Turneul Campioanelor, tragerea la sorți | Grupă teribilă pentru Halep. Simona debutează duminică, împotriva Flaviei Pennetta

Turneul Campioanelor, tragerea la sorți | Grupă teribilă pentru Halep. Simona debutează duminică, împotriva Flaviei Pennetta
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Ediția cu numărul 45 a Turneului Campioanelor este o afacere sută la sută europeană, pentru prima dată după 2006, în condițiile în care Serena Williams – lider mondial și câștigătoare a trei dintre cele patru turnee de Mare Șlem ale lui 2015 – a pus punct sezonului său după US Open, pentru a se reface fizic și emoțional după un an în care a concurat accidentată.
  • Grupa Simonei Halep la Turneul Campioanelor: Radwanska, Pennetta, Șarapova
  • Simona Halep (2 WTA) este astfel principala favorită a competiției rezervate celor mai bune opt sportive ale sezonului în circuitul WTA. În total, șapte țări de pe „bătrânul continent” sunt reprezentante la Singapore, Cehia fiind singurul stat care trimite în luptă două tenismene: Petra Kvitova și Lucie Safarova.
  • Halep va debuta împotriva câștigătoarei de la US Open, Flavia Pennetta. Meciul e programat duminică, de la 09:00, ora României

UPDATE Organizatorii Turneului Campioanelor au decis programul meciurilor din faza grupelor. Simona Halep va debuta împotriva italiencei Flavia Pennetta, câștigătoarea US Open din acest an. Meciul va avea loc duminică, de la ora 09:00 (ora României).

Pennetta o conduce pe Halep cu 4-1 în confruntările directe, ultima victorie venind chiar la US Open, în semifinale. Italianca s-a impus cu 6-1, 6-3, iar ulterior a câștigat și trofeul, după o victorie în fața conaționalei Roberta Vinci.

Singura victorie a Simonei Halep a venit în acest an, la Miami, când a învins-o pe Pennetta în optimi, scor 6-3, 7-5.

Programul primelor două zile de la Turneul Campioanelor

Duminică, 25 octombrie

09:00 Halep – Pennetta
13:30 Șarapova – Radwanska

Luni, 26 octombrie

13:00 Muguruza – Safarova
După 14:30 Kvitova – Kerber

Meciurile de la Turneul Campioanelor sunt transmise în direct de Digi Sport și Dolce Sport, putând fi urmărite în format LIVE BLOG pe ProSport.


Simona Halep și-a aflat vineri la prânz adversarele de la Turneul Campioanelor, competiție ce se va desfășuta în Singapore, în perioada 25 octombrie – 1 noiembrie. Jucătoarea din Constanța face parte din Grupa Roșie și le va avea ca adversare pe Maria Șarapova, Aga Radwanska și Flavia Pennetta. În Grupa Albă, dominată de favorita 2, Garbine Muguruza, au ajuns Petra Kvitova, Angelique Kerber și Lucie Safarova.

Simona Halep are, pe hârtie, o grupă teribilă la Turneul Campioanelor: toate adversarele în fața cărora avea avantaj la capitolul întâlniri directe (opt victorii și o singură înfrângere în total) au fost trimise în cealaltă grupă (Grupa Albă), în care favorită este iberica Garbine Muguruza. Principala favorită pornește cu un bilanț de 5 victorii și 13 înfrângeri în fața rivalelor din grupă, în condițiile în care ultimul său succes în fața unei jucătoare de Top 8 a venit în luna februarie. Dintr-un alt punct de vedere însă, situația se echilibrează, având în vedere faptul că cea mai marketabilă jucătoare din sportul alb și cea mai impunătoare adversară a Simonei ajunge la Singapore complet fără meciuri în picioare, cu un mare semn de întrebare în ceea ce privește forma fizică, întrucât Șarapova nu a mai jucat un meci întreg de la US Open, fiind accidentată la picior, apoi la încheietura mâinii.

Conform rezultatelor directe înregistrate până acum, singura adversară căreia Simona i-a făcut față în trecut este poloneza Aga Radwanka, cea cu care și-a împărțit echitabil cele opt meciuri disputate (4-4) – cu mențiunea că ultimele 4 din 5 dueluri directe i-au revenit româncei.

Chiar și cu semnele de întrebare planând asupra formei fizice, Maria Șarapova rămâne coșmarul Simonei, jucătoarea de netrecut deocamdată, care a dominat-o mental pe constănțeancă. Simona a cedat singura finală de Mare Șlem disputată în fața rusoaicei, anul trecut, la Roland Garros, într-unul dintre cele mai bune meciuri ale sezonului, iar mulți dintre pasionații de tenis se bucură, în speranța unui nou duel memorabil.

Scorul întâlnirilor directe între cele două jucătoare, pe care administratorii contului de Twitter al WTA le-au prezentat împreună înainte de tragerea la sorți, anticipând parcă deznodământul țintarului, este 5-0 pentru „Masha”.

Simona are în față posibilitatea unei alte revanșe, în fața unei adversare care a prins sezonul carierei, la 33 de ani și care va juca la Singapore cu o povară emoțională importantă: este ultimul turneu al carierei. Flavia Pennetta o conduce și ea pe Simona Halep în meciurile directe, 4-1, italianca dominând net meciul din semifinalele US Openului, care a propulsat-o spre primul titlu de Mare Șlem al carierei.

INEDIT: Pentru trei dintre jucătoarele din Grupa Roșie, ultimul meci jucat înainte de Turneul Campioanelor s-a încheiat cu un abandon. Simona Halep a renunțat după doar nouă game-uri jucate în primul set, la Beijing, în fața ibericei Lara Arruabarrena. Maria Șarapova a abandonat în startul decisivului, la Wuhan, în fața Barborei Strycova, iar Flavia Pennetta a renunțat să mai joace sfertul de finală de la Cupa Kremlinului, după ce și-a asigurat matematic biletul pentru Singapore. Radwanska face notă discordantă, ea ajungând la Singapore după un titlu la Tianjin.


Tragerea la sorți a grupelor pentru Turneul Campioanelor a avut loc la Marina Bay Sands, un complex de vis pentru turiști ce gravitează în jurul unui hotel de cinci stele, care este deservit de cea mai lungă piscină din lume, de 150 de metri, cu priveliște panoramică, pe acoperiș.

Simona a avut parte de susținere din partea fanilor români chiar și la tragerea la sorți, steagurile tricolore fiind vizibile în apropierea zonei amenajate pentru vedetele din sportul alb.

2 victorii pe teren, 1 victorie prin neprezentarea adversarei și 3 înfrângeri este bilanțul Simonei Halep în fața jucătoarelor de Top 9 în 2015. Constănțeanca a legat două victorii consecutive în fața colegelor de Top 10 la Dubai, turneu câștigat la finalul lunii februarie (victorie în sferturi în fața rusoaicei Ekaterina Makarova, 9 WTA la acea vreme, urmată de succes în set decisiv în fața numărului cinci mondial Caroline Wozniacki), însă apoi nu a mai simțit gustul victoriei în fața unei adversare de top. La turneul de categorie Premier Mandatory de la Indian Wells, Simona a beneficiat în semifinale de forfait-ul Serenei Williams, celelalte trei partide în fața unor jucătoare de Top 9 fiind pierdute: cu Wozniacki (5 WTA), la Stuttgart și cu Serena Williams la Miami și Cincinnati.

! DE ȘTIUT Criteriile departajării în faza grupelor

Turneul Campioanelor este unul atipic pentru sportul alb: cele mai bune 8 jucătoare ale lumii sunt împărțite în două grupe, conform tragerii la sorți de vineri. În primele patru zile ale competiției, fiecare jucătoare va întâlni oponentele din grupa sa (3 meciuri), urmând ca primele două clasate să se califice în semifinale, acolo unde se întâlnesc jucătoarele clasate pe locul unu și respectiv pe locul doi, în grupe distincte.

Ierarhia finală în cadrul grupei este stabilită de următoarele criterii:

1. Numărul mai mare de victorii.

2. Numărul mai mare de meciuri jucate.

3. Rezultatul direct, în cazul în care două sportive au un număr egal de victorii

3. Dacă există trei jucătoare care să aibă o linie de clasament similară, diferența se face astfel:

  • a) dacă una dintre jucătoare are unul sau două meciuri mai puțin disputate este eliminată, iar celelalte două tenismene sunt departajate de meciul direct
  • b) procentajul mai mare de seturi câștigate
  • c) procentajul mai mare de game-uri câștigate

7 milioane de dolari este valoarea totală a premiilor în bani puse la bătaie la Turneul Campioanelor


Învingătoarele precedentelor 10 ediții ale Turneului Campioanelor

  • 2014 Serena Williams
  • 2013 Serena Williams
  • 2012 Serena Williams
  • 2011 Petra Kvitova
  • 2010 Kim Clijsters
  • 2009 Serena Williams
  • 2008 Venus Williams
  • 2007 Justine Henin
  • 2006 Justine Henin
  • 2005 Amelie Mauresmo

Petra Kvitova (2011) și Maria Șarapova (2004) sunt singurele două jucătoare titulare prezente la Singapore care au în palmares titlul la Turneul Campioanelor. Lor li se adaugă rezerva Venus Williams, cea care s-a impus în 2008 și care poate intra în competiție, la fel ca și elvețianca Timea Bacsinszky, în cazul în care una dintre cele opt tenismene clasate pe locurile 2 – 9 WTA au probleme medicale în faza grupelor și abandonează înainte de startul ultimului lor duel din această fază a competiției.

8 titluri are Martina Navratilova – cele mai multe la acest turneu. Steffi Graf și Serena Williams împart poziția a doua în topul celor mai multe succese, cu câte cinci trofee în palmares

  • Singapore găzduiește pentru a doua oară consecutiv Turneul Campioanelor. Doar 9 orașe s-au bucurat de statutul de gazdă, din 1972
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup