Simona Halep întoarce cu dârzenie soarta meciului cu Polona Hercog şi se califică în optimi la Miami. "Am alergat ca nebuna trei ore..." + viitoarea adversară a semnat una dintre surprizele zilei

24 mar 2019 30362 afişări Tenis
Simona Halep întoarce cu dârzenie soarta meciului cu Polona Hercog şi se califică în optimi la Miami. "Am alergat ca nebuna trei ore..." + viitoarea adversară a semnat una dintre surprizele zilei
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA
  • 5-7, 7-6(1), 6-2 Simona  Halep (favorită 2) - Polona Hercog (93 WTA) în turul trei al turneului Premier Mandatory de la Miami.
  • Simona Halep s-a calificat în optimile turneului de la Miami, după un meci de două ore şi 49 de minute. Aşa cum a remarcat şi numărul trei mondial în final de partidă, Polona Hercog a început excelent partida, reuşind să impresioneze la serviciu, dar şi cu o agresivitate susţinută de mingi tari şi câteva execuţii de fineţe remarcabile. Constănţeanca nu a fost sigură pe ea, mai ales în ceea ce priveşte poziţionarea la retur - fapt evident în timpul celor două discuţii cu antrenorul Daniel Dobre. Însă, exact cum îi promite noul antrenor, şansele au venit în final de set doi. Tiebreak-ul manşei secunde a fost o mostră din categoria "aşa reuşesc campionii să îşi ridice nivelul în momentele critice" şi, în ciuda faptului că a acuzat probleme la genunchiul stâng încă din prima parte a primului set, Simona a devenit forţa dominantă în setul decisiv, şi pe fondul faptului că Polona şi-a atins, întrucâtva, limita resurselor.
  • Simona a încheiat partida cu 39 de greşeli neforţate - dintre care 17 acumulate doar în primul set şi 20 de lovituri câştigătoare (3 în setul 1). Graficul evoluţiei Polonei Hercog a fost invers: a încheiat primul set în echilibru (13 winners, 15 greşeli neforţate), însă în final a contabilizat 47 de greşeli neforţate şi doar 35 de puncte câştigătoare.
  • În optimi, Simona Halep o va înfrunta pe Venus Williams, autoarea unei surprize în faţa favoritei 14, Daria Kasatkina. Americanca s-a impus cu 6-3, 6-1, într-o oră şi 14 minute.

► GAME, SET, MECI SIMONA HALEP:  5-7, 7-6(1), 6-2. Simona încheie cu hold la zero, impresia generală fiind că românca a dominat decisivul.

"A fost un meci greu, ea a jucat excelent, am alergat ca nebuna trei ore şi am rezistat -  asta mă face foarte fericită, ca şi faptul că am reuşit să câştig. Mi-am găsit ritmul încetul cu încetul. Am luptat incredibil. Dacă voi face în continuare ce am făcut în acest meci, am şansa de a fi numărul unu din nou", a spus Simona Halep la final de meci.

► DUBLU BREAK! Hercog declanşează prematur atacul, Simona este în control pe linia de fund a terenului şi vedem încă două mingi de break. Hercog se sprijină în serviciu pentru a o salva pe prima, dar returul Simonei este din nou decisiv, lung, în diagonală, pentru 5-2

► Game-uri câştigate în oglindă, la zero, de Hercog şi Halep. 4-2

► Halep se desprinde la 3-1, după minge de break salvată. Lucrurile nu sunt uşoare nici acum.

► BREAK HALEP. Lungimea returului face diferenţa pentru Simona. Slovena dă şi semne de oboseală, comite dublă, însă este meritul presiunii aplicate de Simona. Două ore şi jumătate de la startul partidei.

► Start contrastant de set decisiv. Ferm la serviciu pentru Polona, complicat, cu minge de break salvată pentru Simona. 1-1

► SET HALEP, 7-1 în tiebreak! Simona şi-a ridicat nivelul de joc la momentul decisiv! pe cât de mult a suferit Stere Halep până acum, pe atât de mare e bucuria acum. Virginia Ruzici este de asemenea în tribună, alături de mama Simonei, Tania. De la 3 lovituri câştigătoare în primul set, Simona a ajuns acum la 11, cu 14 greşeli neforţate. Raportul Polonei Hercog este 17-21.

imona ia primul punct cu serviciul, apoi o deranjează cu slice-ul pe Polona, care nu mai poate returna cu dreapta şi slovena o trimite pe Simona la 2-0. Simona loveşte excepţional, mai întâi cu dreapta, apoi cu reverul în lung de linie, riscând totul cu terenul descoperit - mingea e însă decisivă, pentru 3-0. Simona are acum iniţiativa, se desprinde la 5-0 după două schimburi în care Polona nu a putut rezista în defensivă. O scurtă îi aduce singurul punct slovenei înainte de schimbul de terenuri.

Simona face spectacol cu dreapta, finalizează din nou în lung de linie şi setul îi revine, cu 7-1, după o finalizare din interiorul terenului. Românca pleacă la vestiare, înaintea decisivului.

► Avem tiebreak.  Hercog începe prompt game-ul care să îi asigure tiebreak-ul, Simona însă găseşte un al optulea winner în manşă, apoi vine greşeala neforţată a Polonei, o dublă greşeală venită din supra-motivare şi o egalitate mai puţin scontată. Însă, serviciul Polonei livrează un as la teu pe care Halep vrea să îl vadă la reluare, apoi slovena câştigă din trei atingeri, finalizând elegant cu dropshot.

► La 6-5 în setul doi, Halep cere din nou vizita fizioterapeutului, care îi mai întăreşte bandajul de sub genunchiul stâng.

► Hercog egalează la 5, ba mai şi câştigă un super-raliu, în care Halep a muncit enorm în defensivă, dar, ajunsă la fileu, este depăşită şi la capitolul inspiraţie, şi la propriu, cu un passing ce nu admite replică. Simona este dură cu sine, îşi adresează reproşuri.

REBREAK HERCOG. Simona ratează închiderea manşei, fiind executată cu joc ultra-agresiv de Hercog. Un retur ucigător o pune în pole-position pe slovenă în punctul victoriei în game, iar cursa de recuperare a Simonei este lăudabilă, dar sortită eşecului, pentru că Polona are nervii tari şi pasează necruţător.

► BREAK HALEP. Două mingi de break trec pe lângă Simona în primă fază, iar românca ţipă, necăjită. A greşit pe prima minge de break, a dat prea tare cu dreapta în lung de linie pe a doua, apoi vine o nouă ratare dureroasă în fileu după un schimb în care a beneficiat de serviciul doi al adversarei. Halep îşi oferă o nouă şansă cu un passing pe care Polona îl atacă indecis. hercog se simte obligată să joace riscant, apără o minge de break cu o superbă combinaţie serviciu şi cross câştigător, dar tactica la fel de agresivă o îngroapă la următorul break-point, pe care trimite prea tare lungul de linie.

► Halep este în control, folosind unghiul scurt. Polona ratează returul, ducând-o pe Simona la 40-0. Românca îşi cere scuze pentru că are game la zero în cont după ce banda fileului îi transformă mingea în scurtă imparabilă. A treia jucătoare a lumii cere din nou interveţia antrenorului, oar prima întrebare a acestuia este: "Mai poţi?". Apoi, vin sfaturile şi încurajările. "Faţă-spate trebuie să te mişti mai bine. În momentul loviturii ai plecat puţin înainte de câteva ori. Ai ales foarte bine la retur. Meciul e foarte bun, stai lângă ea, că îţi vin şansele!

► Simona este decisă să atace, ajunge la fileu, dar este pasată de Harcog şi cu ajutor din partea fileului pentru 30-0. Halep câştigă primul punct pe dublă greşeală, apoi la finele unui punct în care, deşi mingea sa nu a avut prea multă adâncime, a adus eroarea adversarei. Polona se impune, totuşi, la 30, pentru 3-3.

► Halep rămâne în faţă pe tabelă, după un game în care Polona Hercog a văzut mai bine decât arbitrii un out al româncei, în care românca a ratat un contre-pied, însă a punctat bine cu serviciul şi din poziţii agresive. 3-2 în setul doi pentru româncă.

► Simona Halep are probleme în aceste momente pe rever. Hercog reuşeşte să finalizeze spre reverul ei, apoi românca  ratează lungul de linie în fileu şi avem un nou game cu prelungiri pe lansarea Simonei, însă tricolora se concentrează, face pas în faţă în teren, răspunzând eficient la lobul trimis de Polona şi închide conturile cu voleu.

► Hercog rezistă la serviciu, deşi se clatină puţin, fiind întoarsă de Simona de la 40-15 la egalitate. Polona face însă bine tranziţia între loviturile de forţă, la execuţii de atingere fină şi îşi adjudecă game-ul de 1-1, cu scurtă de aplaudat.

► Statistica este sugestivă în ceea ce a însemnat primul set: Halep a lovit câştigător doar de 3 ori, însă a greşit neforţat de 17 ori. Statistica Polonei Hercog este mult mai echilibrată: 13 winners, 15 unforced errors, plus un procentaj bun în spatele primului serviciu - 72% puncte câştigate.

► SET HERCOG, 7-5. Diferenţa este mare: Simona munceşte mult pentru a ajunge la 15-30 pe serviciul advers, Polona, de la înălţimea celor 1,85 m repară iute cu un serviciu. Simona însă beneficiază de minge de break, după ce izbuteşte returul şi Polona greşeşte. "Trebuie să dau lung!" îşi strigă Simona, executată în lung de linie de Polona - care, culmea - are timp să se mute cu dreapta pentru a trimite din zona de rever. Cu două servicii, Hercog "rezolvă" un game în care Simona a luptat şi a anulat o minge de set. Totuşi, este 7-5, în 61 de minute pentru Hercog.

BREAK HERCOG. Simona este furioasă şi face gesturi largi în aer. Polona Hercog trimite pe tuşă, se desprinde la 0-40 şi obţine break la zero, după ce Simona alege să joace slice şi îşi face mai mult rău sieşi, decât adversarei, ratând următoarea minge.

BREAK, HALEP. Simona converteşte a cincea minge de break a partidei, fiind răsplătită pentru efortul depus. Pusă sub presiune, Polona produce un prim as al partidei, la 15-40, dar Simona nu renunşă, îşi plimbă adversara stânga-dreapta şi, trecând-o în defensivă pe slovenă, are câştig de cauză. Imediat, românca trece în avantaj pe tabelă, la 5-4, după un hold la 15.

► Simona aleargă şi atacă pentru un nou hold la 30 şi cere intervenţia lui Daniel Dobre. Principala ei grijă - poziţionarea în teren. Antrenorul a asigură că nu stea prea în spate în acest moment.

Daniel Dobre: La serviciul doi poţi să stai un pic în spate. Ai momente în care pleci înainte să termine. Toate game-urile sunt strânse. Stai pe minge ca lumea. Serveşti bine. Termină mişcările.

Simona: Nu stau departe?

Dobre: Nu, eşti ok. Dă minge mai lungă şi înaltă, pe minge mai scurtă dai şi un slice. Luptă, pentru că joci ok.

► Hercog joacă extrem de inteligent, căutând să trimită mingi cât mai în exterior. Astfel, Halep trebuie să alerge mult dintr-un colţ în celălalt, iar Polona revine de la 0-30 pe lansare, pentru a se distanţa la 4-2. Mai trebuie spus şi că, în jumătate de oră, românca a greşit deja neforţat de 10 ori.

Simona nu este "în zonă" în acest moment. Încearcă să aibă iniţiativa în punct, greşeşte o scurtă şi ajunge din nou în prelungiri pe serviciu. Halep revine cu voleu câştigător şi apără lansarea, dar cere intervenţia fizioterapeutei, pentru o problemă la genunchiul stâng.

Este time-out medical, iar la revenirea pe teren Simona are un bandaj sub genunchi.

► Simona ratează din nou minge de break. Nu reuşeşte să returneze un serviciu la teu trimis de Polona la 30-40, schimbă frustrată racheta, căutând o tensiune diferită, dar nu mai câştigă punct în acest game. 3-1 pentru Polona.

► BREAK HERCOG. Simona simte presiunea de pe dreapta adversă, rămâne în urmă pe serviciu, la 15-40 şi caută finalizarea spre reverul advers pentru a încerca să revină. Românca aplică bine planul pe prima minge de break, dar trimite prea lung pe a doua. Din păcate, nu sunt prea mulţi fani în tribună. Probabil, duminică, la 14:00 trevut de fix, americanii încă nu au terminat ieşirea la "barbeque"

► Polona Hercog începe meciul cu prime servicii de peste 170km/h, până la 185 km/h. Pe astfel de servicii returul Simonei este scurt, însă românca ajunge la minge de break speculând greşelile din schimburile prelungite. Slovena joacă însă agresiv mingea devisivă, finalizează curat din apropierea plasei şi anulează şansa româncei, care cedează până la urmă game-ul cu un rever eşuat în fileu.

La secţiunea highlights - o execuţie pe rever de fineţe pentru Polona.

►Simona deschide cu game adjudecat la 30 pe serviciu. Polona a reuşit o cursă câştigătoare la fileu, dar Halep a servit bine şi a stat bine în schimb, de pe linia de fund a terenului.

► Sunt 25 de grade Celsius la Miami, bate vântul, cu aproximativ 26 km/h, iar Simona păstrează hanoracul pe ea la încălzire. Românca serveşte prima şi observăm că Polona şi-a acoperit celebrul tatuaj cu craniu, alegând să poarte o mânecă de compresie, de culoare roz.

20:05 Hard Rock Stadium este gata să o primească pe Simona Halep. Constănţeanca debutează pe noua arenă principală a turneului de la Miami, cu ocazia meciului cu Polona Hercog. Este vorba despre o arenă temporară construită pe stadionul echipei de fotbal american Miami Dolphins. John Isner, deţinătorul trofeului din competiţia masculină, a trecut în minimum de seturi de spaniolul Albert Ramos (7-5, 7-6/6) şi a eliberat terenul pentru partida care ne interesează cel mai mult.


A doua favorită a turneului din Florida, Halep va încerca să acceadă pentru a patra oară în carieră în optimile întrecerii din Miami. În 2019, românca a evoluat în această fază la toate turneele la care a luat startul. De partea cealaltă a fileului se va afla o sportivă intrată cu şansă pe tabloul principal, după ce pierduse în ultimul tur al calificărilor în faţa Laurei Siegemund. Polona Hercog a beneficiat de retragerea Lesiei Tsurenko, din cauza unei accidentări la mâna dreaptă. Pentru că reprezentanta Ucrainei se afla pe lista favoritelor, Hercog i-a luat locul ca lucky loser în turul secund, acolo unde s-a impus în minimum de seturi în faţa japonezei Misaki Doi (112 WTA), scor 7-6(4), 6-4.

  • Învingătoarea partidei Simona Halep - Polona Hercog va juca mai departe cu Venus Williams sau Daria Kasatkina (favorită 14).

Jucătoarea cu craniu pe braţ

O jucătoare longilină, de 1,85 m, Polona Hercog este o sportivă uşor de ţinut minte, datorită pasiunii sale pentru tatuaje. Braţul său drept este acoperit în totalitate de cerneală. Alături de un trandafir, pe mâneca ce îi acoperă braţul cu care mânuieşte racheta este uşor vizibil un craniu destul de mare. În urmă cu doi ani, slovena glumea, spunând că nu ştie dacă acest craniu le intimidează pe adversare, dar că nu s-ar supăra dacă acest lucru s-ar întâmpla. 

Cu opt luni mai mare decât Simona, Polona Hercog va avea palmares pozitiv la startul partidei directe de la Miami: în urmă cu zece ani, la Budapesta, slovena câştiga un meci strâns şi extrem de lung în faţa constănţencei, 7-6(3), 1-6, 6-2. Traiectoriile celor două sportive au fost însă extrem de diferite în timpul scurs de la acel meci. Dacă Simona este, în prezent, jucătoarea cu cea mai lungă prezenţă în Top 10-ul actual, Polona şi-a atins maximul la începutul anilor 2010, când a câştigat două trofee WTA la simplu (dublă la Bastad în 2011 şi 2012) şi a urcat pe locul 35 în lume (iulie 2011).

Lanţ de accidentări şi săgeţi din partea adversarelor

Cariera Polonei Hercog a fost marcată de probleme fizice şi presărată cu abandonuri: umărul a fost mereu o sursă de bătăi de cap, 2017 aducându-i chiar şi o fractură de stres la nivelul centurii scapulare.

S-au adăugat probleme la încheietura mâinii drepte, la genunchiul stâng, dureri la spate şi în zona intercostală, care au ţinut-o alte luni în afara terenului, afectându-i şi clasamentul.

Nu o dată, Hercog a fost acuzată de colegele sale de circuit de lipsă de fair-play pentru că ar fi a luat startul pe tabloul principal la Grand Slam-uri ştiind că nu este aptă de joc, doar pentru a încasa un cec consistent, cu cinci cifre. Donna Vekic, prima pe lista de aşteptare pentru a prinde loc pe tablou ca lucky loser la US Open 2016 a răbufnit pe reţelele de socializare după ce slovena a abandonat după 33 de minute în duelul din primul tur cu Angelique Kerber, pe cea mai mare arenă de tenis a lumii - Arthur Ashe Stadium, după ce pierduse toate cele şapte game-uri disputate. În 2014, la Australian Open, Hercog abandonase după doar şase puncte în primul tur cu Alize Cornet.

  • Polona Hercog este la al treilea turneu WTA pe 2019 în care primeşte o a doua şansă după ce a pierdut în calificări: i s-a mai întâmplat la Doha şi Dubai, însă doar la Miami a fructificat, câştigând pe main draw un meci.

Polona Hercog este o sportivă capabilă să genereze forţă cu lovitura de dreapta, însă ultima sa victimă de calibru a fost Kuznetsova (la limitp în Top 30 la momentul respectiv), în aprilie 2018, la Istanbul, într-o perioadă în care slovena mai reuşea victorii şi la Sabalenka sau Cibulkova. 

  • Odată cu eliminarea prematură a liderului la zi al clasamentului WTA, Naomi Osaka, Simona Halep şi Petra Kvitova au şansa de a o detrona, cu o prezenţă în finala turneului. Calificarea în finală le este suficientă amândurora pentru a o întrece pe Osaka, iar, având în vedere că cele două sunt pe jumătăţi opuse de tablou, ambele pot trece peste Osaka. Dacă Halep şi Kvitova îşi dispută finala, atunci meciul de titlu se va juca şi cu numărul unu mondial pe masă.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.