Simona Halep s-a calificat în pas de defilare în sferturile Rogers Cup. Kuzneţova a scos la suprafaţă ce e mai bun în româncă şi şi-a primit "sentinţa" cu zâmbetul pe buze

9 aug 2019 20962 afişări Tenis
Simona Halep s-a calificat în pas de defilare în sferturile Rogers Cup. Kuzneţova a scos la suprafaţă ce e mai bun în româncă şi şi-a primit "sentinţa" cu zâmbetul pe buze
  • Simona Halep - Svetlana Kuzneţova, 6-2, 6-1 în optimile Rogers Cup 2019.
  • Simona Halep s-a calificat pentru al cincilea an consecutiv în sferturile turneului canadian, la capătul unui meci dominat cap-coadă în faţa Svetlanei Kuzneţova, menţinând un nivel constant de concentrare, cu eficienţă bună la serviciu şi gestionând bine şi factorul vânt.

Simona Halep a arătat un alt nivel de joc în meciul său secund la Rogers Cup faţă de ziua de miercuri. Având în faţă o adversară de calibru, cu certe calităţi, în ciuda căderii dramatice în clasament, eleva lui Daniel Dobre a păşit apăsat pe hardul din Toronto, impunând ritmul încă din start de meci. Winner-ul trimis cu reverul în lung de linie pentru a-şi adjudeca primul punct al duelului a anunţat, ferm, intenţiile sale şi dispoziţia de joc perfectă a campioanei de la Wimbledon.

Deţinătoarea trofeului a servit extrem de îngrijit în primele două ture pe lansare, menţinând o frecvenţă a primei mingi la borna de 90%, încadrând astfel cu jocuri clare pe lansare un break smuls cu multă determinare şi execuţii aspre într-un game doi maraton. Kuzneţova s-a lămurit rapid că are nevoie de o minune pentru a îi pune probleme Simonei, fiind prima care a salutat cu aplauze execuţiile cele mai bune ale tricolorei.

Halep nu a slăbit ritmul, iar fluctuaţiile din partida inaugurală, cu Jennifer Brady, au fost date complet uitării, chiar dacă vântul nu i-a făcut deloc misiunea uşoară. Istoria meciului s-a scris simplu: Halep a făcut break în fiecare game în care a avut breakpoint pe serviciul advers, iar ambele mingi de break avute de Svetlana au fost salvate. Porţia servită de româncă a fost de două break-uri pe set, Simona dând culoare evoluţiei sale cu 19 lovituri câştigătoare, având clar avantaj în duelul pe diagonală de rever, reuşind să îşi paseze eficient adversara ajunsă la fileu şi să imprime schimbări de direcţie care au arătat că ritmul revine, ferm, în buzunarul constănţencei.

Şapte game-uri adjudecate la rând de româncă au făcut tranziţia între seturile 1 şi 2, Kuzneţova reuşind să aibă o atitudine exemplară în faţa dominaţiei unei adversare net mai bune, joi, la Toronto. Rusoaica a zâmbit când a câştigat unicul său game în setul doi şi şi-a îmbrăţişat sincer la fileu adversara şi prietena din circuit, salutându-i cu fair-play calificarea în optimi.

  • Simona Halep îşi va afla adversara pentru un loc în semifinalele Rogers Cup la finele partidei dintre Jelena Ostapenko şi Marie Bouzkova, în cursul acestei nopţi.

► GAME, SET, MECI ŞI CALIFICARE ÎN SFERTURILE ROGERS CUP PENTRU SIMONA HALEP. Numărul patru mondial pune punct partidei după o oră şi şapte minute de joc în condiţii destul de dificile, cu vânt aspru în special în setul inaugural.

► Kuzneţova zâmbeşte când reuşeşte să o surprindă pe contră pe Simona, egalând scorul la 15 pe lansare. Este aproape de a pierde setul doi la zero, însă evită "ruşinea", la limită, întrerupând seria de şapte game-uri ale româncei. Ridică mâinile în aer în semn de victorie şi zâmbeşte, cu game-ul de 1-5 în buzunar.

► Simona ajunge la un game de victorie în mai puţin de o oră de joc. Kuzneţova spune totul prin mimica feţei, care o recomandă în aceste momente şi pentru un show de stand-up comedy. Simona îşi face treaba, intră în teren, loveşte la linie şi are 5-0 pe tabelă în setul doi. Fanii pregătesc, cu siguranţă, colajele amuzante cu covrigei şi bagheţele.

DUBLU BREAK! Kuzneţova este în criză de soluţii, îşi agaţă speranţele de o scurtă, dar nu poate tempera elanul Simonei, care a absorbit parcă intensitatea vântului şi a transferat-o în jocul ei.

► Simona controlează din nou game-ul pe lansare, impunându-se la 30 şi desprinzându-se la 3-0 pe tabelă. Arată în continuare bine reverul său cross şi chiar dacă fanii ei suspină după o scurtă ratată, satisfacţia vine după o nouă minge tăiată prea mult de rusoaică şi oprită de fileu.

► BREAK HALEP. La 46 de minute de la startul partidei, Simona Halep îşi procură deja două mingi de break în start de set doi. Kuzneţova se vede pasată fără milă la fileu, însă primele break-point-uri sunt risipite. Nici al treilea nu este cu noroc, pentru că, după un dialog intens cu reverul în diagonală, lungul de linie al Simonei ratează ţinta, nemulţumind-o, evident, pe campioana de la Wimbledon. O dreaptă inversă a rusoaicei ce aterizează în culoarul de dublu o duce în cele din urmă pe Halep la 2-0, când cronometrul indică 50 de minute de joc.

► Kuzneţova se ambiţionează să o facă pe Simona să se întrebuinţeze la maximum. Are câteva meciuri extrem de lungi la activ, iar moto-ul în start de set doi este să nu îi dea două mingi la rând în acelaşi loc româncei. Simona apără însă două mingi de break, apărându-se cu tenacitate. un serviciu în exterior apăsat îi aduce minge de game, iar pentru final păstrează un raliu croit după tiparul propus de rusoaică, cu schimbări ale zonei de ţintă, dreapta sa aterizând decisiv pe tuşă, ca pusă cu mâna. 6-2, 1-0

► SET HALEP, 6-2. Simona pune punct manşei inaugurale cu un nou break, după 37 de minute. Câte 8 lovituri câştigătoare au reuşit cele două combatante, însă jocul româncei a fost mai îngrijit (14-19 greşeli neforţate)

► Kuzneţova ameninţă, Halep ia game-ul. Cu un al doilea game câştigat pe serviciu în buzunar, Kuzneţova încearcă să pună presiune la retur. Îi câştigă primul punct pe lansare Simonei, preluând devreme iniţiativa în punctul de deschidere al game-ului. Rusoaica nu îşi poate ascunde dezamăgirea şi se ceartă după două greşeli destul de uşoare care o apropie pe Simona de 5-2, la 40-15. Svetlana începe cursa de urmărire surprinzând-o pe contre-pied pe Simona, plecată pentru a acoperi colţul de rever, apoi în punctul imediat următor execută un rever câştigător pentru egalitate. Nu poate menţine precizia la acelaşi nivel în următoarele două puncte, iar Simona Halep îşi trece în cont game-ul. 5-2

► Halep ştie că are în faţă o jucătoare periculoasă, aşa că nu slăbeşte ritmul. Contabilizâm încă o tură bună pe lansare în dreptul elevei lui "Brică" Daniel Dobre, care are un procentaj la prima minge de pus în ramă - 90%. Românca punctează şi cu un unghi scurt, iar concentrarea pare a fi la cotele cele mai înalte. 4-1

► După un start prompt al Simonei, Kuzneţova punctează şi ea pe tabelă. Halep îşi testează şi eficienţa slice-ului, iar aspectul meciului este unul plăcut.

► Simona trece şi ea pe la egalitate pe serviciu, însă confirmă break-ul şi se distanţează la 3-0. Vântul este şi el un factor în acest meci.

► BREAK HALEP, 2-0! Halep şi Kuzneţova fac spectacol încă de la primele puncte. Schimburile de lungi sunt adevărate raliuri, iar Svetlana aplaudă fair-pplay o finalizare de clasă a Simonei, care îi deschide o oportunitate bună la 0-30 la retur. Rusoaica alege să urce la fileu, însă românca replică şi îşi procură imediat două mingi de break legate. Simona îşi creează avantaj cu un retur foarte lung pe a doua minge de break, însă a doua sa lovitură este greşită, iar mingea nu trece fileul. Halep forţează o a doua egalitate, având clar lungimea mai bună a mingii. Kuzneţova încearcă să imite execuţia în lung de linie câştigătoare a Simonei, însă ratează de puţin ţinta, însă eleva lui Daniel Dobre nu poate converti nici al treilea breakpoint, rusoaica atacând din nou la fileu, inspirat. După alte două mingi de game ale Svetlanei Kuzneţova, Halep i-a rupt serviciul, fructificând a patra minge de break, după o ramă a adversarei sale.

► Simona Halep începe partida la serviciu, iar primul punct îl câştigă cu un rever câştigător în lung de linie care o face pe Alexandra Dulgheru, aflată la microfonul de comentariu pentru DigiSport 2, să se întrebe: oare este legal să începi aşa un meci? Românca avansează prompt spre 40-0, lovind excelent cu reverul, însă chiar dacă nu închide hold-ul la zero, face 1-0 pe tabelă. Fanii sunt şi ei la datorie, chiar dacă arena nu este nici pe departe plină.

► Halep şi Kuzneţova s-au înfruntat de două ori la Rogers Cup, iar ultimul lor meci direct s-a consumat în urmă cu trei ani, la acest turneu, Simona impunându-se cu 2-1 la seturi.

► Ajunsă la 34 de ani, Kuzneţova a făcut o declaraţie interesantă înaintea partidei cu Simona Halep. "Sunt profesionistă din 2000. Au tyrecut aproape atâţia ani câţi ani aveam când am câştigat primul Grand Slam. Am trecut prin atât de multe în aceşti 19 ani, şi când spun multe - chiar sunt multe, nu doar ceva anume. Şi nu poţi fi sută la sută profesionist atâta timp".

23:35 Undă verde pentru duelul Simona Halep - Svetlanţa Kuzneţova pe Centralul din Toronto. Bianca Andreescu este în sferturile Rogers Cup, după un meci superb cu Kiki Bertens, adjudecat 6-1, 6-7(7), 6-4, după două ore şi jumătate de joc efectiv cumulat cu o oră de pauză cauzată de ploaie. A fost nevoie de duble greşeli consecutive pentru a le departaja pe cele două sportive în finalul decisivului.


Simona Halep revine pe teren la aproape 24 de ore după meciul-thriller cu Jennifer Brady pentru o confruntare cu ştaif în optimile Rogers Cup, împotriva unei sportive care, la rândul său, are două titluri de Mare Şlem în palmares - Svetlana Kuznetsova.

Testată serios din punct de vedere fizic şi mental în partida sa inaugurală de la Toronto, Simona Halep are de rezolvat micile probleme de ordin fizic resimţite ieri, ca urmare a reconectării la un ritm de efort susţinut, în orele ce preced intrarea pe Terenul Central pentru meciul al treilea din programul zilei de joi, după încheierea partidelor Karolina Pliskova - Anett Kontaveit şi Bianca Andreescu - Kiki Bertens.

Eleva lui Daniel Dobre va regăsi de partea cealaltă a fileului o adversară cu care este foarte bine familiarizată. Românca a recunoscut în repetate rânduri că o consideră pe Kuzneţova una dintre cele mai potrivite adversare pentru un antrenament intens, datorită eticii de muncă ireproşabile a acesteia. În plus, în vara lui 2016, după ce întrerupea pentru o scurtă perioadă colaborarea cu Simona Halep, Teo Cercel se alătura staff-ului rusoaicei, fost număr doi mondial. Cele două se vor înfrunta pentru a opta oară în circuit, scorul meciurilor directe fiind 4-3 în favoarea Simonei.

De ce a alunecat Svetlana Kuzneţova în clasament, la limita Top 200, chiar înainte de întrecerea de la Toronto

Contextul acestui meci din optimile Rogers Cup este, însă, uşor diferit faţă de anii precedenţi. Kuzneţova s-a operat la încheietura mâinii stângi în final de 2017, apoi din nou în start de 2019, iar revenirea sa în circuit nu a fost nici pe departe lină, chiar dacă în 2018, la începutul sezonului de hard nord-american obţinea un important trofeu la Washington. 2019-le i-a adus o cădere evidentă atât din punct de vedere al constanţei în evoluţii, cât şi în clasament. Kuzneţova nu a reluat turneele decât în luna aprilie, ratând Australian Open-ul şi s-a menţinut pe linia de plutire cu punctele de la Washington în prima sută mondială, adunând doar cinci victorii în şapte turnee până la startul turneelor din US Open Series. Până la Toronto, Svetlana nu reuşise victorii consecutive la simplu decât pe zgura de la Lugano. Chiar şi cu acest palmares ciuruit, Kuzneţova a reuşit în 2019 victorii la Aryna Sabalenka şi Mihaela Buzărnescu, ambele din Top 30 mondial.

Pe lunga listă de probleme a Svetlanei Kuzneţova s-a adăugat o întârziere în emiterea vizei pentru Statele Unite, paşaportul său fiind reţinut la Ambasadă. Rusoaica nu a putut merge, astfel, la Washington, pentru a încerca să îşi apere trofeul. După ieşirea din clasament a acelor puncte, Kuzneţova a ajuns pe locul 198 WTA.

Kuzneţova a prins cu noroc loc pe tabloul principal de la Rogers Cup. După retragerea de ultim moment a Petrei Kvitova, organizatorii au promovat-o de pe lista de aşteptare pe Venus Williams, iar wildcard-ul care îi fusese rezervat legendarei americance a mers direct la Kuzneţova.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.