LIVE BLOG | Caroline Garcia o oprește pe Sorana Cîrstea în turul doi la Madrid, cu o lecție aspră despre eficiență în momentele decisive

LIVE BLOG | Caroline Garcia o oprește pe Sorana Cîrstea în turul doi la Madrid, cu o lecție aspră despre eficiență în momentele decisive
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Sorana Cîrstea (93 WTA) – Caroline Garcia (22 WTA), 4-6, 6-3, 1-6 în turul doi la Madrid.
  • Simona Halep rămâne singura reprezentantă a României în optimile turneului Premier Mandatory de la Madrid.
  • Caroline Garcia ne-a adus aminte, miercuri, că nu este suficient să joci bine, să faci puncte frumoase și că distanța de la „foarte aproape și echilibrat” la „foarte departe și dezechilibrat” este, în fapt, minimă pe un teren de tenis. Sorana Cîrstea a ratat startul de prim set, apoi startul de set trei. Consecința: după aproape 80 de minute de joc bun, cu multe reușite, cu execuții ferme cu reverul în lung de linie, după o muncă enormă pentru a smulge un break refuzat de 10 ori de Garcia fie cu servicii uriașe, fie cu execuții aproape nebunești, care au aterizat însă precis la linie, în care a fost la nivelul adversarei sale clasate cu 71 de poziții mai sus în clasamentul mondial, Cîrstea a pierdut contactul cât ai pocni din degete. După zece game-uri în care nu s-a apropiat de minge de break, Garcia a valorificat parcă fără efort șansa de break din game-ul doi al decisivului și a sprintat spre victorie. La 1-1 la seturi și 3-0 în decisiv, franțuzoaica avea totuși doar două puncte câștigate în plus față de româncă, iar la finele unui 6-1 aspru, de nouă puncte. În statistica mingilor de break convertite însă, Garcia zâmbește cu un 3 din 5 rată de conversie, în timp ce Sorana Cîrstea o face amar, cu 1 din 11.
  • Elementul fragil din arsenalul Soranei deja de câteva sezoane, serviciul doi a fost, din nou, sub-performant. Cîrstea a câștigat doar 10 din 26 de puncte pe mingea a doua, oferind și patru duble greșeli.

 

FILMUL PARTIDEI, PAS CU PAS

â–º Sorana Cîrstea părăsește turneul de la Madrid în turul doi, după un fragment de joc în care a fost extrem de aproape de Garcia. Sportiva din Franța s-a impus 6-4, 3-6, 6-1, după două ore și 2 minute de joc.

â–º Sorana Cîrstea obține un prim game în decisiv, evitând un scor nedrept de aspru pentru nivelul arătat de la jumătatea setului unu până la start de set decisiv.

â–º Scorul capătă proporții, după o tură câștigată la zero pe serviciu de Garcia, pentru 5-0.

â–º DUBLU BREAK Garcia. Cîrstea se deconectează, face dublă greșeală, îngroapă dreapta în fileu, iar Garcia fructifică a doua minge de break, după ce forțase returul pe prima minge.

â–º Sorana țipă, după ce o minge de rebreak trece pe lângă ea. Garcia face în momentele decisive cele mai bune alegeri, cele mai bune puncte, deși, cu un 3-0 dureros în setul trei, a 22-a jucătoare a lumii are în cont, per total, doar două puncte în plus față de Sorana.

â–º BREAK Garcia. Sportiva din Franța are un plus de agresivitate, iar Sorana este din nou ineficientă la minge de break scăpând mingea afară pe centrul terenului. 2 din 3 la mingi de break, în partidă, pentru Garcia, 1 din 10 pentru Cîrstea.

â–º Garcia dă restart rapid după pierderea setului doi. Are avantajul de a servi prima în decisiv: un singur punct cedat în drum spre 1-0.

â–º SET Sorana Cîrstea, 6-3. Sorana face exact ce trebuie și pune punct unei manșe intense, ducând decizia în decisiv. Garcia pleacă la vestiare. 44 de minute de luptă, câte 8 lovituri câștigătoare, o greșeală neforțată în plus pentru Garcia.

â–º BREAK Sorana! Românca trece de la agonie la extaz. Strigă, tare: „Nu e posibil așa ceva!”, după ce ratează passing-ul decisiv pe minge de break, într-un al treilea game de retur al meciului în care a avut 15-40. Sorana este exasperată, însă obține până la urmă break-ul, Garcia cedând în fine în raliu și nemaireușind aceleași servicii imparabile pe minge de break. Cîrstea servește la 5-3.

â–º Luptă Sorana! Pumnul e strâns, tura pe lansare e apărată. Cîrstea nu se pierde cu firea, păstrează agresivitatea și nivelul ridicat de joc și face 4-3 în setul doi.

â–º Ce șansă irosește Sorana! Are din nou două mingi consecutive de break, iar după a doua chiar are de ce să regrete: a dominat raliul, fiind în control pe centrul liniei de fund a terenului, a alternat execuțiile lungi cu reverul cu cele de dreapta, a alergat-o pe Garcia, însă franțuzoaica a inventat o diagonală scurtă cu reverul, imparabilă, care a aterizat pe tușă. Pe o a treia minge de break, Garcia ține diagonala în aceeași zonă a terenului și vine din nou cu o execuție la fel de riscantă, la fel de eficientă. Se face 3-3 în setul doi.

â–ºMaes cere mai multe prime servicii, indicându-i Soranei procentajele de reușită din statistică. În plus, belgianul îi spune că trebuie să pună mai multe retururi în teren, să nu riște prea mult, oferind astfel momente de respiro pentru Garcia.

Arbitra Marija ĂŒiÍak l-a apostrofat însă pe Maes, din cauza faptului că acesta nu a respectat traseul de intrare pe teren, preferând să dară peste panourile publicitare. Belgianul a fost întrerupt după câteva cuvinte, a replicat prompt: lasă-mă să-mi folosesc timpul, apoi, înainte de reluare, Sorana Cîrstea este avertizată și ea pentru același lucru.

â–º Garcia se lamentează arbitrei din cauza oamenilor din tribună, Sorana se pune în dificultate cu o dreaptă ratată, dar reușește imediat să închide scurt două puncte, pentru 40-30. Trimite un nou serviciu decisiv și ridică imediat mâna pentru a-și chema antrenorul.

â–º Cîrstea obține primul punct al game-ului de retur, deși Garcia a fost în control în primă fază, pe duelul de rever, franțuzoaica trimițând însă în cele din urmă în plasă. Același serviciu percutant dezechilibrează mai departe raliurile, iar Sorana nu apucă să lovească decisiv înaintea lui Garcia.

â–º Garcia lovește din nou exasperant de precis cu serviciul, dar și cu dreapta, iar primul punct pe lansarea Soranei de la 1-1 îi revine din nou sportivei franceze. Dependentă de primul serviviciu, Sorana lovește din nou letal cu reverul în lung de linie, pentru 40-15, însă nici Garcia nu rămâne în expectativă, contrează prompt și finalizează din teren. Un punct făcut direct din serviciu încheie conturile în game-ul al treilea al setului doi, Sorana refăcând avantajul, 2-1.

â–º Cîrstea începe bine setul doi, la serviciu, cu hold la 15, care îi dă o altă perspectivă, la 1-0, față de primul set, în care a fost în permanență în urmărire.

â–º Secretul primului set? Garcia a reușit 6 lovituri câștigătoare în plus (15-9), însă cu procentaj dublu la eficiența serviciului doi față de Sorana Cîrstea și o ușurință debordantă de a accesa servicii bune în momentele decisive (patru mingi de break salvate, două în ultimul game), zarurile au fost aruncate, chiar dacă românca a greșit neforțat mai puțin (11-16).

â–º SET Garcia, 6-4, după un game cu două mingi de break salvate cu servicii uriașe de reprezentanta Franței. Sorana pune presiune. face ravagii mai întâi cu reverul în lung de linie – dar primește ca replică un un-doi serviciu-forehand-pe-tușă. Vine cu scurtă excelentă pe rever, este din nou taxatp de serviciu. Insistă, returnează bine și smulge o eroare care îi aduce break-point. Garcia are controlul total și anulează break-point-ul, însă oferă o nouă minge d e break după o intervenție a fileului, care îi scoate mingea în out. Cîrstea nu are nicio șansă să returneze pe a doua sa minge de break, Garcia punând o ghiulea spre exterior din lansare. Două puncte mai târziu însă, este tot egalitate, însă românca primește în forehand un nou serviciu tare, iar șansele o părăsesc.

â–º Hold la 30, cu ceva emoții pentru Sorana. Garcia face diferența cu o scurtă, scoate din nou la iveală vulnerabilitățile Soranei pe serviciul doi, egalând scorul la 30, însă odată cu revenirea primului serviciu, Sorana își deschide bine terenul și finalizează cu marjă, în lung de linie. Garcia va servi, însă, după pauză, pentru set, la 5-4.

â–º Cîrstea începe bine game-ul de după consultarea cu Maes, cu două puncte câștigate, Garcia se salvează în primă instanță cu un as, însă Sorana obține două mingi consecutive de break ținând mai bine duelul de pe baseline, pe vânt. Caroline o salvează pe prima, practic din serviciu, returul Soranei lăsându-i de executat doar o formalitate. Al doilea retur al Soranei este un pic mai bun, dar Garcia reușește să închidă și de această dată din a doua lovitură, cu forehand câștigător. Un „haideee!” tare însoțește ratarea Soranei care cedează al treilea punct la rând – de această dată un schimb prelungit, controlat însă de franțuzoaică. Un retur imparabil al Soranei prelungește game-ul, cu o nouă egalitate, dar serviciul o duce în avantaj pe Caroline, iar apoi un schimb inspirat de pe rever pe dreapta îi rezolvă acest joc mai complicat reprezentantei Hexagonului.

â–º Sorana privește atentă spre antrenorul său, fără să rostească vreun cuvânt. Primește încurajări, belgianul vrea ca eleva sa să fie mai atentă în primele puncte, să riște mai puțin cu reverul în lung de linie pentru a schimba puțin dinamica (a pierdut de trei ori primul punct pe game-ul de lansare).

â–º Cîrstea nu poate compensa din spatele liniei de fund a terenului serviciul doi modest, rămâne în urmă la 0-30 și schimbă racheta. Cu o Garcia ajunsă din nou la fileu, românca are din nou o doză de șansă cu fileul, obținând astfel passing-ul câștigător. Cu primul serviciu ajunge la 30-30, însă se pune din nou în dificultate cu o dublă greșeală care oferă minge de break. Sorana atacă și salvează, asumându-și riscul de a lovi la limită, lăsând practic tot terenul liber. Sub privirile destul de încruntate ale belgianului Carl Maes, românca reușește să apere tura pe lansare. La 3-4, Sorana își cheamă antrenorul la on-court coaching.

â–º Cu un prim as în partidă, Garcia se distanțează rapid la 40-0, însă un forehand lung îi strică game-ul alb. Sorana se luptă impresionant în defensivă și, cu ajutor de la banda fileului, forțează egalitatea. Garcia execută însă mai bine voleul decisiv la egalitate, își procură o a patra minge de game, pe care, în spatele serviciului doi, o fructifică grație unui forehand în lung de linie tare, care o prinde pe picior greșit pe Sorana.

â–º Sorana dă semne că s-a încălzit. Reținem un passing superb pe lângă Caroline Garcia și un hold la zero în dreptul româncei. 56% procentajul la primuol serviciu este unul de îmbunătățit.

â–º Nu este nicio surpriză că în acest meci s-au disputat deja patru game-uri într-un sfert de oră. Garcia impresonează cu reverul, cedează un singur punct și reface avantajul de două game-uri, 3-1.

â–º Game de moral pentru Sorana Cîrstea. Jucătoarea din Târgoviște punctează pe tabelă, chiar dacă, din nou, a început cu o dublă, iar franțuzoaica ne-a arătat câteva scheme învățate la dublu.

â–º Garcia confirmă break-ul. Abia în al treilea punct Sorana Cîrstea izbutește un retur convingător, care îi și aduce punctul, însă franțuzoaica este tare în aceste momente, chiar dacă este nevoită să treacă pe la egalitate, imbatabilă în spatele serviciului doi.

â–º Jucătoarea noastră deschide partida la serviciu și nu o face bine. În primul rând, pentru că primul punct este o dublă greșeală. Apoi, pentru că Sorana lovește ezitant, dă și cu rama, iar Garcia este alertă și punctează pe tabelă cu break, pentru 1-0.

19:05 Sorana Cîrstea și Caroline Garcia sunt așteptate pe Stadium 3. Petra Kvitova, a doua jucătoare a lumii, așteaptă deja în optimi învingătoarea acestui meci.

Marin Cilic a eliberat terenul, răzbind în decisiv, 6-4, în fața germanului Struff, croatul fiind la al doilea meci consecutiv de trei seturi la Madrid.


Sorana Cîrstea revine pe teren, marți, încercând să profite mai departe de șansa wildcard-ului primit pentru tabloul principal de la Madrid. Cu o cea mai bună victorie a ultimelor două sezoane repurtate în fața unei jucătoare din Top 15, în fața lui Madison Keys, în primul tur, Cîrstea are propriul duel cu racheta numărul unu a Franței, Caroline Garcia, cea pe care România a înfruntat-o în semifinala Fed Cup. Meciul este programat pe Stadium 3 și va începe după finalizarea partidei dintre Marin Cilic și Jan-Lennard Struff.

De două ori sfertfinalistă la Madrid, în 2016 și 2017, Cîrstea a început ezitant partida cu Madison Keys, însă nivelul loviturii sale de dreapta a urcat semnificativ începând cu a doua jumătate a setului doi, redevenind acea armă din perioada adolescenței care hărțuia orice gardă adversă. Sportiva din Târgoviște a punctat la finalul meciului că se simte bine pe zgură, se simte bine în atmosfera caldă de la Madrid și are datele de a-i pune probleme unei adversare cu stil de joc similar, orientat spre atac.

Garcia a câștigat 6-2, 6-7(4), 6-4 singurul meci direct cu Sorana, pe hard, la Toronto, în 2017. Fanii români au motive să spere la un nou duel echilibrat, mai ales în condițiile în care Cîrstea s-a „specializat” în meciuri de trei seturi, ultimele sale șapte partide din circuit încheindu-se cu decisiv.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja OBLIGATORIU
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja OBLIGATORIU
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen