SPECIAL | Doar aşa se prinde-n horă. Irina Begu şi săptămâna despre care spune "mi-aş fi dorit să nu se termine niciodată": "Da, m-am exteriorizat mai mult faţă de un meci normal"

19 feb 2019 1336 afişări Tenis
SPECIAL | Doar aşa se prinde-n horă. Irina Begu şi săptămâna despre care spune "mi-aş fi dorit să nu se termine niciodată": "Da, m-am exteriorizat mai mult faţă de un meci normal"

Hora bucuriei, de duminică, 10 februarie, rămâne pe retină. După aproape trei ore de luptă, Irina Begu şi Monica Niculescu se lăsau prinse în "învârtita românească", învăluite într-un iureş de emoţii. Irina recunoaşte pentru ProSport că foarte rar se prinde-n horă, pentru "hora bătrânească" - aşa cum ar spune Sofia Vicoveanca - şi cel mai adesea, în Fed Cup.

Răscoleşte amintirile, caută şi îşi dă seama că, probabil, prima horă a bucuriei, în echipă, are deja 'cinci ani vechime'. "Sigur am făcut asta în 2014, şi cu Serbia, dar şi când eram la Budapesta, când ne-am calificat din grupa aceea (n.r. - echipa de Fed Cup a României, cu Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu şi Monica Niculescu, învingea Ungaria, Marea Britanie, Letonia şi Ucraina, calificându-se în barajul pentru Grupa Mondială II). Cred că aceea a fost prima horă. Dar nu ştiu cu exactitate. Ştiu doar că a fost pe atunci, iar mai apoi am făcut multe hore şi asta e important, pentru că am avut multe meciuri câştigate", spune Irina, într-o discuţie telefonică.

În acea noapte de duminică, "recunosc, nu am dormit prea bine, am avut un somn mai agitat, dar era normal. Adrenalina era în corp, meciul s-a terminat destul de târziu şi eram ca în transă - multă adrenalină şi fericire", mărturiseşte Irina.

La o săptămână şi o zi după victoria 6-7(2), 6-4, 6-4, Irina Begu este deja la Budapesta, pe teritoriul unei ţări care, evoluând cu două eşaloane valorice mai jos în Fed Cup, cu siguranţă invidiază echipa României, cu care se lupta de la egal la egal în urmă cu cinci ani şi care, acum, joacă o semifinală în competiţia pe naţiuni din tenisul feminin. Irina Begu (72 WTA la simplu) joacă luni, la dublu, iar marţi va intra la simplu, pentru un duel cu Mona Barthel (80 WTA, Germania).

"Mi-aş fi dorit ca acea săptămână să nu se termine niciodată, dar mă bucur că în luna aprilie vom juca din nou Fed Cup. Timpul trece atât de repede şi important este să ne bucurăm de fiecare moment", spune Irina.

Perechea Begu / Niculescu a triumfat la Hua Hin, iar două zile mai târziu se alătura echipei conduse de Florin Segărceanu, la Ostrava. Deşi au jucat împreună pentru trofeu, Irina şi Monica au plecat din Thailanda spre Bucureşti cu avioane diferite. "Biletele erau deja cumpărate, din noiembrie, în funcţie de companie..." Un drum scurt, comparativ cu ceea ce au de multe ori de îndurat jucătoarele de tenis. "Eram foarte fericită pentru câştigarea primului titlu de dublu pe anul 2019. După acel meci m-am odihnit mai mult. Îmi doream să ajung acasă după o lună şi mai mult prin Australia şi Thailanda. Bineînţeles că mă gândeam la meciul cu Cehia, ştiam ce urmează. Am aterizat luni seară şi a trebuit să plec la Fed Cup, marţi. Mă gândeam, mă pregăteam şi eram foarte fericită să particip din nou pentru România", spune pentru ProSport Irina Begu.

"Eu am ajuns marţi seară acolo, pregătirea a început de miercuri. M-am antrenat foarte bine, atât pentru simplu, cât şi pentru dublu. Alături de Monica, am făcut multe teme legate de dublu. Am avut o pregătire extraordinar de bună. Cu Monica aveam deja câteva meciuri câştigate, ceea ce ne-a ajutat foarte mult, pentru că imediat am intrat în ritm. Noi întotdeauna ne completăm foarte bine - eu sunt solidă din spate, încerc să servesc cât mai bine şi să fiu cât mai agresivă de pe linia de fund, iar Monica se concentrează să intercepteze şi să execute cât mai multe voleuri. Pe asta ne-am bazat noi. Ne-am încurajat foarte mult, a  fost o atmosferă foarte plăcută toată săptămâna, am avut timp să stăm de vorbă şi să mâncăm împreună, toată echipa. Staff-ul e numeros, de la fizioterapeuţi, la antrenor de pregătire fizică, antrenorul - doamna Alina şi cu domnul Segărceanu, sparring partnerii. Suntem o echipă mare şi foarte frumoasă, ne-au ajutat foarte mult pe parcursul celor 5 ani, de când am început acest drum"

Irina Begu, pentru ProSport

Ziua de duminică a fost lungă, lungă de tot. Irina Begu îşi aminteşte că, împreună cu Monica, a simţit nevoia "să se protejeze, în vestiar, pentru că în sală era foarte multă agitaţie, gălăgie". Era zarvă, tensiune, emoţie în exces. Şi-au reîmprospătat memoria uitându-se din nou la clipuri de Youtube cu highlights din meciurile perechii care câştiga două titluri de Mare Şlem în 2018. "Ne interesa foarte mult să ne reîmprospătăm memoria cu ce fac ele, care sunt schemele lor principale". Cele 30 de minute dintre meciul Mihaelei Buzărnescu şi startul de la dublu au trecut pe nesimţite. "Timpul era foarte scurt".

După un prim set de o oră, era 1-0 pentru Cehia. "Moni m-a întrebat - ce crezi că am greşit, că am fost foarte aproape? Eu i-am spus câteva lucruri şi din momentul acela m-am relaxat şi am început să fiu mult mai agresivă în joc. M-am relaxat şi acela a fost momentul în care jocul s-a schimbat un pic în favoarea noastră. Imediat, a urmat break-ul. A fost foarte important acel break, am început foarte bine, l-am şi consolidat. A fost foarte important că am stat foarte concentrate şi că am luptat tot timpul. Puteam la 1-0 în decisiv să fructificăm acel game, dar mai apoi am rămas la fel de concentrate şi de motivate. Ne doream enorm de mult acea victorie şi cred că asta a contat cel mai mult, faptul că am luptat pentru fiecare punct. A fost foarte intens, fiecare game s-a jucat. Nu au fost momente de up-and-down pentru vreo echipă. Fiecare a încercat să dea tot ce e mai bun, să lupte, de aceea meciul a fost extrem de echilibrat pe întreaga durată a lui", spune Irina. De aceea s-a jucat atipic pentru dublu, cu schimburi de mingi de 17-18 lovituri. De aceea, Irina ţine minte aproape fiecare punct al meciului. "A fost mai atipic la dublu, dar uitaţi, era un meci atât de important, s-a putut şi asta", spune Irina, cu multă căldură în glas.

Unii au spus, după victoria României, cu 3-2 în faţa naţiunii cu 6 trofee Fed Cup câştigate în ultimii 8 ani, că fiecare membru al echipei a fost, în felul său, erou. Că Irina şi Monica au avut, parcă, super-puteri pe teren. "Pare cam mult", parează cu modestie Irina. "Aş spune mai degrabă că fiecare membru al echipei a adus un plus şi datorită tuturor s-a câştigat acest meci".

Cu ce rămâne Irina Begu? Cu un geamantan de senzaţii plăcute, cu imaginea acelor fani frumoşi, cu sentimentul apartenenţei la o echipă frumoasă. În plus, "în timpul meciului, eu am fost extrem de motivată şi de expresivă. Când mă încurajam şi ţipam cu Monica... da, m-am exteriorizat mai mult faţă de un meci normal", trage linie Irina, dornică să translateze în circuitul WTA nivelul de implicare şi apoi, să îl replice în duelul din aprilie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.