Toronto, tragerea la sorți | Cum arată traseul Simonei Halep în cursa de apărare a trofeului + când joacă primul meci eleva lui Daniel Dobre. Tot ce trebuie să știi despre Cupa Rogers: ce are în comun cu Wimbledon-ul și cine a dominat întrecerea

Toronto, tragerea la sorți | Cum arată traseul Simonei Halep în cursa de apărare a trofeului + când joacă primul meci eleva lui Daniel Dobre. Tot ce trebuie să știi despre Cupa Rogers: ce are în comun cu Wimbledon-ul și cine a dominat întrecerea
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Elita tenisului feminin ajunge în acest weekend la Toronto, în Canada, pentru un sezon nord-american de hard care va stabili, în mare măsură, sportivele calificate la Turneul Campioanelor. Simona Halep va încerca să egaleze o performanță reușită ultima dată în anul 2000, de Martina Hingis: să își apere trofeul canadian.

Simona Halep deschide cursa de apărare a trofeului de la Cupa Rogers, în turul doi, fie împotriva Kristinei Mladenovic, fie a unei sportive ajunse pe tabloul principal din calificări. Madison Keys, cap de serie 14, este prima favorită pe care constănțeanca o poate înfrunta, însă alternative pentru turul trei sunt și tânăra croată Donna Vekic – care tocmai a reușit o victorie importantă în fața Victoriei Azarenka, sau mereu periculoasa și experimentata Svetlana Kuznetsova.

Eleva lui Daniel Dobre a fost trimisă pe jumătatea inferioară, dominată de Naomi Osaka, cap de serie doi la Toronto. În sferturi, dacă se vor respecta calculele hârtiei, românca este programată să o întâlnească pe americanca Sloane Stephens, a șaptea favorită a tabloului, în ceea ce ar fi o rejucare a finalei de anul trecut, de la Montreal. Simona a reușit să evite pe sfertul său sportivele din Top 8 WTA Power Rankings, adică acele jucătoare care au obținut rezultatele cele mai bune pe această suprafață în ultimele sezoane. Serena Williams și Caroline Wozniacki se află pe sfertul lui Naomi Osaka, potențiale adversare pentru semifinale pentru Simona Halep.

  • Organizatorii au anunțat deja că Simona Halep va juca meciul de debut la Toronto în sesiunea de zi, miercuri, ceea ce înseamnă că fanii tenisului din România o vor putea urmări miercuri seară, dincolo de ora 18:00. Serena Williams a fost distribuită în aceeași zi, dar în sesiunea de seară (joi dimineață, dincolo de ora României 2:00).

Bianca Andreescu, aflată la al doilea turneu după Miami, din luna martie, are un traseu complicat. Sala în care a fost organizată ceremonia de tragere la sorți a fost cuprinsă de rumoare când cea mai bună jucătoare a Canadei a fost trimisă la un duel direct în turul întâi cu Eugenie Bouchard, fostul lider de generație al Team Canada. În turul doi, Andreescu poate da peste Angelique Kerber, o sportivă pe care a învins-o însă de două ori în acest sezon, pe hard, dar în primăvară, înainte de accidentarea la umăr, la Indian Wells și Miami.

Derby-urile primului tur la Cupa Rogers:

  • Sabalenka (cap de serie 9) – Anisimova
  • Kontaveit (#16) – Șarapova
  • Andreescu – Bouchard


Iată tot ce trebuie să știi despre Cupa Rogers, întrecerea WTA găzduită în 2019 de Toronto:

1. Cupa Rogers este una dintre cele mai vechi competiții de tenis din lume. Primul concurs în Canada a fost organizat în 1881, la masculin, o competiție feminină fiind adăugată 11 ani mai târziu, în 1982. Cu o istorie de 138 de ani, acesta este al treilea cel mai vechi turneu de tenis, după Wimbledon (prima ediție în 1877) și US Open.

2. Particularitatea turneului canadian constă în faptul că, sub aceeași denumire comercială Rogers Cup, sunt organizate în paralel, în aceeași săptămână, dar în orașe diferite, un turneu WTA de categorie Premier 5 și un turneu ATP de categorie Masters 1000. Gazdele Rogers Cup sunt Montreal și Toronto, care primesc alternativ vizita celor două tururi – în anii pari se organizează întrecerea feminină la Montreal și cea masculină la Toronto, iar în ani impari – fetele merg la Toronto, iar băieții la Montreal. Rogers Cup face parte din US Open Series (sunt puse la bătaie bonusuri financiare pentru sportivii care adună cele mai multe puncte în această serie).

3. Arena principală de la Toronto poate primi în tribune 8.000 de spectatori. Centralul din Montreal, IGA Stadium, este mai mare, putând primi până la 11.815 spectatori.

4. Programul Cupei Rogers este alcătuit din 15 sesiuni de tenis. Califcările se joacă sâmbătă și duminică (3-4 august), apoi se dă start-joc pe tabloul principal. Canadienii au structurat programul la fel ca US Open-ul sau Australian Open-ul, cu două sesiuni pe zi pentru săptămâna principală de concurs, punând în vânzare bilete distincte. Primele opt favorite (Barty, Osaka, Pliskova, Halep, Bertens, Svitolina, Stephens și Serena Williams) au un prim tur liber și nu vor fi putea fi văzute în acțiune de fanii din România mai devreme de ziua de miercuri.

5. Recordul de trofee. În anii ’20, Lois Moyes Bickle, din Canada, câștiga de zece ori turneul de pe teren propriu. În epoca modernă a tenisului, puține jucătoare au obținut victorii multiple la turneul canadian: Chris Evert și Monica Seleș au câte patru trofee în palmares, Martina Navratilova și Serena Williams – câte 3, iar începând cu 2009, când a intrat în vigoare actualul sistem de clasificare a turneelor, doar Serena Williams și Simona Halep au reușit să se impună de câte două ori. Martina Hingis este ultima sportivă care a reușit victorii consecutive la acest turneu (1999 – 2000).

6. Finala din 2018: Simona Halep – Sloane Stephens 7-6(6), 3-6, 6-4

7. Trofeul Cupei Rogers este unul nou, lansat la ediția 2017, cu ocazia aniversării de 150 de ani a Canadei. El a fost gândit și produs de doi artiști renumiți în Canada, George Yabu și Glenn Pushelberg, folosind cuarț.

8. Simona Halep are cele mai multe finale disputate în ultimii ani la Cupa Rogers: 3 finale, dintre care două câștigate începând cu 2015.

9. Absențele marcante din 2019: Petra Kvitova (6 WTA), Marketa Vondrousova (15 WTA), Qiang Wang (16 WTA) și Garbine Muguruza (27 WTA)

10. Lista capilor de serie în turneul de la Toronto. 1-8: Barty, Osaka, Pliskova, Halep, Bertens, Svitolina, Stephens, Serena Williams, toate urmând să debuteze în competiție în turul secund; capii de serie 9-16: Sabalenka, Sevastova, Bencic, Kerber, Konta, Keys, Wozniacki, Kontaveit.

11. Românce în competiție. România are o singură sportivă pe tabloul principal la Cupa Rogers 2019 – Simona Halep. Mihaela Buzărnescu va evolua în calificări.

12. Tragerea la sorți. Tabloul principal pentru Cupa Rogers 2019 va fi alcătuit în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora României 24:00.

13. Mizele. Cupa Rogers beneficiază de un fond total de premiere în valoare de 2.830.000 dolari. Campioana va fi răsplătită cu 900 puncte WTA și un cec în valoare de 519.480 dolari – aproximativ jumătate din premiul rezervat campionului la masculin, acolo unde competiția este la al doilea cel mai ridicat palier după Grand Slam-uri, seria Masters 1000.

14. Mingea oficială: Wilson (la fel ca la US Open).

15. Suprafața de joc: hard, Deco Turf (la fel ca la US Open).

16. Fanii preferă, totuși, băieții. Recordul întrecerii feminine la Toronto a fost stabilit la ediția 2009, la 138.135 spectatori plătirori, potrivit cifrelor publicate pe site-ul Rogers Cup. Interesant este faptul că cifrele de prezență la meciuri sunt superioare în anii în care la Toronto se joacă meciuri ATP, maximul fiind atins în 2010, cu 161.497 spectatori. Totuși, la ultimele trei ediții WTA, numărul de spectatori a fost în creștere.

17. Prețurile biletelor. Accesul publicului la calificări este gratuit. Cele mai ieftine bilete la Cupa Rogers costă 20 de dolari, pentru cele două sesiuni de luni. Cele mai ieftine bilete pentru duminica finalei costă 95 de dolari, iar un bilet VIP pentru aceeași zi pornește pe site-ul competiției de la 355 dolari.

18. Campioanele în seria Premier 5 în 2019: Belinda Bencic – la Dubai și Karolina Pliskova – la Roma.

19. Cea mai mare comunitate de români pe teritoriul Canadei. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ambasadei României în Canada, bazate pe un recensământ canadian din 2006, comunitatea românească din Țara Frunzei de Arțar este grupată în opt provincii canadiene (din totalul de zece provincii și trei teritorii), iar Toronto, cu 39.710 români se situează în fruntea listei, urmat de Montreal (36.275), Vancouver (14.055), Calgary (9.470), Edmonton (9.310), Hamilton (5.730), Ottawa – Gatineau (5.435) și Winnipeg – Manitoba (3.460).

20. Finala Cupei Rogers se va juca duminică, 11 august.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut 625.000.000 € la un singur transport trimis la Constanța
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut 625.000.000 € la un singur…
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…