Tragedie în tenisul românesc! Florenţa Mihai, prima finalistă a României la Roland Garros, în 1977, a încetat din viaţă în această dimineaţă

14 oct 2015 46376 afişări Tenis
Tragedie în tenisul românesc! Florenţa Mihai, prima finalistă a României la Roland Garros, în 1977, a încetat din viaţă în această dimineaţă

Sportul românesc a primit în această dimineaţă o grea lovitură. Florenţa Mihai (60 de ani), prima finalistă a României în turneul de simplu de la Roland Garros, a decedat în urma unei boli incurabile. În ultimii ani, legenda tenisului românesc a făcut parte din conducerea Federaţiei Române de Tenis, ca antrenor federal. 

"Este o pierderea grea pentru tenisul românesc. Toţi am pierdut în primul rând o mare prietenă. Florenţa Mihai a fost o mare campioană, care a ajuns inclusiv în finala de la Roland Garros", ne-a declarat George Cosac, preşedintele FR de Tenis. 

Florenţa Mihai a fost una din cele mai mari talente pe care le-a avut tenisul românesc, întreaga carieră fiind dedicată sportului alb, fie din postura de jucătoare, fie din cea de antrenor, fie din postura de conducător al FRT.

În 1977, Florenţa Mihai a jucat nu una, ci două finale la Roland Garros. În turneul de simplu, reprezentanta României a pierdut în trei seturi finala cu Mima Jausovec, 2-6, 7-6, 6-1. În finala de la dublu-mixt, în care a făcut pereche cu Ivan Molina, Florenţa Mihai şi partenerul au cedat cu 7-6, 6-3 în faţa lui John McEnroe şi Mary Carillo.

Reprezentanta României a mai disputat o semifinală la Roland Garros în 1976 şi un sfert de finală la US Open în 1979. Florenţa Mihai a jucat şi în Fed Cup, alături de Virginia Ruzici, reuşind să ducă România în mai multe rânduri în sferturile de finală ale Grupei Mondiale (1978, 1980, 1981, 1983).

Ca antrenor, Florenţa Mihai a fost căpitan-nejucător al echipei de FED Cup, timp de 14 ani, iar printre altele a condus echipa României la JO de la Bacelona 1992. De asemenea, a lucrat de-a lungul timpului cu Ruxandra Dragomir, Irina Spîrlea şi Irina Begu.

Pentru performanţele sale, Florenţa Mihai a fost numită antrenor emerit, a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa I (1977 ŞI 1979) şi Medalia Naţională: serviciul Credincios Clasa a III-a.

Iubitorii de tenis şi cei care au îndrăgit-o pe Florenţa Mihai îşi pot lua la revedere de la regretata jucătoare, joi, de la Centrul Naţional de Tenis, când corpul neînsufleţit se va afla între orele 13:00 şi 15:00.

Florenţa Mihai a acordat ultimul interviu pentru ProSport chiar în acest an, înaintea partidei România - Spania din Fede Cup, desfăşurată pe patinoarul de la Galaţi.

"Înainte am mai avut jucătoare bune, una-două, dar de data aceasta sunt patru jucătoare în prima sută de locuri a clasamentului mondial şi este cea mai bună echipă de Cupa Federaţiei pe care a avut-o România până acum", spunea printre altele regretata jucătoare.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.