Turneele Concord Iași Open și BCR Iași Open, lansate oficial la Primăria Iași. Organizatorii vor să o invite pe Elina Svitolina la Iași

  • Publicat:
Turneele Concord Iași Open și BCR Iași Open, lansate oficial la Primăria Iași. Organizatorii vor să o invite pe Elina Svitolina la Iași

Vara aceasta va fi una fierbinte pentru Iași din punct de vedere sportiv, Arenele Ciric urmând să găzduiască două turnee majore de tenis. Mai întâi Challenger-ul ATP 100 Concord Iași Open, în perioada 11-17 iulie, iar peste două săptămâni, în intervalul 1-7 august, ediția inaugurală a BCR Iași Open, turneu WTA 125.

Ajuns la a 3-a ediție, Concord Iași Open, cel mai puternic turneu ATP din România, are premii totale de peste 90.000 de euro și 100 de puncte ATP, în timp ce prima ediție a WTA-ului 125 BCR Iași Open va avea premii de 115.000 de dolari și 160 puncte WTA. Directorul turneului ATP este fosta mare rachetă a României, Andrei Pavel, în timp ce la turneul de fete acest rol îi revine antrenorului Daniel Dobre.

Cele două turnee au fost lansate oficial, miercuri, la Primăria Iași, în cadrul unei conferințe de presă la care au fost prezenți, pe lângă edilul Iașiului, Mihai Chirica, mai mulți oficiali, sponsori și parteneri ai evenimentelor.

Elina Svitolina ar putea fi invitată la BCR Iași Open

Directorul turneului WTA 125 BCR Iași Open, Daniel Dobre, a declarat că ucraineanca Elina Svitolina ar putea fi invitată la turneu, organizatorii păstrând două invitații pentru jucătoare din Top 50.

”Înscrierile în general se termină cu patru săptămâni înainte de începerea tabloului, asta înseamnă că undeva pe 4-5 iulie vom ști cine participă la Iași. Pot fi jucătoare între primele 50 și primele 200 din lume la fete, iar turneul de fete are două wild-card-uri rezervate special pentru primele 50 de jucătoare ale lumii. Noi o să încercăm să invităm jucătoare, de exemplu ne gândim să o invităm pe Elina Svitolina, din Ucraina. Ea este implicată în problema refugiaților, știe că România este o țară care ajută foarte mult, iar Iașiul, care este foarte aproape de graniță, este un oraș care participă activ la toate problemele și la rezolvarea lor.

Deci putem avea jucătoare de la 20 până la 200 la fete și între 50 și 300 la bîieți. Este greu de spus ce jucătoare din România vom avea, pentru că înscrierile se termină târziu și mai sunt încă două luni în care fetele pot face puncte. Va fi foarte relevant clasamentul la data înscrierii. Dar poate să joace oricine. Poate să joace Sorana Cîrstea, Simona Halep dacă vrea, poată să joace Irina Begu, dar realist vorbind sperăm să vină fetele undeva între locurile 70 și 150”, a declarat Daniel Dobre.

Turneu pentru tinerii sportivi

Daniel Dobre a explicat că rolul acestor turnee este să-i ajute pe tinerii sportivi români, în special ieșeni, să acumuleze puncte WTA, respectiv ATP în clasamentele mondiale.

”Sperăm în fiecare zi să găsim o Simona Halep sau un Andrei Pavel, deși ei sunt foarte greu de înlocuit. Un număr 1 mondial la fete și un număr 12 la băieți se fac foarte greu. Dar în primul rând aceste turnee sunt adresate ieșenilor, și spre norocul și bucuria noastră, vom avea și la băieți, și la fete, jucători tineri care vor participa pe tablou, vor beneficia de invitații. Andreea Prisăcariu este ieșeancă, și-a făcut debutul în echipa națională împotriva Poloniei, ea va fi una dintre beneficiarele de wild-card pe tabloul feminin. Are perspective bune, este încă tânără.

Cezar Crețu a plecat foarte devreme din Iași, tocmai pentru că nu a avut posibilitatea să se antreneze și să aibă cele mai bune condiții. S-a mutat la București și este pe un drum pozitiv, va fi al treilea an în care va primi o invitație pe tablou. De această dată dintr-o altă poziție, el se apropie de primii 400 ATP, ceea ce pentru vârsta lui este foarte bine. Da, sperăm ca prin aceste turnee să ajutăm sportivii români, dar în mod special sportivii ieșeni să își dezvolte potențialul”, a mai spus Daniel Dobre, care a apreciat aportul adus de omul de afaceri Andrei Oriță, proprietarul licențelor celor două turnee, dar și Primăria Iași:

”Este greu de organizat un turneu de tenis. În România condițiile nu sunt întotdeauna foarte bune din punct de vedere financiar, pentru că pe lângă acei bani de premii, care sunt de exemplu 115.000 la fete și 100.000 la băieți, cheltuielile sunt duble. Pentru a putea organiza un turneu trebuie să dublezi aceste sume și este nevoie de foarte multă implicare, dar în primul rând este nevoie de foarte multă muncă de convingere. Iar ceea ce s-a realizat aici, la Iași, a fost posibil datorită în primul rând pasiunii, și datorită insistenței organizatorilor, în special a lui Andrei Oriță, de a pune Iașiul pe harta tenisului mondial. Dar și datorită autorităților locale”.

Simona Halep mai poate câștiga un Grand Slam

Daniel Dobre, fost antrenor al Simonei Halep, a mai spus că Simona poate cuceri din nou un turneu de Grand Slam: ”Eu cred că Simona va mai câștiga un Grand Slam nu neapărat cu actualul antrenor, ci cred că va câștiga pentru că este o jucătoare bună. Simona Halep a demonstrat de-a lungul timpulului că poate juca bine cu foarte mulți antrenori, și asta datorită valorii ei. Teoria spune că un antrenor aduce la acel nivel un 10, poate un 15 la sută din valoarea jucătorului, deci restul meritului este al ei”.

Andrei Oriță, proprietarul turneelor: ”Iașiul, pe o listă selectă a orașelor cu turnee de băieți și fete”

Omul de afaceri Andrei Oriță, managerul firmei Concord, cel care a adus turneele de tenis la Iași, a declarat că doar aproximativ 40 de orașe din întreaga lume organizează anual turnee de băieți și fete, iar Iașiul se regăsește pe această listă selectă.

”Vreau să-i mulțumesc personal domnului primar Mihai Chirica pentru sprijinul acordat. În lume sunt doar 40 de orașe care organizează turnee de băieți și fete într-un an, iar Iașiul intră astfel pe această listă selectă prin cele două turnee. Ne bucurăm de un partener foarte important la turneul feminin, BCR și sperăm să fie partenerul nostru pe termen lung. Ambele turnee vor fi televizate, fazele superioare la masculin pe TVR Iași, iar la turneul de fete pe Digi Sport, pe o perioadă de trei ani. Ambele turnee așteaptă un mix de jucători din prima și a doua sută mondială, iar pentru tinerii români reprezintă o oportunitate, pentru că ei sunt focusul nostru pentru acordarea de wild-card-uri”, a declarat Andrei Oriță, acesta fiind completat de Nicoleta Grăjdeanu, reprezentantul BCR: ”Ne bucurăm să punem din nou Iașiul pe harta tenisului, prin cele două turnee care cu siguranță vor atrage atenția rapid fanilor sportului alb. BCR este un suporter recunoscut, care consideră sportul, pe lângă educația financiară, cea mai bună investiție pentru viitor și pentru o viață mai bună. De-a lungul timpului ne-am propus să susținem și sportul de performanță, tocmai pentru că suntem fideli în a construi încrederea în toate palierele societății”.

Baza Sportivă Ciric va fi modernizată

Primarul Mihai Chirica i-a mulțumit omului de afaceri Andrei Oriță pentru ideea de a aduce turneele la Iași și a promis că municipalitatea va moderniza baza sportivă de la Ciric.

”Nu am jucat tenis de câmp niciodată, dar asta nu m-a îndepărtat de acest sport. Am spus de fiecare dată, nu trebuie să promovezi doar sportul pe care îl înțelegi sau pe care tu îl practici. Primul turneu pe care domnul Andrei Oriță, managerul firmei Concord, l-a adus la Iași, a fost de un real succes. A ridicat ștacheta mai sus, a reușit aă aducă jucători din top 100 mondial și a atras atenția publicului la nivel național și mondial asupra faptului că Iașiul are o bază sportivă de nivel ridicat. Le promit ieșenilor că vom încerca să facem două turnee de succes, vom amplasa o tribună de cel puțin 500 de locuri pe terenul 2 pentru a vedea semifinalele și finalele la feminin, vom continua să modernizăm baza de la Ciric, pentru a putea permanentiza aceste turnee și pentru a le dezvolta”, a spus primarul Mihai Chirica.

La evenimentul de lansare a turneelor au mai participat, din partea organizatorilor, Maria Tudor, Adriana Varbanciu și Gabriel Iftimoaie. De menționat că pe data de 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, va fi organizat la Palas Mall un eveniment numit Kids Day, la care cei mici vor putea juca tenis împreună cu Andrei Pavel și Daniel Dobre. Tot atunci va fi o sesiune de autografe, un concert și multe alte surprize pentru ieșeni.

Pablo Andujar și Hugo Gaston, prezenți la Iași la edițiile anterioare

În precedenții doi ani, la Iași au fost prezenți, printre alții, spaniolul Pablo Andujar, fost număr 32 mondial și câștigător a patru turnee ATP, sau francezul Hugo Gaston, nr. 66 ATP, calificat la Next Gen ATP Finals 2021, adică printre cei mai buni opt jucători sub 21 de ani din circuit! În căutare de puncte și ascensiune în clasamentul ATP vor fi și tinerele noastre speranțe Filip Jianu, David Nicholas Ionel și ieșeanul Cezar Crețu. Începând de anul acesta, terenul central va avea nocturnă, bannere LED și o tribună de 800 de locuri.

Pe durata ambelor turnee va amenaja zonă VIP și zonă comercială. La fete, prima ediție a BCR Iași Open va aduce o puternică prezență românească la start, de la ieșeanca Andreea Prisăcariu, Ana Bogdan, Irina Bara, Monica Niculescu la Jaqueline Cristian, toate în căutare de puncte importante pentru ascensiunea în clasamentul mondial.

Știri despre
Pe aceeași temă
Imagini INCENDIARE! Vedeta a fost surprinsă complet dezbrăcată! S-a văzut tot!
Imagini INCENDIARE! Vedeta a fost surprinsă complet dezbrăcată! S-a văzut tot!
Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat oamenilor de ştiinţă Aspect, Clauser şi Zeilinger
Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat oamenilor de ştiinţă Aspect, Clauser şi Zeilinger
Lionel Messi se întoarce la FC Barcelona? Xavi a vorbit despre revenirea momentului în fotbalul mondial
Lionel Messi se întoarce la FC Barcelona? Xavi a vorbit despre revenirea momentului în fotbalul mondial
E cutremur în showbiz! Soţul vedetei a fost reţinut în urmă cu puţin timp
E cutremur în showbiz! Soţul vedetei a fost reţinut în urmă cu puţin timp
PUTIN, pregătit să apese BUTONUL NUCLEAR! Ce nu știu OAMENII de rând despre...
PUTIN, pregătit să apese BUTONUL NUCLEAR! Ce nu știu OAMENII de rând despre...
Swingereală la greu cu celebra Daiana. A cuplat-o cu un neamț pentru 300 de euro + ”M-am trezit cu o limbă pe …”
Swingereală la greu cu celebra Daiana. A cuplat-o cu un neamț pentru 300 de euro + ”M-am trezit cu o…
Volodimir Zelenski VA FI ÎNLOCUIT! Undă de șoc în război. Nimeni nu se aștepta
Volodimir Zelenski VA FI ÎNLOCUIT! Undă de șoc în război. Nimeni nu se aștepta
Rusia primește sprijin după anexarea teritoriilor ucrainene! Cine este de acord cu inițiativa lui Putin
Rusia primește sprijin după anexarea teritoriilor ucrainene! Cine este de acord cu inițiativa lui Putin
Ce greutate e normal să ai în funcție de înălțime și vârstă. Calculează greutatea ideală
Ce greutate e normal să ai în funcție de înălțime și vârstă. Calculează greutatea ideală
A vrut să se dea în leagăn, iar ce a urmat e bizar. Sfidează legile fizicii!
A vrut să se dea în leagăn, iar ce a urmat e bizar. Sfidează legile fizicii!
Parlamentarii UE aprobă reforma încărcătorului unic pentru dispozitivele electronice
Parlamentarii UE aprobă reforma încărcătorului unic pentru dispozitivele electronice
BANCUL ZILEI: Un detectiv îi dă raportul soțului gelos: Și-au dat și chiloții jos apoi
BANCUL ZILEI: Un detectiv îi dă raportul soțului gelos: Și-au dat și chiloții jos apoi
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf
Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf
Cât costă un VW PASSAT de Olanda. KM reali, înainte să apuce samsarii să-i modifice
Cât costă un VW PASSAT de Olanda. KM reali, înainte să apuce samsarii să-i modifice
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!