Simona Halep, atac extrem de dur asupra lui Patrick Mouratoglou: „El și echipa mi-au distrus cariera de 25 de ani”. Interviul integral acordat de româncă în Paris Match

Simona Halep, atac extrem de dur asupra lui Patrick Mouratoglou: „El și echipa mi-au distrus cariera de 25 de ani”. Interviul integral acordat de româncă în Paris Match
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep a acordat un amplu interviu pentru Paris Match, românca dialogând cu jurnalistul Alexandre Ferret.

Ea a susținut că e nevinovată în scandalul de dopaj, Halep fiind suspendată patru ani din tenis după ce la US Open 2022 a fost depistată pozitiv cu Roxadustat.

Simona a explicat faptul că a luat colagen, care ar fi fost contaminat. Cert e că dosarul său va fi analizat la Curtea de Arbitraj Sportiv.

Simona Halep, atac extrem de dur asupra lui Patrick Mouratoglou: „El și echipa mi-au distrus cariera de 25 de ani”

Interviul a fost realizat la Paris și cei de la Adevărul au tradus integral dialogul.

Paris Match: Ai primit o suspendare de patru ani pentru că ai fost testată pozitiv pentru consum de Roxadustat. Cum s-ar fi putut întâmpla acest lucru?

Simona Halep: Echipa mea mi-a recomandat să iau un supliment alimentar, colagen. Le-am urmat sfatul și s-a dovedit că acel colagen era contaminat cu Roxadustat. Eroarea vine din laboratorul al cărui supliment alimentar a fost contaminat cu o substanță dopantă care nu ar fi trebuit să fie acolo.

Ai fi putut să beneficiezi în continuare de ea.

Nivelul găsit în urină pe 29 august 2022 este prea scăzut pentru a-mi îmbunătăți randamentul. Mai ales că în ziua acelui test, Roxadustat nu apare în analizele de sânge. Cu trei zile mai devreme, pe 26 august, analizele de sânge și urină au fost la fel de negative și nu au mai ieșit niciodată pozitive. Nu există nicio îndoială cu privire la contaminare și asta am susținut și în fața instanței.

Ai mai luat vreodată colagen?

Nu. A fost prima dată și nu știam brandul ales de echipa mea.

Este vina exclusivă a echipei?

Un sportiv profesionist se înconjoară de oameni care trebuie să aibă grijă de ea, de sănătatea ei și să o facă să performeze mai bine. Întotdeauna am avut încredere totală în oamenii cu care lucrez. Sportivii de performanță nu fac aceste verificări.

Ai început să colaborezi cu Patrick Mouratoglou în aprilie 2022 și, patru luni mai târziu, ai fost testat pozitiv. În noiembrie anul trecut, el a lansat un videoclip în care explică faptul că el a fost inițiatorul acestei propuneri de colagen și că și-a asumat responsabilitatea pentru situația prin care treci. Dai vina pe el?

Sunt sigură că nu a fost făcut intenționat și sunt recunoscătoare că recunoaște că greșeala a fost a lui și a echipei sale. Da, ei sunt cei care mi-au dat acest supliment alimentar. Și pentru această eroare, eroarea lor, eu sunt singura care plătește prețul cel mai mare: douăzeci și cinci de ani de carieră distruși.

Mai păstrezi legătura cu Patrick Mouratoglou?

Nu mai păstrăm legătura direct de câteva luni. Nu m-am mai antrenat la Academia Mouratoglou, încă de anul trecut. Nu mai lucrăm împreună.

Numeroase studii arată că o mare parte a suplimentelor alimentare sunt contaminate cu substanțe interzise și prezintă risc de dopaj.

Nu știam acest lucru și cu siguranță te pune pe gânduri! Riscul este prea mare. Nu avem laboratoare portabile pentru a testa suplimentele alimentare pe care le consumăm pe tot parcursul anului.

Presupunând că vei primi un rezultat favorabil (de la TAS – n.red.). Vei mai lua acest tip de suplimente alimentare?

A fost prima data când am luat colagen și nu voi mai lua niciodată! Pana atunci, consumam doar săruri minerale și vitamine în cantități mici.

Ultimul tău meci a fost în primul tur al US Open, pe 29 august 2022, data în care testul tău a ieșit pozitiv la Roxadustat. De atunci ai mai făcut alte teste?

Absolut. În urma suspendării provizorii, în septembrie 2022, am continuat să fiu testată, la fiecare aproximativ zece zile. Apoi, treptat, tot mai rar. Ultimul meu test antidrog cred că a fost în aprilie sau mai. Cu toate acestea, am obligația de a transmite locul în care mă aflu. Trebuie să anunț autoritățile de control cu privire la locația mea, astfel încât acestea să poată efectua teste inopinate. Le stau bucuroasă la dispoziție.

„Mă lupt să-mi apăr onoarea. Sunt nevinovată”

Care este starea ta de spirit acum?

Perioada aceasta este una foarte complicată. Mă lupt să-mi apăr onoarea de peste un an. Sunt nevinovată. Cred în justiție și nu voi renunța.

Fizic, cum ești acum?

Continui să mă antrenez, să mă pregătesc pentru întoarcerea mea pe teren. Deocamdată nu am echipă, așa că mă antrenez singură la București. Este complicat să găsești motivație atunci când nu ai o perspectivă sportivă și nu știi ce îți rezervă viitorul.

Pentru a gestiona emoțiile atunci când erai în turneu, erai însoțită de un psiholog. Ai discutat cu el în această perioadă?

Suntem încă în legătură, iar el mă ajută să rămân calmă și să-mi gestionez anxietățile. În general, a vorbi cu cineva este întotdeauna un lucru bun. Îți permite să te ușurezi puțin, să înveți să accepți, chiar dacă, în cazul meu, este greu, pentru că sunt victima nedreptății. Pe de altă parte, știu că nu am greșit cu nimic și că nu am ce să-mi reproșez. Văzând lucrurile în acest fel mă ajută să scap de insomnie.

La fel ca Ilie Năstase sau Nadia Comaneci, ești o vedetă în România, unde peste 15.000 de oameni s-au adunat pe Arena Națională din București, după cei primit titlul de la Roland-Garros în 2018. Cum a fost primit acolo anunțul suspendării?

Nimeni nu mă învinovățește pentru nimic. Oamenii mă susțin dincolo de ceea ce mi-aș fi putut imagina. Am primit mii de mesaje de încurajare de la oameni care speră să mă revadă curând pe teren. Îi simt alături de mine în această luptă pentru adevăr. Ei nu cred nicio secundă că aș fi putut face ceva rău. Înseamnă foarte mult pentru mine, la fel ca mesajele de sprijin de la foștii mei adversari. Este cel mai frumos lucru pentru mine! Arată că cei care mă cunosc știu că nu am trădat valorile tenisului. Am respectat acest sport toată viața.

„Prefer să nu iau în considerare cel mai rău scenariu. Ar fi un dezastru”

Ai oferit multe acestui sport, mergând până acolo încât ai făcut o operație de micșorare a sânilor pentru a limita durerile de spate, decizie ghidată de obiectivele tale sportive. În schimb, tenisul ți-a adus faimă, succes și bani. Îți ia acum totul înapoi?

Nu. Este adevărat că mi-am dedicat copilăria, adolescența, viața mea tenisului. Chiar dacă nu prea mi-am văzut prietenii când eram tânără, mi-a dat înapoi mai mult decât mi-aș fi putut imagina. Perioada actuală este cea mai grea din întreaga mea carieră, dar nu am sentimente negative. Tenisul este întreaga mea viață și așa va fi mereu.

Ai câștigat Roland-Garros juniori în 2008. Apoi, zece ani mai târziu, ai obținut primul tău titlu de Grand Slam. În această vară, acolo vor avea loc Jocurile Olimpice. Te gândești la acest lucru?

Clar. Există o mică probabilitate să pot participa, așa că eu cred în asta și voi face totul pentru asta. La 32 de ani, este și ceea ce mă ajută să continui. Dar acest lucru nu depinde doar de mine. Oricum, orice s-ar întâmpla, voi fi acolo. În cel mai rău caz, ca spectator, pentru că va fi magic. Iubesc Parisul, este un oraș în care, dincolo de succesul meu sportiv, mă simt bine. Întotdeauna mi-a plăcut să mă plimb pe acolo. Iubesc arhitectura, oamenii și energia pe care o emană acest oraș.

Dacă suspendarea ta va continua până în februarie anul viitor, te vei retrage definitiv sau iei în calcul o revenire în 2026?

Prefer să nu iau în considerare cel mai rău scenariu. Ar fi un dezastru. Mai ales că, dacă se va menține sancțiunea, nu pot să știu ce se va întâmpla în următorii trei ani, cum va evolua corpul meu. Visul meu este să revin, indiferent de vârsta mea. Un lucru este cert: vreau să aleg cum se termină cariera mea și nu vreau să pun capăt vieții de jucător în altă parte decât pe teren. Cred că, având în vedere munca pe care am depus-o în toți acești ani, merit acest lucru.

Bogdan Savin / Autor
Activează de peste 17 în presa sportivă. La început a fost colaborator al departamentului care se ocupa de ligile inferioare, a „făcut practica” la meciuri din Liga 2 sau a treia și treptat a ajuns la secția „Fotbal Intern” a ProSport. A acumulat experiență și după patru ani a acceptat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele