Tenis sub paRafa Nadal. Cinci întrebări fierbinți pentru sezonul de zgură în circuitul masculin

Tenis sub paRafa Nadal. Cinci întrebări fierbinți pentru sezonul de zgură în circuitul masculin
  • Publicat:
  • Actualizat:

Săptămâna aceasta, turneul de la Monte Carlo dă startul sezonului european de zgură în tenisul masculin. Până pe 9 iunie, când va fi decernată Cupa Muschetarilor, la Paris, se intră pe teritoriul roșu, dominat în ultimele două decade, autoritar, de Rafael Nadal.

  • Tenisul masculin rămâne o afacere dominată la vârf de veterani. Novak Djokovic (31 ani) are avantaj de peste 2.000 de puncte în clasamentul mondial în fața celui mai apropiat rival, Rafael Nadal. În Race to London – clasamentul alcătuit exclusiv cu punctele câștigate de jucători în sezonul curent, numărul unu este elvețianul Roger Federer (37 ani), urmat pe podium de Djokovic și Nadal. Cu 11 titluri câștigate în ultimele 14 ediții ale turneului de la Roland Garros, Nadal (32 ani) este însă cel care își pune parafa apăsat asupra porțiunii roșii a sezonului și principalul favorit și în 2019 pentru marile titluri.

La startul sezonului de zgură, întrebările se conturează clar.

1. Despre Rafael Nadal: Își prelungește domnia „Regele Zgurii”?

De la fostul său antrenor, Toni Nadal, până la Novak Djokovic, deținătorul trofeului de la Roland Garros este dat ca favorit pentru câștigarea oricărui titlu important pe zgură. „El trebuie considerat favorit”, afirmă sârbul, liderul mondial la zi.

Rafael Nadal începe turneele de la Monte Carlo (Masters 1000), Barcelona (ATP 500) și Roland Garros (Grand Slam) având ca obiectiv câștigarea unui al 12-lea trofeu. Niciun jucător nu a reușit în Era Open să ajungă în double digits cu numărul de trofee obținute la un singur turneu (Roger Federer are câte 9 trofee la Basel și Halle). Ultimul sezon perfect făcut de Nadal pe zgură a fost însă 2010-le, când a semnat careul perfect Monte Carlo, Roma, Madrid, Roland Garros, scoțând din program turneul de categorie inferioară de la Barcelona. Apoi, în 2012, Rafa a pierdut doar pe infama zgură albastră de la Madrid, pensionată după un singur an de folosință.

Chiar și învins de trei ori în ultimele trei sezoane de Dominic Thiem, de șapte ori de Novak Djokovic și de câte două ori de Fabio Fognini și Andy Murray, Rafael Nadal păstrează o aură de necontestat în circuit pe suprafața roșie. Lucrurile sunt însă departe de a fi simple pentru super-campionul spaniol care între 2017 și 2018 a stabilit un nou record, cu 50 de seturi câștigate consecutiv pe zgură. Unchiul său oferea o declarație îngrijorătoare pentru El Pais: „Rafa vrea să continue să joace, în ciuda problemelor lui fizice. Nimeni nu știe până când. Poate pentru încă doi sau trei ani. Ce vreau să spun e că Rafael nu este un jucător de tenis, ci o persoană accidentată care joacă tenis. E foarte dificil„.

La startul sezonului de zgură, Nadal ajunge după o nouă pauză dictată de probleme fizice. Spaniolul a abandonat în timpul sau înainte de startul a 13 dintre ultimele turnee pe hard la care fusese înscris.


Jucătorii care l-au învins pe Nadal în ultimii ani, pe zgură:

2018: 5-7, 3-6 cu Dominic Thiem, în sferturi, la Madrid
2017: 4-6, 3-6 cu Dominic Thiem, în sferturi, la Roma
2016: abandon înaintea turului trei la Roland Garros
            5-7, 6-7 cu Novak Djokovic, în sferturi, la Roma
            5-7, 4-6 cu Andy Murray, în semifinale, la Madrid
            7-6, 6-7, 4-6 cu Pablo Cuevas, în semifinale, la Rio
            4-6, 6-4, 6-7 cu Dominic Thiem, în semifinale, la Buenos Aires
2015: 5-7, 3-6, 1-6 cu Novak Djokovic, în sferturi, la Roland Garros
            6-7, 2-6 cu Stan Wawrinka, în sferturi, la Roma
            3-6, 2-6 cu Andy Murray, în finală, la Madrid
            4-6, 6-7 cu Fabio Fognini, în optimi, la Barcelona
            3-6, 3-6 cu Novak Djokovic, în semifinale, la Monte Carlo
            6-1, 2-6, 5-7 cu Fabio Fognini, în semifinale, la Rio
2014: 6-4, 3-6, 3-6 cu Novak Djokovic, în finală, la Roma
           6-2, 6-7, 4-6 cu Nicolas Almagro, în sferturi, la Barcelona
           6-7, 4-6 cu David Ferrer, în sferturi, la Monte Carlo
2013: 2-6, 6-7 cu Novak Djokovic, în finală, la Monte Carlo
           7-6, 6-7, 4-6 cu Horacio Zeballos, în finală, la Vina del Mar
2012: 3-6, 6-3, 5-7 cu Fernando Verdasco, în optimi, la Madrid – pe zgură albastră
2011: 4-6, 4-6 cu Novak Djokovic, în finală, la Roma
           5-7, 4-6 cu Novak Djokovic, în finală, la Madrid


2. Despre Novak Djokovic: Un nou titlu pe zgură după trei ani și un nou Nole-Slam?

Novak Djokovic are o miză mare la startul sezonului de zgură: câștigător al ultimelor trei turnee de Mare Șlem disputate, sârbul speră ca, la fel ca în 2016, să își completeze cu un titlu la Paris „Nole Slam”-ul și să dețină, în paralel, toate cele patru titluri majore din calendarul tenisului profesionist.

Cu 21 victorii în ultimele 21 de meciuri la nivel de Grand Slam și doar două înfrângeri în meciuri disputate după sistem 3 din 5 în aproape doi ani (începând cu iulie 2017), sârbul are, totuși, o misiune grea, pentru că ultimul său trofeu pe zgură a venit exact în 2016, la Open-ul Francez.

Djokovic a declarat deja că își dorește să îl înfrunte pe Rafael Nadal în finala de la Roland Garros, pe 9 iunie: „ar fi meciul sezonului”, a punctat sârbul.

3. Despre Dominic Thiem: Cât de multe ravagii poate face omul cu 3 victorii în fața Regelui Zgurii?

Strania poveste a lui Dominic Thiem în tenis poate rivaliza cu cea a lui Benjamin Button. Lumea tenisului s-a pus de acord că austriacul este urmașul de drept al lui Nadal pe zgură. Finalist în 2018 la Paris, învins însă clar în finală, cu 3-0, de Regele Zgurii pe care îl învinsese pe roșu de nu mai puțin de trei ori începând cu 2016, Thiem nu se poate lăuda totuși cu vreun titlu important pe zgură (are opt trofee la simplu pe zgură, însă din categoriile ATP 250 și 500).

Cu rezultate modeste în Grand Slam-uri după finala de la Paris (doar un sfert de finală la US Open), Thiem a dat lovitura la Indian Wells, câștigând trofeul după o finală cu Roger Federer. Victoriile pe suprafața pe care, spunea chiar el, nu se simte prea confortabil, Thiem va avea o presiune în plus pentru a livra rezultate mari în domul său. Rămâne de văzut în ce măsură va converti în mari victorii și trofee.

4. Despre Roger Federer: Cum va arăta revenirea lui Mister Perfect?

Lumea tenisului s-a grăbit să dea verdictul că Roger Federer nu va mai juca niciodată pe zgură. Dintr-un 2016 ferfenițit de accidentări, fanii au reținut evoluția reținută a campionului din 2009 de la Roland Garros pe suprafața care i-a fost mai mereu refuzată în CV de nemesis Nadal. Cinci meciuri, două victorii la Monte Carlo, una la Roma și un pas spus înainte de Roland Garros au întărit ideea că, pentru a-și prelungi cariera, elvețianul ar face bine să uite de solicitantele dueluri în praf cărămiziu.

La finele Australian Open 2019, Roger Federer a făcut anunțul că revine pe zgură, rugând totodată pe toată lumea să nu interpreteze revenirea sa pe zgură drept un turneu de adio înainte de retragere. Totuși, este vorba despre un program abreviat pe zgură. Revenirea lui Mister Perfect se va consuma la Madrid, turneu care, având în vedere altitudinea orașului, se comportă diferit din punct de vedere al săriturii mingii, avantajând puțin mai mult un sportiv care preferă suprafețele rapide. Apoi, Roger Federer va reveni la Roland Garros, turneul de Mare Șlem pe care l-a câștigat doar o singură dată, când Robin Soderling i-a creat culoar.

Întrebările se leagă: cum va arăta jocul fluid al elvețianului pe o suprafață pe care, recunoștea el, în 2018 nu a lovit nici măcar o minge? Dacă nu va câștiga meciuri la Madrid, va apela elvețianul la opțiunea unui wild card la Roma? Poate fi Federer un pion decisiv în sezonul roșu, din nou, după cinci finale jucate la French Open între 2006 și 2011?

5. Despre Alexander Zverev: Este el nebunul de pe tabla de șah?

În 2018, la Madrid, Sascha Zverev s-a duelat cu Dominic Thiem în finală pentru trofeul de la Madrid. Germanul a obținut singura sa victorie pe zgură în fața jucătorului austriac, ajungând la al doilea trofeu Masters 1000 câștigat pe zgură.

Zverev are de rezolvat un adevărat complex al Grand Slam-urilor, însă, cu victorii la Djokovic și Federer pe zgură, dar nu și în fața lui Nadal, germanul pare a fi omul capabil de a scoate de pe traiectorie câte nume grele în turneele care urmează.

Va fi el omul decisiv care să arbitreze lupta pentru supremația pe roșu, sau va fi jucătorul aflat cu două locuri mai jos în clasament – Dominic Thiem?

?! Mutant X. Cine va fi călăul de serviciu?

La Australian Open s-a remarcat Stefanos Tsitsipas, cu victorie în fața lui Federer. În 2018, la Paris, italianul Marco Cecchinato l-a executat pe Djokovic în sferturi. Argentinianul de buzunar, Diego Schwartzman (1,70 m), are toate calitățile pentru a face impresie pe zgură, lucru demonstrat de evoluția sa, chiar pe centralul Philippe Chatrier, în fața lui Nadal.

Lista de ucigași de giganți este însă mereu surprinzătoare și rămâne de văzut cine se va autodistribui pe această listă în sezonul de zgură 2019.

Programul turneelor pe zgură, 2019:

  • 14 – 21 aprilie – Monte Carlo (Masters 1000)
  • 22 – 28 aprilie – Barcelona (ATP 500)
  • 5 – 12 mai – Madrid (Masters 1000)
  • 12 – 19 mai – Roma (Masters 1000)
  • 26 mai – 9 iunie – Roland Garros (Grand Slam)

Tabloul de concurs al turneului de la Monte Carlo:

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare.
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…