Viitoarele staruri ale tenisului au servit la Bucureşti. Sever Dron: “În România se mai cumpără meciuri, dar cu banii nu poţi ajunge în vârf”

2 feb 2014 1175 afişări Tenis
Viitoarele staruri ale tenisului au servit la Bucureşti. Sever Dron: “În România se mai cumpără meciuri, dar cu banii nu poţi ajunge în vârf” 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/12000509/16/bif0087.jpg
  • Săptămâna trecută, la Academia Sever Dron din Bucureşti (strada Gabriela Szabo, cartier Militari), a avut loc o competiţie la care au luat parte cei mai buni tenismeni cu vârsta de până la 12 ani din diverse ţări ale Europei: România, Franţa, Belarus, Finlanda, Ucraina, Marea Britanie sau Bulgaria.
  • Turneul de tenis s-a intitulat „Winter Cup”, fiind organizat de Sever Dron şi Marian Şotae, cel care a construit una din cele mai moderne baze sportive din Bucureşti, Complex Sportiv 2000.

25 Ianuarie. Pe străzile Bucureştiului domneşte o atmosferă demnă de filmele pentru Crăciun, în care îngheţul şi ninsoarea paralizează tot oraşul. N-ai crede că în acest decor nişte copii de 10-12 ani muncesc pentru visul lor, lovind mingea pe terenul de tenis. Atunci când intri în sală, deşi te afli pe un culoar care duce spre teren, vibraţia care se produce înăuntru şi zgomotul produs de contactul dintre rachete şi mingi îţi răsună în timpane. Paşii ne poartă spre locul acţiunii unde se antrenează două fetiţe de-o şchioapă. Puţin mai înalte decât fileul. Par să-şi dea viaţa alergând dintr-un colţ al terenului în altul ca într-o finală de juniori de la Autralian Open.

Chiar dacă pe tricourile lor scrie „Finlanda”, am putea paria că şi fetele îmbrăcate în echipamentele tricolore fac aceleaşi sacrificii.

Un moment impresionant a fost reprezentat de intonarea imnurilor de stat al echipelor prezente, în timp ce micile jucătoare defilau cu drapelul ţării lor.

România a pierdut în semifinale, dar locul nu mai contează, ci experienţa dobândită, de care ar fi mândru orice jucător din lume. Printre visurile copiilor de 12 ani l-am găsit şi pe Sever Dron, un om care poate povesti întâmplări cu Leconte şi Năstase, până la Halep şi Cîrstea, cu alte cuvinte, o enciclopedie de tenis. Pe lângă organizarea evenimentelor, fostul component al echipei de Cupa Davis a României a întreţinut şi atmosfera. Atunci când i-a înmânat microfonul antrenorului echipei Marii Britanii, pentru a spune jurământul de fair play, l-a întrebat pe acesta dacă ştie engleză. Apoi, a vorbit pentru ProSport despre tenisul juvenil:

«Mulţi francezi spun că aici avem câini maidanezi şi o problemă cu rromii. Vrem să le arătăm că nu e deloc aşa»!

Ce ne puteţi spune despre turneul pe care l-aţi organizat aici?
Noi suntem mândri că ni s-a oferit posibilitatea să organizăm acest turneu şi primul nostru obiectiv este să punem România la onoare, să arătăm tuturor că putem să facem rezultate bune şi la tenis. Eu vorbesc foarte mult de ţara mea în Franţa, fiind şi cetăţean francez, iar mulţi spun că aici avem câini maidanezi, ca avem o problemă cu rromii. Noi, prin acest turneu şi prin această bază, vrem să le arătăm că lucrurile nu stau deloc aşa. Aici au venit ţări ca Franţa şi Marea Britanie, iar reprezentanţii lor au rămas înmărmuriţi de ce se poate face la o bază sportivă: piscină, creşă, grădiniţă, sală de fitness şi toate condiţiile pe care le-am oferit.

«Ştiu că în România se cumpără meciuri, dar cu banii nu poţi ajunge în vârf»

Dacă un copil nu dispune de o situaţie financiară foarte bună, poate face tenis de performanţă?
Aici e cu dus şi întors. Banul nu-ţi aduce rezultate, ci munca pe brânci, talentul sau cineva care să se ocupe de tine. Dacă vii cu bani şi nu ai talent, nu poţi face niciodată performanţă, iar asta este greşeala multor părinţi care cred că banul aduce şi rezultatele. Dacă eşti bun, te ia federaţia în braţe mai târziu, câştigi selecţii, te duci în diverse locuri şi intri în circuit. Dacă nu eşti bun, nu te bagă nimeni în seamă şi atunci rămâi cu banii. Chiar dacă ştiu că prin România se mai cumpără meciuri, n-ai nicio şansă să ajungi în vârf prin aceste metode. O rachetă şi un echipament nu sunt foarte scumpe, n-ai nevoie de un termobag din acela ca al lui Djokovic. Unii le poartă doar de fiţe, dar dacă vezi un copil cu o rachetă într-o pungă sau un sac, eşti mai sigur că acel tânăr iubeşte tenisul şi vrea să realizeze mai mult.

«În Franţa se găsesc 1.200.000 de jucători de tenis»

Cunoaşteţi tenisul din Hexagon la fel de bine ca pe cel din România. Care este secretul francezilor?
Secretul francezilor stă în organizare, pe lângă faptul că au foarte mulţi jucători. Niciun tenismen din Franţa nu joacă fără licenţă la federaţie, care costă 15-20 de euro. Numărul celor care joacă tenis cu licenţă atinge 1.200.000. Federaţia lor este organizată în 36 de ligi, care la rândul lor au în componenţă 4-5 departamente. Pe de altă parte, ei deţin singurul turneu de Grand Slam din lume care este organizat de federaţie, Roland Garros, spre deosebire de celelalte care sunt vândute sponsorilor. Cu acei bani care provin de la turneul parizian, francezii investesc în tineri, în echipele de club, de ligă şi în structurile naţionale.

«Pentru România trebuie să vii în patru labe şi să joci» !

Aţi antrenat selecţionata de Fed Cup a României. Cum aţi descrie acea experienţă?
Am fost foarte mândru când m-au numit antrenor la Cupa Federaţiei şi cred că n-am dezamăgit, ţinând cont că am construit un proiect important, agreat de federaţie şi de fete. Din păcate, n-am avut şansa să am la dispoziţie cea mai bună echipă. Am avut-o pe Begu, extraordinară, Halep, extraordinară şi Mihaela Buzărnescu, extraordinară! Însă, Sorana Cîrstea n-a putut veni, fiind prinsă în programul ei de sponsoring, n-a participat nici Niculescu şi nici Dulgheru, care se accidentase.

Apropo de Sorana, ce spuneţi despre jucătorii care refuză să vină la echipele de Fed Cup şi Cupa Davis, din diverse motive?
Sorana avea alt program şi vrea să meargă la un anumit turneu. Ea şi sponsorii ei au considerat că dacă vin la meciul de Fed Cup, n-ar fi prea bine pentru pregătirea ei. Mulţi poate mă vor acuza pentru ce spun acum, dar pentru România trebuie să vii în patru labe şi să joci! Aşa stăteau lucrurile pe vremea noastră şi cât erau ei de Ţiriac sau Năstase, ne aflam cu toţii pe brânci, acolo. În momentul de faţă se pare că joci pentru România doar dacă primeşti bani. Nimeni nu poate să spună că se identifică cu Davis Cup, nici eu, nici Năstase, nici Djokovic, nici Nadal. Cupa Davis a făcut mari aceşti jucători şi nu invers, să nu uităm că Djokovic şi-a dat viaţa pe teren, McEnroe, Becker, Borg, Nadal, de asemenea.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.