mult să joc pe iarbă: este rapidă, cum îmi place mie să joc, în forță. Este foarte important să fi stabilă pe picioare și cât mai compactă posibil. Pași scurți și repezi”, spune franc, Soare, pasionată de înot, așa cum și Horia Tecău a făcut natație înainte să ajungă numărul 1 în tenisul mondial de dublu.

„Știam asta! Sunt născută pe malul mării și admir ceea ce realizează David Popovici. Înot în mare, direct, nu în piscină”, spune Andreea.

Andreea Soare nu a uitat că a schimbat câteva mingi cu Simona Halep la Club Idu, unde ex-numărul 1 mondial a participat la un curs pentru copii plănuit de Horia Tecău.

Cum se înțeleg Andreea Soare și Alexia Tatu, finalistele de la Wimbledon Under 14

„Suntem cele mai bune prietene!”, spun româncele care glumesc că joacă finala campionatelor naționale ale României pe gazonul sacru din „Templul Tenisului” de la Wimbledon.

„Nu au mai jucat niciodată pe iarbă”, spun antrenorii lor, Gabriel Caloian, resepctiv Andrei Baciu

Cei doi le pregătesc pe Alexia și Andreea de 8 ani, exact din momentul în care au lovit, pentru prima dată, cu o rachetă, mingea pe terenurile din Buzău, respectiv Constanța.

„Eu am jucat un pic mai tare, am fost ceva mai agresivă și s-a văzut”, nu ascunde Alexia care a ajuns dintr-o întâmplare să joace tenis: „Eram la grădiniță și ne-au dus cu programul Școala Altfel să batem minge pe teren. Mi-a plăcut tare mult și de atunci acesta este drumul meu”, spune Tatu care este dezinvoltă: „Împac tenisul cu școala, dar acum e un pic mai greu în clasa a 8-a”.

„Aici m-ați blocat! Nu sunt mare fan școală, știu că este necesară, dar tenisul este pe primul loc!”, este sinceră Alexia, cuncerită de stilul de joc al polnezei Iga Swiatek: „Îmi place tare mult cum stă pe picioare, foarte joc și cum se poziționează la minge”.

Exact același model din tenisul mondial îl are și Andreea Soare cu o adnotare, esențială:

„Serena Williams și apoi Iga Swiatek. Sunt agresive ca stil și sunt mereu cu pasul în teren. Vreau să îmi pun adversara în dificultate și numai așa o pot face dacă am și un serviciu deranjant dar sigur”, dezvoltă constănțeanca ajunsă la tenis trasă de sora ei mai mare.

Antrenorul ei nu ezită să identifice similitudini cu împrejurările în care și Simona Halep s-a apucat de tenis urmându-l, pe terenurile de tenis, pe fratele ei, Nicolae:

„Andreea s-a născut în ziua în care eu m-am apucat de antrenorat”, dezvăluie Andrei Baciu care a fost coleg și adversar cu fratele Simonei Halep în turneele juniorilor.

„Simona venea cu Nicolae la terenuri și bătea mingea la perete”, spune Baciu, căruia nu îi este teamă să spună cum s-a ambiționat să facă din Soare jucătoare de tenis: „O colegă antrenor de la Club Idu din Mamaia mi-a spus că bate tot ce înâlnește în cale. Am luat-o și la categoria ei. Făcea prăpad! M-am rugat, la rândul meu, de antrenorii cu fetițe de vârstă mai mare, dar m-au refuzat!” dezvăluie Baciu momentul care l-a ambiționat să riște totul cu talentul Andreei, susținută de un spital privat din Constanța, al cărui patron este pasionat de tenis.

„Mama este medic stomatolog, iar tatal meu e managerul unui lanț de hipermarketuri. Este greu cu tenisul și cartea, dar n-am ce face! Programul este foarte încărcat și este dificil să fii bun la ambele. Mă descurc, însă, foarte bine!”, precizează Andreea, preocupată și de școală.

„La 8 ani, Alexia a câștigat primul ei turneu organizat de Federația Română de Tenis și de atunci ea nu s-a mai oprit”, povestește Gabriel Caloian cum Alexia a ajuns să fie favorită principală la Wimbledon-ul junioarelor U 14.

„Este cap de serie numărul 1 pentru că ierarhia a fost stabilită în funcție de poziția Alexiei în clasamentul Tennis Europe”, punctează Caloian care nu uită să argumenteze: „În România nu există un copil care să aibă câștigate atâtea meciuri, turnee și trofee ca Andreea. Nu există decât alte două puștoaice în Europa care să aibă 6 turnee de 14, 3 de 16, unul de 18 ITF (n.r. Federația Internațională de Tenis)”, specifică Gabriel Caloian despre fetița din Buzău  al cărei forehand este teribil și înfricoșător pentru adversare. „Nu am scalat ceva ca reper al execuției, ci numai am particularizat calitățile ei la lovitura de dreapta”, spune antrenorul Alexiei, care pretinde că victoriile acesteia sunt în mare parte datorate științei tactice.

„Alexia nu a avut nici măcar un antrenament pe iarbă înainte să joace aici la Wimbledon. A venit luni dimineață, la orele 5 a ajuns acasă, la Buzău, de la lotul național din Italia. La orele 02.00 noaptea am plecat către Londra. Am ajuns la orele 07.30 la Londra, la 09.30 la hotel, la 10.00 eram la antrenament”, explică Caloian cum Alexia nu a avut nici măcar un somn de 8 ore până când să joace primul meci la All England Lawn Tennis Club.

„Părinții nu au treabă cu tenisul: mama are o casă de amanet iat tata este jandarm”, spune Alexia, care de la începutul anului are un grup de parteneri care finanțează tot ceea ce ține de performanța ei în tenis.

„Transelectrica este sponsorul principal și apoi câteva firme mai mici”, este recunoscătoare Tatu celor cărora le datorează șansa de a-și trăi visul.

Răzvan Bucur / Redactor
Editor la ProSport.ro din 2019. Absolvent al Facultății de Jurnalism, cu 7 ani de experiență în presa online la publicații precum Realitatea, Libertatea și Mediafax. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen