Stâncă în fața lui „Stan The Man”, la Sofia! Marius Copil, revenire de excepție și victorie mare în fața unui triplu câștigător de Grand Slam-uri, în turneul la care anul trecut a jucat prima finală ATP a carierei

Stâncă în fața lui
  • Publicat:
  • Actualizat:

Marius Copil (28 ani, 56 ATP) a reușit, luni seară, o victorie de palmares în fața elvețianului Stan Wawrinka (57 ATP), de trei ori campion în turneele de Mare Șlem, după o revenire frumoasă, în primul tur al turneului ATP 250 de la Sofia. Arădeanul a fost la două puncte de eliminare, la 5-5 în tiebreak-ul setului doi, dar a găsit răspunsul potrivit și s-a impus cu scorul de 3-6, 7-6(5), 6-4, după o oră și 47 de minute de joc, în care a confirmat progresul la capitolul autocontrol și în care a profitat de erorile destul de numeroase din jocul unui adversar care nu a accesat cel mai înalt nivel al jocului său.

Românul a acces în faza optimilor, acolo unde urmează să-l întâlnească pe învingătorul partidei dintre spaniolul Fernando Verdasco (cap de serie 6) și reprezentantul gazdelor, Alexandar Lazarov (21 ani, sportiv venit din calificări și fără clasament ATP). Elevul lui Andrei Pavel și-a asigurat 20 de puncte ATP care îl mențin, pentru moment, în Top 70 în clasamentul în timp real și continuă cursa de apărare a finalei jucate la Sofia în 2018.

Un break la zero a decis primul set

Țintindu-și unul altuia reverul, Marius Copil și Stan Wawrinka și-au apărat cu lejeritate serviciul în primele cinci game-uri ale meciului, fără a ceda vreun punct pe lansare. Elvețianul a început însă să aplice presiune cu dreapta, iar asta s-a văzut imediat pe tabelă, numărul doi din Elveția câștigând la zero pe lansarea românului în game-ul cu numărul șase, pentru a se desprinde la 4-2 și apoi, imediat, la 5-2, profitând de mici inexactități ale elevului lui Andrei Pavel. Imprecis la fileu, Copil a început cu stângul și game-ul opt, primul cu mingi noi, lăsând o pistă propice pentru Wawrinka, însă doi ași și un nou serviciu bine plasat l-au scăpat de emoții și l-au ținut la adăpost pe arădean, prelungind manșa inaugurală. Wawrinka a fost însă de neatins cu returul și a pus punct primului set cu un nou hold la zero, după 24 de minute de joc fragmentat, cu schimburi de mingi foarte scurte.

Wawrinka, șef la ași, dar ținut constant sub presiunea scorului de Marius Copil, a ratat

Intrat în setul secund cu serviciul, Marius Copil s-a instalat la conducere pe tabelă, păstrând tactica agresivă și insistând cu finalizări la plasă. Emoțiile au apărut, totuși, devreme pentru „The Kid”, în game-ul al treilea, după ce două mingi ale sale s-au oprit în plasă. Sub presiune, Copil a reacționat însă excelent și, mai întâi cu serviciul, apoi purtând bine duelul de pe linia de fund a terenului, a salvat două mingi de break ale campionului din 2014 de la Australian Open, românul închizând game-ul de 2-1 cu patru puncte consecutive.

Presiunea s-a mutat imediat de partea cealaltă a fileului, Marius oferindu-și trei mingi consecutive de break cu un retur înșelător în careul de serviciu, care l-a surprins prea în spate pe elvețian. Copil a irosit o mini-oportunitate pe primul break-point, pentru ca apoi Wawrinka să încheie socotelile fie direct din serviciu, fie în doi timpi. Cu servicii nereturnabile și pe prima, și pe a doua minge, Copil a rezolvat în favoarea sa și al treilea game strâns al manșei secunde, schimbând terenul în avantaj, la 3-2. Racheta numărul unu din tenisul masculin românesc nu a putut apoi profita de două mingi jucate cu serviciul doi de elvețian, la 0-15, Wawrinka ducând scorul la 3-3, însă și-a asigurat împingerea setului în prelungiri, după un hold solid, de 4-3.

O scurtă plecată aproape perfect din racheta lui Wawrinka a anunțat pericolul într-un game de serviciu dus rapid de Marius Copil la 40-0, însă arădeanul a evitat complicațiile, încheind conturile la 30. Cu un prim hold la zero în setul doi, Copil și-a asigurat prezența în tiebreak, la 6-5, iar Wawrinka i-a răspuns arădeanului în oglindă, urcând totalul așilor la 10.

Echilibrul din setul doi s-a păstrat și în tiebreak, acolo unde, în primele 10 puncte, nu s-a câștigat contra serviciului. Copil a ieșit învingător într-un raliu în care mingea a șters de două ori fileul, iar Wawrinka a ratat ultima execuție cu reverul, apoi arădeanul a închis magistral manșa, fiind clinic în spatele serviciului doi, forțând astfel decisivul după o oră și 11 minute de joc, în ciuda faptului că elvețianul a reușit, în primele două seturi, număr dublu de ași (4-2, respectiv 6-3).

Marius Copil a făcut diferența devreme în setul decisiv

Wawrinka a început apăsat decisivul, cu tură la zero pe lansare, însă replica românului a fost alimentată de un număr crescând de greșeli ale lui Wawrinka: hold la 30, apoi un excelent game de luptă la retur, care i-a adus primul break în partidă, la al șaselea break-point avut. Românul a încercat tactici diferite pe cele patru mingi de break din game: a încasat o accelerare marcă înregistrată Stan The Man, a ratat un retur pe care l-a forțat în lung de linie, dar a punctat în cele din urmă decisiv printr-un retur în diagonală, lung, pe care Wawrinka l-a trimis slab în fileu. Copil a urcat seria consecutivă la trei game-uri, după un punct gestionat perfect la 30-30: un schimb prelungit, purtat în mare parte cu reverul, venit pe avantaj psihologic al elvețianului, din postura câștigătorului ultimelor două puncte. Aflat cu o poziție mai sus în clasamentul ATP decât Wawrinka, Marius Copil a rezistat și a fost răsplătit cu o nouă ratare a elvețianului, apoi a închis game-ul de 3-1 cu serviciu imparabil, la teu. Wawrinka a strâns imediat scorul, însă Marius a avut din nou nervii tari, depășind cu mult tact momentul în care fileul i-a prăvălit câștigător în terenul său o minge adversarului său, desprinzându-se, după o egalitate, la 4-2.

Marius Copil s-a apropiat la un game de victorie cu hold la zero, apoi a închis meciul după o egalitate, trimițând două servicii imparabile.


ȘTIREA INIȚIALĂ‚

Marius Copil are o misiune grea la turneul ATP 250 de la Sofia, primul concurs pe 2019 la care racheta numărul unu din tenisul românesc masculin are de apărat o zestre substanțială de puncte: în primul tur joacă împotriva elvețianului Stan Wawrinka, câștigător a trei trofee de Mare Șlem în carieră.

Arădeanul începe săptămâna pe poziția 56 ATP, având de apărat 150 de puncte, după ce în 2018 a jucat la sud de Dunăre prima sa finală a carierei în main-tour. Turneul din Bulgaria a făcut un salt calitativ semnificativ față de anul trecut, aliniind la start patru jucători din Top 20, lista capilor de serie fiind completată, până la 8, doar cu sportivi dintre primii 40 ai lumii. În 2018, doar principalul favorit puncta în Top 20, iar ultimul cap de serie, Evgeny Donskoy, se afla pe poziția 71 ATP.

În 2019, Marius Copil își deschide parcursul de la Sofia cu un meci tare împotriva lui Stan Wawrinka, alunecat până pe poziția 57 ATP. Elvețianul era principalul favorit al turneului din capitala Bulgariei în urmă cu 12 luni, însă acum nu mai prinde lista capilor de serie. Revenirea în circuit, după o serie de accidentări și probleme fizice, a fost una anevoioasă pentru Wawrinka, un jucător care, chiar și în perioadele sale cele mai bune, nu s-a remarcat prin constanță, ci mai ales prin abilitatea de a accesa un nivel ireal de joc, cu marjă de eroare infimă, care îl tranforma pe Wawrinka – jucătorul cu evidente calități, într-un „animal” de altă categorie pentru una, două sau trei săptămâni, cvasi-invincibil.

Startul de sezon a fost contrastant pentru Wawrinka: l-a învins pe rusul Khachanov în primul meci, la Doha, în două seturi, însă nu a găsit soluții nici în sfertul de finală din Qatar, cu Roberto Bautista-Agut, nici în turul doi, la Australian Open, contra lui Raonic. Chiar dacă a avansat constant în clasament, datorită rezultatelor celorlalți jucători, Marius Copil nu a avut nici el startul de sezon dorit, câștigând un singur meci din patru disputate. Marton Fucsovic, Taylor Fritz și David Goffin l-au învins pe arădean, singura victorie a elevului lui Andrei Pavel venind în fața spaniolului Marcel Granollers, în primul tur la Australian Open. În clasament, miza este un semnificativă pentru Copil, care a alunecat în ierarhia în timp real pe poziția 72, fără punctele ediției 2018 a turneului de la Sofia.

2-0 la general pentru Wawrinka și 2 tiebreak-uri jucate de Copil

Marius Copil a reușit să îi dea o replică aspră lui Wawrinka în ambele dueluri precedente, însă niciodată nu i-a câștigat set: elvețianul s-a impus cu dublu 6-4 la Madrid, în 2013, apoi a avut nevoie de două tiebreak-uri pentru a se propulsa spre victorie, în turul doi la Australian Open 2015.

â–º Partida dintre Marius Copil și Stan Wawrinka, în primul tur la Sofia, este programată luni, pe Terenul Central, de la ora 18:00.

Traseul virtual al lui Marius Copil spre finală este, și mai departe, complicat. Fernando Verdasco (26 ATP, favorit 6 la Sofia) ar putea fi „adversarul de gardă inversă” din turul doi, în timp ce în sferturi ar trebui să ajungă Karen Khachanov (11 ATP, principalul favorit al turneului). Verdasco trebuie să lase în urmă o înfrângere dureroasă la Australian Open, fiind învins de Marin Cilic, 3-2 la seturi, după ce spaniolul a comis dublă greșeală la minge de meci în setul patru.

Roberto Bautista Agut este așteptat să confirme sfertul de finală de la Australian Open cu o calificare în semifinală pe jumătatea superioară, de pe sfertul secund al tabloului pe care se află și Marius Copil.

Traseul lui Marius Copil la turneul de la Sofia, în 2018:

  • turul 1: 7-6(5), 6-4 cu Robin Haase (42 ATP)
  • optimi: 6-2, 6-2 cu Blaz Kavcic (111 ATP)
  • sferturi: 6-4, 6-4 cu Gilles Muller (28 ATP)
  • semifinale: 6-4, 6-2 cu Jozef Kovalik (187 ATP)
  • finală: 6-7(6), 7-6(4), 4-6 cu Mirza Basic (129 ATP)

Traseul virtual al lui Marius Copil la turneul de la Sofia, în 2019:

  • turul 1: Stan Wawrinka (57 ATP)
  • optimi:Fernando Verdasco (26 ATP)
  • sferturi: Karen Khachanov (11 ATP)
  • semifinale: Roberto Bautista Agut (18 ATP)
  • finală: Stefanos Tsitsipas (12 ATP)
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare.
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
De Rossi va continua ca antrenor al Romei
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…