SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaştem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul cinci: Caroline Wozniacki, fata fără inhibiţii a circuitului WTA. "Tata e antrenorul meu", dar odată s-a lăsat cu vărsare de sânge

20 oct 2017 7817 afişări Tenis
SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaştem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul cinci: Caroline Wozniacki, fata fără inhibiţii a circuitului WTA. "Tata e antrenorul meu", dar odată s-a lăsat cu vărsare de sânge
GALERIE (15 de imagini) VEZI GALERIA
 • Serialul '8 cu 8" al celor opt protagoniste de la Turneul Campioanelor continuă. Am început cu Garbine Muguruza, prima jucătoare calificată la Singapore, i-am salvat Simonei Halep partea leului şi vom lăsa povestea actualei ocupante a fotoliului de lider mondial pentru marele final, ne-am îndreptat atenţia spre Karolina Pliskova, apoi spre Elina Svitolina şi Venus Williams, iar acum vom continua cu prezentarea danezei Caroline Wozniacki, în episodul cinci.

Caroline Wozniacki a fost a şasea jucătoare calificată la Turneul Campioanelor: reprezentanţii WTA au făcut anunţul oficial în ultima zi din septembrie. În urmă cu şapte ani, atunci când Wozniacki juca prima şi singura ei finală în competiţia celor mai bune 8 jucătoare din sezon, turneul se disputa la Doha. Acum, la Singapore, "Caro" este una dintre 'fetele consacrate', experimentate, obişnuite cu aerul rarefiat al acestei competiţii. Jucătoarea cu cele mai multe săptămâni petrecute în fotoliul de lider mondial (67) dintre candidatele la titlul de la Singapore a câştigat un singur trofeu în 2017, dar are alte şase finale disputate în sezon.


WTA a anunţat şi calificarea danezei Wozniacki la Singapore tot printr-un carton special, păstrând elementele grafice concepute pentru ediţia 2017 a Turneului Campioanelor

ProSport vă propune să o cunoaştem pe una dintre cele trei protagoniste ale Turneului Campioanelor căreia fanii îi pot dedica hitul lui Neil Diamond - Sweet Caroline. Despre Wozniacki, cârcotaşii ar spune că, din nou, arată "probleme la finalizare"- o constantă în cariera ei rămasă fără titlu de Mare Şlem, în ciuda aşteptărilor şi a lungii domnii în circuit.

1. Diva fără secrete şi inhibiţii

Dacă cineva i-ar provoca pe fanii tenisului să numească pe nerăsuflate ‘campioana’ din rosterul de la Singapore care renunţă cel mai des la haine, răspunsul ar fi cu siguranţă Caroline Wozniacki. Blondina a realizat şedinţe foto incendiare: mai întâi a optat pentru pictură pe corp în loc de costum de baie, iar în 2017 a publicat în aceeaşi cu zi buna sa prietenă Serena Williams fotografii sută la sută nud.


Caroline, apa, nisipul şi doar puţină culoare de pe paleta unei artiste a machiajului. Foto: Sports Illustrated

Wozniacki nu a pozat însă în Playboy, aşa cum a făcut Ashley Harkleroad. Ea a ales ediţiile americanilor de la Sports Illustrated sau ESPN.


Doar puţin ulei pe corp pentru Caroline Wozniacki la această şedinţă foto. Foto: ESPN


Coperta lunii iunii a revistei ESPN

2. Am spus 'blondina'? Mai ţineţi minte când a fost roşcată?

Wozniacki a luat, în aprilie 2014, o decizie radicală în ceea ce priveşte look-ul său: şi-a vopsit părul roşu şi şi-a etalat în premieră pletele criante pe terenul de golf, la un concurs al lui Rory McIlroy - pe atunci iubitul ei şi viitorul logodnic-care-a-lăsat-o-pe-Caro-înaintea-altarului, având în vedere faptul că ulterior, Rory a anulat nunta chiar după ce invitaţiile fuseseră trimise către familie, prieteni şi apropiaţi.

3. Sportul e în venele ei

Afirmaţia este valabilă din multe puncte de vedere. În primul rând pentru că ai impresia că toţi din familia ei sunt sportivi. Tatăl, Piotr, a fost fotbalist profesionist în Danemarca şi Polonia. Mama este fostă voleibalistă în echipa naţională a Poloniei, iar fratele lui Caro este fotbalist profesionist în activitate.

În al doilea rând, Caroline nu se dă în lături de la niciun sport. A fost 'caddie' - adică ajutor într-un concurs de golf pentru iubitul ei. A încercat sand boarding-ul, adică s-a dat cu placa pe dunele de nisip. După ce a fost părăsită şi a încheiat sezonul competiţional prin participarea la Turneul Campioanelor, în noiembrie 2014, Caro a alergat maratonul de la New York în 3 ore, 26 de minute şi 33 de secunde.

Iar când vine vorba despre lucrurile care o atrag, vorbim din nou despre sport. S-a iubit cu un jucător de golf, iar apoi şi-a găsit fericirea alături de un star din NBA - David Lee.

4. Antrenorul numărul unu este tatăl ei: "într-un final, aveam o legătură atât de puternică, încât el a fost mereu cel care m-a scos la liman"

Piotr este antrenorul numărul unu din viaţa Carolinei. "Loveam singură la perete ore în şir, aşa că tatăl meu mi-a spus - ştii, aş putea să te ajut. Nu ştia prea multe. Jucase puţin, de plăcere, dar a fost mereu alături de mine la antrenamentele mele. Eu am avut mulţi antrenori de-a lungul anilor, dar el a fost mereu acolo, a învăţat mult, a văzut multe meciuri, iar într-un final, aveam o legătură atât de puternică, încât el a fost mereu cel care m-a scos la liman din orice situaţie. Am încredere deplină în el şi mi se pare atât de important să ai o astfel de relaţie cu antrenorul tău. Am învăţat împreună. Sigur, au fost şi greşeli - poate şi de ordin tehnic, dar mereu a fost dornic să afle ceea ce gândesc marii antrenori şi antrenorii mai experimentaţi", a explicat 'Caro'.


Duo Wozniacki. Sau o pereche de încăpăţânaţi

5. Dar o dată, s-a lăsat cu vărsare de sânge...

Caroline a povestit un episod inedit de la antrenament. "Mi-a spus - când loveşti serviciul sau un smash, nu te uiţi la minge! Trebuie să te uiţi la minge. Eu i-am spus - o fac, pentru că altfel nu aş putea lovi. Aşa că el mi-a propus un test - mi-a spus să iau o minge în mână şi să o arunc către o altă minge pe care el avea să mi-o trimită în sus. Mi-a spus că mingea mea ar trebui să lovească cealaltă minge. Din prima, am lansat mingea mea, am lovit mingea lui, dar a mea a venit cu o viteză dublă înapoi. M-a lovit fix în nas, a început să îmi curgă sânge din nas, iar eu eram atât de furioasă încât am zis - asta a fost tot pe ziua de azi - şi am plecat", a relatat daneza, care mai apoi a completat - 'sunt lucruri pe care le inventează pe moment, nici nu ştiu de unde. I se pare câte ceva, cum a fost atunci - că nu m-aş fi uitat la minge. Dar eu i-am demonstrat că aveam dreptate. Şi, amândoi suntem cam încăpăţânaţi'.

6. Ca o poveste cu spioni: tatăl său şi-a schimbat numele în 2003!

Dacă o întrebaţi pe Caroline Wozniacki cine este tatăl său, răspunsul s-ar putea să vă surprindă. Cel pe care toată lumea îl ştie drept Piotr Wozniacki a decis, în 2003, să devină Victor Krason. Sună a poveste cu spioni, nu? Realitatea este însă alta. Piotr a decis să îşi schimbe numele pentru a-şi onora bunicii materni. El s-a născut într-o familie extrem de tânără şi săracă, iar ai lui au decis că ar fi mai bine ca băieţelul să fie lăsat în grija părinţilor mamei. Până la opt ani, Piotr a crescut la bunici, fiind convins că îi are acasă pe mama şi pe tata, la aproape 500 de kilometri distanţă de Tadeusz Wozniacki - tatăl biologic - şi de mama sa. 

Tadeusz Wozniacki a fost cel care i-a sugerat băiatului său să îşi schimbe numele, pentru a-şi arăta recunoştinţa pentru bunicii care l-au crescut de fapt, scrie Tennis Now. Astfel, în acte, Piotr Wozniacki nu mai există, ci doar Victor Krason.

7. Antrenoarea Jelenei Ostapenko o cunoaşte perfect! Iată de ce

Caroline Wozniacki are două titluri câştigate în carieră la dublu: în 2008, la Beijing, daneza a făcut pereche cu actuala antrenoare a letonei Jelena Ostapenko. Împreună cu Anabel Medina Garrigues, ‘Caro’ a câştigat trofeul. Un an mai târziu, Caroline a jucat şi s-a impus împreună cu Victoria Azarenkaîn proba de dublu, la Memphis.

8. Inima Carolinei bate numai pentru Liverpool

Wozniacki este, la fel ca şi Simona Halep, Vika Azarenka, Garbine Muguruza ori Sara Errani, o mare fană a fotbalului. Numai că pentru daneza cu origini poloneze, care încă din 2013 s-a obişnuit cu venituri de peste zece milioane de euro pe an din contracte de publicitate, echipa de suflet nu vine din ţara natală, ci din Anglia şi Premier League. Liverpool este 'pansamentul sufletului ei', pentru care ar intra oricând în galerie şi ar cânta cot la cot cu alte mii de fani 'You'll never walk alone'. "Tricourile mele cu Stevie G vor fi mereu atârnate la expoziţie pe undeva. Din păcate, însă, el nu va mai juca la noi. Am mers prima dată pe Anfield probabil prin 2008. Iubesc tradiţia acestui club şi îi şi cunosc pe câţiva dintre jucători. Îmi place la nebunie să vin să văd meciurile de acasă, pentru că atmosfera este fantastică", declara Caroline pentru presa britanică.

CV pe scurt

Data naşterii: 11 iulie 1990 (27 ani)
Locul naşterii: Odense, Danemarca
Înălţime: 1,77 m 
Cea mai bună clasare WTA: 1 WTA (11 octombrie 2010)
Titluri de Mare Şlem:0. Este dublă finalistă la US Open (2008 şi 20014)
Repere în carieră:

 • Este a doua cea mai longevivă lideră mondială dintre sportivele în activitate în circuitul WTA. A petrecut 67 de săptămâni pe prima poziţie (al 9-lea total din toate timpurile). Serena este liderul absolut între jucătoarele de pe turul actual – cu 319 săptămâni pe prima poziţie. Azarenka este a treia în top, cu 51 de săptămâni petrecute în top. Celelalte jucătoare de la Singapore au stat, cumulativ, doar 25 de săptămâni pe locul 1: Venus Williams - timp de 11 săptămâni, Pliskova – 8, Muguruza – 4, Halep – 2.
 • Este prima sportivă scandinavă ajunsă numărul unu în tenisul feminin - al 20-lea lider WTA din istorie, din punct de vedere cronologic.
 • Este campioană la Wimbledon, în 2006, în competiţia junioarelor.
 • Este jucătoarea de tenis aleasă, în 2009, de Stella McCartney, pentru a-i fi model pe terenul de tenis. Astfel, indiferent de locul ocupat în ierarhia mondială, singurul echipament exclusiv realizat de Adidas îi revine danezei, nu jucătoarei numărul unu a firmei germane.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 56 - 20
Titluri în 2017:1 - la Tokyo
Palmares versus Top 8 în 2017:  6 victorii, 4 înfrângeri. Caroline a reuşit cel mai bun parcurs la Miami unde a legat în premieră două astfel de victorii - la Muguruza (7 WTA) şi Pliskova. Celelalte patru victorii le-a înregistrat la Doha - cu Radwanska (6 WTA), la Eastbourne - cu Halep (2 WTA), la Toronto - cu Pliskova (1 WTA) şi la Tokyo - cu Muguruza (1 WTA). În duelurile cu jucătoare din Top 8 nu a  pierdut pe 2017 decât la Pliskova - de trei ori (la Doha, Eastbourne şi Cincinnati) şi la Svitolina (5 WTA, la Toronto).
Prezenţe la Turneul Campioanelor: a cincea a carierei
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor:  finalistă, în 2010

Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii - înfrângeri)

 • 3-2 cu Simona Halep, 1-0 în 2017
 • 3-3 cu Garbine Muguruza, 2-0 în 2017
 • 5-3 cu Karolina Pliskova, 2-3 în 2017
 • 0-3 cu Elina Svitolina, 0-2 în 2017
 • 0-7 cu Venus Williams, nu s-au întâlnit în 2017
 • 0-4 cu Jelena Ostapenko, 0-3 în 2017
 • 2-0 cu Caroline Garcia, nu s-au întâlnit în 2017

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.