Thriller pe cea mai mare arenă de tenis a lumii: Berrettini s-a calificat în semifinale la US Open, după un duel cu spectaculosul Monfils în care a țiuit alerta de duble greșeli. „Acum nu-mi amintesc niciun punct!”

Thriller pe cea mai mare arenă de tenis a lumii: Berrettini s-a calificat în semifinale la US Open, după un duel cu spectaculosul Monfils în care a țiuit alerta de duble greșeli.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Matteo Berrettini s-a calificat în premieră în semifinalele unui turneu de Mare Șlem, reușind să valorifice a cincea minge de meci avută în fața lui Gael Monfils, în sferturi, pentru a se impune cu 3-6, 6-3, 6-2, 3-6, 7-6(5), după trei ore și 56 de minute de luptă. Italianul a servit la 5-3 în decisiv, însă a comis dublă greșeală la minge de meci, văzându-se egalat, a ratat apoi alte două mingi de meci la retur, la 5-6, francezul ajutându-l în cele din urmă să treacă linia de finiș cu trei dublre greșeli propii.

„Acum nu-mi amintesc niciun punct din meci! Sau, poate că de fapt îmi amintesc totuși dublele greșeli. Chiar dacă a fost meciul meu… cred că a fost cel mai bun meci pe care am avut șansa să-l privesc. Am avut mingi de meci, atâtea… Am fost norocos că eu am avut mingile de meci, nu adversarul meu. Este o mare realizare pentru mine și nu aș fi putut fi aici fără ajutorul echipei mele. Mulțumesc”, a transmis Berrettini la final de meci.

Într-o zi de miercuri în care umiditatea le-a dat mari bătăi de cap celor doi jucători, Berrettini ajungând să ofere imaginea zilei când și-a schimbat branțurile pantofilor îmbibate cu apă, în timp ce Gael Monfils și-a turnat apă în cap, al treilea sfert de finală de pe tabloul masculin a fost un veritabil thriller, încheiat de italian cu o explozie de bucurie și o prăbușire pe teren în stil Rafa Nadal. Berrettini s-ar putea duela chiar cu ibericul în careul de ași, dacă Nadal va trece în ultimul sfert de finală de argentinianul Diego Schwartzman.

Monfils, sigur pe el în startul sfertului de finală cu Matteo Berrettini

Berrettini nu și-a putut stăpâni emoțiile în start de meci, iar un Monfils temperat, atent cu distribuția loviturilor sale, a reușit să speculeze o ușoară scădere în eficiența serviciului italianului de 1,96 m, reușind unicul break al manșei inaugurale în game-ul patru. Cu numărul de winnere la jumătate față de greșelile neforțate (7 la 14), elevului lui Vincenzo Santopadre a lăsat impresia că este copleșit de importanța momentului.

Monfils a prelungit momentele de dominatie în start de set doi, urcând rapid scorul la 2-0 și minge de dublu break. Francezul s-a deconectat însă brusc, a început să fie preocupat de situația unei glezne, poftindu-l pe Berrettini în partidă, prin invitații clare de a prelua inițiativa cu dreapta sa explozivă. Matteo nu a așteptat: a salvat game-ul, a egalat la doi, reușind să își adjudece cinci dintre următoarele șase game-uri disputate, toate intense, cu egalități multiple și mingi de break strecurate în desfășurător.

Un hold la zero a închis conturile în manșa a doua pentru Berrettini, ducând scorul la seturi la 1-1.

Berrettini, în zonă. Pauza de la mijlocul meciului și fluctuațiile lui Monfils

Decalajul în raportul de forțe s-a accentuat într-un set trei în care Gael Monfils a arătat ca un om care ar vrea să părăsească terenul. Matteo Berrettini, ajungând iute cu numărul de lovituri câștigătoare de pe forehand în double digits, dar cu o unică realizare de pe rever, a câștigat contra serviciului în game-ul trei, propulsându-se spre victorie în manșă.

Pauza de la jumătatea setului trei, determinată de închiderea acoperișului retractabil din cauza iminentei începeri a ploii, la scorul de 4-2 în favoarea italianului, nu l-a încurcat pe Berrettini. În primul game de la reluare, italianul în vârstă de 23 de ani a profitat de dublele greșeli comise grupat de francez și a pus pe tabelă al doilea break, lămurind astfel defitinitiv lucrurile într-un set pe care l-a dominat și în care nu a pierdut punct în spatele primului său serviciu.

O nouă turnură s-a consemnat odată cu începerea setului patru. Monfils a zbârnâit pe lansare, adjudecându-și primele două ture pe serviciu la zero, iar la 2-1 pentru francez s-a produs declicul. Totul a pornit de la un raliu extrem de intens, în care Monfils a alergat mult în spatele liniei de fund a terenului, iubitul Elinei Svitolina sfârșind într-un semi-șpagat pe suprafața de joc. Ceea ce ar fi fost o sursă de accidentare sigură pentru 99 din 100 de jucători din circuit s-a dovedit a fi imboldul necesar pentru Le Monf. Monfils a transformat game-ul într-o bătălie cu puternic caracter fizic, dar și cu un puternic element psihologic, valorificând a cincea minge de break avută, după patru treceri pe la egalitate, impresionând cu deja celebra sa finalizare din săritură, de la doi metri de fileu. Berrettini a ratat, în game-ul imediat următor, minge de rebreak, francezul fiind brusc energizat și răsturnând cifrele din statistică, ajungând pe plus cu rația de winners / unforced errors, în timp ce eficiența italianului cu zece ani mai mic se diminua.

Decisiv nebun între Berrettini și Monfils: după patru break-uri și trei mingi de meci ratate de italian s-a ajuns în tiebreak

Soarta partidei ajungea să se decidă într-un set cinci, după două ore și 45 de minute de joc scorul fiind egal, 2-2, iar diferența dintre cei doi jucători – de un singur punct, 121 la 120 puncte câștigate în favoarea lui Monfils.

O pauză prelungită de vestiare a adus un plus de tensiune. Monfils, eficient cu lungul de linie spre reverul advers în setul doi, a uitat să evite forehandul italianului, iar Berrettini a pus pe tabelă un 2-0 important, dar nu decisiv.

Monfils a smuls imediat rebreak-ul, a egalat la 2, doar pentru a se vedea din nou condus cu diferență de două game-uri de Berrettini (ajuns la 4-2). Game-ul șapte a primit topping aparte: arbitrul de scaun a contribuit, avertizându-l pe Matteo Berrettini pentru coaching, italianul s-a lamentat, iar Monfils a ajuns din nou la pământ, împins mult în afara limitelor terenului de o diagonală fantastică a italianului care și-a reinventat jocul în 2019. Berrettini a închis totuși game-ul, apropiindu-se la o singură lungime de victorie și biletul pentru semifinale, la 5-2.

Monfils a prelungit partida cu hold la zero. La 5-3 în decisiv, Berrettini a încadrat un raliu-maraton, cedat cu execuție în fileu, de două prime servicii uriașe, care l-au propulsat la 30-15. Berrettini a avut voleul pentru 40-15 în rachetă, însă reverul său a ratat tușa. Italianul și-a procurat minge de meci, păstrând agresivitatea, servind la teu și avansând apoi la fileu, acolo unde a executat voleuri succesive, cu dreapta, până la finalizarea decisivă cu smash-ul. Dramatismul a atins cote maxime în momentul în care, la minge de meci, Matteo a comis prima sa dublă greșeală din set.

Un punct important, ținut în zona loviturilor neutre, până când Monfils a găsit de cuvință să rupă ritmul, să accelereze, obținând avantaj și minge de break, a rupt, practic, mental, rezistența italianului, care a cedat pe breakpoint cu reverul în fileu prima lovitură. A fost însă doar o cădere de moment.

Berrettini, cu o mină de om debusolat, nu și-a mai găsit reperele, ușurându-i misiunea lui Monfils în game-ul în care acesta a servit pentru 5-5, italianul ajungând la 15 greșeli neforțate, față de șase ale francezului.

O cursă de recuperare derulată de Monfils la viteza luminii i-a creat o șansă importantă, ducându-l la 0-30 pe retur, francezul profitând de super-reușita sa pentru a mobiliza tribuna și a cere energie de la fiecare om aflat pe cea mai mare arenă de tenis a lumii. Berrettini a găsit însă resurse la fel de nebănuite precum cele ale lui Monfils pentru a salva game-ul, cu patru puncte consecutive, și a-și asigura, totodată, prezența în tiebreak-ul final, la 6-5, în condițiile în care US Open-ul a fost primul dintre turneele de Mare Șlem care a validat terminarea setului decisiv al partidelor sale în tiebreak clasic.

 

La 5-6, Monfils părea în siguranță cu startul său de game, la 30-0. Berrettini a egalat însă, cu un lob de excepție executat cu reverul, iar Monfils i-a făcut cadou o a doua minge de meci, cu dublă greșeală. Berrettini a ratat însă returul, iar Monfils a avansat spre minge de game și tiebreak, doar pentru a comite două duble greșeli consecutive (#14 și #15 în meci), pentru a-i oferi a treia minge de meci italianului. La punctul decisiv, Monfils i-a prins reverul lui Berrettini, a pistonat acolo, jucând nici foarte tare, nici foarte lent, cu o doză de siguranță, plat, publicul suspinând la fiecare lovitură. Berrettini a greșit în cele din urmă, irosind astfel a treia minge de meci avută, iar Monfils a depășit momentul, împingând decizia la tiebreak.

Un tiebreak de 460.000 de dolari pentru Berrettini

Berrettini a început tiebreak-ul cu serviciul, anulând cu două drepte violente returul bun al francezului. Matteo s-a desprins la 2-0, după o dublă greșeală comisă de Monfils, însă francezul și-a luat revanșa, reducând diferența cu servă nereturnabilă.

Berrettini a răspuns cu aceeași monedă – un serviciu imparabil pentru 3-1, apoi a căutat finalizarea rapidă, un un-doi serviciu-forehand, la care italianul a fost extrem de inspirat să ceară Challenge, după ce de la linie dreapta sa fusese anunțată out. Hawk Eye a făcut dreptate și a dus punctul în contul lui Berrettini pentru 4-1, însă francezul a strâns din nou scorul, schimbând terenul la 2-4. O nouă dublă greșeală comisă de Monfils – a doua în tiebreak-ul setului decisiv, a 17-a per total în partidă, l-a dus din nou la două puncte de victorie pe italian, la 5-2. Berrettini a atacat, însă Monfils a găsit passing-ul perfect, italianul pierzându-și până la urmă ambele servicii. Monfils nu a reușit însă să ajungă la 5-5, Berrettini fiind incisiv la retur și reușind să treacă în avantaj în schimb. cu un forehand accelerat în lung de linie, urmat de dreaptă pe tușa opusă și o amortizare decisivă pe centru, care, la 6-4, i-a adus mingile de meci cu numerele 4 și 5.

Monfils s-a salvat din nou, cu un serviciu imparabil care a avut însă nevoie de reluare video pentru a fi validat. Francezul a zăbovit câteva secunde așezat pe mantinela laterală atribunei, însă a rămas fără vieți, la a cincea minge de meci avută de Berrettini: italianul a trimis un serviciu apăsat la teu, la care Monfils a împins returul mult în out.

460.000 dolari este diferența în bani primită de semifinalist față de sfertfinalist

34 de victorii are acum matteo Berrettini în sezonul 2019

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…