US Open 2019 în 7 repere: ziua a 5-a. Noul Kyrgios vine din Rusia: se luptă cu crampele și le-a arătat mijlociul fanilor: „Cu cât huiduiți mai tare, cu atât voi câștiga mai mult”. Federer a scos mănușile: „Am auzit rahatul ăsta atât de des”. Serena sfredelește ca hitul lui Prince

US Open 2019 în 7 repere: ziua a 5-a. Noul Kyrgios vine din Rusia: se luptă cu crampele și le-a arătat mijlociul fanilor:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ziua a cincea de întreceri a stabilit primele patru optimi de finală pe tablourile de simplu feminin și masculin. Marile surprize, de magnitudinea victoriilor lui Taylor Townsend și a Andreei Petkovic în fața favoritelor 4 și 6 – Halep și Kvitova, au lipsit vineri, însă tenisul a primit câteva confirmări, în condițiile în care Roger Federer și Serena Williams au reușit să arate o altă față comparativ cu primele tururi, semnând victorii categorice în turul trei.

ProSport vă prezintă reperele zilei a 5-a la Flushing Meadows:

1. Favoriții cedează o secțiune întreagă de tablou la US Open 2019: minune pentru Dimitrov și supriză de proporții produsă de Alex De Minaur

Un lucru ce pare la ordinea zile la feminin șochează la masculin. Pentru prima dată din 2001 încoace, de când US Open-ul a trecut la un sistem cu 32 de capi de serie în loc de 16, numărul favoriților eliminați în primele două tururi a fost mai mare decât cel al celor ajunși în runda a treia (17-15). După rezultatele de vineri, știm deja că un sportiv din afara listei capilor de serie va faca pasul în sferturi, pe o secțiune de tablou curățată parcă cu înălbitorul.

Australianul Alex De Minaur l-a învins pe finalistul din 2014, Kei Nishikori, 6-2, 6-4, 2-6, 6-3, iar mai departe se va duela cu Grigor Dimitrov, calificat pentru a treia oară în carieră în săptămâna a doua la New York – prima dată după 2016, după o victorie 7-6, 7-6(8), 6-2 în fața lucky-loser-ului Majchrzak, după un meci în care a salvat 6 din 7 mingi de break avute – lucru de pus cu adevărat în ramă! Fanii bulgarului își fac și cruce, probabil, având în vedere faptul că Grisha a fost mai ceva ca Sascha Zverev când vine vorba de a închide meciuri cu 3-0 în Grand Slam-uri: aceasta este a doua sa victorie în minimum de seturi începând cu Roland Garros 2018!

2. „Purple Reign”: Serena Williams este mai mult decât OK

Inspirați de evergreen-ul lui Prince, „Purple Red”, dar și de rochița violet de zi afișată în premieră de Serena Williams la US Open 2019, reprezentanții WTA au titrat „Purple Reign”, după un meci dominat autoritar de americanca de șase ori campioană la New York. Serena s-a impus 6-3, 6-2, cu o serie de șapte game-uri consecutive incluse. Williams, aflată încă în căutarea titlului de Mare Șlem cu numărul 24, care să egaleze recordul absolut deținut de Margaret Court, a lovit monstruos, la un total de 20 de lovituri câștigătoare greșind neforțat de doar 8 ori din raliu, restul până la 15 fiind duble greșeli.

Williams este acum la egalitate cu Federer, pentru a 18-a oară în optimi la Grand Slam-ul de casă, Karolina Muchova, locul 44 în clasamentul mondial neamenințându-i vreun moment victoria în cele 74 de minute de joc. Geografic, Serena nu schimbă prea mult pentru turul următor, urmând să o înfrunte pe croata Petra Martic (cap de serie 22), autoarea unei surprize, vineri, în fața letonei Anastasija Sevastova.

3. Atenție, s-a enervat Maestrul! „Am auzit rahatul ăsta atât de des!”

Organizatorii de la US Open au avut de luat decizii dificle legate de programarea meciurilor după ce majoritatea partidelor din turul doi, de miercuri, au fost amânate din cauza ploii pentru joi – o problemă mare de tot pentru jucătorii din ATP obligați să joace astfel în zile consecutive după sistemul 3 din 5. Britanicul Dan Evans, tranșat cu bisturiul în doar 80 de minute de Federer, a făcut gură după meci, spunând că nu a fost corect să fie pus să joace la prima oră, fără timp de odihnă, în fața unui adversar care jucase până atunci de două ori în nocturnă.

Roger Federer a lăsat eleganța deoparte pentru câteva zeci de secunde și a tunat: „Am auzit rahatul ăsta atât de des. Să vă intre bine în cap – nu este vorba că Roger a cerut și Roger a primit. Da, am spus că este mai frumos să joci pe lumină, dar nu îmi amintesc să fi cerut să joc astăzi la prima oră!

Fanii elvețianului s-au liniștit însă după micile poticniri din duelurile cu Sumit Nagal și Damir Dzumhur, în care Federer s-a surprins în primul rând pe el cu cele peste 20 de greșeli acumulate pe set. Mister Perfect a închis setul doi fără punct pierdut pe serviciu (100% puncte câștigate pe primul, dar și pe al doilea), apropiindu-și victoria și un duel în optimi cu David Goffin după un sec 6-2, 6-2, 6-1.

Proporțiile anihilării: 48 lovituri câștigătoare pentru Federer / 7 Evans, 10-0 raportul așilor, 79% față de 57% la prime servicii returnate, 80% față de 41% puncte câștigate în întreaga partidă pe primul serviciu.

4. Ziua normalității: Svitolina și Keys și-au învins conaționalele și se reîntâlnesc la USOpen

Au fost la modă duelurile între conaționale la US Open (da, încă ne doare că nu trecem și România pe listă, cu un Halep – Cîrstea, din cauza lui Taylor Townsend). Dacă Mladenovic s-a frânt inexplicabil în fața Fionei Ferro, executată mai apoi fără drept de apel, în turul trei, vineri, de Qiang Wang (7-6/1, 6-3), Madison Keys și Elina Svitolina au urmat rețeta adoptată la această ediție de Aryna Sabalenka (victorie în fața mai slab clasatei Azarenka).

Keys, favorită 10, a trecut în 80 minute de Sofia Kenin, 6-3, 7-5, iar Svitolina (favorită 5) a fugit repede spre camera de hotel, după un meci de doar 54 de minute cu Yastremska (6-2, 6-0). Cele două se vor înfrunta în meci direct în optimi. Lucrurile stau cam așa: Svitolina a câștigat anul acesta, în Australia, ultimul meci direct, dar Keys are amintiri plăcute din 2017, când, în drumul său spre finală, o învingea la limită pe Elina, în aceeași fază a optimilor!

5. Blockbuster în optimi: omul care i-a suflat un titlu la New York lui Djokovic în 2016 îi dă din nou replica. Sârbul a lămurit problema cu durerile la umăr

Novak Djokovic a făcut lumea tenisului să vorbească despre el cu părere de rău pentru ghinionul său. Sârbul anunța melo-dramatic că a avut gânduri serioase de a se retrage în timpul partidei din turul doi. Continuarea? Un meci perfect în fața americanului Kudla, un big hitter care însă, cu loviturile sale drepte nu a avut nicio șansă în fața celui ce a pus din nou mantaua de Djokominator. Trei seturi, închise de Djokovic la 3, 4 și 2, au lămurit cum stă treaba cu problemele la umăr ale liderului mondial, cu 7 din 7 mingi de break salvate. Singurul aspect care a lăsat să picure un pic de sudoare – 8 duble greșeli, venite parcă din amintirea meciului anterior.

Sârbul va avea însă parte de un adversar de alt calibru în optimi: Stan Wawrinka, ajuns pentru a doua oară în săptămâna a doua a unui Slam în acest sezon, după Roland Garros. Campionul din 2016 nu a avut nici cea mai grea misiune, dar nici cea mai ușoară misiune în fața veteranului italian Paolo Lorenzi – 6-4, 7-6(9), 7-6 (4).

Despre duelul din optimi vă spunem un singur lucru: Wawrinka a câștigat ultimul meci direct chiar la New York, în 2016, în finală. Stan l-a costat deja pe sârb două titluri de Mare Șlem (finala de la Roland Garros din 2015 și US Open 2016), iar Djokovic nu se simte prea confortabil, deși are 19-5 totalul la „directe”. Este însă 2-2 în cele mai recente patru dispute directe, iar Wawrinka pare capabil să fie spinul din coasta dictatorului.

6. Karolina Pliskova era s-o comită

După un prim set-bliț, luat cu 6-1 în fața unei adversare care s-a plâns de dureri la braț, la genunchi și la spate, Pliskova a reușit… să joace peste două ore pentru a trece de tunisianca Ons Jabeur, 6-1, 4-6, 6-4. „Nu e plăcut, dar am câștigat. Nici nu știu dacă ea realizează ce joacă!”, a spus Pliskova la finalul unui meci pe care l-a descris într-un singur cuvânt – ciudat!

Jabeur a trecut 49 de lovituri câștigătoare pe lângă favorita trei a turneului, însă, Karolina a supraviețuit pentru a se duela mai departe cu Joahnna Konta (cap de serie 16).

7. Jumătatea superioară a tabloului masculin avea nevoie de un „bad-boy” și l-a găsit pe Daniil Medvedev!

Rusul Medvedev, jucătorul lunii august în ATP cu trofeu la Cincinnati și finală la Rogers Cup, adoptă rețeta lui Nick Kyrgios.

A smuls prosopul violent din mâna unui copil de mingi, apoi a aruncat cu racheta spre arbitrul de scaun când acesta i-a dat avertisment. Huiduielilor din tribună le-a răspuns cu degetul mijlociu, proiectat pe ecran – lucru care nu i-a adus totuși avertisment pentru că, a explicat arbitrul Dumusois, acesta nu a putut vedea LIVE incidentul.

La finalul unui meci în care rusul a suferit din nou din cauza crampelor și a efortului acumulat în ultimele săptămâni, după 7-6(1), 4-6, 7-6(7), 6-4 în fața lui Feliciano Lopez, rusul de pe locul 5 ATP li s-a adresat ironic spectatorilor. „Pot să spun că vă mulțumesc. Dacă nu ați fi fost aici, probabil aș fi pierdut acest meci. Eram foarte obosit, aveam crampe, a fost foarte greu pentru mine să joc azi. Vreau ca toți să știți că am câștigat datorită vouă. Singurul lucru pe care îl pot spune este că energia pe care mi-o dați acum îmi va fi probabil suficientă pentru următoarele mele 5 meciuri. Cu cât faceți mai mult asta (n.r. – huiduți), cu atât voi câștiga mai mult”, a spus Medvedev pe un ton ironic.

Primele patru optimi la US Open 2019, simplu feminin (jumătatea inferioară de tablou):

  • Elina Svitolina (#5) – Madison Keys (#10)
  • Johanna Konta (#16) – Karolina Pliskova (#3)
  • Serena Williams (#8) – Petra Martic (#22)
  • Qiang Wang (#18) – Ashleigh Barty (#2)

Primele patru optimi la US Open 2019, simplu masculin (jumătatea superioară de tablou):

  • Novak Djokovic (#1) – Stan Wawrinka (#23)
  • Dominik Koepfer – Daniil Medvedev (#5)
  • Roger Federer (#3) – David Goffin (#15)
  • Grigor Dimitrov – Alex De Minaur
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare.
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Victorie ISTORICĂ pentru România. Europa a spus Da: Suntem aici pentru a sărbători
Victorie ISTORICĂ pentru România. Europa a spus Da: Suntem aici pentru a sărbători
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…