Turneul Campionilor | „Grisha” e mare, acum: Dimitrov a câștigat cel mai important trofeu al carierei și a pus punct sezonului în circuitul ATP, după ce l-a învins a doua oară pe Goffin la Londra. Filmul finalei, pas cu pas | VIDEO

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 19 Nov. 2017, 23:20 Actualizat: 20 Nov. 2017, 01:25 Tenis
 • Grigor Dimitrov (6 ATP) a câștigat Nitto ATP Finals, în fața lui David Goffin (8 ATP). Bulgarul a închis competiția neînvins, după un al doilea succes în fața belgianului în O2 Arena.

Sezonul surprizelor în tenisul masculin s-a încheiat, duminică, cu victoria bulgarului Grigor Dimitrov în fața fantasticului David Goffin, cel care la Londra i-a învins și pe Nadal, și pe Federer, supra-oamenii care împart primele două poziții în clasamentul ATP, dar și victoriile în turneele de Mare Șlem pe 2017. Dacă timp de nouă luni, întreaga planetă s-a minunat de revenirea celor doi rivali istorici pe culmea sportului alb, noiembrie a adus un alt tip de surprize. Anul cu cel mai bărân „year-end number one” din istoria circuitului se încheie cu un triumf al generației ’90 – o promisiune în plus pentru 2018. Dimitrov împlinește în final așteptările, câștigă un titlu care îl pune într-o companie selectă și scutură de tot eticheta de „baby”. „Grisha” e mare, s-a făcut mare, a luat chiar și examenul de absolvire.

22:55 Dimitrov încheie anul pe poziția a treia, ridică într-o mână, ca pe un fulg impunătorul trofeu.

„Aceasta este una dintre cele mai bune săptămâni pe care le-am avut vreodată. A fost fantastic. Nu am cuvinte. A fost o onoare uriașă să pot juca aici”.
Grigor Dimitrov

Bulgarul a câștigat trei meciuri împotriva jucătorilor de top 10 în prima săptămână a sezonului, la Brisbane, timp de zece luni a adunat un palmares de 0-5, acum încheie cu 5-0 ultima săptămână oficială de concurs.


22:45 GRIGOR DIMITROV a CÂȘTIGAT Turneul Campionilor, 7-5, 4-6, 6-3 în fața lui David Goffin. Bulgarul se prăbușește pe teren, și plânge, și sare. A valorificat a cincea minge de meci în fața lui Goffin, după exact două ore și jumătate de joc și va ridica deasupra capului trofeul de 10 kilograme câștigat, de-a lungul anilor, de Năstase, Borg, Lendl, Hewitt, Federer și Agassi.

Goffin a greșit copilărește din preajma fileului, într-un moment în care Grisha era de învins, însă asta nu știrbește cu nimic frumusețea unei finale altfel, dar intensă.


22:38 Goffin rezistă: atacă la fileu, iar Dimitrov face spectacol – cu lob, cu passing – și ajunge la trei mingi de meci. Belgianul se agață, mai găselte un as, anulează trei mingi consecutive de titlu ale bulgarului  și îl obligă pe „Grisha” să închidă meciul pe serviciu.


22:35 La un game de trofeul carierei. Cu o atingere lină la voleu, Dimitrov pune punct game-ului pe serviciu: a confirmat break-ul fără emoții.


22:32 Break Dimitrov! 4-2. Reverul lui David Goffin clachează și îi oferă break lui Grigor Dimitrov.


22:25 Dimitrov are, din nou, avantaj la schimbul de terenuri, după un prim joc adjudecat la zero în decisiv. 3-2. Au fost cinci mingi de break în acest set. Dar echilibrul atârnă de un fir de ață.


22:20 Goffin impresionează prin viteza de deplasare, prin felul în care reușește să ajungă la mingile lui Grigor Dimitrov, chiar și atunci când fielul intervine. 2-2


22:11 Goffin își apără și el serviciul în debut de set doi! Este 1-1 după 16 minute de luptă. Dimitrov a oferit faza meciului, obținând minge de break de la pământ: pus la fugă de Goffin, bulgarul trimite puternic, cade, dar David nu poate ajunge mingea.


22:05 Tribuna este în delir! Un game de zece minute deschide setul decisiv: Dimitrov a salvat patru mingi de break, Goffin a ajuns la 17 lovituri câștigătoare trimise cu forehandul și nu oprește numărătoarea. Dramatismul este la cote maxime, la fel și spectacolul. Că doar e seara de gală a ATP-ului.


21:53 SET GOFFIN, 6-4, și AVEM DECISIV! Belgianul începe game-ul cu serviciu-voleu și închide cu o dreaptă năprasnică, care îl întinde pe Dimitrov, fără să îi dea șansa de a retrimite în teren. Statistica lui David este impresionantă – 16 lovituri câștigătoare și doar 6 erori neforțate. De partea cealaltă, Dimitrov are raport negativ – 7 winners, 9 UEs.


21:51 David Goffin va servi pentru câștigarea setului doi și decisiv. Nu a avut șansa aceasta în primul set, deși a avut de două ori avantaj de un break.


21:43 Break, Goffin! Dimitrov se pune în dificultate cu dublă greșeală, iar călăul lui Federer își scoate loviturile de atac din coșulețul magic. 4-3 în setul doi.


21:40 Goffin salvează o primă minge de break în setul doi, cu o diagonală la care Lahyani se grăbește să întoarcă decizia din scaun, iar jucătorii ridică mâna în același timp pentru a cere reluarea video. Arbitrul de scaun a avut dreptate, mingea belgianului a fost bună, iar de acolo, game-ul ajunge rapid în contul lui David. 3-3.


21:25 Două game-uri albe dau start setului doi, apoi Dimitrov are de muncit și de depășit o egalitate pentru a pune pe tabelă scorul de 2-1. Încheie cu as și este în siguranță, pentru moment.


21:10 SET DIMITROV! 4 mingi de set, ‘come and gone’ pentru Dimitrov, a cincea a fost cu noroc! Prima dată, returul său este lipsit de vlagă. A doua oară – dreapta lui Goffin este furioasă și imparabilă. Dar, la egalitate, Goffin se încurcă la fileu, trimite afaraă și vine a treia minge de set pentru bulgar. nici aceasta nu este cu noroc, pentru că micuțul belgian servește inteligent și foarte eficient. Până și Dani Vallverdu lovește cu pumnul în peretele tribunei. Vine a patra minge de set, pe o nouă eroare frustrantă a lui Goffin – Dimitrov ratează ținta. ce mai urmează? Dublă greșeală la minge de 6-6 pentru David. Goffin, nu David-ul pe care stă cu ochii această fană, care mărturisește că îl privește, de pe partea cealaltă a tribunei, pe Beckham…

A cincea minge de set este valorificată de „Grisha’, la 59 de minute de la primul serviciu trimis în meci. 7-5, alimentat de 6 lovituri câștigătoare. Goffin a avut 14 ‘winners’, dar și mai multe greșeli neforțate – 20, față de 14 ale bulgarului.


21:03 Dimitrov și-a asigurat tiebreak-ul, spre mulțumirea fanilor din tribună. 6-5.


21:00 Dimitrov începe cu punct pe retur, însă Goffin este la datorie. Apără serviciul și trimite manșa în prelungiri, egalând la 5.

Iar cu puncte precum cel de mai joc, până și Căpitanul Jean Luc Picard, al navei Enterprise, este mulțumit.


20:56 Dimitrov preia, în premieră, conducerea în finală, 5-4. Erorile și-au făcut loc în jocul lui Goffin, returul îi scapă afară, iar Grisha este aplaudat și încurajat zgomotos de tribună.


20:51 Goffin, jucătorul mai agresiv, pierde avantajul break-ului. După ce revine de la 0-30, grație combinației rar întâlnite în tenisul actual, serviciu-voleu, belgianul face o dublă greșeală la 30-30, apoi dreapta îl trădează, iar Dimitrov egalează scorul în manșa întâi. 4-4


20:46 Dimitrov rămâne în urmă în ceea ce privește procentajele pe serviciu, dar chiar și așa, cu frecvență la prima minge de 50%, a pus stăpânire pe game-urile proprii. Și-a câștigat lansarea la 15 și se apropie de tabelă, 3-4,


20:35 Primul game câștigat pe serviciu este adjudecat, după 19 minute de la start, de David Goffin. 3-1


20:30 Al treilea break consecutiv în start de finalăȘ Goffin are 2-1. Dublă greșeală pentru Dimitrov, probleme cu un fan prea ocupat cu imortalizarea mometului de gală pentru a realiza că nu este permisă fotografierea cu bliț, o demonstrație de eficiență cu dreapta pentru Goffin. Brusc, sunt trei mingi de break consecutive pentru David. Dimitrov le anulează pe primele două, însă atacă hazardat pe a treia minge, iar Goffin găsește o diagonală perfectă, cu care îl trece pe bulgar.


20:25 Re-break. Game luat în oglindă de Dimitrov în fața lui Goffin, la a doua oportunitate de break. Bulgarul rezistă atacului pe rever și echilibrează scorul partidei. Belgianul a rever de două ori pe rever în final de game. 1-1.


20:17 Dimitrov deschide partida la serviciu, însă Goffin are primul cuvânt, cu un winner clar. Tot belgianul este cel care schimbă primul cifra pe tabelă, grație unui retur decisiv trimis cu apăsat cu dreapta. Belgianul are break și 1-0.


20:15 În primă fază, tribuna ține cu Dimitrov.


20:00 Ultima finală pe 2017 din tenis. DG sau GD? Dimitrov versus Goffin. Este „time to say goodbye” cu o partidă inedită.


Turneul Campionilor are parte, în 2017, de cea mai surprinzătoare finală din 1976 până în prezent. Meciul de titlu se dispută, în premieră, între doi sportivi născuți după 1990, între doi tenismeni care au în față cel mai important titlu al carierei și între sportivi care, deși au fost mereu complimentați pentru talentul lor, nu au reușit niciodată să meargă până la final. Grigor Dimitrov și David Goffin reeditează duelul din grupă, un adevărat ‘mismatch’ în care belgianul parcă a uitat să intre pe teren. Dimitrov s-a impus cu 6-0, 6-2, în 75 de minute, câștigând primele nouă game-uri ale meciului.

Locul și importanța Turneului Campionilor în tenisul modern rămân în dezbatere. Sunt destule argumente pentru cei care afirmă că este cel mai puternic concurs al anului, în condițiile în care cei mai buni 8 jucători de tenis ai lumii se duelează între ei, într-o serie de 15 meciuri înghesuite într-o săptămână. Sunt însă și argumente împotriva acestei afirmații: turneele de Mare Șlem rămân punctul de referință în sezon, mizele principale și cele care asigură aura campionilor. De cele mai multe ori, așa cum s-a întâmplat de altfel și în 2016, și în 2017, jucătorii ajung obosiți sau accidentați la Turneul Campionilor, astfel încât „rezervele” intră pe parcurs în grupe, în mod constant. Mai mult, în istoria recentă, luând ca reper anul 2000, când competiția a devenit „Tennis Masters Cup” – până în 2009, când a devenit „ATP World Tour Finals” și, în 2017 „ATP Finals”, între cele șase victorii ale lui Federer și cinci ale lui Djokovic regăsim și câte un titlu pentru Nikolai Davydenko (2009, doar triplu semifinalist la turneele de Mare Șlem), și unul pentru David Nalbandian (în 2005, la trei ani distanță de la singura sa finală de Grand Slam disputată). Mai mult, rusul care la un moment dat era top 5 ATP și nu avea sponsor tehnic, a jucat finale consecutive la Turneul Campionilor (2008 și 2009), James Blake – un american care nu a trecut niciodată de sferturi la un Grand Slam și nici nu a fost mai sus de locul 4 ATP – a jucat finala în 2006, iar Sebastien Grosjean (patru semifinale la turneele de Mare Șlem) a fost finalist în 2001.

Dintre finalele surprinzătoare pe care tenisul masculin le-a văzut la Turneul Campionilor, de la primul concurs care a folosit conceptul de „finală a sezonului”, în 1970, se remarcă:

 • 1973 – Ilie Năstase – Tom Okker. Românul, fost număr unu mondial, câștiga al treilea său trofeu în fața olandezului care jucase singura sa finală de Grand Slam la simplu în 1968, la US Open. Culmea, în 1973 Okker câștiga Roland Garros-ul, dar la dublu.
 • 1976 – Turneul Campionilor a fost câștigat, de-a lungul anilor, de doi spanioli. Niciodată însă de cei mai de succes tenismeni dați de Peninsula Iberică – Manolo Santana sau Rafael Nadal. În 1976, Manuel Orantes, campion în 1975 la US Open, învingea în finală un cvasi-necunoscut polonez, Wojtek Fibak – care nu a a fost niciodată mai sus de locul 10 ATP și nu a trecut niciodată de sferturi în turneele de Mare Șlem. Și Fibak, ca și Okker, are rezultate mai bune la dublu în carieră – locul 2 ATP și un titlu la Australian Open, în 1978.
 • 1979 – Bjorn Borg l-a învins în finală pe americanul Vitas Gerulaitis. Vă este mai familiar cântărețul Rusiei, Vitas? Este posibil. Vitas al tenisului a câștigat în 1977 Australian Open-ul și a urcat până pe poziția a 3-a ATP în cariera sa. Americanul a revenit în finala Turneului Campionilor în 1981, când a fost învins de Ivan Lendl.
 • 1998 Când doi spanioli joacă, indoor, pe hard, finala Turneului Campionilor – nu poate fi decât „surpriză”. La Hanover, Àlex Corretja l-a învins în cinci seturi pe Carlos Moya. A fost, practic, reeditarea finalei din acel an de la Roland Garros.
 • 2001 – Hewitt – Grosjean. Francezul nu a jucat niciodată o finală de Grand Slam, are însă patru semifinale la cele mai importante patru turnee din tenis.
 • 2002 – Hewitt – Ferrero. Spaniolul nu câștigase încă Roland Garros-ul, nu jucase nici măcar finala de la US Open (2003).
 • 2005 – Nalbandian îl învinge pe Roger Federer, la finalul unui sezon în care jucase trei sferturi de finală în turneele de Mare Șlem. Argentinianul jucase finală la Wimbledon în 2002, semifinală la US Open în 2003 și la Roland Garros în 2004.
 • 2006 – Federer – James Blake. Americanul nu a trecut niciodată de sferturi la un Grand Slam.
 • 2009 – Davydenko – Del Potro – ultima finală a Turneului Campionilor fără un reprezentant al „Big 4” la start.
 • 2011 – Federer – Tsonga – ultima finală a Turneului Campionilor în care a fost ‘spart’ monopolul „Big 4”.

Dimitrov și Goffin, campioni, dar nu în capul listei

În 2017, titlul la ATP Finals va fi câștigat de un jucător care nu are titlu de Mare Șlem în palmares, care nu a fost niciodată pe podiumul clasamentului ATP și care, nu prinde topul celor mai titrați campioni ai anului (Federer are 7 titluri, Nadal – 6. Sascha Zverev – 5, Tsonga 4, Pouille și Sock câte 3 ca și Dimitrov, iar Goffin este unul dintre cei șapte jucători cu 2 titluri ATP în 2017).

Dimitrov versus Goffin, bis: ei sunt ultimii mohicani pe baricade

Trebuie spus și faptul că, pentru Goffin, acesta nu va fi ultimul meci al sezonului. David va conduce echipa Belgiei în finala împotriva Franței lui Jo Wilfred Tsonga, la finalul săptămânii viitoare, la Lille.

Dimitrov domină palmaresul direct cu Goffin: 4-1 în partide ATP, 7-1 la toate nivelurile

„Obiectivul meu a fost să termin anul în Top 10. Acum, voi fi pe 3. Este o recompensă fantastică. Pentru asta am muncit. Este un punct de plecare excelent pentru pauza competițională și pentru viitorul sezon. David i-a învins pe Rafa și pe Roger, deci presupun că are încrederea la cote incredibile. Dar eu nu mă voi concentra pe acest aspect. Mă interesează jocul meu. Nu va fi la fel ca în grupe, este alt meci, altă miză, alt nivel”,
Grigor Dimitrov

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 19 Nov. 2017, 23:20 Actualizat: 20 Nov. 2017, 01:25 Tenis
Pe aceeași temă
Gina Pistol, nud pe marginea piscinei! Pozele pe care Smiley le-ar vrea șterse
Gina Pistol, nud pe marginea piscinei! Pozele pe care Smiley le-ar vrea șterse
VIDEO Imagini şocante. Bărbat lovit de o maşină, la câţiva metri de o autospecială care nu intervine
VIDEO Imagini şocante. Bărbat lovit de o maşină, la câţiva metri de o autospecială care nu intervine
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Cifrele care explica DEZASTRUL de la Barcelona! Cate mingi au pierdut catalanii in meciul cu Bayern! Cifra HORROR pentru Messi
Cifrele care explica DEZASTRUL de la Barcelona! Cate mingi au pierdut catalanii in meciul cu Bayern! Cifra HORROR pentru ...
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
Klaus Iohannis, cu altă femeie la Constanţa! Cine e bruneta superbă! Oamenii au făcut ochii mari când au văzut cât de bine arată
Klaus Iohannis, cu altă femeie la Constanţa! Cine e bruneta superbă! Oamenii au făcut ochii mari când au văzut cât ...
VIDEO Reglare de conturi în stil mafiot: „Tati, ne omoară!“ Ce a păţit salvatorul unei fete forţate să se prostitueze
VIDEO Reglare de conturi în stil mafiot: „Tati, ne omoară!“ Ce a păţit salvatorul unei fete forţate să se prostitueze
Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni NU a murit de coronavirus, ci de...'
Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni NU a murit de coronavirus, ci de...'
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Știrea zilei! Descoperirea care răstoarnă tot ce se știa despre COVID-19. Specialiștii spun ce pățesc copiii
Știrea zilei! Descoperirea care răstoarnă tot ce se știa despre COVID-19. Specialiștii spun ce pățesc copiii
Becali a fost arestat după ce s-a bătut cu poliția! Ce s-a întâmplat, de fapt: ”Eram șapte și...”
Becali a fost arestat după ce s-a bătut cu poliția! Ce s-a întâmplat, de fapt: ”Eram șapte și...”
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. Nici bogaţii nu se pot ascunde
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. ...
Alimentul preferat al românilor este cel mai nociv pentru ficat. Topul mâncărurilor ce pot duce la ciroză
Alimentul preferat al românilor este cel mai nociv pentru ficat. Topul mâncărurilor ce pot duce la ciroză
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
Un istoric aruncă bomba: Nu trăim în 2020, ci în 1723! Iată ce s-ar fi întâmplat cu 300 de ani de istorie
Un istoric aruncă bomba: Nu trăim în 2020, ci în 1723! Iată ce s-ar fi întâmplat cu 300 de ani de istorie
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Dan Alexa o face praf pe Anamaria Prodan, la un an după ce impresara l-a pălmuit
Dan Alexa o face praf pe Anamaria Prodan, la un an după ce impresara l-a pălmuit
Poze fierbinți cu cele mai mari silicoane din România! Vedete fără sutien! Mihaela Rădulescu şi Carmen Brumă sunt în top!
Poze fierbinți cu cele mai mari silicoane din România! Vedete fără sutien! Mihaela Rădulescu şi Carmen Brumă sunt ...
Ultimă oră! Soția celui mai dorit cântăreț este însărcinată pentru a treia oară! Cum au făcut cei doi anunțul
Ultimă oră! Soția celui mai dorit cântăreț este însărcinată pentru a treia oară! Cum au făcut cei doi anunțul
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu ...
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat numele și l-au aplaudat / PAPARAZZI
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat ...
Gabriela Cristea s-a trezit dimineață arătând așa! Fanii au fost îngroziți
Gabriela Cristea s-a trezit dimineață arătând așa! Fanii au fost îngroziți
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
99% dintre șoferi habar nu au ce înseamnă acest indicator rutier
99% dintre șoferi habar nu au ce înseamnă acest indicator rutier
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers în chiloții ăia'
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers ...
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul